icon

Vedia v lekárni vymeniť liek na recept?

17. feb 2024

Ahojze, mam n apredpis jeden liek, ktory sa podava peroralne, ale ja potrebujem vaginalne, lebo peroralne mi nevyhovuje. Je to na recept. Mozu podla vas vymenit?

stellarstar
17. feb 2024

Treba nový recept, o aký liek sa jedna?

autor
17. feb 2024

@stellarstar progesteron. Som v zahranici. Vypisali mi oralne utrogestan, ale nerobi mi dobre. Potrebujem vaginalny. Viem, ze na sk je 100mg kombinovatelny. Avsak pozerala som pribalovy, je to to iste ako na sk kombinovatelny.

lavender94
17. feb 2024

Nemôžu, musí dr predpísať nový recept

autor
17. feb 2024

Slovak: Čo UTROGESTAN obsahuje

Liečivo je mikronizovaný progesterón. Jedna kapsula obsahuje 100 mg mikronizovaného progesterónu.

Ďalšie zložky sú: slnečnicový olej rafinovaný, sójový lecitín, glycerol, želatína, oxid titaničitý, čistená voda.

stellarstar
17. feb 2024

Ved ten si môžeš dávať aj vaginálne

autor
17. feb 2024

Zahranicny :aké chemikálie sú v tomto produkte?

Liečivo je progesterón v mikronizovanej forme ekvivalentný 100 alebo 200 mg na mäkkú kapsulu.

UTROGESTAN 100 mg mäkké kapsuly obsahuje 100 mg progesterónu v kapsule. UTROGESTAN 200 mg mäkké kapsuly obsahujú 200 mg progesterónu v kapsule.

Ďalšie zložky v tomto produkte sú rovnaké pre dve dávky: sójový lecitín - slnečnicový olej - oxid titaničitý - želatína - glycerín - čistená voda qs na výrobu kapsuly.

lavender94
17. feb 2024

Utrogestan sa môže aj vaginálne. Pokiaľ je to v zahraničí, poradila by som sa v lekárni. Môže byť rozdiel v pomocných látkach a nemusí to byt vhodne na vaginálnu aplikáciu

autor
Autor odpoveď zmazal
stellarstar
17. feb 2024

Sú to tie mini guľôčky? Lebo ak áno tie som mala aj ja a mohla som užívať aj aj

lavender94
17. feb 2024

Ok, už som to Dočítala do konca. Podľa mňa si to môžeš dávať aj vaginálne, malo by to byt v poriadku. Ale nech o tom dr vie

stellarstar
17. feb 2024

Autorka máš tieto?

autor
17. feb 2024
stellarstar
17. feb 2024

Tak zavolaj dr kt ti to predpísal a opýtaj sa resp pýtaj rezept na vaginálny. Otvorené začaté lieky ti v lekárni nezoberú

autor
17. feb 2024

@stellarstar iba 1 mam otvore, druhe nie je rozbalene. A mame aj blocek.

stellarstar
17. feb 2024

No neviem musíš sa tam opýtať ale napr na SK a ja žijem v AT lieky naspäť neberú lebo nemajú už potom garanciu.

autor
17. feb 2024

@stellarstar ach, ani do 24 hodin?

stellarstar
17. feb 2024

Zabudni, už keď vyjdeš s nohou z lekárne nemusia zobrať. Žiaľ je to tak

autor
17. feb 2024

@stellarstar a tento peroralne je bezpecne aj ustne v tehotenstve? Pretoze na slovensku praveze neodporucaju, iba vaginalne.

autor
17. feb 2024

@stellarstar zobrali a vratili peniaze, za ten neotvoreny.

anavixy
17. feb 2024

Peroralne uzivanie je rovnako bezpecne v tehotenstve, ako vaginalne. Vaginalne podavanie sa odporuca preto, lebo pri nom nie su neziaduce ucinky (co naopak pri oralnom uzivani vyssich davok byvaju vyrazne) a hlavne pri skracovani krcka a celkovo indikacii v tehotenstve je cielom vyuzit jeho lokalne ucinky. Ked ti oralne nevyhovuje, urcite urobis dobre, ked budes ziadat o vaginalne tablety, zatial uzivaj oralne. 🍀

stellarstar
17. feb 2024

Super . No neviem ja som dávala aj aj, nemala som žiadne ťažkosti
Ale oboje užívanie je bezpečné

autor
17. feb 2024

@anavixy
@stellarstar Aha, takze v letaku preto neodporucaju oralne v tehotenstve v prvom trimestri, lebo robi taketo problemy u matky? U mna hnacku.

Pre plod ale nema negativne ucinky?

anavixy
17. feb 2024

Samozrejme, pre plod je uplne bezpecny, ved je to hormon progesteron, ktory sa prirodzene tvori v zltom teliesku a placente pocas tehotenstva. Koniec koncov, dava sa zenam pri problemoch kvoli tomu, aby ten plod mal vyssiu sancu prezit. 🍀

autor
17. feb 2024

@anavixy hmmm, ved presne to! Ale preco potom aj v slovenskom vyzdvihuju, ze teeehotne len a len vaginalne. Je to zavadzajuce.

candii
17. feb 2024

Môžu. Mne vymenili. Ale za liek s rovnakým zložením

anavixy
17. feb 2024

Pretoze to ma lepsi ucinok, kedze sa dava napr pri skracovani krcka, tak ho chceme mat co najblizsie ku krcku aby mohol najviac posobit lokalne priamo nan. Kdezto systemovo (ked ho vezmes per os) sa vstrebe s relativne nizsim ucinkom priamo na krcok. Nema to nic spolocne s bezpecnostou, ta je rovnaka.

autor
17. feb 2024

@anavixy aha, ja napriklad potrebujem iba kvoli progesteronu. Krcok mam v poriakdu.

alickapusinka
17. feb 2024

Nie v lekárni nezamenuju nikdy žiaden liek musíš mať nový recept.