Výhody a nevýhody podnájmu

15. dec 2023

Ahojte poradte mi prosim vyhody a nevyhody podnajmu dakujem

zic
15. dec 2023

Pytas sa ako prenajimatel ci potencialny najomca / podnajomnik? 🙂 🙂

autor
15. dec 2023

@zic
@zic dobry vecer ako najomca

syslik81
15. dec 2023

vyhody-mas kde byvat ak nemas na to vziat si uver,ak sa nehystat zapustit korene alebo docasne riesenie.,ak mas na prd susedov mozes vymenit podnajom a teda najst iny ..nevyhody-nieje to tvoje , platis cudzim ludom uver , moze sa zvysovat najom,kedykolvek moze vypovedat zmluvu, musis dodrziavat ich podmienky

zic
15. dec 2023

No, pozri... Existuje vztah majitel (majitel nehnutelnosti napriklad). Najomca (to je ten, co si prenajme napriklad byt od majitela). Ten za urcitych podmienok moze (po dohode a suhlase majitela) byt podnajimat - podnajomnikom.
Vo vseobecnosti, najomcovia maju relativne dost vysoku pravnu ochranu, podnajomnici temer ziadnu.
Ak sa pytas na financnu stranku - tak najom / podnajom je asi vhodny v priapde, ze nemas dostatocny prijem a prostriedky na hypo, alebo si v praci kratko alebo jednoducho nechces vlastnit nehnutelnost v nejakej lokalite kde zrovna pracujes... si flexibilnejsia.
Nevyhoda je, ze su rozne obmedzenia a "platis za cudzie"...
Polemiky, co je financne vyhodnejsie z pohladu celeho zivota sa vedu neustale a kazdy ma na to iny nazor...

marsmykkok
15. dec 2023

Výhoda nájmu je variabilita a flexibilita, vždy je ľahšie ukončiť nájom a nájsť druhý ako predať svoju nehnuteľnosť a kúpiť druhú čo bude na celý život.
Nevýhoda nájmu, že ak máš byt zariadený, nie je to podľa tvojich predstáv. Ak nezariadený, tak raz ak budeš meniť nájom, treba prenášať všetok nábytok, nemusí sa do nového ani zmestiť a podobne a nájom sa mení častejšie ako vlastné bývanie, lebo nájdeš ty lepšiu ponuku alebo po dvoch-troch rokoch sa rozhodne majiteľ byt predať alebo ísť tam bývať a tak.

medda_beda
15. dec 2023

Tak výhoda je to len vtedy ak si nemôžeš dovoliť hypotéku a potrebuješ niekde bývať.
Inak je to cudzí byt v ktorom sa tak aj budeš cítiť.
A nikdy nevieš koľkokrát sa budeš sťahovať.

babulkomale
17. dec 2023

Na Slovensku su len nevyhody. Nesplacas svoje, najom je vacsinou vyssi ako splatka hypo, hocikedy ta mozu vyhodit...ked som videla ako sa potlka po BA kamoska slobodna matka s dietatom po kadejakych podnajmoch a vzdy musela prosit niekoho aby jej pomohol, hrozne.
Kde su najomne byty alebo regulovane najomne, to je ina vec, tam netreba vlastnit. Ale ked plati niekto za krasny dom s velkym pozemkom hypo napr.700 € a najomne za zaprdeny byt s fetakmi nad hlavou tak isto alebo viac, nie je o com.

martinmmartin
17. dec 2023

Plus velmi dolezite je ze ked ludia uz dom vlastnia tak maju velmi velke riziko ze v nom spadnu do pasce a budu jeho otrokmi. Kazda nehnutelnist starne a kazdy majitel s nou a mas nepriamu umeru kolko prostriedkov a pozornisti si barabizna vyzaduje a kolko do nej starnuci majitel dokaze este investovat.

Niektory experti cely zivot patroluju okolo nejakej barabizne co im ajtak zozere na stare kolena vsetko co dokazali v zivote vytvorit.

Najomca nic neriesi a to ue velky komfort

valeria_h
17. dec 2023

Hlavná nevýhoda je, že platíš cudziemu jeho úver. To radšej hypotéku a platím svoje. Ale chápem, že v dnešnej dobe to vôbec nie je také ľahké a myslím, že prichádza doba, keď vlastné bývanie už nebude pre každého. Čoraz drahšie nehnuteľnosti a nedostupnosť hypoték núti ľudí vyhľadávať aj takúto formu bývania. A nie, nie je to chyba ľudí.

mandzula
17. dec 2023

My mame vlastny dom na dedine, no kedze nam tam byvanie dlhodobo nevyhovovalo, odisli sme do mesta s tym, ze si vyskusame, ci je to to, co chceme a v ramci zistovania sme si prenajali byt - plne zariadeny, dokupilo sme len par drobnosti, ktore pri odchode vezmeme "pod pazuchu". Ako nevyhodu vidim fakt, ze sme v cudzom, ten pocit domova proste chyba, dalej platenie inemu, ako vyhodu to, ze ked sa nieco poserie, volame majitela a ten riesi, plati, plus ak sa nam tento byt ci lokalita "zunuje", bez zavazkov zdvihneme kotvy.