Trick or Treat nápady pre deti na Halloween
Ahojte. Na Halloween sa chystame prvykrat chodit s detmi s maskami po domoch, ktore sa v ramci nasich ulic zapojili do Halloweenskej akcie, a chcem sa spytat, co zvyknu robit vase deti ako trick or treat? Aky "trick"? Nejaku basnicku alebo nejaku nezbedu? vdaka 🙂
Neviem, či je práve "na mieste" učiť deti nezbedy...je jedno, či je halloween alebo nie...proste za mňa nie. Nie je to správne. V anglicku, kde som žila nikdy deti nezbedy nerobili...proste zaklopali, otvorili sa dvere, hneď s miskou sladkostí...takže deti na výber ani nemali...to je len taká fráza..."trick or treat",...
@earlgrey No ja suhlasim, totizto keby moj syn dostal moznost beztrestne robit male galiby, tak neviem, ci by vobec tie sladkosti zabrali :D
@januska12323 @earlgrey ja som to tiez chapala ako frazu, v USA sme tiez nerobili ziadne zloby, no minuly rok na SK chodili deti a niektore mali pripravenu aj kratucku basnicku, alebo ukazali nieco co vedia, asi aby to malo aj nejaku pridanu hodnotu, ako len otvorit dvere, dat sladkosti a utekat.
Prepodkladam, ze ponali "trick" nie len ako nezbedu, ale aj ako ukazat nejaky trik, schopnost. Mne sa to celkom pacilo 🙂
Tak ono je to brané ako "neplechu alebo dobrotu", že deti urobia niečo zlé, ak nedostanú sladkosti. Ja by som to deťom teda nedovolila, ale napríklad, že ohádžu vajíčkami auto/dvere, sú také smradľavé spreje 💩, tak niečo nastriekať, popísať kriedou chodník, zubnou pastou potrieť kľučku alebo neviem... Omotať niečo toaleťákom. Ide tam o to, že treba vyviesť naozaj riadnu zlomyselnosť. Ale reálne myslím, že asi každý otvorí dvere už rovno s miskou sladkostí 😀
@michaella24 Toto tu ani nepíš 🫣 to je hrozné...toto učiť deti...aj si sa s tým reálne stretla?
@earlgrey to našťastie nie, žijeme na Slovensku a nemáme susedstvo, kde by sa takéto akcie organizovali. Ja len píšem, že aký je reálny zmysel tohto "vydierania". Viem si predstaviť, že niekde v USA, keď niekto neotvorí dvere, tak mu natrú pastou kľučku alebo hodia vajce do dverí. Veľa ľudí má v ten deň výhodu, že sa schová pod masku. Ale nemyslím, že u nás je Halloween zaužívaný do takejto miery, že by to zašlo až takto ďaleko. U nás je to dobrovoľná akcia a keď je dohoda v rámci ulice, tak každý si nachystá určite nejaké sladkosti, aj tá básnička je podľa mňa pekný nápad. Alebo v rámci kostýmu predviesť nejaké tematické vystúpenie. Neviem, nikdy som to nemusela riešiť. My si len spravíme výzdobu, tak iba pre nás a vyrežeme tekvicu 🙂
@janka1011 ano o Slovensku. A nechodi sa ku kazdemu domu, dohoda je, ze iba do tych domov, ktore sa chcu zapojit, t.j. V ten vecer na branicku zavesia nejaku halloweensku vyzdobu a zasvietit pred dverami, aby decka vedeli, kam mozu ist. A nie, nikto ziadne neplechy nerobi. Maju z toho obrovsku radost pobehovat po ulici v maskach, pozerat vyzdobu na domoch a dostat par sladkosti. Cize neboj sa, teba by neotravovali a nechali ta napokoji aj s tou tvojou metlou 🤦♀️
@janka1011 Po prve, vas sa nikto nepytal. Po druhe, kto povedal, ze nepoznaju? Dnes sme sli na hroby zapalit sviecky a pospominat. Nechapem, co sa tu vkuse riesi. Halloween a Dusicky sa nevylucuju, kazdy sviatok je v iny den. Je to inak z Britanie a Irska, nie z USA. A mimochodom, vedeli ste, ze aj nase Fasiangy maju povod v antike, kde slavili mnoho roznych bohov? Cize ani "nase" karnevalove obdobie pred postom nie je vobec slovenske ani krestanske do spiku kosti ako sa vsetci ohanaju. Este aj slovo Fasiangy pochadza z nemciny.
"Pestré masky a ďalšie tradičné fašiangové zvyky majú svoj pôvod v predkresťanských slovanských obradoch a oslavách konca zimy. Na tieto ľudové oslavy o niečo neskôr nadviazala aj samotná cirkev, ktorá nadobudla presvedčenie, že ak fašiangy nedokáže potlačiť, radšej by mala tradíciu prevziať a prispôsobiť si ju.
Tak len tolko k tym nasim velkym SLOVENSKYM tradiciam...
@earlgrey vsetky deti, ktore prisli hovorili nejaku basnicku. A tych deti boli cca 50, domiv bolo tiez zapojenych dost. Ti ci neboli doma nechali v kosiku cukriky. Zo srandy som sa niektorych deti spytala, ze kebyze si vyberiem trick/hrozbu, co by urobili, tak ze by hrozne silno kricali alebo by vyplazili jazyk a robili grimasy 🙂
Bol to paradny vecer, deti sa zabavili, vekovo cca 3-12, ludia davali sladke ale aj ovocie, niektori aj pre dospelych, ktori doprevadzali ponukali nieco grilovane alebo varene vinko/pivo. Super susedska akcia
@lylyjana Áno, ja toto poznám z Anglicka 😁 tak je super, že deti si to užili...v pokoji a radosti...Ináč ako každý odsudzuje halloween a u nás v meste robili akciu "Pre detičky na dušičky" a deti mali prísť v halloweenských maskách, vyrezávali tekvice, maľovali na tvár halloweenske témy...a organizované to bolo mestom 😀 a čo som videla na fb, bolo tam pomerne dosť ľudí...takže sa to asi deje všade, len pod iným názvom 😁 Ide o radosť detí, to je to najhlavnejšie.

Trick nie je básnička, to má byť niečo zlé a vlastne vydierajú - ak nedáte sladkosť niečo vám vyvedieme, čiže logicky dáte sladkosť. Dieťa má mať len kostým. Aspoň tak to chápem ja. Básničky za sladké sa robia na Mikuláša.