icon

Spoločné spovedanie sa v starokatolíckej cirkvi

tibor14
21. jan 2022

Aké máte skúsenosti so spovedaním sa verejne v starokatolíckej cirkvi?Počas ktorej modlitby sa tie hriechy vyznávajú?Písal som aj starokatolíckej cirkvi a odpísala mi že počas spoločnej modlitby ale nvm počas ktorej 😅,som rímskokatolík ale uvažujem že v nedeľu sa zúčastním na starokatolíckej omši keďže majú platné sviatosti

alami
21. jan 2022
oli18
22. jan 2022

@tibor14 Toto je uz 12ta tvoja tema na otazku cirkvi. Chces studovat teologiu?

tibor14
autor
22. jan 2022

@oli18 Ani náhodou nechcem iba sa proste zaujímam keďže sa chcem zajtra zúčastniť starokatolíckej omše

oli18
22. jan 2022

@tibor14 ale 12 tém je aj tak cez🙉

loliki
22. jan 2022

@tibor14 Ak si rímskokatolík, tak choď na rímskokatolícku. Ak Ti príde moc nová tá RK sv.omša, choď na tzv. Tridentskú v latinčine. A spovedaj sa u RK kňaza.

tibor14
autor
23. jan 2022

@oli18 12 ich není ja som to počítal

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki Áno ale starokatolíci majú rovnaké sviatosti ako rímskokatolíci a gréckokatolíci a neviem po latinsky takže by mi bola tridentska omša na 2 veci 🙂💧

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki Btw starokatolíci majú rovnaké omše ako rímskokatolíci jediný rozdiel je to verejné spovedanie a že prijímajú telo aj krv Kristovu

loliki
23. jan 2022

@tibor14 Na ktoré 2 veci??? Môžeš sa jej zúčastniť a môžeš sa modliť a priblížiť sa k Bohu. Keď si na nej ešte nebol, tak to neznevažuj a nevyjadruj sa o nej takýmto spôsobom. Nevieš, čo robíš. Starokatolícku aj Tridentskú máš v Nitre.

zuzliq
23. jan 2022

@tibor14 odpovedz si na otázku, či uznávas primát pápeža. Ak áno, Starokatolícka cirkev nie je cesta, nakoľko ona primát pápeža neuznáva. Ak nie, sám si sa z Rímskokatolíckej, aj Gréckokatolíckej exkomunikovaní. Treba sa zamyslieť, prípadne poradiť s kňazom. Ale nie je to jedno, kam chodíš a prečo to robíš.

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki som si to nakoniec rozmyslel najlepšie chodiť na rímskokatolícke omše keďže predsa len poznám rímskokatolícku cirkev lepšie keďže starokatolícke omše som videl len online

tibor14
autor
23. jan 2022

@zuzliq Súhlasím najlepšie asi vážne bude keď sa budem zúčastňovať len rímskokatolíckych omší a spovedí

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki To sa tak hovorí že na 2 veci keďže po latinsky neviem a ničomu by som skoro nerozumel

loliki
23. jan 2022

@tibor14 Nitra horné mesto Františkáni 16.30. Aj spovedajú. Choď a napíš mi, či si niečo pochopil. Tridentská je rímskokatolícka. Neboj sa latinčiny. Vnímanie a chápanie nie je podmienené ovládaním nejakej reči. Keď dieťa -novorodenec plače, ako ho má matka pochopiť?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki Viem že Františkáni majú tridentské omše počkať a to aké spovedanie myslíš ušné alebo niejaké verejné?Lebo to viem že u Františkánov sa dá vyspovedať ušne pred každou omšou

loliki
23. jan 2022

@tibor14 Prečo sa chceš silou mocou spovedať verejne?

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki To som nepovedal len z ušného spovedania mám neistotu keďže som hanblivý človek a proste mám z toho strach že sa stane niejaký trapas

loliki
23. jan 2022

@tibor14 Väčšina ľudí sa hanbí pred spoveďou, nie pred spáchaním hriechu. To tak býva.

loliki
23. jan 2022

@tibor14 Farár cestou do kostola stretne čerta a pýta sa ho: Čert, ty kam ideš? - Idem do kostola. - Ty ideš do kostola? Veď čerti do kostola nechodia. - Áále, chodia, chodia. -A načo tam ideš? - Idem vrátiť ľuďom to, čo som im zobral. -A čo také si im zobral? -Hanblivosť, keď hrešili. Tak im to idem vrátiť, lebo sa chcú vyspovedať.

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki Akože nehanbím sa za vymenovanie hriechov keďže nemám niejaké ťažké hriechy len proste strach že by farár vôbec neprišiel alebo že by som sa niejak pomýlil z toho mám obavy

loliki
23. jan 2022

Nie si prvý ani posledný. Najprv si to odsleduj, zisti, ako to chodí.

tibor14
autor
23. jan 2022

@loliki Ja viem ako prebieha spovedanie