Téma - vyrubovanie lesov
Dnes by som chcela otvoriť a vysvetliť túto tému. Prosím každého kto chce diskutovať nech najprv dočíta text do konca.
Keďže sa v poslednej dobe objavuje veľmi veľa názorov aké je vyrubovanie zle a škodlivé. Chcela by som to vysvetliť "polopate" aby ste to pochopili. Celá moja rodina pracuje a dávni predkovia pracovali v lese.
Les milujú a lesom žijú. Les je ich druhý domov. Vymenia akúkoľvek dovolenku za pobyt v lese. No a poďme k veci. Sú to pilčíci, ktorí denne spília niekoľko stromov. Pília na rôznych častiach Slovenska a pília stromy ktoré sú : staré, suché, poškodené alebo nakazene. Čiže všetci vy, co si myslite ze ide len o ťažbu dreva lebo niekomu vadia stromy tak ich dajú preč, tak to vôbec tak nieje, odstraňujú iba stromy ktoré odstrániť musia. Ak je strom nakazený červotočom, kôrovcom, musí ísť okamžite preč. Jemným vankom vetra sa kôrovec prenesie na vedľajší strom a takto za týždeň dokáže nakaziť až 200 stromov. Čiže ich musia odstrániť čím skôr aby sa kôrovec rýchlo nerozšíroval pretože môže pohltiť celý les. Strom ktorý je nakazený "zomiera" a schne. Čiže preto sa spília aj suché stromy. Keď sa nespília zvalí ich najbližšia silnejšia búrka a víchrica a vzniká kalamita. Toto sú všetko dôvody prečo musí byť ťažba dreva. Vy na strome nespozorujete že je nakazený. Preto sa vám zdá ze sú tie stromy úplne normálne. No bohužiaľ to tak nieje. Po spílení stromov nastupujú ľudia, ktorí sadia nové mladé stromčeky. Toto tiež veľa ľudí nevidí. Samozrejme sa to netýka našich spoluobčanov ktorí idú do lesa a tnú stromy hlava nehlava, šup s nimi na kočík alebo sánky a hor sa do piecky.
Verím že ste to z môjho laického vysvetlenia pochopili a že prestanete nadávať na pilčíkov, ktorí vlastne sa celý život snažia len chrániť našu zem. Viacero členov mojej rodiny už položilo život v lese. Ja im ďakujem a som hrdá keď viem akú dôležitú úlohu na tomto svete robili.
Ďakujem za prečítanie, ak máte nejaké otázky, kľudne sa pýtajte v komentári. Zaujíma ma tiež či sa zmenil váš názor, lebo to bol hlavný zámer. 🙂 pekný zvyšok dňa
@melanta nie, na FB denne čítam množstvo komentov ako ľudia píšu ze pilčíci vyrubuju lesy a ničia tak našu planétu. Rozprávajú o miestach kde by nikdy v živote nikto nič nepostavil. Ja som v texte nepísala nič o vystavbach. A prepáč ale ako si dovoľuješ napísať ze píšem bludy o mojich predkoch?! Sú pre teba tvoji predkovia bludy?
Lebo si jasný troll, preto píšem, že píšeš bludy. A tým FB si sa teraz prezradila. Lebo trollovia vždy píšu o tom, ako všade čítajú o niečom. Akurát že nikdy o tom nečítajú iní ľudia, len ten jeden dotyčný.
@melanta poslala som ti spravu, aj to robia trolovia?
Pozri sa, nepilia sa len stare a poskodene stromy. Holoruby su faktom. Netvrdim, ze sa nevysadzaju aj nove lesy, ale holoruby su este stale metodou tazby dreva.
Toto,co pises,sa tyka hospodarskeho lesa.tie boli vysadene clovekom za ucelom hospodarenia- teda zisku.vysadila sa prevazne smrekova monokultura,ked mali stromy cca 80 rokov,vyrubali sa a zuzitkovali.vzdy sa priebezne vysadzali nove.horari sa starali o les stylom,ako popisujes.zase,netvarme sa,ze les cloveka potrebuje.obrovske plochy lesov v Kanade,na Aljaske,v Rusku,sa obhospodaruju- a velmi uspesne, same.ale u nas sa rubu lesy ked uz nie kvoli stiepke,tak kvoli vystavbe.Vichrica dala priestor tym najhorsim z najhorsich.
Áno, aj to robia, aby presviedčali, že nie sú nimi. Takže nemusíš mi posielať správy.
@jj298 je ti ťažko keď vidíš hole kopce, no keď s tým nik nič neurobí tak tych holých kopcov bude 2x toľko. Co povieš potom? Ze mohli to zachrániť?
@melanta poslala som ti srdiečko, snáď ta to poteší. Vidím ze tvoj svet sa točí len okolo trolov.
@jj298 presne, v Krkonosiach a na Sumave nechali korovcom napadnute lesy vyhynut, nechali sa vyhynut av v niektorych castiach Tatier. Les sa prirodzene obnovil v prirodzenej sklatbe. Ja sama som na Sumave videla ako vyzera prirodzena obnova lesa.
Na druhej strane stale sa este tazia hospodarske lesy metodou holorubou. Je tazko laikovi posudit ci su aj v primeranej miere obnovovane. Ale tvrdit, ze vsade sa tazi len prebierkou, je trosku (dost?) scestne
Autorka, este by ma zaujimalo preco si sa pod tento apel na verejnost nepodpisala? Vsak to nie je nic take, co by si ziadalo diskretnost. Ci sa hanbis za to, ze sa zastavas svojich predkov?
@viestta viem ze nie, ale sleduje ma tu osoba z okolia ktorá sa vyživa v každom mojom príspevku a potrebuje vidieť a vedieť všetko čo pridám 🙂
Mam lesnicku skolu a suhlasim s autorkou❤️👍😘.A do mna😂
chodím do lesov 22 rokov. Vyťažilo sa z lesov kde chodím už toho kopa, z úzkej metrovej cestičky sa stali 4 metrové a s trom sem-tam, ale veru nové vysadené nikdy nevidím. Jediné čo rastie nové na tých miestach sú tie kríkové buriny. A sadilo sa aspoň niekde tak 15-20 rokov dozadu, boli na to pracovníci, teraz sa nesadí nikde, nevidela som nikdy že by hľadali ľudí na sadenie stromčekov do lesa.
Na mňa veľmi zvláštne pôsobí formulácia "sadiť les". Les nie sú len stromy. Sú to ďalšie rastliny, huby, organizmy žijúce aj na odumretom dreve,ktoré tvoria ucelený ekosystém.
"na pilčíkov, ktorí vlastne sa celý život snažia len chrániť našu zem. " :D
To by ma zaujimalo ako tie lesy prezili miliony rokov bez pilcikov? Ako to ze tu nie je sucha planina? ;)
Nuz jednoducho. Pilcici vobec nie su potrebni aby les zil a prosperoval. To ze sa mnozia skodci a potom je "potreba" pilit je prave praca lesnikov co sa vobec nerozumeju lesu.
No zčista jasna takato téma, tuná. Neviem, ci je niekto proti pilcikom, ako jednotlivým osobám. Ročné ich pár zahynie, keď sa strom zvrtne na nich, nebezpečná nedocenena práca. Jedna milosť pani sa rozculovala, prečo stojí m3 xx€ a hovorím jej, občas do ceny musíte započítať ľudský život. Mladý život.
To s korovcom máš pravdu spolovice. Aby sa nerozsiril, museli by všetko drevo zapáliť na mieste a nie rozvážať korovca do AT.
A Ziga sa vracia.✔️
Smeracik, co zobchodoval 1/6 dreva na sk sa vracia drancovat👿
Roky som pracoval v AT v lykozrutovej kalamite,kde sa lesnik snazil zachranit les,zial v priebehu par rokov sme ho cely spracovali.V podstate jeden kopec sme doslova oholili.Kôrovec bol rychlejsi ako my...Kto nezazil a nevidel neuveri.Darmo vysvetlovat ludom od pc a z kanclerie,ochranarom a vsetkym co si na tuto temu robia promo.Skoda energie a casu.Vsetkym,ktori po kalamite v Tatrach branili v spracovani dreva by som dal k nahrade vzniknutu skodu, nie len za drevo,ale aj za poskodenie a znicenie stromov lykozrutom.Co nepadlo v kalamite,dorazil lykozrut.Bol som tam,videl som a je to otras...Citliva tema,kazdy si ide svoju pravdu,zial,zdravy rozum,odbornost sa odstahovali do Humpolca.Je spracovanych vela odbornych studii,ktore jednoznacne davaju prednost spracovaniu kalamity,pretoze les sa obnovuje rychlejsie,ked mu clovek pomoze.
@ahhola Nie je to len nejaky mlady les, rastie tam novy odolny rozmanity ...
https://dennikn.sk/3077647/v-tichej-doline-uz-r...
nejde o ziadneho korovca a zachranu nasich lesov, ale o hnusny biznis s prirodou, je mi z toho zle: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/greenpeace-z...
@tundra na Sumave to nechali na prirodu. Rastu tam nove zdrave lesy, dokonca aj v bezzasahovych zonach. Lykozrutom napadnute smreky uhynuli, drevo v lese zhnilo, rastie tam prirodzeny zmiesany les.
Preco a kde vznikaju lykozrutove kalamity? V smrekovych monokulturach. V zmiesanom lese kalamita nevznikne, maximalne vyhynie par starych smrekov, ktore rychlo nahradia mlade smreky. Ked mas lesnicke vzdelanie, tak vies presne preco v Tatrach vznikli kalamity. Aj po vychrici aj lykozrutove. Pretoze to bola neprirodzene smrekova monokultura vysadena zaciatkom 20. storocia. To iste Sumava, Krusne hory... kde boli vysadzane smrekove produkcne lesy urcene pre holoruby. Skor ako doslo k planovanej tazbe zasiahla priroda lykozrutom alebo vichricami a naslednymi polomami.
Moj manzel pracoval dlhe roky v lese, ma taky názor ako ty autorka. Ale zase pilcik je ten najposlednejsi a nerozhoduje o tom ,ktory strom sa spíli.
Kedysi ( dnes je to tazsie a uz do toho nevidim) sa v lese zarabalo naaadherne, lebo sa vela pokradlo,odrbavalo. Nie pilcikmi ale tymi vyssimi vrchnostami. Krasne stromy boli vyvážane, vrecka sa plnili, dnes to uz niektorých chvalabohu dobieha a su riešení súdne.
A tie velke ryby a vyrubane aj zdravé lesy kvoli vystavbam, to je nepochopitelne a nenávratné, na betone uz nevysadi nikto nič
@viestta presne tak.monokultury vysadene za ucelom zisku odolne nie su.tych vichric v tatrach uz bolo viac,napr,cca 100 rokov dozadu.tiez nizke tatry.aj ked,jedna vec mi nejde do hlavy,v sev.amerike su rozsiahle lesy monokultur a su dost odolne ( obcas teda vyhoria), mozno je to tym,ze tam rastu prirodzene,to fakt neviem.
@ciernysokol mozno ina skladba drevin. Smrek ma plytke korene, ten vietor lahko vyvrati. A lykozrut likviduje predovsetkym poskodene a oslabene stromy. Ked sa premnozi zlikviduje aj tie zdrave. Na druhej strane, ked uz nema co zrat, skape. Takze lesy treba vysadzat tak, aby nedoslo ku kalamitnym vyvratom, potom sa nebude ani lykozrut kalamitne mnozit, pretoze priroda si to vyreguluje sama
Priroda nas nepotrebuje. Poradi si aj sama. My ju ale potrebujeme.
Vypilovat lesy kvoli zisku je chore. U nas na okoli pocas niekolkych rokov zmizli cele lesy. Lesy zmizli, ostali hole kopce, ktore zarastu za desiatky rokov. Nikdy sa tolko nevypilovalo, vypilovali sa stromy v pasoch a nie tak, ze ostali hole kopce. A nepilia len poskodene stromy, z tych by tolky zisk nemali.
@renab este sa to robi aj systemom,narusim les,teda vyrezem pas a on vypada aj sam.vytazim,ostane holorub.info od lesnika,ja zas odbornik na vyrub nie som.

Dievča moje zlaté, ach jaj. Nikto v diskusiách ani nikde nerieši pilčíkov. Netreba písať bludy trolla ako všetci tvoji predkovia robili v lese a veľa členov tvojej rodiny položilo život v lese. Ľudia riešia rúbanie lesov v prospech výstavby developerských projektov. Problém, ktorý spoločnosť rieši je toto, nie pilčíci.