Tragédia v Šariši
Nebolo mozne aby ušli?.😓 A je v poriadku nechat v noci trojmesacne babo s babkou? Ja nemam.deti ale podlA mna od tak maleho pokial nejde o nieco surne urcite neodist.
Bola si uz niekedy v osade?
Ja neviem ale za posledne 2-3tyzdne viem minimalne o 4poziaroch chatrci... viac pisat nebudem lebo chytim nervy ....
ano je mi to luto-deti za to nemozu.... to je na tom najsmutnejsie.
@terezkaarthuramax nie je v poriadku nechať 5 detí v takom veku s babkou, ale toto nie je ten najväčší problém tohto obrovského pruseru. Ale gratulujem mocným ako nad touto problematikou zatvárajú oči už niekoľko desaťročí.
Ano, aj moje trojmesace dieta bolo s babkou. V tom vidim ten najmensi problem tejto tragedie
No vieš, Teba zaráža, že dieťa nechali s babkou, ale oni sú babkami už v 30-tke. Ale vraj to bola prebabka, čiže mohla mať 45rokov, žiadna stará senilná. Ale, je to neriešiteľné s nimi, až na pár výnimiek, žijú horšie ako zvieratá.
@ika02 prababka mala 61
nuž, socialka preveruje falošné a vymyslene podania ktoré podávaju zakerné osoby na zodpovedne sa starajucich sa rodičov, potom nejde tam kde by mala ist....(alebo sa aj boji ist...)
Otvara sa mi nozik vo vrecku ked vidim zdielat fotku toho dievčatka - ocividne zanedbaneho, politikmi so slovami "s hlbokym zarmutkom som prijal/a informaciu o smrti tohoto krasneho anjelika...." kua a co si ty ked si sedel vo vlade, alebo sedis (videla som aj od byvalych aj sucasnych - urobil aby deti takto nezili?!
Zrovna v ten den som bola 4x vo Veľkom Šariši...Keď som videla chlapcov vo veku do 10 rokov špinavych, zanedbanych bijucich sa, vytahujucich veci zo smetiaka...bolo mi uzko...
A den pred tym v Košiciach v tescu o 21.30 vecer odstaveny kočiar s malym cca ročnym spinavym dieťatom strazili ho 3 tasrši surodenci tak do 10 r.. Nepomozem si, riešia sa tu koko****y ale co by sa malo riesit sa neriesi....
pozri si obec Richnava ako bývajú....
Otazku treba polozit kompetentnym,ako je možne,že žilo min.6 osôb v unimobunke.
Prečo novorodenca neodobrali,pre zle životne podmienky a nedali na adopciu.
To len biely musia nehnutelnost kolaudovat a nasledne platit revizie za elektriku,komin a kotol.
Strašna tragedia,ktora sa nemusela stat....
@mamickalisticka ako by to mali mocni riesit?
Nerypam, len sa pytam na nazor. Lebo posledne 3 desatrocia to vsetci riesia iba tym, ze ich dotuju: postavia im byvanie, ktore za 2 roky rozoberu, rozpredaju, znicia tak ze mne by sa to nepodarilo za 10 zivotov. A nakoniec podpalia. Integrovat sa ich nikomu nepodari, lebo ziju vsetci pokope a ked nerobi 1, nebude dalsich 300. Preco by aj mali, ked dostavaju davky a ziju ako zvieratka?
Naozaj ma zaujima, akym sposobom by sa ktokolvek mal pricinit o to, aby zmenili svoj sposob zivota a myslenia. Podla mna na toto nema nikto riesenie.
Hned mi napadlo, ako pred par dnami v Malej Ide ci kde, bol incident, ze do poziarneho auta hadzali svorne kamene a nicili ho. Vraj davova psychoza.. tak oni im pridu pomoct a ta zberba toto robi?! Ci si tie poziare robia sami a nechcu zasah poziarnikov? Alebo co to ma znamenat?! A mat tolko deti v takom veku a v takych podmienkach, to je dalsia vec, radsej pomlcim, co si o tom myslim, vymazali by ma.
@tundra lebo ich štát nemá, kde dať. Keby mali odobrať každé jedno novorodeniatko z týchto podmienok tak už dávno nie je jediné miesto v DD a adopcia? Úprimne? Veľmi mizivé % ľudí by si adoptovalo také dieťa, keď nevie či nie je postihnuté (mentalnel). A zoberieš im v januári dieťa a v septembri rodí ďalšie. Pokiaľ sa nebudú podviazovať vaječníky nikdy to neskončí. Nech si každý myslí čo chce, ale jedine riešenie je toto.
@terezkaarthuramax robila som dorucovstelku pošty v osade.a neberú malé penaize,ale pomali tak jak ja som mala výplatu.len oni su tak naučení žiť.všade bordel po osade,psy.deti špinavé, strapaté, bosé a pýtali odomňa sladké.
Je mi ľúto tych deti,lebo toto nikdy neskončí, budú žiť tak ako sú naučení.
A je mi ľúto aj tých detí, ktoré zomreli.
@irusa ved toto.
Spominalo sa tu hore v prispevkoch, preco tie deti neboli odobrate a date na adopciu. Kto by si prosim adoptoval romske dieta? Ak by to urady riesili tymto sposobom pri vsetkych zanedbanych romskych detoch, tak by sme nemali sancu postavit tolko detskych domovov a najst tolko ludi, co by sa tam o nich starali. 99,9% z nich by tam zostalo az do dospelosti a potom by sa pravdepodobne vsetci vratili k ich sposobu zivota, ktory maju v genoch.
V rodnom meste mame taky detsky domov - osetrovatelia sa tam striedaju ako na beziacom pase, kazdy vydrzi 2 tyzdne. Od nervov po tych deckach hucia a fajcia pri nich celu zmenu, lebo nevedia co s nimi. Mali by ich vyhodit? Nema ich zial kto nahradit.
@terezkaarthuramax ano, je to tragedia, nie prva, a urcite nie posledna.
Riesenie je prakticky nulove. Vychodisko vidim v dobrovolnej sterilizacii u zien a vazektomii u muzov za peniaze, skratka vyplatit im niekolko tisic za to, ze sa daju sterilizovat. Podla mña by to boli statom velmi dobre investovane peniaze do buducnosti krajiny.
@elisebah91 že mala 62, ale to je jedno.
Prababka a 62 rokov? To sa tam potom každých 15 rokov musia objaviť nové generácie. Hrozné, dievča len dostane občianku do rúk a už rodí a za 15 rokov je z nej babka. Štyri generácie v osade. Čo celé dni robia? Čakajú na sociálku? Takto keď to pôjde ďalej, toto je neriešiteľný problém. Pelli bol zhrozený, že ešte v 21. storočí takto žijú ľudia. Nevadí, však smeráci svoje vily už majú. Otázne je, čo s tými ľuďmi v osadách, už bolo množstvo projektov, kde sa minuli milióny a stále je to dookola to isté. Možno je problém tam, kde nie je vôľa, tam nie je cesta.
@tenerifka ano, toto robili komunisti a bolo to dobre riesenie, az kym po rokoch neprisli dotycne s tym, ze boli donutene s cielom vytrieskat z toho peniaze, samozrejme niekto im v tom ochotne pomahal.
@sevrin no co robia? Pracuju na dalsej generacii 🙂) ani upratat si nevedia, su horsi ako zvierata. Vychod casom bude neobyvatelny kvoli nim. Uz teraz su v mestach obchody typu Kaufland, kde bieli nenakupuju a to iste skoly, cisto romske.. atd atd atd.
@la_dolce_vita podpisu papier/zmluvu a nepomozu si. Vlada by mala ist tymto smerom.
Myslim, ze za komunizmu im to robili nedobrovolne, nevedeli o tom.
Tie poziare im len prospeju, pomozu si tak, hocijake nahradne byvanie bude lepsie ako to pred tym a nechcem byt hnusna, ale deti este bude... U nas v meste to bolo presne takto, z pod mosta na periferii po poziari im dali byvanie v casti mesta, byvale kino, kolegyna byvala oproti, tak hovorila, ako mali "veselo" zrazu na tichej ulici s rodinnymi domami.
@tenerifka moja mama robila na porodnici a tie uvedomele to podpisali dobrovolne s tym, ze sa to nesmie dozvediet manzel. Toto je cesta, zial nerealna, lebo ludske prava.. Mam dost info od ludi priamo z uradu ohladom ich davok, ale to tu ani nechcem pisat, so mnou to dost otriaslo a uvedomujem si, ze sa budem musiet casom odstahovat :(
@la_dolce_vita "a nechcem byt hnusna, ale deti este bude" - no, mna to nejako tiez tak podobne napadlo, stihla 4 deti za 4 roky...
Toto je dlhodobý problém a ešte dlho bude trvať kým sa tie deti nezačnú odoberať alebo sa ani nebudú rodiť. Politici si spravia pr a za týždeň zabudnú.
Ja to teraz napisem velmi hnusne a ocakavam vlnu kritiky a verte,ze sa mi to aj tazko pise,ale! Toto su zbytocne existencie. Tie deti neziju,zivoria,aj rodicia. Spravanie hrozne,davky prepiju a potom kade chodia tam nieco vezmu. Robia bordel,ziaden prinos pre stat,obyvatelstvo,okolie. Tych deti mi je luto,ale co dodat. Staci pozriet vek deti,otec v base,matka pila vedla. Im nepomozu ani vyssie davky,ani nove byty,oni vsetko znicia ako vzdy. Im pomoci niet. Lebo oni sami tu pomoc ani nechcu,ani svoj sposob zivota nezmenia. Ich jedine sterilizovat,nech nwmaju tych deti viac
@januska12323 odoberat nema zmysel,jednak na to nie je priestor a jednak oni si robia deti kazdy rok. V praci som sa stretla s jednou babkou (mala 36r v tom case) kocikovala uz asi tretie vnuca a zaroven bola tehotna s 11 dietatom.
@hankab nie je riešenie, lebo sa to nerieši tak dvesto rokov, vypoklonkovali ich na okraj spoločnosti a teraz sa z nich stali monštrá, ktoré nemajú na to aby sa opäť zaradili do života. Áno, vyzerá to tak, že teraz už nie je riešenie. Lebo keď im teraz daju náhradné byvanie a oni absolútne nevedia žiť ako ľudia. Nevedia a nechcu sa zaradiť medzi ľudí. Ja ich neobhajujem. Ako píšem, je to obrovský pruser, ktorý sa roky, desaťročia a storočia nerieši. a nehovorím, že mocní to majú riešiť. Ale že pred tým zatvárajú oči. A teraz je už fakt neskoro.
@petulda333 súhlasím. Povinná sterilizácia by bola dobrá cesta na začiatok. Veď im sú tie deti jedno, darmo plaču do telky za nimi. Zodpovedná mama by toto pre svoje deti nechcela.

Inak som videla fotku jedneho z deti. Špinave a strapate.