Vlak zdarma
Ahoj ,chcem sa opýtať keď poberam sirotský dôchodok na syna mam nárok na vlak zdarma?
@katkaseiner prečo teda dole sa píše poberateľ dôchodku označiť aký dôchodok?
No ved sirotsky pobera syn a nie ty. Tak on ma narok na zdarma dopravu, ty iba ak mas vdovsky.
@vecnemlada nie som profesional, ale sirotsky zrejme pobera dieta - teda tak to chapem ja, ale mozem sa mylit. Viem len ze znamej tiez zomrel muz a listok si plati ak ked deti maju vlaky zadarmo
Pokiaľ nie je zťp nárok na vlak zadarmo nemá. Toto je tlačivo všeobecná pre všetkých ľudí čo sú starobný dôchodcovia, ID.
@vecnemlada mas nad 62rokov? Asi nie, je tam jasne napisane ze oznacuju ziadatelia 62+
@pandusica
@katkaseiner no ja som si tiež myslela že dôchodca je syn ,ale z ČR mi chodí každé tri mesiace tlačivo treba potvrdiť papier o žití a do kolonky dôchodca musím písať svoje meno.
@vecnemlada a syn ma kolko rokov? Asi je to kvoli tomu, ze je nezaoptrene dieta, ale dochodok pobera on a nie ty.
Zaujimave, kedysi chceli potvrdenie o ziti z CR kazdy stvrtrok, no od minuleho roka mi staci 1x za rok.
@vecnemlada urcite nemas narok lebo ty nie si poberatel dochodku ale iba zakonny zastupca
k tomu tlacivu musis prilozit potvrdenie zo socialnej poistovne ze ty si poberatel dochodku (slovenskeho) a kazdy rok znovu
@vecnemlada, mne to je cudne, ved dieta berie sir.dochodok min do 18r, max.do 26r. Naco to potrebuju kazde tri mesiace, ved je 99% predpoklad, ze sa dozije. Zatial co u starobneho dochodcu to nie je take iste.
@roja01 no oni nechcu vedieť či žije syn ,ale chcú vedieť či žijem ja🙂 lebo mňa beru ako dôchodcu a poberateľa.
@vecnemlada lebo myslia invalidny, starecky, neviem ci aj ostatne to si musis zistiť na vlakovej stanici poradia
@vecnemlada ak si bola vydatá a poberáš vdovský dôchodok podľa stránky https://www.zssk.sk/bezplatna-preprava/do-62-ro... bezplatné cestovanie majú aj "poberatelia vdovského alebo vdoveckého dôchodku", urob si kartičku na stanici a potom pri kupovaní lístka vyberieš dôchodca do 62 rokov + 100% zľava a dáš číslo kartičky
@vecnemlada
Myslím si, že musíš dokladovať "žitie" ako zákonný zástupca neplnoletého dieťaťa, ktoré je poberateľom sirotského dôchodku. Ak bude dieťa plnoleté, a stále bude nezaopatrené, bude priamo poberať sirotský dôchodok.

nemyslim si