icon

Je bezpečné piť skvasený med v čaji?

janababana
10. sep 2024

Ahojte, dostali sme med od vcelara, ale asi nebol prefiltrovany lebo v nom boli male “spinky”. Chutovo bol ok. Len teraz som si vsimla, ze sa na jeho povrchu robi taka pena a zlahka vonia pohar ked ho otvorim po kvaseni (pripomina to vonou medovinu 😀) - nenasla som na nete ci taky med mozeme pit v caji ci nie. Mate niekto prakticku skusenost? Dakujem

buducamama
10. sep 2024

@janababana my sme mali podobne, skoncil bohuzial v kosi, chutovo hnusny aj v caji, tak sme to nechceli riskovat.

yosi
10. sep 2024

@janababana Med sa nemôže pokaziť. Ja som z včelárskej rodiny a nikdy som nepočul aby sa med pokazil. Buď to teda nie je pravý med alebo bol niečím kontaminovaný

3petka
10. sep 2024

Myslím že pena je ok, ale ak je cítiť ako alkohol tak šup do koša.

buducamama
10. sep 2024

@yosi v tom som bola aj ja, ze sa pokazit nemoze, ale prekvapivo kvasit moze zacat. Asi ked je viac vody, alebo sa tam dostane nejaky sajrajt.

yosi
10. sep 2024

@buducamama Keď tam niečo kvasí, tak je to niečo, čo v mede nemá byť. Čistý alkohol a med sa nekazia

zooeynka
10. sep 2024

Skor to bol spinavy pohar, je original z medu?

buducamama
10. sep 2024

@yosi ouki, ale uz taky znehodnoteny sa jest neda🤪

janababana
autor
10. sep 2024

@zooeynka my sme ho dostali, cize vcelara nepoznam a veru neviem, ci dal 100% cisty pohar a veko. Ale videla som hned na zaciatku, ze v mede boli drobne necistoty. Citala som na nete, ze med moze zacat kvasit ked je v nom pozostatok vody atd, chutovo je ok (tu penu som vyhodila prec) len teda neviem ci je aj nezavadny na konzumaciu

janababana
autor
10. sep 2024

Cize co, vyhodit ho? Tiez som bola v tom ze med sa nemoze pokaziz

yosi
10. sep 2024

@janababana Keď bola v skle do ktorého stáčal voda, tak tú med vytlačil na povrch. Tam sa mohla pokaziť, ale med by mal byť v poriadku. Odober vrch a pokiaľ je to len tou vodou, tak by to malo byť v poriadku

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
draik
10. sep 2024

Kvasiť môže začať vtedy, ak je v ňom veľa vody, teda keď sa vytáča z plástov skoro (včely ho poriadne nezahustili). Nemusel to byť zámer, ale napríklad vlhké počasie a začínajúca znáška iného druhu nektáru. Hranica vlhkosti je cca 20%. Tzv. slovenský med by nemal mať viac ako 18% vody. Odoberte vrchnú vrstvu a skúste.
Drobné nečistoty znamenajú, že včelár zrejme nepoužil ešte tenké sito po stáčaní medu, zrejme to budú neškodné voskové šupinky resp. kúsky peľu.

biba_18
10. sep 2024

treba pozbierať tú penu na vrchu, môže ísť o skvasený peľ. medu nič nebude ... mám v rodine včelára, nám sa to tiež stalo, to mám od neho čo s tým robiť...

yosi
10. sep 2024

@1ryba V čom? Celé detstvo som strávil pri úľoch. Ešte teraz cítim ako dedovi voňal Moskvič po mede a vosku. Nikdy som nezažil, že by sa med pokazil. Kvalitný med cukornatie, ale to je všetko. Dedo vždy med pri stáčaní filtroval cez gázu a poháre museli byť vždy čisté, bez zápachu, bez vody samozrejme. Do takého pohára by nikdy med nedal

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
hellwant
10. sep 2024

@yosi pisu ti pravdu, to ze si to nepocul neznamena, ze to tak nie je. Nam sa to tiez stalo a vcelar nam povedal presne to, ze ked je stoceny skoro a je v nom väcsie percento vody, môze sa to stat. Cize to, ze si to nevidel od mala len znamena, ze si bol pri skusenych vcelaroch. A ked to cely zivot robili dobre, neskazil sa im. Ale mozne to je. Akurat zalezi ako pise draik, ci iba cast z neho, ci cely.

stankadu
10. sep 2024

Med, keď je skladovaný dobre a je dobrý, sa nepokazí. ALE. Do medu sa môže dostať napr. voda, sliny, omrvinky z chleba a pod. a vtedy môže začať kysnúť. V tomto prípade bol med asi zle precedený a ostali tam zvyšky pelu a vosku, preto tá pena. Treba ju pozbierať. Ak bude med aj po tomto "úkone" chutiť ako má, tak je v poriadku. Ak nie, vyhodiť. Mohlo sa tiež stať, že včelár dal na med už použite viečka, ktoré mu možno niekto priniesol, alebo našiel doma. Tie tiež zvyknú napáchnuť (napr. keď sú z uhoriek). Záleži na chuti medu.

ekira1
10. sep 2024

Mne sa raz pokazil med, kupujem od rôznych včelárov rôzne druhy. Kupujem I pastovaný, vždy všetko v poriadku. Raz som kúpila od jedného prvý krát a do mesiaca bola celá fľaša až spenená. Skladovaný bol tak, ako iné a tie boli v poriadku. Už od neho med nekupujem a pritom ich predava I v obchode. My sme ho ešte ani nezačali jesť, takže kontaminovat sme ho nemohli.. mala som tú česť len jeden jediný krát v živote..

janababana
autor
10. sep 2024

@stankadu dakujem (aj ostatnym) za odpovede a skusenosti. Pena je uz v kosi a med chuti ako med, nic mi zatial z neho nebolo tak dopouzivam.

margotka17
10. sep 2024

@janababana máme doma včely, poznám veľké množstvo včelárov, keďže máme aj prevádzku. Malé čiastočky v mede môže byť včelí peľ, ktorý vôbec nie je na škodu. Ak má včelár sito s väčšími okami, kľudne peľ prejde. Pena je z toho, že med nedostal a pri vytáčanie v medemete, vedení, nalievani sa vytvoria mini bublinky, ktoré postupne vychádzajú na povrch medu. Kyslasta chuť môže byť z toho, že med obsahuje viac vody. Ak má viac ako 19 percent vody je na to prístroj na meranie Refraktometer, tak môže začať kvasiť. Každý včelár musí nechať med dozrieť v uli.

jasi2
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
lecvy
11. sep 2024

Med sa pokazi ako ktorakolvek ina potravina. A aj kvasí, inak by sa napr. nedala vyrobiť medovina. A presne to suvisí s obsahom vody v mede. Čim je med v pohari redši, t.j. obsahuje vačšie množstvo vody, tym skôr kvasí. Kvasenie urychľuje aj väčšie množstvo peľu a pritomnisť vzduchovych bubliniek, ktore su pritomne najmä u pastovanych medov. Peľ sa neda odfiltrovať bežne dostupbym sitom. Vačšie množstvo vody v mede suvisí s nedostatočnym spracovanim prineseneho nektaru včelami. Zvyčajne taky med včelar vytoči skôr, ako ho včely stihnú spracovať. Drobne ulomky v mede viditeľne voľnym okom su ulomky vosku. Vznikaju pri odviečkovani plastov. Je prestížov včelara med precediť a med vyčiriť a nepredavať ho s tymto. Skvaseny med, ktorý je citiť po alkohole nekonzumovať. Da sa použiť len na vyrobu alkoholicjych napojov