Spomienky na ústnu maturitu a vtipné zážitky
Ahojte 🙂 Keďže mám ešte malinké deti, netýka sa ma to až tak, ale v telke dávali, že sú tento týždeň ústne maturity a teda kadejaké spomienky sa mi v hlave vyrojili.
Z čoho ste maturovali, čo vám išlo?
Spomeniete si na nejaký vtipný alebo nečakaný zážitok?
Ja som bola bifľoš, ale teda maturita z ruštiny bola riadny prúser. Dookola som opakovala asi tri vety, v ktorých som prehadzovala iba slová, tému som mala "zdravoe pitánie". A ešte si spomínam na chlebíčky, ktoré sme pre porotu pripravovali, také poctivé MŇAM 🙂
Ja som mala tému Mária Terézia a školské reformy a dodnes nechápem, ako som to zvládla 😀 a z anglictiny som si vytiahla geografiu Slovenska, kde som dostala mapu SR a vlastne iba opisovala, čo sa kde na Slovensku nachádza 🤭
Z nemciny som mala temu Pamiatky v nemecky hovoriacich krajinach. Kedze na nemcinu som sa nepripravovala, ze to dam a nieco vymyslim, tak som tahala poznatky zo ZS a malicka. Rozpravala som o berlinskom mure a profesor, inak fayn chlapik, sa opytal, ze kto ho postavil. Lovila som v pamati, ale nic neprichadzalo a moja odpoved: ludia. Tak sme sa zasmiali, ale na 2ku som to dala. A od maturity som s nemcinou nebola v kontakte.
Keď počas skúšok odpadla jedna spolužiačka, úplne nás to rozhodilo – každému sa roztriasli ruky. Hrozný zážitok.
Z nemcin som mala-veda a technika 🙈🙈🙈
Ale dala som.
Ratala som so vsetkym. Ale ja som nemcinu mala ozaj rada a verila si.
Viac som sa bala odbornych-ekonomika.
V slovencine som sa bala ze si nieco popletiem zo stresu. Nastastie to nebolo.
fuha, toto je tema...maturovala som v roku 1995, takze je to fakt ze 30rokov lovenia spomienkok.....viem ze bola sranda, skoro rano sme robili chlebicky so spoluziackami, nosili zakusky a pripravovali malinovky, ja som maturovala nato ako tretia (myslim ze o desiatej). Viem ze z matiky sme len priklady ratali, ekonomiku ani manazment netusim co som potiahla, nemcinu som nemusela robit lebo moja praca vyhrala nejake krajske kolo v SOCke. Viem ale ze zo sloviny som si potiahla temu ktoru som neznasala a pri mojej povahe, co na srdci to na jazyku som im hned z mosta do prosta povedala ze toto je najblbsia tema z tych 25tich, ze ju viem ale nech nechcu odomna aby som im ju ospevovala ked ten styl nemam rada, nestototuznujem sa s nim a pride mi trapny 🙂. Bola to dedina a jej znazornenie v slovenskej literature - tie kraviny ako Jozef Mak a podobne. Moja slovencinarka ktora ma poznala mi hned naznacovala nech preboha uz nehovorim vlastny nazor a len strucne zhrniem temu. Bola som biflos, takze vsetky za jedna. Zvysok tyzdna som si uz len uzivala.
Maturovala som 21.maja 2002, bol to svatodusny pondelok, tak Duch Svätý mi pomáhal. Pamätám si len otázku zo slovenčiny, bola to 1 - rozdelenie literárnych období. V triede za mojím chrbtom bol obrovský obraz, kde to celé bolo rozpísané 😀 Bola som šťastná, ze to mám za sebou hneď prvý deň, spolužiačky sa ešte do štvrtku trápili niektoré.
A ešte si pamätám, že na písomnej zo slovenčiny som v úvahe použila nejakú výrok z detektívky, čo som pozerala predchádzajúci večer.
To bolo riadne dávno!
Ja som mala obrovské šťastie z NJ som si vytiahla môj životopis, SJ príchod Cyrila a Metoda a z odborných colné dokumenty a kamiónova doprava.Boli to asi najľahšie otázky, ale strašne som sa bála aj som schudla posledný mesiac🙂
A tiež odpadol chalan z vedľajšej triedy.Chodili sme sa so spolužiačkou opaľovať na jazero a učiť sa boli sme ako od mora.
z angličtiny som vytiahla londýn a keďže voliteľné jazyky sme mali ako posledné, ja som bola predposledná a za mnou už len spolužiak. prísediaci hovorí mojej skúšajúcej že valika, už je veľa hodín, treba to urýchliť (bolo okolo piatej večer)
tak valika zobrala moju prípravu, otočila ju k sebe a začala čítať. moja celá ústna bola iba yes, yes, trafalgar square, yes ... 😂
maturovala som na deň detí 🙂
Zo slovenčiny som mala Ľudovíta Štúra, z angličtiny The weather, tam som musela predpovedať počasie pre Londýn. 😀 Z biológie tráviacu sústavu, k tomu patrili aj zubné vzorce.😀 A z náuky o spoločnosti "Rodina ako základ spoločnosti", to bola super téma, od funkcií rodiny až po rozvod manželstva. Ako správna bifľa som zmaturovala s vyznamenaním. Ale po prvom dni som bola tak unavená, že som myslela, že na maturitu z angličtiny o deň neskôr už ani nedôjdem, všetci spolužiaci mali skúšky rozdelené na 2+2 predmety, len ja 3+1. Na druhý deň ešte aj komisia na angličtinu meškala, zdržali sa na obede, my sme už boli v strese, že neprídu...😂😂 Rok 2009...
Zo slovenčiny som si vytiahla renesanciu a Shakespeare-a. Môj učiteľ sa vtedy oprel o stoličku, založil si ruky a vraví komisii, že to mám vo vrecku (keď sme to preberali na hodine, viedla som ju len ja a on, keďže to bola moja obľúbená téma a jediná z triedy som čítala jeho diela).
A tu ja zrazu okno. Vyslovene som nevedela ani svoje meno povedať, úplný blok som dostala. On tam skoro zo mňa zinfarktoval 😂 ale nakoniec to zo mňa všetko vytiahol.
A potom na angline som odovzdala prázdny papier s prípravou, lebo miesto prípravy som počúvala, čo vraví spolužiačka predo mnou. A keď som odpovedala, debata s najprísnejšou staršou angličtinarkou na škole, už ani neviem o čom. Zrazu nás prerušila ďalšia učiteľka, že sme už prešvihli limit a mali sme dávno skončiť, ďalší žiaci čakajú. Postavila som sa, že odchádzam. Ona ma zastavila, nech počkám. Vytiahla starý klasický foťák na film a urobila si so mnou selfie 😂 doteraz sa na tom smejem.

Slovencina:drama po roku 1945
Nemcina: Umweltschutz
Prakticke:lymfodrenaz dolnej koncatiny.
Z odbornych uz sa nepametam.
Znamky 1,2,1,1 inak z tej nemciny som mala.odpoved tiez na 1 ale kedze som priemerovo cele 4 roky mala na vysvedceni iba trojky tak mi udajne nemohli dat o dva stupne lepsiu zaverecnu znamku...
Na slovencinu som isla posledna vo stvrtok o 16:45 a to som v stredu vecer miesto ucenia absolvovala diskoteku do 5 do rana.mama ma skoro zabila ked ma hnala pred obedom z postele ze co nahodou nejdem maturovat 🤣🤣🤣