icon

Sirotské - nárok a vybavenie

cokolito
4. aug 2018

Ahojte, potrebovala by som od vas radu. Mam 12-rocnu dceru s predchadzajuceho vztahu. A teraz vo stvrtok jej bio tatko zomrel a v pondelok ma pohreb. Mala sa pise uz dva roky po mne ( dotial sa pisala po bio tatkovi). Jej bio mal tak 4 roky dozadu zakaz stretavania sa s nou. Chcela som sa vas spytat ci nahodou neviete ci ma mala narok na sirotske a ak ano tak ako sa to vybavuje. Vopred vam dakujem za vase odpovede.

lenkaadeti
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
4. aug 2018

@lenkaadeti založ si tému...

deti95060810
4. aug 2018

@cokolito dcéra má právo na sirotské...

cokolito
autor
5. aug 2018

@deti95060810 a nevies mi prosit ta poradit ako si ho mam potom vybavit a co vsetko k tomu budem potrebovat?

oliva276
5. aug 2018

V prvom rade si zisti, či zosnulý splnil ku dňu úmrtia podmienky - nepíšeš jeho vek, ale vo veku od 28 - 34 rokov musí mať preukázateľných minimálne 5 rokov platenia dôch. poistenia, vo veku do 40 rokov minimálne 8 rokov platenia dôch. poistenia...
Ak je táto podmienka splnená, zájdi na Soc. poisťovňu, vezmi so sebou rodný list dcéry, úmrtný list a všetky mužove zápočtové listy a potvrdenia zo zamestnaní, ktoré nájdeš - ak bude nejaké obdobie chýbať, poisťovňa ťa vyzve na jeho doplnenie.

momoika
5. aug 2018

@cokolito rovnaky pripad som bola ja. Nárok ma sirotské má, treba ist s umrtným listom otca na socialnu poistovnu. Tak to bolo kedysi, dalsie instrukcie sa dozviete tam.

cokolito
autor
5. aug 2018

@oliva276 mal 39 rokov ked zomrel,moj muz to nebol len byvaly priatel, a k jeho umrtnemu listu ani k jeho zapoctovym listom sa ja nedostanem, jeho rodicia by mi to nedali,nemame dobre vztahy mezdi sebou, pre nich som bola len obycajna ku..a,p..a a pid a moja dcera bola pre nich len obycajny parchant,nemanzelske dieta.... Takze ako tak vidim mala aj ked by na to narok mala tak kvoli tomuto by sa mi to nepodarilo vybavit....

irrka
5. aug 2018

úmrtný list vybavíš aj ty za poplatok v meste alebo v obci kde zomrel, ale musíš mať rodný list dcéry

oliva276
5. aug 2018

@cokolito, nerezignuj vopred, je pravdepodobné, že v jeho veku aspoň 8 odrobených rokov mal, nie? Zájdi na matriku v mieste jeho bydliska, vysvetli, že budeš dcére vybavovať sirotský dôchodok a popros o kópiu jeho úmrtného listu (platí sa za to, ale len symbolický poplatok.)
Ak mal normálnych (=poctivých) zamestnávateľov, všetky eldepéčka bude mať Soc. poisťovňa v evidencii, z tých podkladov dcére výšku sirotského dôchodku vypočíta.

cokolito
autor
5. aug 2018

Dakujem vam vsetkym za rady . a neviete nahodou do akej doby od jeho smrti si to mozem dat vybavit? Lebo teraz najblizsie dva tyzdne si v robote nemozem zobrat dovolenku a az od dvatsiateho augusta mam dovolenku,tak ci to mozem az vtedy alebo ci to uz bude neskoro?

tantum
5. aug 2018

@cokolito premlčacia doba je 3 roky takže týždeň dva nie je problém. https://www.socpoist.sk/sirotsky-dochodok/1291s

cokolito
autor
5. aug 2018

@tantum aha dobre dakujem ti

cokolito
autor
9. aug 2018

@oliva276 takze dnes mi volala moja mamina,ze mi prisiel jeho umrtny list (takze som sa mylila tentoraz v jeho rodicoch lebo to mali oni na starosti a poslali ho aj mne) a zajtra sa budem ponahlat z prace rychlo domov aby som ich na socialnej zastihla a vybavila cim skor aby mi to vybavili aj oni co najskor