Téma smrti - tabu v našej spoločnosti
Ahojte, pred chvilkou bol zruseny peispevok nejakeho zufaleho cloveka, ktory mal ist do hospicu a informoval sa na moznoat asistovanej samo.....y. Co samozrejme na Slovensku nie je mozne. Urcite sa na tuto temu nepytal iba z rozmaru. Tak preco o otazkach zivota a smrti nemozeme diskutovat, ale o nechutnych blbostiach typu "nechcenych chlpkov na konecniku" a pod. sa diskutuje ostosest ! Duchovne zalozenejsi by urcite radi poskytli autorke prveho prispevku aspon nejaku moralnu podporu v tak tazkej situacii, ktoru si vacsina z vas nedokaze ani len predstavit...
Jo akurat som jej nasla ze ta eutanazia stoji okolo 10000 CHF pre cudzincov . Domacich okolo 4K dost palky. U nas v 🇨🇦 je tusim zadarmo pre domacich a cudzincom som este nestihla gpoglit ci je povolenie a za kolko . Kedze to hnet zmizlo.
V Rakusku sa to už dá
Aha nemoze si ju dat tu urobit cudzinec Iba domaci.
@konik1402 lebo asi su zaujimavejsie temy typu: mozem byt tehotna? Je toto pozitivny test? Alebo rozne vymyslene diskusie od kadejakych trollov.. 🙈🙈🙈
@rebellefleur Ahoj, pokiaľ si zaregistrovala diskusie "kadejakých trollov", nahlás nám ich, prosím. Ďakujeme pekne. Modrý koník team
@konik1402 a este dodam, je smutne, ze takato diskusia bola zmazana, zial,nestihla som ju, lebo myslim, ze min tristvrtina kona ma skusenost s tym, ze zial museli sledovat odchod blizkej osoby a niekde v kutiku duse si zaroven priali,aby im to utrpenie uz konecne skoncilo 😒
Mohla to byt po dlhsej dobe jedna zmysluplna diskusia..
A čo myslíte, keby na Slovensku bola povolená eutanázia, nebola by zneužívaná systémom? Takže buďme len radi, že ju nemáme uzákonenú...
Eutanázia je trestný čin tak preto prispevok zmazali. V hospici pracuju ozaj profesionali, je tam kňaz, psychológ a klienti s podobným osudom, ktori sa vzajomne podporujú a pomahaju si. Ak by bola eutanazia zákonná určite by sa zneužívala a zomreli by ľudia ktorí by ešte mohli žiť.
@surrender ty vieš o nejakých prípadoch kedy bola zneužívaná? Myslím v zahraničí
Čo ja mam info a dôveryhodne info, tak eutanáziu neodsúhlasi len 1 lekár, ale musí celé konzilium
Ďalej žiadateľ musí byt mentálne v poriadku, plne orientovaný, odsúhlasujú sa choroby v terminálnom štádiu a choroby kde neexistuje liečba, nie pupak na nose
@panonia vysvetli mi ako ti pomozu knaz a psycholog, kt nemaju ani paru o tom, ako cloveku je,ked krici bolestou napriek liekom a jedine,co si zela, je smrt? Mas uplny recht, ti mu veru pomozu 🙈🙈🙈
Tiež som to videla, mala som rozpísaný komentár ale žiaľ to bolo vymazané. Podľa mňa adminky usúdili, že téma je vymyslená. Len by ma zaujímalo, prečo nemajú takýto úsudok aj pri očividne vymyslených témach, ktoré tu ostávajú celé hodiny, aj keď sa pod nimi vyjadruje xy ľudí, ktorí tvrdia, že to píše troll. Tento príspevok bol strohý, pýtala sa na nejaké informácie najlepšie od človeka, ktorý žije vo švajčiarsku. Je mi to strašne ľúto.
@panonia pýtala sa na eutanáziu vo švajčiarsku, tam je to legálne. Minulý mesiac to tam podstúpila Katarína Paveleková, bola to herečka z popradu, ktorá pôsobila v usa. Kňazi nepomôžu.
Vy vôbec neviete čo je Hospic ake je jeho poslanie a aky team tam pracuje...
Skorá smrť by bola pre niektorých vykúpenie . No ísť do zahraničia je pre niektorých problém buď nemajú toľko peňazí aby to mohli podstúpiť ale nemajú toľko času . A ako píšu musíš byť mentálne ok a dokázať zmačknuť vypínač aby si spustil proces eutanázie ak nedokáže daný človek to urobiť už sám tak už musí počkať a trápiť sa v bolestiach a ďalší ľudia sa budú trápiť s ním . Horšie je čakacia doba poniektorí ho majú viac podľa toho ako postupuje choroba a poniektorí ho majú fakt málinko .
Môj otec mal nádor na ladvine dala sa preč po roku sa spustili bolesti a zistilo sa metastázy po celom tele .choroba nahodila také tempo že čo mesiac to bolo horšie a horšie s bolesťami . Otec sa nammenil pred očami , starnul veľkou rýchlosťou, chabnul až tak že4 týždne pred smrťou ledva prešiel na wc a museli sme ho nechať ležať už v obývačke lebo spálňa bola na poschodí a 3 týždne pred smrťou už bol len ležiaci. Taký človek si želá umrieť možno si to aj želal no nepovedal nám to .
Čudujeme sa že máme na svete samovraždy myslím že človek ktorý sa trápi chce ukončiť to trápenie a ak nemá na eutanáziu siaha po takejto možnosti .
Ak by sa mne také niečo stalo a nemám na to fakt asi zjem všetke lieky aké by som mala doma dala asi lieky na spanie a čau
Smrť je súčasťou života .každý sme tu a každý tu raz nebudeme aj keď smrť blízkeho nás zasiahne a časom dokážeme fungovať normálny život vždy to bude niečo čo urobí haló.
Skôr by ma zaujímalo prečo niekde je alebo bolo že odsúdený mal trest smrti taký ho dostane zadarmo . Tu by bola otázka keď taký človek zavraždil prečo by mal mať ten istý trest ako jeho obeť práve tu by som takým dala naporiadok zažiť čo urobili pre nich je väčšie peklo že musia byť zavretý 30/40/50 rokov a nie im to uľahčiť že budú mať trest smrti a ešte zadarmo

Tiez nechápem, prečo to bolo zmazané..