icon

Vanda Chovanová: Boj za lepšie podmienky na neonatológii v Košiciach

veklipo
1. júl 2024

Pre všetky fanúšičky nového Ministrestva športu, vládnych letov na futbal, premenovania RTVS na STVR:
(Zatiaľčo primárka Vanda Chovanova zbiera peniaze od bežných ľudí cez donio na výmenu okien)

Neonatologia v Košiciach:

*
"Ja si pamätám, ako sme mali sneh na vlasoch v tej izbe matiek ráno, keď sme mali posteľ pod oknom, no koment." (Mirka)
*
"Strávila som na tejto izbe 40 dní, 40 nekonečných dní. Ale napriek podmienkam aké na oddelení sú, ste nás každé ráno vítali s úsmevom na tvári. Patrí Vám veľký obdiv a vďaka!" (Ivana)
*
"Pamätám si, ako jedna z nás plakala, len tak kúsok od nás, chrbtom od cudzích žien... videli sme, ako potrebovala byť chvíľu len sama so sebou, aby spracovala čo sa deje.. 🙁 to súkromie nemala... my všetky ostatné sme spolu sedeli na posteli a tvárili sa, že neexistujeme, aby mala chvíľu kľudu pre seba 🩷" (K)
*
"Bola som šťastná, že som vôbec mohla byť jednou z ôsmich žien, ktoré mohli byť so svojimi deťmi…naša izba bola hneď vedľa vášho pracoviska, dennodenne sme prechádzali miestom, kde ste mnohokrát zachraňovali tie najkrehkejšie bytosti. Napriek všetkému odvádzate úžasnú prácu a zaslúžite si pracovať v dôstojných priestoroch. Držím palce, aby to vyšlo." (Mária)
*
"Strávila som 40 dní s dcérkou v nemocnici. Dlhých 40 dní, kým sme mohli odísť domov ako rodina. Naše prvé vytúžené a milované dieťa. Bola som vďačná za ochotný personál a že je naše jedine dieťa v tých najlepších rukách a mám možnosť byť pri nej každý deň. Strávila som tam október a november- prišla som v teniskách a odchádzala v čižmách a kabáte… súkromie naozaj nulové, izby pre matky “zaspali” dobu, nedalo sa ani vetrať, keďže sa okná zasekávali a boli vždy poobkladané niečím, aby netieklo cez ne… stav sprchy radšej ani nekomentujem, s horšími podmienkami som sa nikde nestretla…. Keď mi preložili dcéru z inkubátora do postieľky, musela byť naozaj naobliekaná kvôli tej zime na oddelení, ktorá bola zapríčinená práve oknami...Je smutné, že sa to už dávno neriešilo a zároveň som rada, že tie mamičky po mne už budú pri svojich deťoch v dôstojnejších podmienkach. Pozdravujem celé oddelenie a držím palce na lepšie podmienky. Navždy vám budeme vďační za náš poklad." (Elena)
*
"Aj my sme u Vás pobudli skoro 3 mesiace pred 4 rokmi. Napriek žalostným podmienkam a vďaka dobrému personálu sme všetci zdraví a šťastní doma. Ďakujeme. " (Janko, Jurko a mamka Ľuba)
*
"Ubehlo už 11 rokov odkedy som tam bola s dcérkou. Za ten čas čo som tam bola, cca 45 dní,... tak sa vystriedali 2 ročne obdobia a poviem Vám že to bolo dosť kruté, keď sme prežívali obrovskú zimu na Veľkú noc. Och, keď si spomeniem, že detičky museli byť ďaleko od okien, čo tak veľmi fúkalo a pritom boli ešte zapnuté ohrievače, aby im nebola zima. O mesiac nato neskutočná horúčava, v izbách matiek sme sa išli uvariť. Tiež sprcha a WC na toľko mamičiek ... neskutočné ... možno v base majú lepšie podmienky. Ešte že sme boli super partia a pomáhali sme si podporovali sa navzájom. Boli sme šťastné že môžeme byť v blízkosti našich pokladov 👶. Držím pršteky a verím že sa to čoskoro zmení k lepšiemu 🙏" (Ingrid)
*
“Marec 2024 - 4 týždne ubytovaná. Chodili sme plakať na toaletu, aby sme nerušili iné mamičky, bolo to zároveň jediné miesto kde sme nepočuli pípanie a nerozmýšľali či je to moje dieťa…otvárali sme to jedno jediné okno vydlicovým kľúčom, aby sa aspoň ako tak pohol vzduch v izbe, neviem si predstaviť čo tam je teraz…boli sme na izbe 4, jedna telefonovala s rodinou v izbe, druhá v chodbe, ďalšia v druhej izbe a štvrtá v kuchynke…bolo nás 6 a prvá musela ísť do sprchy už o pol 7, aby sme sa stihli osprchovať pred odsávaním…o 11 večer opravovali jednu ako-tak funkčnú sprchu lebo sme v nej boli po členky vo vode…Držíme palce. Každý deň každú sekundu bojujete o životy a zdravie tých najzraniteľnejšich. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 “(Janka)
*
“Dlhých 45 dní v roku 2024, súkromie žiadne, rýchlo sa osprchovať aby sme sa stihli vystriedať jednej sprche. Keď svietilo slnko nedalo sa dýchať ani v izbe neviem si predstaviť ako je tam teraz v lete. Keď dávali malú do postieľky len som trpela aby to nebolo pri okne. Raz tak fúkalo, že sestrička bábätka v postieľke poposúvala bližšie k dverám a dala tam kreslo, aby aspoň tak na nich nešiel ten prievan z okien. Potrebujete to veľmi. Ďakujeme za vašu ťažkú prácu. Ďakujeme za život ❤️” (Patrícia)
*
“Ja som mala posteľ pod oknom a musela som si požičať posteľné plachty a uteráky, aby som vypchala tie fúgy na oknách, inak mi ťahalo rovno na hlavu…Vďaka za starostlivosť o naše dvojičky 🙏🏼, tá bola špičková a človek zabúdal na tie nedokonalosti okolo.” (Ajka)
*
"Len vďaka úžasnému personálu a vlastnému mentálnemu nastaveniu sme všetky mamy neskončili na 4. poschodí - na oddelení psychiatrie, ktorá v tom období horela a naše deti pri tom neboli evakuované. Netopier na chodbe, jastrab bývajúci pod strechou budovy, holuby, ktoré čakajú na príležitosť vletieť dnu ... to nie je sci-fi, ale realita každého dňa na košickej neonatológii. Kto nezažil, neuverí!" (Kačena)
*
Rodila som v tam v roku 2020. Poviem vám nič moc. Okná sa nedali otvoriť, alebo cez ne fúkalo. Jedna sprcha, bola som rada, že som vôbec stihla ísť na toaletu a dať rýchlu sprchu…Ale musím pochváliť lekárov a sestričky. Klobúk dole. O moje dvojičky sa starali veľmi pekne a urobili aj nemožné. (Katarína)

ivka225
1. júl 2024

@veklipo Voliči Smeru / Hlasu / Republiky svoju voľbu nijako nedávajú do súvislosti so stavom zdravotníctva, školstva a krajiny vôbec. Oni volili preto, aby im Korčok nepreoperoval deti na 783 pohlaví, aby náhodou ľudia s inou sexuálnou orientáciou nemali rovnaké práva ... skrátka svojou voľbou chceli potrestať vzdelaných a demokraticky mysliacich ľudí za svoje zbabrané životy. To sa im podarilo a teraz sú spokojní. Súvis s vecami bežného života, ako napríklad zdravotníctvo, nevidia ani trochu.

princkrason
1. júl 2024

@ivka225 nevadi, ideme do pekla na bielom koni a ked tato krajina pojde do bankrotu, vinnik je jasny LGBT, Brusel, USA, ukrajinci a carodejnice jaaaj este medvede ...

enmery
1. júl 2024

@princkrason Zabudol si ešte Soroša a americkú agentku Čaputovú✌️

tetapetra
1. júl 2024

@veklipo ďaleko však neuteká ani infekčné na Kramároch. Tam to vyzerá doslova ako infekčné ale nie oddelenie, ale infekčné prostredie. Keď mi posielala kamoška fotky neverila som.

slniecko5
1. júl 2024

Aby nebol pohľad iba čierny, cez víkend som bola s kamoskou, neonatologickou z tohto oddelenia, sú veľmi dojatí z úspechu zbierky, primárka Vanda vela riskovala pre túto vec a je veľmi vďačná za ohlasy a podporu. Aktuálne situácia je veľmi pozitívna, majú už architekta, stavbyvedúceho a viacero zanietenýchľudí, ktorí im už pomáhajú, prerábka je na spadnutie. Všetkým darcom ďakujú.
A áno, takýto havarijný stav je takmer vsade, len oni na to poukázali.

frflos_nespokojny
1. júl 2024

je velmi smutne na tom, ze primarka musi urobit zbierku a obycajny ludia na to prispievaju. o tieto veci sa ma starat stat! ale smutne na tom je , ze nemocnice takmer na celom slovensku su v zlom stave az na niektore vynimky