Už nikdy to neuvidíme
Som smutná, možno stalo sa už aj vám že vás prepadla ľútosť hoc sa vás to čo sa stalo priamo netýka.
V Rumunsku záplavy zničili historickú soľnú baňu. V minulosť som v okolí trávila s priateľmi nádherný týždeň plný spomienok. Raz som to tam chcela ukázať svojim deťom. Mám tam známych ktorí prišli o prácu a o majetok. V našich médiách sa tato správa skoro ani neobjavila
https://www.netky.sk/clanok/rumunsko-znamu-turi...
Stalo sa aj vám že ste chceli svojim deťom ukázať niečo pekné a už nikdy neukážete, lebo to už medzitým neexistuje?
Ahoj, tiez mam pekne spomienky z dovoleniek a casom som si tie miesta vyhladala na google maps a bola som zhrozena, z krasnych domcekov v prirode bola betonova rozpalena dzungla atd
Svet sa meni a vela miest uz ostane iba v spomienkach
Krásna Hôrka...hrad prežil v minulosti rôzne vojenské nájazdy,bez nejakej ujmy a teraz zničili ho....🙈🙈 vieme kto
Ľadová jaskyna na sk už neexistuje, len v nadpise ...
Tatry pred vichricou, tie lesy v okoli Smokovca, Studenovodskych vodopadov..
Vsetko sa meni, treba to prijat.
Antiochia v Turecku, zničená zemetrasením
Ľadová jaskyna na sk už neexistuje, len v nadpise ...
@kacena4 áno, boli sme tam s deťmi, ľad nikde ale vstupné vyberali
Krásna Hôrka...hrad prežil v minulosti rôzne vojenské nájazdy,bez nejakej ujmy a teraz zničili ho....🙈🙈 vieme kto
@jaskolka mužova krstná tam kedysi pracovala, chystali sme sa spolu keď konečne znova otvoria, to tam poriadne prezrieť, len ona sa toho už nedožila, ešte tam boli žeriavy keď náhle zomrela
Dvojicky … ked som mala moznost si ich poobzerat nebol cas …. Ked som mala uz cas neboli dvojicky a este aj tasku s fotakom mi ukradli.
Preto som rada, že som precestovala svet, pred nejakým časom a videla mnoho prirodnych kras aj architektonických skvostov. Vyzerá, že sa to bude zhoršovať a počet prírodných katastrof zvysovat. Tak už len ostáva preorientovať sa do svojho vnútra a ukazovať im hodnotu a lásku zvnútra, to bude trvalé a nezničiteľné.
@autorka precitaj si poriadne cely clanok. Pretoze z neho nevyplyva ze je to nenavratne stratene... zbytocne robis paniku
Ladova jaskyna a krasna horka 🥺
Rovnako aj fontany v Charkove. Ale to mozno casom niekedy bude znova 🫤
Áno, su to miesta kde som travila svoje kazde letne prazdniny ako dieta, na chalupe v dedine na morave. Pekna priroda, luky, lesy, polia. Po 20rokoch uz len zastavby siroko daleko, vsetko vyrubane, prec.... ked som to videla na google maps az mi bolo do plaču.
@autorka precitaj si poriadne cely clanok. Pretoze z neho nevyplyva ze je to nenavratne stratene... zbytocne robis paniku
@julia_romeo sorry, ale čítať viem aj ja, ale v SVK som našla iba tento jediný článok. Keďže tam mám známych a ovládnam aj iné jazyky tak viem že už pred týždňom sa jaskyňa začala rúcať, dôsledkom čoho vznikali nové a nové kráter, miestny boli evakuavaný, momentálne toto síce prestalo ale môže pokračovať
ked vies citat a ovladas aj ine jazyky, tak si najdi viac clankov aj aktualnych ze co sa deje.... Ale tak chapem - zeny, emocie a panika (zbytocna) 🙂
Netreba ani ísť ďaleko. Jasná par rokov dozadu a teraz :(((( .....a celkovo masívny výrub stromov....megalomanska výstavba tam, kde mal ostať pokoj....
ked vies citat a ovladas aj ine jazyky, tak si najdi viac clankov aj aktualnych ze co sa deje.... Ale tak chapem - zeny, emocie a panika (zbytocna) 🙂
@julia_romeo panel bože,tak daj relevantné informácie ak máš , že sa nič nedialo, nič sa nezrútilo, ľudia si veselo žijú ďalej a neprišli o živobytie. Tak sem s nimi čakám!
nikde nepisem ze sa nic nedialo, nic sa nezrutilo.... ale uz je viac ako zjavne, ze ty mas problem citania s porozumenim
nikde nepisem ze sa nic nedialo, nic sa nezrutilo.... ale uz je viac ako zjavne, ze ty mas problem citania s porozumenim
@julia_romeo ľudia s ktorými som roky v kontakte prišli dôsledkom pôvodne atď prišla o živobytie, mala som v pláne tak niekedy ísť s deťmi pripojila som jeden článok a podľa teba robím paniku?
Ked si vezmem moje rodne mesto- tam, kde boli luky, su nakupne centra. Tam, kde bolo kazdemu pristupne kupalisko, je uz pomaly zniceny aquapark za astronomicku cenu, preliezky su fuc a ani do lesa kvoli medvedom nie je mozne ist....🫣🫣vsetko sa meni a jednoducho deti budu spoznavat to, co bude este pritomne. A taketo veci sa stavaju- viac ma hneva znicenie vojnou ako prirodou, kedze to prve je nicenie ludskou rukou a to druhe neovplyvnitelna vyssia moc...
Ked si vezmem moje rodne mesto- tam, kde boli luky, su nakupne centra. Tam, kde bolo kazdemu pristupne kupalisko, je uz pomaly zniceny aquapark za astronomicku cenu, preliezky su fuc a ani do lesa kvoli medvedom nie je mozne ist....🫣🫣vsetko sa meni a jednoducho deti budu spoznavat to, co bude este pritomne. A taketo veci sa stavaju- viac ma hneva znicenie vojnou ako prirodou, kedze to prve je nicenie ludskou rukou a to druhe neovplyvnitelna vyssia moc...
@vevesh moja mamka s lutostou vravievala, ze ako deti liezli po stromoch, a jej deti (my) lozime po garazoch. A moje deti ako male nemohli ist ani same von, lebo ich nahanali bezdomovci :(
Portal, co dava taketo nadpisy ..velkymi pismenami, dramaticka recnicka otazka:
Rumunsko: ZNÁMU turistickú atrakciu - historickú SOĽNÚ baňu Praid ochromili mohutné ZÁPLAVY. Hrozí ZRÚTENIE? +VIDEO
...je jednoznacny bulvar, ktory si len nahana klikanost.
Zrejme preto to u nas v beznejsich mediach ani nedavali, proste v tych beznejsich (ako napr. TV spravy), nezostava cas a priestor prinasat aj taketo menej vyznamne udalosti z roznych kutov sveta
@vevesh ale do lesa sa da ist. Denne su 10tisice ludi v lesoch. Uz len ako masovo sa rozne sporty rozmohli.
Isto sa aj vo vasom meste stane obcas nejaka autonehoda, s mensim ci vacsim zranenim. Ale to este neznamena, statisticky, ze uz sa neda ist po cestach.
@romino sorry ale.v tomto prípade nielen že hrozí zrútenie ale to zrútenie , vlastne niekoľko zrútení sa skutočne stalo, čize v tomto prípade je v skutku jedno o aký portál ide. Napíšem to ešte raz, pripojila som članok iba preto, lebo tento jediný som našla čo bol písaný v SVK, asi by osadenstvo koňa nerozumeli nejakému článku v rumunštune.
Som presvedčena, že tu je málo takých, ktorí toto miesto návštívili.
Moji známi tam na okolí stále bývajú, keď sa časť bane zrútila oni to skutočne na vlastné uši počuli a niekoľko krát a vzniknuté krátre sa dajú vidieť aj voľným okom. Nie je to senzácia....
@vevesh miestni dlhodobo upozorňovali úrady, že voda z potoka vsakuje do bane, čo môže spôsobiť zrútenie, ale rumunské úrady nekonali, resp, čo robili na poslednú chvíľu to nebolo dostačujúce
@vevesh ale do lesa sa da ist. Denne su 10tisice ludi v lesoch. Uz len ako masovo sa rozne sporty rozmohli.
Isto sa aj vo vasom meste stane obcas nejaka autonehoda, s mensim ci vacsim zranenim. Ale to este neznamena, statisticky, ze uz sa neda ist po cestach.
@romino "u nas" su medvede- zatial🫣tak sa velmi neprejdes...
@romino "u nas" su medvede- zatial🫣tak sa velmi neprejdes...
@vevesh Ja som z BB, venujeme sa dost s partiami horskemu bicyklu, turistikam, trailovym behom .. nadalej normalne chodime. Individualne, aj viaceri. Par pribehov kazdy mame, ti z okolia Polany vela "par" 🙂
Zatial proste nic nenasvedcuje tomu, ze sa "nemozeme prejst, lebo medvede". Nechce sa mi verit zeby tam niekde u vas ludia tiez plosne prestali chodit.
@vevesh Ja som z BB, venujeme sa dost s partiami horskemu bicyklu, turistikam, trailovym behom .. nadalej normalne chodime. Individualne, aj viaceri. Par pribehov kazdy mame, ti z okolia Polany vela "par" 🙂
Zatial proste nic nenasvedcuje tomu, ze sa "nemozeme prejst, lebo medvede". Nechce sa mi verit zeby tam niekde u vas ludia tiez plosne prestali chodit.
@romino tak som pod tatrami a sice sme boli zvyknuti na nocne navstevy odpadkovych kosov, ale posledne mesiace uz vychadza jeden medved(?)z lesa a sem tam sa zahnal, sem tam ukusol cloveka....ako ja nie som na adrenalinovu turistiku, toboz s detmi. Jasne, ze ludia chodia,ale ked viem, ze tam je jeho teritorium a ten medved sa prestal bat ludi a sem tam utoci podla nalady, tak sa tam dobrovolne prechadzat nebudem...
@romino tak som pod tatrami a sice sme boli zvyknuti na nocne navstevy odpadkovych kosov, ale posledne mesiace uz vychadza jeden medved(?)z lesa a sem tam sa zahnal, sem tam ukusol cloveka....ako ja nie som na adrenalinovu turistiku, toboz s detmi. Jasne, ze ludia chodia,ale ked viem, ze tam je jeho teritorium a ten medved sa prestal bat ludi a sem tam utoci podla nalady, tak sa tam dobrovolne prechadzat nebudem...
@vevesh ok, to je ine. Take tie medvede co chodia za odpadkami, to je najhorsie. Vsak z tatier byvaju aj najcastejsie zabery, ze medved v intravilane, alebo popri ceste ...a dako sa ani neplasi.
Som myslel ze takito konkretni jedinci su aj "rieseni"
Lahaina (Maui), Jasper (Kanada), ubúdajúce ľadovce v Rocky Mountains (USA, Kanada), Anglicko pred 30. rokmi - okrem Anglicka deti našťastie všetko videli, ale vnučka už bude poznať len zmenenú podobu…

Áno, stará Petržalka ...