Slabí muži a agresívne ženy v experimente Vesmír 25
Experiment „Vesmír 25“ je jedným z najdesivejších experimentov v histórii vedy, ktorý je pokusom vedcov vysvetliť ľudské spoločnosti prostredníctvom zachovania kolónií myší. Myšlienka „Vesmír 25“ prišla od amerického vedca Johna Calhouna, ktorý vytvoril „ideálny svet“, v ktorom by žili a množili sa stovky myší. Presnejšie, Calhoun postavil tzv „Miší raj“, špeciálne navrhnutý priestor, kde mali hlodavce dostatok potravy a vody, ako aj veľký priestor na život. Najprv umiestnil štyri páry myší a tie sa čoskoro začali množiť, čo spôsobilo, že ich populácia rýchlo rástla. Po 315 dňoch však začala ich reprodukcia výrazne klesať. Keď počet hlodavcov dosiahol 600, vytvorila sa medzi nimi hierarchia a následne tzv „bezbožné veci“. Skupinu začali napádať väčšie hlodavce a v dôsledku toho sa mnoho samcov začalo psychicky „topiť“. V dôsledku toho sa samice nedokázali chrániť a začali byť agresívne voči svojim mláďatám. Samice časom vykazovali čoraz agresívnejšie správanie, prvky izolácie a nedostatok reprodukčnej nálady. Došlo k nízkej pôrodnosti a zároveň k zvýšeniu úhynu u mladších hlodavcov. Potom sa objavila nová trieda samcov hlodavcov, tzv „krásne myši“. Odmietali sa páriť so samicami alebo „bojovať“ o svoj priestor. Jediné, o čo sa starali, bolo jedlo a spánok. V istom momente väčšinu populácie tvorili „krásni muži“ a „izolované ženy“.
Podľa Calhouna fáza smrti pozostávala z dvoch fáz: „prvej smrti“ a „druhej smrti. "Ten prvý sa vyznačoval stratou zmyslu života nad rámec bežnej existencie - nedostatok túžby po párení, výchove mláďat alebo upevnení úlohy v spoločnosti. Postupom času úmrtnosť mladistvých dosiahla 100 % a reprodukcia dosiahla nulu. Homosexualita bola pozorovaná medzi ohrozené myši a zároveň sa zvýšil kanibalizmus, aj keď bolo veľa potravy. Dva roky po začatí experimentu sa narodilo posledné mláďa v kolónii. V roku 1973 zabil poslednú myš vo vesmíre 25. John Calhoun zopakovali ten istý experiment ešte 25-krát a zakaždým bol výsledok rovnaký.
Calhounova vedecká práca bola použitá ako model na interpretáciu sociálneho úpadku a jeho výskum slúži ako ústredný bod pre štúdium urbánnej sociológie.
V súčasnej dobe sme svedkami priamych paralel v dnešnej spoločnosti...
🙆slabí, feminizovaní muži bez zručností a ochranných inštinktov a príliš stimulované a agresívne ženy bez materských inštinktov.🙆
Toto je tvoja reprodukcia toho experimentu?
Nee, to je origos, len som pridalia🙆 🙆😂
A odkiaľ to je? Lebo ja to chápem inak... Experiment ukázal, ako nadmerná hustota obyvateľstva a nedostatok zdrojov môžu viesť k sociálnej dezintegrácii a kolapsu spoločnosti. V paralele s dnešnou spoločnosťou môžeme vidieť ponaučenie o dôležitosti udržateľného riadenia zdrojov a potrebe riešiť sociálne problémy ako izolácia, depresia a strata identity.....
Tak to sme už vo fáze prvej smrti. Moja samica vykazuje čoraz agresívnejšie správanie, prvky izolácie a nedostatok reprodukčnej nálady. 😂
@yvanielka Nie celkom. Tam toho bolo viac. Pokiaľ si pamätám (a to ma prekvapilo), tých myší sa nenamnožilo axž toľko, aby nemali rezervy. Jednoducho sa v určitom bode množenie zastavilo, hoci teoreticky mohlo pokračovať. Možno by ohrozilo existujúci blahobyt? Ale už si to nepamätám presne. Určite sa to celé dá vyhľadať.
Ibaze my nie sme izolovana kolonia. Spolocnosti su prepojene. Do spolocnosti “krasnych mysi” sa miesaju tie z oblasti, kde je mnozenie na beznej urovni. Neustale sa premiesavame.
Plus aj ked zacne upadok spolocnosti k izolacii, sebestrednosti a sebectvu, zacneme sa v istom bode stimulovat naspat k byvalym hodnotam. Opatovne sa zacne zvysovat rodivost, atd.
Spolocnost totiz neustale osciluje ako kyvadlo od extremu do extremu. Nachvilu prechadza rovnovaznym bodom (ked sa zda par rokov vsetko fajn) a zenie sa zas do dalsieho extremu. Akonahle extrem dosahuje, zacne nase uvedomovanie si, ze toto nem-dobre. V maxime extremu sa definitivne obratia nalady proti tomu, co sme tlacili na hranicu moznosti (ci uz moda, umenie, spolocenske spravanie, tolerancia/netolerancia,…) a kyvadlo zacne ist naspat.
A tak je to stale.
A bude, ak nevyparatime daku ireverzibilnu vec ako nuklearnu katastrofu, ktora nas vyhubi. Alebo trebars chemicky utok, ktory poskodi reprodukcne organy a zabrani rodeniu zivotaschopnych deti. Alebo znehodnoti zivotne prostredie tak, ze sa stane hostilne k nam a nasa schopnost adaptovat sa nebude stihat tymto zmenam.
Tato teoria s mysami je vhodna pre uzavrete spolocnosti, resp. pre vnutorny vyvoj nejakej spolocnosti. Ale zanik spolocnosti ako takej neznamena koniec ludstva, lebo sa toto nedeje naraz vo vsetkych spolocnostiach.
Ibazeby tvoja obava bola z toho, ze zanikne spolocnost ako ju pozname teraz napr. v Europe. A bude postuone prevalcovana a nahradena inou.
preboha...normalne lutujem, ze som to precitala cele...fakt som od toho cakala viac
@jaaankaaaa "krásne myši" - hej, to ma tiez dojalo

Experiment mal pokračovanie:
Po opakovaní experimentu sa Calhoun rozhodol, že príde na to, ako úpadku spoločnosti myší zabrániť. Donútil myši k tomu, aby sa o seba navzájom zaujímali, komunikovali a pomáhali si. Ak sa chcela myš dostať k vode, potrebovala, aby jej iná myš stlačila páčku. Pokiaľ na páčke stála ďalšia myš, voda tiekla. Ak chceli prežiť, museli spolupracovať a učiť sa sociálnemu správaniu. Každá myš mala svoju úlohu a zmysel. Do fungovania spoločnosti sa zapájali všetci a populácia sa udržiavala konštantná. Tento fenomén dostal pomenovanie „revolúcia súcitu“. Sme jej schopní aj my?
Myslím si, že máme nádej.
Trochu komplexnejší popis celého experimentu aj celkové zhrnutie:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/mysi...
Keď sa pôvodne 4 páry myší rozmnožili na vyše 600 kusov, tak už boli podľa mňa tak zdegenerované v dôsledku príbuzenského párenia, že už v tom skrátka ďalej nemohli pokračovať. Predsa na svete existujú aj početnejšie spoločenstvá živočíchov a nesprávajú sa takto.
(Nemôžem uveriť, že na toto reagujem a že sa nad tým vôbec zamýšľam. 🤦♀️)
Ak sa ma clovek az prilis dobre, nudi sa a prestava mat zaujem o cokolvek. Vsak naco? Vsetko ma. Tak vrta a poucuje ostatnych, stava sa minimalne pasivne agresivny.

Takže? Verdikt? Ľudstvo raz ako druh úplne vyhynie.Nic nové,nič prekvapujúce.Iba blázon si myslí,že prežijeme všetko.Tak ako svet a ľudia vznikli raz aj zaniknú.End of story