To naozaj neovládajú slovenčinu ani v televízii?
Mate aj vy pocit,ze to ide dole vodou v mediach,co sa tyka spisovnej slovenciny?uz tam ozaj pocut kadeco- prid si pre pozicku,najtahsi pripad,v mojom okoli tiez- pod tu,ja tak rada plavem,manzel choruje,chybuje mi trpezlivost, ja nikoho neodcudzujem,napadlo ma,nechapem tomu...s cim sa casto stretavate a rozculuje vas,ze sa to bezne pouziva?
@lukbe ale ona to myslela tak,ze to oni pouzivaju v tv :D
Zlé vykanie u osôb, ktoré inak spisovný jazyk ovládajú (vy ste povedaLA...), ostatným to za zlé nemám, každý sme nejaký a každému ide niečo iné...
Raz bola reportaz v TV novinach, kde bol podtitulok s nazvom ,,Pod Kráľovou holou", skoro ma ten preklep prekotil 😂 Akoze vacsinou neriesim detajly, ale toto mi zostalo v pamati.
@lubkovaandrejka veď som to potom pochopila a zmazala😂
@majka36912 detail
Ano, slovencina v mediach je otrasna. V hovorovej reci mi to az tak nevadi, aj ked mi usi trha a oci kole ked citam, pocujem keksE, ale v mediach by si mohli na tom dat zalezat
Aj mňa to strašne rozculuje, ešte napr. keby že idem, namiesto keby som išla a ešte mnoho iných nesprávnych tvarov. Je mi smutno z toho ako sa naše irecite slová nahrádzajú anglickými, Slovak už niekedy
nerozumie Slovakovi. Ospravedlňujem sa za chýbajúce makcene a dlžne, klávesnica si píše ako chce.🥰
Televízne vysielanie nesledujem, ale v rámci YouTube ma zaujalo napríklad:
- reklama: "to by sa mu nestalo keby nakupuje v...",
- šikovný investor používa "stále" tam kde má byť "vždy" (slovo "vždy" nepovedal asi ešte nikdy),
- nezdá sa mi v recenzii auta "v tomto menu si VIETE nastaviť", podľa mňa v slovenčine hovoríme "môžete".
Riadne tomu slovenčinovi dávajú, no.
Ja nechápem ako môže niekto používať slovo RUPSAK, akože ruksak. Strašne mi to vadí.
Ja nechápem, ako väčšina ľudí nepoužíva správne skloňovanie pri slove CHLIEB. Na raňajky si dám Koho?čo? Chlieb a NIE CHLEBA. Toto ma veľmi vytáča.
@lenkasarka Stalo sa 😂 Esteze nepublikujem v mediach 😃
@majka36912 v pohode. Tiež po sebe nekontrolujem
Odkedy som videla v TA3 pred mnohymi rokmi napisane Bardejovsky poslanci, tak uz ma neprekvapi nic,m. Bezne nespravne i/y plus nespravna stylizacia a pouzivanie narecovych vyrazov ako Pod tu alebo Ideme vonku. 🙄 Ja tiez pouzivam Chodte pri vytah, ale snazim sa nie vzdy s uspechom. 🤣 Ale nie som na TV obrazovke.
@neviditelnypes to su zaujimave postrehy,to posledne som si nevsimla,ale je to tak
@majka99999 pod tu a ideme vonku....no presne.este aj na billboardoch vidim- podte si PRE kavu.ach jaj.vsak snad po kavu.pre radost.
Mas pravdu. Plus narecia, skomoleniny,zla intonacia... Neviem ako to maju nastavene,ci ich kontroluje nejaky odbornik na jazyky v redakciach. Ked pozeram dobove zabery z reportazi zavidim im ten uhladeny prejav,niekedy az na hranici basnickeho prednesu. Schvalne pustite si reportaze spred revolucie.
@viestta hejze aj mne, dalsie moje "oblubene" je voní namiesto vonia
@majka99999 choďte pri výťah 🙄
...,,nechápem tomu,,? Nemalo by to byť skôr ,,nechápem to,, alebo ,,nerozumiem tomu,, ? 😁 Ale to sa len pýtam, keď sme už pri tej spisovnosti a gramatike...
@lonely66 mojho syna slovencinarka rozprava narecim.a opravi jeho,ked povie spravne.ide ma porazit.dalsia ucitelka nam napisala na edupage tento tyzden- ubytovanie bude v hotely...
@danyelia tak to ma byt.spravne je nechapem to,nerozumiem tomu.ale ludia to pouzivaju opacne bez problemov.aj v tv som pocula.
@lonely66 na liptove hovoria namiesto bude "ide byť". Takto som pocula hovorit viacerych liptakov.
@danyelia v uvodnom prispevku je to ako sucast chybnych vyrazov,nie moj povzdych 🙂)
A nie je to jedno?
@lonely66 vyzera,ze ona si bola ista...