Vyhorenie Zuzany Smatanovej a prečo ho ľudia bagatelizujú?
Prečo niektorí ľudia bagatelizuju vyhorenie celkovo? Minule som počúvala rozhovor so Z.Smatanovou o jej vyhoreni, o tom čo prežívala, ako sa do toho dostala.. kopec ľudí si týmto prechádza tiež (možno aj podobnými vecami) a držia to v sebe, aby na nich ostatní (česť výnimkám) nepozerali, že sú "vadní".
Celkovo ma to zaujíma, prečo ľudia neveria druhým ich krehkosť, čo sa týka psychiky? Veď ak má niekto choré srdce, tak mu hneď ostatní uveria ale tieto veci, ktoré sa týkajú psychiky sú v com iné? Veď je to tiež choroba..
Lebo ludia uznavaju iba chiroby co maju telesne priznaky a niekedy ani tie( covid). Taktiez neuznavaju psychicke diagnoz- lebo ich nevidno a nedaju sa namerat teplomerom. A Nika ma super podcasty.
@zuzinka888 aké sú to podcasty prosím?
Lebo su silnejší, viac zvládnu a myslia si, že je to výmysel.Inak často to vidíš aj tu, keď niekto napíše, že nevládal jedno, dve deti, tak dostanú pridané ako ona zvláda s 3 deťmi, muž preč, spí 5 hodín, študuje a všetko sa dá😉každý má toleranciu frustrácie a psychickú odolnosť inú.
A je dobre, že sa o duševnom zdraví konečne hovorí, ale stále sme veľmi pozadu a hlavne deti a úzkosti, zlosť, depresie atd
@jana_eyre_2 Break the rules - Nika Vujisic- a ma vzdy super hosti
pozri, je tu kusok odtialto diskusia a sklamani z kamaratky, slobodnej mamicky. A reakcie su vacsinou take, ja som mala horsie, nikto mi nepomohol a musela som sa z toho dostat sama. Taku kamaratku odrezat a podobne... prosim Ta, co cakas od ludi?
ludia nechcu uznat, ze to ze niekto nieco zvladol alebo ze su ludia na tom horsie, neznamena ze dotycny nemoze byt na tom zle a ze taketo hlasky mu nepomozu...
@zuzinka888 ďakujem
Joj, ľudia furt budú bagatelizovať.
Nežijem tu kvôli ním.
Môžu sa aj na hlavu postaviť, mne to nerobí nič. Kto nekračal v mojich topánkach, nechápe veľké Nič.
Som rada za vyhorenosť, úzkosti a depresie.
Vážim si viacej život, moju rodinu, hodnoty mám prerobené a spravilo ma to veľmi empatickou voči chorým ľuďom. Viacej pomožem aj finančne. Toto ma naplňuje. Netravim čas študovanim kto si čo myslí.
Prosím ťa, čuduješ sa ľuďom? Po tom ako sa k nim chovajú nietorí lekári?
Pri dnešnom stave zdravotnictva su ako som sa dočítala zdraví aj schizofrenici aj ludia s rakovinou viacerych organov. Bud im ID nedaju alebo stopnu ci skratia na ciastocny a marš do roboty "čvarga lenivá".
Alebo ako tu jedna písala, otec šofér z povolania, nemôže chodiť, čaká ho ešte vyšetrenie, odborník mu napísal že nemôže vykonávať svoje povolanie a obvodný mu ukončil po pár týždňoch PN a poslal ho do roboty nech mu daju vypoved.
Takže nejaké vyhorenie je len "panské huncútstvo".
Môj nebohý dedo by povedal "motyku do ruky a hybaj na pole, tam ti to pri poriadnej robote prejde".
@luccija lenže oni môžu mať choré srdce a daný človek so psychickými problémami nie, tak teraz dana osoba bude bagatelizovat jeho ochorenie srdca?
Možno ich to vôbec nezaujíma. Riešia svoje vlastné starosti. Nechcú vnímať ešte niekoho iného. Vytesnia to a zľahčujú. Myslím si, že sa aj málo hovorí o týchto duševných problémoch.
Pretože ľudia sú neskutocne dxxnuti. Zazila som zenu, ktorá bola psycho na vytrieskanie každý deň, po 2 mesiacoch preplakala celú noc bez prestávky, ráno ju už brala sanitka. Vyhorenie!
Zamestnankyni - ekonomike jej muža, majiteľ dvoch holetlov- sa stalo to iste. Neviem už ci tesne pred ci po nej. Ta ekonómka bola pedant a mala toho brutalne veľa, lebo ved šikovná a šéf lakomec.
No, bola pol roka uplne v prdeli zdravotné a už sa nevrátila. Žena toho šéfa, I ked to zazila na vlastnej kozí, boli v rovnakom veku, obe matky, dokonca dovtedy priatelky - ju odsúdila! Prestala sa s nou baviť a ešte aj zlé o nej rozprávala pred zamestnancami, ze je uplne neschopna keď sa nevrátila znova kuvnim do prace. Kebo ona mala to iste a zvláda!
Novo, panička si ake do hotela chodila vyhadzovať z kopytka, flirtovat s klaviristom, hrať pani šefovu a siahnuť si zopár drinkov. Sem tam pracovala - riesila interiér, dekorácie, farby poťahov na stoličky...
Takže aj tyky sú ľudia! Aj keď uplne ešte súhlasím s komentárom od
@maranta_leuconeura
Podla mna preto, lebo ide o vec, ktora sa neda odmerat a neda sa dokazat, ze ti v tele zacalo nieco fungovat zle. Pricom urcite zacalo, len sa zatial nevie co.
Tiez je podla mna zlozite akceptovat psychicke poruchy kvoli otazke slobodnej vole. Drviva vacsina ludi veri, ze ju mame. Ako ale potom moze byt mozne, ze clovek, ktory ma vsetky vysetrenia v poriadku, nedokaze vstat z postele? Ako to, ze si nevie vybrat, ze vstane? Alebo ze nebude 100x za den robit nejaky ritual? Alebo ze vyjde von z bytu? A podobne. Tieto poruchy priamo ovplyvnuju spravanie, ktore by malo byt dobrovolne. Je to zlozite a vobec sa to neda vysvetlit niekomu, kto to nezazil. Aj sami pacienti sa casto povazuju za neschopnych, ze sa nevedia nakopnut a spamatat.
@marianarem tak zasa nema všetky vyšetrenia v poriadku, stačí ísť k psychiatrovi a on ti zisti diagnózu 🙂
To ano, len som myslela krvny obraz a podobne vysetrenia, jednoducho merania. Psychiater moze len pozorovat a pocuvat, co pacient hovori.
Pred Zuzkou klobúk dole, osveta je veľmi dôležitá a na ľudí platí presne toto. Že aj známym sa také stáva a zvládli to. Ide to pomaličky, ale predsa. Toto ma napríklad serie na tej našej úchvatnej ministerke - že toto je skoro zadarmo a nerieši to - OSVETU. Že tie sprosté selfíčka nerobí z psychiatrických stacionárov, že ľudí needukuje, že dnes sa to môže stať každému, lebo tlaky bežného života sú neporovnateľné oproti rokom minulým. Ono to bolo stále, ale bola to stigma. Som rada, že svet sa hýbe dopredu a dievčatá, ak to číta nejaká, ktorá už nevládze - nie ste samé!!!
Linka dôvery Nezábudka – nonstop – 0800 800 566, email (do 48 hodín) – kontakty na poradcov: https://linkanezabudka.sk/
Linka detskej istoty – 116 111, potrebujem@pomoc.sk, pre nezvestné deti – 116 000, email: 116000@ldi.sk
Linka detskej dôvery – Li(e)nka – 0907 401 749, odkazy@linkadeti.sk, chat, skype
Viac ako ni(c)k – linka pomoci pre mladých ľudí do 18 rokov: pomoc@viacakonick.gov.sk.
Bezplatná telefonická linka ÚPSVaR – zanedbávanie starostlivosti o deti – 0800 191 222
Zdroj: https://detstvobeznasilia.gov.sk/kontakty-pomoci
IPčko.sk – internetová linka dôvery pre mladých ľudí (chatová a emialová poradňa), krízová linka pomoci: 0800 500 333
Chuť žiť – linka pomoci pre ľudí s poruchami príjmu potravy a ich blízkych – 0800 221 080, poradna@chutzit.sk.
Ženy zažívajúce násilie – telefonická linka pre ženy zažívajúce násilie – 0800 212 212– non-stop.
@luccija Tvoje komenty majú vždy hlavu aj pätu, rada ich čítam. 🙂

Lebo sa vzdy ozvu emocne nevyrovnani ludia s kopou traum z minulej generacie, ktori ,,vsetko zvladli bez psychologov a pomoci". Je to tak trochu mozno zavist a aj nevedmost, lebo kedysi sa dusevne zdravie neriesilo vobec.