Teplota v byte
Ahojte kocky, aku mate momentalne teplotu doma v byte/dome? U nas je vnutri 18, vonku 14, pomaly uz budeme musiet zacat topit. Vy uz ste niektore zacali?
vonku som dnes nepozerala ale dnu sme mali 20/21 ale isli sme zamrnut aj my aj deti tak sme si zakurili 😉
my prekurujeme celý týždeň, ale len tak na dve tri hodky
Vnutri mame 20 st, takze dnes sme pekne zakurili do krbu a paradicka.
My mame v byte momentalne 24,5 stupnov, cpocas dna tak okolo 25 stupnov. Zatial nam v panelaku nekuria.
Pre mna je uz aj to trochu chladno lebo som zvyknuta tak na 27.
@linda20111 ráno sa uz zapol kotol, kurenie mame nastavené tak, ked klesne teplota pod 20,5 v spálni, tam je najchladnejsie, vonku sme mali okolo 15 stupnov.
v obyvacke 19 °C, kurit zacneme co najneskor....v Nemecku je teplo uz pomaly luxusny artikel podla cien 😠
@linda20111
My nekurime, kym vonka neklesne teplota aspon pod 10 stupnov. Povazujem za nezdrave kurit ked vonka je 14-16 stupnov, telo v takom prostredi straca imunitu, takze hlavne kvoli zdraviu nekurime, aby sme neochoreli.
Optimalna teplota v byte ma byt 19 stupnov, tam kde clovek spi 17. Ak je viac, znizuje sa imunita cloveka, deti..
@zuzana2000 aky ma vyznam kurit, ked si teplo pustas von oknom cez ventilacky?
A k teme - my nekurime, mame zatepleny doma vnutri 23 stupnov. Vcera sme si vsak vecer zakurili v krbe, v tom dazdi a vetri to bolo prijemne... V panelakoch si ale viem predstavit, ze uz moze byt neprijemne zima....
@simsalabim
@zuzana2000
My mame cely den otvoreny balkon 🙂 ale zas nekurime, ale cerstvy vzduch musi byt.
Momentalne mame 22 stupnov, nekurime (naco?), kurenie sa. spusta automaticky, ked teplota v obyvacke klesne pod 19 stupnov. Mat v byte 25 a viac stupnov, tak by ma asi porazilo, to su teploty vynikajuce na choroby, alergie a dusenie sa po nociach (nie v lete, ked je to prirodzena teplota okolia). Tym, ze mame podkrovny byt (staci minimum slnka a mame teplo) niekedy aj v januari bezi kurenie len par hodin do dna. Zato v lete je to utrpenie 😠
@zuzana2000 , toto pocujem prvykrat. Vsade otvorene vetracky oznacuju za NESPRAVNE vetranie. Vetrat sa (vraj) ma parkrat do dna, cca po 10 minut otvorenim vsetkych okien. Otvorene vetracky su donre akurat tak na prievan.
neviem to s tym vetranim mi znie dost cudne suhlasim s @vroni u nas vzdy odporucaju vyvetrat rano poriadne a potom mozno este par krat denne ale nie mat otvorene okna stale to je fakt - ked uz nie neekonomicke je to aj neekologicke - v zavislosti od paliva ktore sa vyuziva samozrejme - my mame zemny plyn a v podstate zaciname kurit ked je teplota v byte pod 19º - dokuruje sa tak na 20º na noc vypiname ale je nadstaveny termostat tak ze ak by teplota isla pod 17º tak sa automaticky zapne a dokuri na tych 17-18º.
mozno niekedy cez den sa moze stat, ze sa vykuri az na 21º ale malokedy
@zuzana2000, ano, letne vetranie. Lenze leto (teplotne) uz tiez nie je 😉 V okamihu, ked sa pusti kurenie je podla mojich predstav cas zimneho (narazoveho) vetrania - aj keby to bolo priam v auguste.....
Ja by som k tomu stalemu vetraniu este podotkla ze napr ak su vonku cez leto horucavy tak tiez treba prejst na narazove vetranie - tym predides tomu abu sa ti teplota bytu vyrovnalaval s vonkajsou teplotou a mala by si doma omnoho horucejsie ako ked rano vyvetras pokial je este chladok vonku a potom zavries okna a zatemnis aby ti nesvietilo priamo do bytu a neprehrievalo vnutrajsok bytu tym usetris na airku napr
@zuzana2000 aj ja si myslim, ze v momente, ked pustis kurenie, je cas prejst na zimny rezim vetrania. Fakt nechapem, preco kurit a zaroven cely den vetrat. Ved ked raz kurim, tak si to teplo nepustam von... V tom tvojom clanku nie je nikde pisane o vetrackach pocas kurenia. Iba o narazovom vetrani pocas kurenia. Ale...tvoja domacnost, tvoje peniaze....
nám včera zakurili už 🙂 neboli sme doma celý den a navečer počujem že hučí kotol - tak som večer prikurila /mali sme vypnuté radiatori) v spálni a detskej a tiež ked v zime kurime - v kuchyni alebo obyvke mam na ventilačku jedno okno - nie celý den ale napr. ked varim - tak celý čas alebo potom poobede kým je ,,teplo"
@linda20111 netusim, kolko mame stupnov v byte, nemame teplomer. kurim podla toho, ako citim podlahu - mame dlazbu a podlahove kurenie. ak je dlazba uz na bosu nohu neakceptovatelna, zacinam kurit. byt mame orientovany juzne a zatial je este podlaha vyhriata od slnka a je v pohode, aj na bosu nohu. aj vecer pri telke este nie je zima.
Pre mňa je idealná teplota v obyvačke, kuchyni a dennych izbach kde travim väčšinou času dňa je 21 až 22°C a teplota v spalni a nočnych izbach 18°C, pri nižšiej teplote sa mi lepšie spi. Neznesiem prekurované a nevetrané priestory. V Zime vetram kratko a narazovo dokoran min. 3 krat denne, rano keď vstanem, poobede keď dovarim aj večer pred spanim. Keď varím tak mam zapnuty digestor a vyklopenu vetračku, v prechodnom čase ako je jar a jeseň tak v obyvacke podla potraby a v spalni a kuchyni vyklopenu vetračku celý deň od rana až do večera a na noc davam na mikroventilaciu, v lete keď su horučavy tak vetram večer a celu noc. Nad ranom kedy je vzduch najchladnejši tak pootvaram všetky okna dokoran a cez deň pozatvaram a kde svieti slnko pozaťahujem rolety.

@linda20111 fíha, tak to máte chladno. U nás je momentálne vonku 19, vnútri - v obytnej časti (obývačka, kuchyňa) otočenej na západ 25,4 a v detskej a spálni otočených na východ 23,5. Ale my máme celkovo teplý byt, v lete sme mali v obývačke bežne cez 30 st, a to už bolo na nevydržanie.