icon

Štúdia ohľadom IQ obyvateľov EÚ

tenerifka
7. júl 2023

Nikde na internete som nic na tuto temu nenasla, a vcelku by ma zaujimalo (najma po dlhorocnom citani roznych prispevkov a nazorov na MK), ake IQ maju v priemere obyvatelia jednotlivych krajin EU, muzi a zeny.
Neviete o niecom?

tehula2016
7. júl 2023

@tenerifka neviem o nicom, ale toto by aj mna velmi zaujimalo. A moze za to covid. Ja som dovtedy naozaj netusila aki su ludia hlupi..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
7. júl 2023

Kedysi boli take televizne relacie IQ test naroda, preslo to celou Europou, aj vysledky sa zverejnili ale urcite to nebola relevantna vzorka populacie.
Na druhej strane Gausova krivka plati pre cely svet. Takze nemyslim si, ze by Europa alebo hociktory stat viac trcal v priemernej hodnote IQ. Iste su staty, kde je skolstvo na tom lepsie a narod ako taky dokaze pracovat s informaciami ovela lepsie ako niekde inde, ale to neznamena, ze v priemere maju vyssie IQ.
A problem MK vidim hlavne v tom ako u nas (ne)funguje skolstvo a vzdelavani, ludom chyba vseobecny prehlad, nemaju zrucnosti vo vyhladavani a spracovani dostupnych informacii, potom to tu vyzera ako vyzera. Ale tak to vyzera na Slovensku vo vseobecnosti. Nie sme narod s nizkym IQ, my nevieme to IQ co mame efektivne vyuzit, pretoze sme sa to nenaucili. Alebo je to z lenivosti? Alebo neviem preco.

zuzinabila
7. júl 2023

@tenerifka urcite plati Gaussova krivka

rebellefleur
7. júl 2023

@tenerifka staci robit pracu s ludmi a dostanes sa do celkom pekneho obrazu 😁

zobaka
7. júl 2023

@rebellefleur to je pravda, ja ked vidim u niektorych tituly na op, rozmyslam, ze za aku dobru slaninu ich im dali

rebellefleur
7. júl 2023

@zobaka vies co,ja cely zivot robim s ludmi, uz pred koronou to nebolo bohvieco, ale po korone .. fakt som neveriacky pozerala na vela ludi, ci si robia zo mna srandu alebo su ozaj tak duti

diewcatqoo
7. júl 2023

Pracujem s ludmi a ano, nie kazdemu bolo zhora dane. Ale kdekolvek cestujem a stretnem tam Britov, pomyslim si, ze na tom Slovensko nie je az tak zle 🙂

lilope
7. júl 2023

@tenerifka zaujímalo by ma odkiaľ majú štatisti relevantné čísla na vyhodnotenie IQ národa, teda komu a podľa čoho ho merajú a aká je vzorka. Vie niekto? Na internete som nenašla.

monichetta
7. júl 2023

neviem konkretne IQ, ale...zila som v roznych krajinach europy ( belgicko, irsko, taliansko, madarsko...); dieta sa mi narodilo vo svajciarsku, ktore by malo byt synonymom efektivnosti a prisla som o nervy kym som mu vybavila rodny list ( 6 mesiacov kazdodennych papierovaciek a chodeni po uradoch). za seba si myslim, ze slovensko je celkom efektivne, ludia pracoviti a dosledni (aj ked sa to velakrat nezda a samozrejme neplati to plosne).

refly
7. júl 2023
tramtada31
7. júl 2023

@refly zaujimave vysledky. Len sa tak zamýšľam, že keď v takej Afrike majú priemerne iq na urovni debility, prečo pomaly najväčším problemom našich politikov v europarlamente je zákaz spaľovacích motorov a neriesia narastajucu populáciu v tretích krajinách (Uhlíková stopa bude rozhodne vyššia). Taká Nigéria sa má stat treťou najľudnatejšou krajinou sveta, keďže nám to tu všetko konci, nemali by sa riesit nejaké rozvojové programy na zníženie ich populacie?

bloger
7. júl 2023

@tenerifka Tie priemery to je riadna hlúposť. V priemere zarábame skoro 1300 eur. Ale opýtajte sa takej predavačky kde ich má? Viacej ľudí by s takýmto priemerom nesúhlasilo. Navyše takéto štúdie sú dehonestujúce človeka. A vôbec neodrážajú realitu.

viestta
7. júl 2023

@bloger statistika je veda, treba jej aj trosku rozumiet. Pre tych co jej rozumeju ma statistika aj vypovednu hodnotu. Pre tych co jej nerozumeju, su to bludy.
Alebo jednoduchy priklad. Sme dvaja, ja zarobim 800, ty zarobis 1000, nas priemerny zarobok je 900, sice to nezodpoveda skutocnosti, ale statisticky to sedi presne.
Tak isto sa vyhodnocuju akekolvek udaje. Priemerny prijem nie je nic dehonestujuce, je to iba a len matematicky vysledok vypocitany z dostupnych dat. Tak isto priemerna hodnota IQ nie je nic ine, len presne spracovanie dostupnych udajov, o ziadnom dehonestovani jednotlivca nemoze byt rec.

refly
7. júl 2023

@tramtada31 Hovoris o genocide? :D Ako... par ludi v minulosti sa uz snazilo preriedit nejaku skupinu zdecimovat a v dejepisnych knihach sa o nich moc pekne nerozprava....
Ako... nemozes moc nutit ludi nemnozit sa. Ziadna krajina nema na to pravo. Podla tej stranky je Japonsko na vrchu. Vela americanov tiez nema dobry nazor na nasu stranu Europy, kedze nepatrime k tej "dobrej, vyspelej casti europy". Rovnako ako oni nemaju pravo nas... neviem... vykastrovat, alebo horsie, tak rovnako nemame pravo ani mi kecat inym. Ak ta zaujima uhlikova stopa, tak problem je Cina a kapitalizmus. Za vsetko znecistenie moze hrstka velkych spolocnosti. Neviem kolky tomu budu rozumiet, ale takto to je v Cine

https://www.youtube.com/watch?v=AynNsPs9i80

Smog taky, ze decka nikdy nevideli hviezdy, rakovinove dediny kde ma kazdy rakovinu, lebo ich podzemna voda je tak znecistena, ze neni dobra ani na polievanie kvetin. A sprejuju zem a skaly na zeleno, aby to vyzeralo ze v tom aj nieco rastie, ked pride kontroler. Nejaky nigerijcan, co zije v chatrci bez elektriny, v handrach z nejakej charity, jedava leda tak lokalne, nedovezene kozy a podobny dobytok a nema auto, ma omnoho mensiu uhlikovu stopu nez bezny europan.

refly
7. júl 2023

@tramtada31 Este ma tak napada.. mi si fakt neuvedomujeme ako zly je nas konzumerizmus. Pred rokmi som kupila plastovy vianocny strom, ved aby sa nemusel sekat kazdy rok novy a bla bla bla... potom som sa docitala ze zivy je omnoho ekologickejsi a na to, aby bol plastovy lepsi, musela by som ho mat minimalne 20 rokov. A aj ta cela problematika ze je lepsia napr skutocna koza, aj ked teda je to krute, lebo umela vydrzi kratko a je to obrovsky plastovy odpad.
Ale potom neni tak trochu ubohe, velice maturovat nad plastovych stromcekom alebo bundou s umelej koze, ked takmer kazdy vyrobok je zabaleny v plaste a dovezeny z boh vie akej tramtarie? Nasa uhlikova stopa je vazne neporovnatelna s ludmi z krajin tretieho sveta. Ak dopad na zivotne prostredie je to prave orechove, tak by sme sa mali znizit vlastnu populaciu :S

tramtada31
7. júl 2023

@refly pozriem si to video 🙂 súhlasím, že Čína a aj jej námorná nákladná doprava sú výrazným znečisťovateľom ovzdušia. Aj je pravda, že Európania sú konzumní. My pomerne recyklujeme doma všetko od plastov, papiera, až po suché pečivo, skrupiny z vajec (nosime rodičom pre sliepky), “ohorky” z Iqos náplní atď a fakt, toho plastu vyhadzujeme aj my na tony.
Čo sa týka rozvojových programov, asi by som išla na to odmenou pre malopočetné rodiny, vzdelávanie v oblasti antikoncepcie. Veď aj tie deti, ktoré sa rodia ako desiate v poradí, zrejme nie sú úplne šťastné, keď nemajú dostatok stravy, vzdelania (podľa mna je tam kauzalna súvislosť medzi vzdelaním a výškou IQ, lebo keď dieťa má šlapať 6 km do ďalšej dediny do školy, asi do nej často chodiť nebude a vzdelanie podľa mna ide aj ruka v ruke s IQ, pretože ak sa mozog necviči, zakrnie). Ale podľa mna veľa z nich v tej Európe skončí. Videla som to pred pár rokmi na Malte, kde som študovala Angličtinu. Bolo tam veľa migrantov z Afrických krajín, ktorí nevedeli ani, že si majú vysmrkať sopel do servitky 🙈 My bývame v Ba a vždy, keď ideme cez Vajnory, tak vidíme pomerne veľké skupiny migrantov (počerní chlapi v stredných rokoch a ako Ukrajinci veľmi nevyzerajú). To, čo bolo vidieť pred pár rokmi v At, máme už aj tu. Tiež tá Európa nejde Zrovna najlepším smerom. Ale teda vrátim sa k svojmu úvodnému prispevku, toto mi začína pripadať ako vacsi problem ako tie mnou spomínané spaľovacie motory 🙂

tenerifka
autor
7. júl 2023

zeny, dakujem vam, ze ste sa rozpisali, aj za ten link, je to zaujimave.
Vzdy ma to fascinovalo....a ano, je jasne, ze vyska IQ ide ruka v ruke so vzdelanim, a moznost vzdelavania sa je priamo umerne vyspelosti tej ktorej krajiny, tak tie jednotlive priecky vobec neprekvapuju.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
8. júl 2023

@viestta Median je tiez vzdy zaujimave poznat k priemeru, najma ak je prilis velky rozptyl medzi minimalnou a maximalnou hodnotou..

lilope
8. júl 2023

@viestta štatistika na základe relevantných vstupných údajov áno, ale na základe odhadu podľa reprezentatívnej vzorky môže skresľovať realitu asi tak ako prieskumy pred voľbami. Tam sa používa vzorka pár ľudí a aplikuje sa to na celý národ. Preto sa pýtam ako robia štatistiku IQ národa, ak rovnako, tak ten výsledok stojí za starú belu.

dadis
8. júl 2023

@lilope relevantna vzorka je aspon 1000 respondentov, avsak vyber vyskumnej vzorky tiez musi mat svoje pravidla. (napr. nie rozdat iq testy 1000 studentom na vs a tvarit sa, ze mame priemerne iq 140)

viestta
8. júl 2023

@lilope vyber vzorky prebieha podla pravidiel, v pripade, ze sa robi statiskticke zistovanie pre vedecke ucely, je tam ten vyber vzorky velmi prisne stanoveny. Aj do tych predvolebnych prieskumov, aspon do tych serioznych, vo vzorke respondentov reflektuje demograficke zlozenie volicov.