icon

Trick or Treat nápady pre deti na Halloween

lylyjana
28. okt 2024

Ahojte. Na Halloween sa chystame prvykrat chodit s detmi s maskami po domoch, ktore sa v ramci nasich ulic zapojili do Halloweenskej akcie, a chcem sa spytat, co zvyknu robit vase deti ako trick or treat? Aky "trick"? Nejaku basnicku alebo nejaku nezbedu? vdaka 🙂

januska12323
28. okt 2024

Trick nie je básnička, to má byť niečo zlé a vlastne vydierajú - ak nedáte sladkosť niečo vám vyvedieme, čiže logicky dáte sladkosť. Dieťa má mať len kostým. Aspoň tak to chápem ja. Básničky za sladké sa robia na Mikuláša.

earlgrey
28. okt 2024

Neviem, či je práve "na mieste" učiť deti nezbedy...je jedno, či je halloween alebo nie...proste za mňa nie. Nie je to správne. V anglicku, kde som žila nikdy deti nezbedy nerobili...proste zaklopali, otvorili sa dvere, hneď s miskou sladkostí...takže deti na výber ani nemali...to je len taká fráza..."trick or treat",...

marianarem
28. okt 2024

@earlgrey No ja suhlasim, totizto keby moj syn dostal moznost beztrestne robit male galiby, tak neviem, ci by vobec tie sladkosti zabrali :D

lylyjana
autor
28. okt 2024

@januska12323 @earlgrey ja som to tiez chapala ako frazu, v USA sme tiez nerobili ziadne zloby, no minuly rok na SK chodili deti a niektore mali pripravenu aj kratucku basnicku, alebo ukazali nieco co vedia, asi aby to malo aj nejaku pridanu hodnotu, ako len otvorit dvere, dat sladkosti a utekat.
Prepodkladam, ze ponali "trick" nie len ako nezbedu, ale aj ako ukazat nejaky trik, schopnost. Mne sa to celkom pacilo 🙂

januska12323
28. okt 2024

Tak to už je na vás ako to pojmete.

earlgrey
28. okt 2024

@lylyjana Chápem...ale básnička alebo trik nie je "nezbeda"....takže pokiaľ vyslovene nejde o niečo, čo sa nesluší...tak je to na vás...len nech druhým nerobia zlé...

lylyjana
autor
28. okt 2024

@earlgrey ok, mne skor islo o to, ci je to standard a je to tu zauzivane, ze maju dieco pripravene, ci skor vynimka 🙂

earlgrey
28. okt 2024

@lylyjana Aha, tak to netuším, nestretla som sa s tým ešte na Slovensku...skús sa popýtať susedov 😉

michaella24
28. okt 2024

Tak ono je to brané ako "neplechu alebo dobrotu", že deti urobia niečo zlé, ak nedostanú sladkosti. Ja by som to deťom teda nedovolila, ale napríklad, že ohádžu vajíčkami auto/dvere, sú také smradľavé spreje 💩, tak niečo nastriekať, popísať kriedou chodník, zubnou pastou potrieť kľučku alebo neviem... Omotať niečo toaleťákom. Ide tam o to, že treba vyviesť naozaj riadnu zlomyselnosť. Ale reálne myslím, že asi každý otvorí dvere už rovno s miskou sladkostí 😀

earlgrey
28. okt 2024

@michaella24 Toto tu ani nepíš 🫣 to je hrozné...toto učiť deti...aj si sa s tým reálne stretla?

michaella24
28. okt 2024

@earlgrey to našťastie nie, žijeme na Slovensku a nemáme susedstvo, kde by sa takéto akcie organizovali. Ja len píšem, že aký je reálny zmysel tohto "vydierania". Viem si predstaviť, že niekde v USA, keď niekto neotvorí dvere, tak mu natrú pastou kľučku alebo hodia vajce do dverí. Veľa ľudí má v ten deň výhodu, že sa schová pod masku. Ale nemyslím, že u nás je Halloween zaužívaný do takejto miery, že by to zašlo až takto ďaleko. U nás je to dobrovoľná akcia a keď je dohoda v rámci ulice, tak každý si nachystá určite nejaké sladkosti, aj tá básnička je podľa mňa pekný nápad. Alebo v rámci kostýmu predviesť nejaké tematické vystúpenie. Neviem, nikdy som to nemusela riešiť. My si len spravíme výzdobu, tak iba pre nás a vyrežeme tekvicu 🙂

earlgrey
28. okt 2024

@michaella24 Jasné, chápem...😉 to radšej ten tanec alebo básničku 😁

janka1011
28. okt 2024

@lylyjana toto sa bavíme o Slovensku? To sa tu vážne toto robí??? Ako tekvice, strašiaky a podobné blbosti to viem, ale vážne sa tu už chodí otravovať s týmto po domoch? Ako mám rada deti, ale ak by mi s týmto zaklopali na dvere asi by som ich metlou hnala 🙄

lylyjana
autor
30. okt 2024

@janka1011 ano o Slovensku. A nechodi sa ku kazdemu domu, dohoda je, ze iba do tych domov, ktore sa chcu zapojit, t.j. V ten vecer na branicku zavesia nejaku halloweensku vyzdobu a zasvietit pred dverami, aby decka vedeli, kam mozu ist. A nie, nikto ziadne neplechy nerobi. Maju z toho obrovsku radost pobehovat po ulici v maskach, pozerat vyzdobu na domoch a dostat par sladkosti. Cize neboj sa, teba by neotravovali a nechali ta napokoji aj s tou tvojou metlou 🤦‍♀️

janka1011
31. okt 2024

@lylyjana no aby sme sa z tej Ameriky nezbláznili, každú somarinu treba opakovať a naše tradície už deti ani nepoznajú...

lylyjana
autor
1. nov 2024

@janka1011 Po prve, vas sa nikto nepytal. Po druhe, kto povedal, ze nepoznaju? Dnes sme sli na hroby zapalit sviecky a pospominat. Nechapem, co sa tu vkuse riesi. Halloween a Dusicky sa nevylucuju, kazdy sviatok je v iny den. Je to inak z Britanie a Irska, nie z USA. A mimochodom, vedeli ste, ze aj nase Fasiangy maju povod v antike, kde slavili mnoho roznych bohov? Cize ani "nase" karnevalove obdobie pred postom nie je vobec slovenske ani krestanske do spiku kosti ako sa vsetci ohanaju. Este aj slovo Fasiangy pochadza z nemciny.

"Pestré masky a ďalšie tradičné fašiangové zvyky majú svoj pôvod v predkresťanských slovanských obradoch a oslavách konca zimy. Na tieto ľudové oslavy o niečo neskôr nadviazala aj samotná cirkev, ktorá nadobudla presvedčenie, že ak fašiangy nedokáže potlačiť, radšej by mala tradíciu prevziať a prispôsobiť si ju.

Tak len tolko k tym nasim velkym SLOVENSKYM tradiciam...

janka1011
1. nov 2024

@lylyjana .... že vás sa nikto nepýtal 🤣🤣🤣 moja, toto je diskusné fórum, tu si môže odpovedať kto len chce 😉

lylyjana
autor
1. nov 2024

@janka1011 je, ale diskutujeme na inu temu ak ste si nevsimli

earlgrey
1. nov 2024

@lylyjana Ako to nakoniec bolo? podelíš sa o skúsenosť? čo deti robili? nezbedy alebo tanec a básničku?

lylyjana
autor
1. nov 2024

@earlgrey vsetky deti, ktore prisli hovorili nejaku basnicku. A tych deti boli cca 50, domiv bolo tiez zapojenych dost. Ti ci neboli doma nechali v kosiku cukriky. Zo srandy som sa niektorych deti spytala, ze kebyze si vyberiem trick/hrozbu, co by urobili, tak ze by hrozne silno kricali alebo by vyplazili jazyk a robili grimasy 🙂
Bol to paradny vecer, deti sa zabavili, vekovo cca 3-12, ludia davali sladke ale aj ovocie, niektori aj pre dospelych, ktori doprevadzali ponukali nieco grilovane alebo varene vinko/pivo. Super susedska akcia

earlgrey
1. nov 2024

@lylyjana Áno, ja toto poznám z Anglicka 😁 tak je super, že deti si to užili...v pokoji a radosti...Ináč ako každý odsudzuje halloween a u nás v meste robili akciu "Pre detičky na dušičky" a deti mali prísť v halloweenských maskách, vyrezávali tekvice, maľovali na tvár halloweenske témy...a organizované to bolo mestom 😀 a čo som videla na fb, bolo tam pomerne dosť ľudí...takže sa to asi deje všade, len pod iným názvom 😁 Ide o radosť detí, to je to najhlavnejšie.