icon

Šteniatko - kŕmenie

ajka251
2. apr 2022

Ahojte..mam 2m steniatko a potrebujem poradit cim krmit ake mnozstvo..prosim kazdeho o radu, kto mal steniatko.aky bol den krmenia.dakujem

modrykomik
Odpoveď bola odstránená
mb2021
Odpoveď bola odstránená
zojazoja
2. apr 2022

V skratke: 2 mesacne 5 krat denne....dávka podla váhy.. Ak je na barfe, tak cca 4 az 6 percent z vahy denne.. Ak jena granulach, precitaj si aspon davkovanie na obale

luccija
2. apr 2022

@ajka251 podľa veľkosti a vahy psíka a kúp granule pre šteniatka v chovprodukte Ti povedian nekupuj mu lacné niekde v Tescu a drogerii

mamkalentedkova
2. apr 2022

Ako píšu baby ..kvalitné krmivo ,na každom krmive je popísané ,ako kŕmiť ,akú krmnu dávku na akú váhu a vek psíka .Určite vie poradiť aj veterinár alebo predajca v petshope.

ajka251
autor
2. apr 2022

To mam davat len granule?..kazdy mi vravi,ze od 2m.sa ma prikrmovat..to ze si mam precitat navod na granuliach to dokazem.. Viem citat..

nika_val
2. apr 2022

@ajka251 ak máš kvalitné granule žiadne prikrmovanie nie je treba, nakolko granule obsahujú všetko potrebné 🙂
Už máš vybratú nejaku značku?
Ja mám 3 psikov tak ak chceš môžem poradiť..

mamkalentedkova
2. apr 2022

@ajka251 prikrmovat určite netreba ..kvalitné krmivo naozaj obsahuje všetko,čo psík potrebuje 😉

mb2021
Odpoveď bola odstránená
poopsie
2. apr 2022

My sme davali nášmu šteniatku aj mlieko pre šteňatá, zarabala som mu taký ich ''sunar''.. Jogurt, tvaroch, zltko, granule... Teraz ma 7 mesiacov ma dva krát za den granulr a ráno jogurt.. A pomedzi to všelijaké pamlsky

luccija
2. apr 2022

@ajka251 nie, neprikrmovat, keď kúpiš kvalitné má tam všetko.Ak by si preikrmovala zničis mu ladviny aspoň mne tak povedal veterinár
Hlavne kúp kvalitné

luccija
2. apr 2022

@ajka251 aká to je rasa?

alexas56
2. apr 2022

@ajka251 Máš psíka z útulku alebo z chs ? Chovatel a aj v útulkoch väčšinou pribalia krmivo s ktorým kŕmili, potom postupne môžeš prejsť na inú značku, taktiež aj kŕmenie ti povie chovateľ alebo v útulku. Mala by si sa držať krmnej dávky podľa kg. Aká je to rasa ?

estrella5
2. apr 2022

Šteniatko by malo dostávať to čo dostávalo v predchádzajúcom domove a postupne pomaly keď tak prejsť na nové krmivo. Kŕmiť 3-4x denne. Aspoň do pol roka 3x denne, potom môžeš 2x. Množstvo pozri na obale granúl vzhľadom na jeho váhu, a rozdel to na daný počet kŕmnych dávok. Treba ale rátať s tým, že je to len orientačné. Následne sledovať či dobre prospieva, a prípadne množstvo trošku prispôsobiť. Granulky môžeš napr. na večeru nechať trochu rozmočiť v teplej vode. Ku KVALITNÝM granuliam by som nepridávala nič. Ale môžeš mu pomaly postupne dať vyskúšať rôzne chute. Tvaroh, biely jogurt, ovocie, zeleninu, konzervu, rôzne kvalitné pamlsky.... A na kúsanie SUROVÉ kosti, kuracie nohy,...

aliaray1
3. apr 2022

@ajka251 ahoj, stena krm 4x denne tak, ze ho odvazis a pozries krmny navod a davku rozdelis na 4 casti. Vazis cca kazdy tyzden, zavisi od stenata.

Ak ti dali startovacie granule, tak tie primiesavas ku krmivu, ktore stenatu ty vyberies. Cize nie ze zrazu mu das nove granule a papaj, lebo by to bol sok pre jeho zaludok. Urcite nemiesat ziadne konzervy s granulami, masom atd. Ked granule, tak granule.

Granule vyber urcite stenacie a idealne nie tie zo supermarketu, stredne znacky su napr: Brit care, ND (farfemina), vyssie rady: Acana, ci Orijen (pre zatazove pracovne plemena).

My mame vybornu skusenost s Acana.

ajka251
autor
3. apr 2022

@poopsie a tvaroh a vajicka to ste davali kazdy den rano?som niekde citala ze by sa nemolo kazdy den..

ajka251
autor
3. apr 2022

@aliaray1 dakujem za rady..mam v tom strasny chaos 🙈 kazdy tvrdi nieco ine..

trema
Autor odpoveď zmazal
ajka251
autor
3. apr 2022

@trema toto iste aj mne.zozerie vsetko co vidi.snazim sa mu vsetko uchmatnut a zacal jest zeminu..takze treba pridat probiotika?a na tie klby chcem zacat ale vraveli mi,ze az od 3m

poopsie
3. apr 2022

@ajka251 nie tvaroh a vajíčka mal raz za týždeň... Jogurt každý deň.. Len obcas sa stalo ze nemal, keď sme zabufli kúpiť

ajka251
autor
3. apr 2022

@poopsie dakujem 🙂

aliaray1
3. apr 2022

@ajka251 zerie zeminu, lebo je zvedave tak vsetko mozne skusa.
Pri krmeni granulkami davaj do granuliek aj ruky, alebo kludne krm aj z ruk, aby si zvykalo na to. Totiz ked to naucis, nebude problem vybrat potom predmety a veci z papulky. Nasa vrcala a zle robila ked sme jej sli do zradla. Povedala som fuj, zanadavala a vzala misku prec a doatala az na dalsie krmenie. Aby vedela, ze toto nesmie a mohla si vyberat kedykolvek cokolvek z papulky a aby vedelo, ze ruky nesmie nikdy hryzt.

A ak nezozerie obsah misky do 15-20 minut, to iste - vziat prec a dat az na dalsie krmenie. Dovod je, aby sa naucilo zozrat vsetko ked mu das, a nie kedy sa mu zapaci. Toriz zrat ma az po venceni, po pohybe lebo inak by mohol zomriet (ci stena ci dospely) na torziu zaludka.

Ak totiz nechas misku a odides do prace, ty nemas ako vediet ci jedol tesne pred tvojim prichodom a ak by si sla s nim poskakat von, mohlo by dostat tu torziu.

ajka251
autor
3. apr 2022

@aliaray1 fuha 😳 to som nevedela..ten zaver..dakujem za radu 🙏 len ja sa bojim,ze ked bars co vonku pozerie ze mu to ublizi na zaludku..teraz bojujem s kusanim..dost silnym..cele ruky mam dokusane,poskriabane aj krvave...a stale ho karham..fuj,nesmies..ale on niekedy ako z divych vajec..skace,kuse..

estrella5
3. apr 2022

@ajka251 je to šteňa.. viem o čom hovorím - ešte pred pár mesiacmi som bola samá modrina 😁 Keď ťa kúše a bolí to, tak zákazový povel a pochváliť/odmeniť, keď prestane kúsať a upokojí sa.. alebo pomáha auknúť vysokým tónom - ako keď šteňa zakňučí... a/alebo v danom momente stŕpnuť, nehýbať sa, ruky napr. za chrbát, kľudne sa otočiť aj chrbátom ku šteňaťu, tým mu dáš najavo, že takto nie, takto sa nehrám (aj keď viem, že zachovať pokoj a nehýbať sa keď kúše a bolí to, nie je vôbec jednoduché 😀).. a keď sa upokojí pokračovať v hre, a tak dokola... a samozrejme presmerovať pozornosť na hračky namiesto teba.. má potrebu kúsať, tak mu ju treba dopriať, ale zároveň ukázať, čo je fajn hrýzť a čo nie... aj keď ja nemám problém sa hrať so šteňaťom aj na "kúsanú" 😀 Je to ich hra a vie tak človek stúpnuť v ich očiach, že sa vieš s ním hrať aj trochu po "psovsky" + sa tak učí používať rozumne svoju silu (kým len tak obžúva, jemnučko kúše, ok, hráme sa... akonáhle kusne bolestivo, hra končí).

A keď je to už neznesiteľné, že je fakt až moc rozbláznené ako z divých vajec, častokrát je to najvyšší čas uložiť šteňa spať... Vie tak prejavovať aj vyčerpanie 🙂

Čo sa týka pchania všetkého do papule... Šteňa tak spoznáva svet, nemá ruky, tak využíva papuľku. Treba ho mať vonku nonstop na očiach a reagovať na to neustále ako papagáj zákazovým povelom a následným odmeňovaním + trénovať poriadne sebakontrolu a pozornosť (na to odporúčam youtube kanál "akosopsom" a jej "psozornosť", má to tam pekne v leveloch rozkúskované krok po kroku).

aliaray1
4. apr 2022

@ajka251 no toto poznam, ked ma kusala, tak ruky, nohy, gate trhala, najhorsie to byvalo ked sa mi zavesila do zadku, medzi nohy, do prs ma kusla (zacala som nosit preto vypchate podprdy) a uplne najbolestivejsi bol nos...ten mi az krvacal.

Cize som jej jednu obcas az vylepila a zrevala po nej, ani som nerozmyslala skrz tu bolest a slzy a pomahalo ju vziat za siju ako ked ju nosila mamka. Ona sa vlastne chcela hrat. Takze sme nakupili kadejake hracky, aj take uzle na tahanie a s tym sa potom zabavala a ked pretahovanie vyhrala (musela som ju nechat vyhrat, aby ju to bavilo), hned za tym som jej dala malu mlsku. Aj to bolelo, lebo cvakla zubami. Ked sme ju ucili sadni, lahni atd, dali sme jej po zvladnuti povelu mlsku ale pomaly a jemne - trpezlivost. Naucili sme ju na povel "jemne" a ak sla schmatnut ruku, odtiahli sme ju a znova..dokola.

Policajti nas potom na cvicaku ucili cvicit na natenko nakrajane parky (pes musi byt pred cvicenim vzdy hladny). Je to topka.

aliaray1
4. apr 2022

@ajka251 jaj a co sa ryka zrania vonku...🤦‍♀️ ziadne prehovaranie alebo dohovaranie.
Nasa to uz na cvicaku vedela, a policajti ucili tych so stenatami to robit takto:
Nucha nucha je to ok. Zere travu, ok. Akonahle vidis, ze zerie/lize cosi (spaky, kost, odpadky...), zarevali povel Fuj a vzapati (cakali 1 sekundu), a ihned ho surovo a velmi rychlo na voditku trhli az mu hlava letela - ten pes to navnimal velmi rychlo, jeho to tak neboli ale je to neprijemne. Cize sa naucil, ze po fuj ak neda hlavu prec, pride trhnutie (trest).

Viem ako to znie, my sme ju to takto tiez ucili. Do dnes moze lezat na trave pizza, mrtvy jezko, lizatka, hocico, nevezme si.
Potom sa lahsie uci aj povel zakaz zozrat od niekoho ineho z ruky. To je tiez sucast vycviku. Zial nie kazdy to potom zvlada.
Nasa ked ju ides ponuknut z ruky po nasom povele Fuj odtiahne hlavu prec a schova ju za moje nohy, nevezme si ani keby tanky padali.
Ked jej poviem "Mozes", tak si da 😊

estrella5
4. apr 2022

...A ja som skôr za etický výcvik s dodržaním welfare (žiadna bolesť, žiadny strach, žiadny hlad, žiadny stres, atď),... žiadne vrieskanie, trhanie, mykanie, chytanie za kožu na krku, atď. 🙂 Ale úplne najviac odporúčam vzdelávať sa sama a urobiť si na veci názor sama. To je to NAJ. 🙂 Tých tém u psa je taaak veľa (výchova šteniatka, socializácia, samoodmeňovanie, konejšivé signály, pochopenie ako pes rozmýšľa, problémové správanie, kliker al.iný marker, hodnoty odmien....).....
Ja napr. denne prečítam nejakú knižku alebo vypočujem podcast alebo .... ideálne naozaj uznávaných trénerov (napr. teraz prebieha metkonferencia, kde sú zahraniční celosvetovo uznávaní tréneri).

ajka251
autor
5. apr 2022

@aliaray1 ten zaciatok..cely moj Charlie 😁 ten tiez medzi nohy..do prs..a predvcerom ma rafol do nosa..ale to bola moja chyba..a zrazu citim ako ma zaliala krv..
Na stehnach a rukach mam samu modrinu a skrabance..
Zasticovat mi radila kamoska..tak ako si pisala ked ich mama berie..zo zaciatku to aj fungovalo..ale teraz uz nie 😁 lebo ked sa roblazni tak konecna..lenze mne je potom strasne..som si aj poplakala..ze nemozem byt nanho takato zla...ale ze musim prisna aby mi potom neskakal po hlave..
Je pravda,ze mi uplne otocil zivot naruby...aj ked je zly..trha veci,kuse..lubim ho najviac ❤️ a nedala by som ho za nic.

ajka251
autor
5. apr 2022

@estrella5 dakujem za rady 🙂 ked sa hrame a uz moc kuse sa otocim chrbtom..to som zacala praktizovat 🙂 a zabera to 🙂 vonku mam oci na stopkach a stale ho sledujem..aj ked uz teraz prejde okolo toho onucha a necha tak..predsa ma len 9t takze nas caka este dlha cesta..