Smutná pravda za svetom sugardatingu
Cítim, že sa potrebujem vyjadriť k tomuto problému, ktorý ma už istú chvíľu trápi a už nechcem byť dlhšie ticho. Mám kamarátku, ktorá nedávno začala randiť so staršími mužmi za výmenu výletov do Chorvátska, Dior slnečných okuliarov a Prada kabeliek, odkladajúc tak svoje kariérne a rodinné plány. Už ju nespoznávam a neviem sa už viac pozerať na to, akú cestu si zvolila.
Aby som to skrátila, na jar sme Laura a ja na Instagrame hľadali inšpiráciu na cestovanie v lete, kedy sme už mali mať vysokoškolský titul v rukách. Netrvalo nám dlho, kým sme natrafili na istý typ Instagramových “cestovateliek” - takzvané sugar babes - dievčatá bežne tráviace čas na jachte zamyslene hľadiac do diaľky s exotickým západom slnka v pozadí, so smoothie v ruke po masáži na Maldivách, užívajúce si nočný život v najvyšších budovách Manhattanu. Ich príspevky vyzerajú skôr ako reklamy s dômyselným “product placementom“, ktoré máme obdivovať spolu s motivačnými citátmi ako „Užívam si každý moment v prítomnosti,” alebo „Spoznávam sama seba vďaka ceste do Taiwanu.”
Prekvapivo (alebo nie?) predstava byť týmto typom dievčaťa mojej priateľke učarovala. Zrazu sa začala sťažovať, že jediné, čo si môžeme dovoliť, je nízkonákladový Eurotrip s našimi kamarátmi v požičanom aute. Nebrala som ju vážne, tak ako som ju ani nebrala vážne, keď hrdo vyhlásila, že sa zaregistrovala na zopár stránok, aby si na leto našla sugar daddyho. Ale mala som…
Najhoršie na tom je, že všetko, čo je preto potrebné urobiť, je zadať slovo “sugardaddy” do vyhľadávača a kvôli spoločnostiam ako Sugardaters vám hneď vyskočia ich agresívne reklamy pripravené zmanipulovať naivných mladých ľudí tak, aby si mysleli, že mať sex so staršími mužmi za výmenu za peňažnú odmenu je úplne v poriadku. Dievčatá si kúpia predstavou bezstarostného míňania peňazí, ktoré si samy nezarobili. A toto nové nevinne znejúce slovo “sugardating” neznamená v podstate nič iné, ako zamaskované najstaršie remeslo na svete.
Po pár mesiacoch Lauru vôbec nespoznávam. Obidve pochádzame z tvrdo pracujúcich rodín vyznávajúce tradičné hodnoty a boli sme vychované tak, aby sme dostatočne rešpektovali samé seba na to, aby sme nevymenili našu dôstojnosť za Prada kabelku. A napriek tomu po tom, čo začala randiť s týmito chlapmi, na jej Instagrame vidím už len jej dokonalé fotky, na ktorých sa na seba v úzkych minišatách vôbec nepodobá, šplhajúc sa tak po istom spoločenskom rebríčku namiesto toho, aby sa sústredila na svoju diplomovku, ktorú mimochodom neodovzdala včas, pretože bola príliš zaneprázdnená koktejlami pri bazéne na Kanárskych ostrovoch. Teraz je to už len ďalšie z tých dievčat, ktoré snívali o rodine, čo zahodili kvôli ilúzii luxusného života a piatim minútam slávy na Instagrame.
Avšak tento problém siaha oveľa ďalej ako len ku mne a mojej kamarátke. Spoločnosť sa veľmi rýchlo vzdáva ideálov, s ktorými sme boli vychovaní a slepo sa opičí po krokoch západných krajín bez akéhokoľvek zamyslenia sa, či to je to, za čím by sme mali stáť.
Píšem práve sem, pretože si myslím, že najbližšie, keď si nejaká žena vygoogli slovo “sugar daddy”, mala by nájsť tento list ako prvý, čo verím, že je uskutočniteľné vďaka vplyvu, ktorý máte. Hocičo iné ako tieto šialené reklamy spoločností, ktoré zvádzajú mladé dievčatá do tohto nezmyselného honu za “dobrým životom”. Možno to zachráni niečiu kamarátku, dcéru alebo sestru...
@emassita mám novinku..
nie nezachráni tvoj srdcervúci odkaz do stratena žiadnu dalšiu kamošku,známu,susedu či dcéru..
pretože v každom drieme to potlačované ,,mamonárke bestrarostno,,
a len slabé povahy tomu podlahnú a nechajú sa unášať nejakou vysnívanou ideou a mamonom..
objavila si teplú vodu..toto fungovalo už za Márie Terézie,len bez kabelky Prada..
No, z tvojej kamosky neurobila luxusnu stetku nijaka reklama ale jej vlastne rozhodnutie. Takze tie tradicne hodnoty, ktore jej rodina vstepovala asi neboli take tradicne alebo neboli tak dobre vstepene. No co, zopar dedulov na nej najazdi zopar kilometrov, par rokov si bude pripadat strasne cool a svetaskusena a potom dobre treskne na hubu alebo jedneho z nich zblbne natolko, ze si z nej v zachvate demencie urobi hracku na trvalo a coby celebrita nas bude poucovat o moralke a zivotnom style z medii. Nebude prva ani posledna. Zasoby bezmozgovych kurviciek dorastaju kazdy rok.
Skôr mi celý úvodný príspevok príde ako "reklama", žiadne "varovanie"...
@emassita opytala by som sa kamosky, keby sa chvalila svojim "zivotom", ci ked pozrie na tie fotky, alebo kabelku, ci sa jej v pamati vynori ako prva spomienka, ako si ju kupovala, alebo to, ako ju odzadu nakladal ten sugardaddy.
lebo to budú tie spomienky, co jej tie veci nakoniec o desat rokov daju.
tak radsej nech je v nich ten pozitivny pocit statsia, ked si to kupovala, ako spomienka, ako sa nechala obrabat.
lebo jej pride zo seba zle a skonci na antidepresivach, s posramotenym egom, znechutena troska, ktora bude zatazovat svoje okolie svojou dusevnou nevyrovnanostou a potrebou, aby sa ju niekto stale snazil od toho vedomia zachranit.
radsej nech to bagatelizuje, akoby si mala uvedomit realnu podstatu pozadia a zrutit sa.
a kto tuzi po rýchlych prachoch, toho nepresvedcis, aby dal prednost rokom makania. ani poukazanim, ze jeho statsie je len kratka iluzia a iba odlozenie zaplatenia uveru na neskor a ze zaplatit raz bude musiet (napr. ked strati skutocne milovaného cloveka, ktory neunesie fakt, ze jeho laska roztiahla za peniaze nohy hodne velkemu poctu muzov.).
v takomto pripade jedina pomoc je ich vlastny stret s realitou. nic sprostredkovane tu nepomoze.
No a po prečítaní ďalších príspevkov autorky do tohto fóra je evidentné, že sa jedná o skrytú reklamu 😘.
fakt? Idem kuknut. Mne zaujal ten nadpis, ze Otvoreny list" to znie ako nejaka peticia ci protest proti reformam poslany ministrovi nejakeho rezortu. Normalne by som na to nereagovala, ale dnes ma dobiela vytocil sef, tak sa tu ukludnujem.
@trdelnik234 Podľa mňa jednoznačne robí "nábor" a práve na MK, veď sama/sám aj píše v poslednom odseku prečo práve tu 😝 .
@trdelnik234 asi ten list treba poslať ministerstvu zdravotníctva..
v rámci prevencie duševného zdravia a pohlavných chorôb 😀
No mna keby dnes sef platil za prispevky na konovi, tak mam zarobene a o 16h mozem ist domov. Ale jeho chyba, mal byt na mna milsi, pako jeden
@trdelnik234 dnes je stupeň č.4 asi..
každého lebka bolí tak šefkovi urob kavičku a pošli do p...😀
@trdelnik234, no, aspon mas na koho nadavat. Ale ja som si sefom sama a neviem sa dokopat do prace. To je vyssi level 😂
Ale posluchnem @dominika6 , idem si spravit kavu. Esteze si nemozem dat padaka.....😴
To hej, to je pravda. No my na kavickovanie velmi nie sme, mame dole automat zadara a tam chodi len s jednym velmi oblubenym kolegom. No ono rano si zabudol dat tabletku, ale teraz som ho stretla a bol nejako podozrivo v dobrej nalade. Ked ma stupen c.4 tak sa mu vyhybam oblukom.
Ale tak nic. Co mi zostava, ked na sugardating som uz stara.
jééminenky .....idu prazdniny....temy alá 5 ta cenova kategoria začínaju...

@emassita
Takze sa jedna o platene sexualne spolocnicky, ze? Vzdy sa najdu typy dievcat, ktore to budu robit, tomu nikto nezabrani. Ale tak aby sa po mne capal nejaky stary paprdo a navyse "konzumoval" moje mlade studentske telo, tak to oseriem zvysoka exotikus dovolenku aj kabelky. Je lepsie si na kabelku zarobit ako si ju vysulozit. Ale tak ja som uz asi stara na taketo uvazovanie a na pozovanie v obtiahnutych satach tiez. Inak mne sa vyslovene stari chlapi hnusia. Ako mne len stacilo ked som videla naheho Marosa Kramara v Ruzovej zahrade ( asi pred 5 rokmi) a dodnes mam pred ocami tie jeho hnusne ovisle bradavky. O ostatnom pomlcim. A to si myslim, ze taky echt daddy na objednavku na tom musi byt 100x horsie. Na kamaratku zabudni, ta uz je inde a o chvilu si nebudete mat co povedat. Je to smutne, ale je to tak.