Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup
Vo vyvýšenej kotline ktorá je medzi dvoma vrchmi sa nazbiera voda z daždov alebo z roztopeného snehu.
V tejto kotline sa vyhlbi jama až po úpätie kopca. Naspodok sa umiestni vodné kolo na výrobu elektriny. A do jamy sa bude z výšky vhadzovať voda, alebo ak bude vody nedostatok, tak hoc aj zemina. Cím vyššie položená kotlina tým bude vyššia dopadová rýchlosť na lopatky kola, a tým viac elektriny sa vyrobí. Tak napríklad v doline pod Gerlachom (ktorá je vo výške 2000 metrov) by sa len z 1m3 vody vyrobilo až 5 Kwh elektriny, a iba z 1 m3 zeminy až 8 Kwh elektriny.

Cim viac zeminy nahadzes do kolesa, tym mensiu vysku budes mat, lebo tu zeminu odkopes zhora. Teda tento problem ani nebudes musiet riesit, lebo hned na zaciatku zeminou zahltis to tvoje vodne kolo a bude po elektrarni
btw: To vodne kolo sa vola Peltonova turbina, vyuziva maly prietok a velky spad. Je nainstalovana na stovkach vodnych elektrarni vo svete
Vymyslas vymyslene, ty zachranca planety
Energiu na vhadzovanie vody alebo zeminy si započítal? Či vy tam pod Tatrami vlastníte otrokov?
Uz zase Ty?
@aurelia2000 ale akych otrokov. chces elektriku sup na smeny.
@tomas123456789b nechyba ti frajerka? sex? kamosi? nejaka turistika, zaluba? nieco kreativne? sport? posilka? beh? maraton? nieco take rozumne a osozne?
@pralinka25 Ja nechápem, ako môže niekomu napadnúť zahazdat nejakú tatranskú kotlinu hlinou 🤕
Kokos,keď si predstavím,ako budú po tomto "diele" vypadať naše hory 🙄 (dovoz hliny)... radšej budem osobne krútiť veternou turbínou.... či otáčať všetkými chvostami na Slovensku 🤦
@aurelia2000 keby si citala aj ine jeho temy nechapes toho viac (rovnako ako my vsetci.) to je v pohode. farbenie domov kazdeho pol roka napriklad a kopec inych uzitocnych veci. kupime proste lopaty.
@pralinka25 Ja som to čítala 😃 mám pocit, že je to Andrej Danko😁 on má takéto skvelé nápady🤯
@aurelia2000 to bude mozno jeho tajny syn. ma vraj 30
@pralinka25 @aurelia2000 mne to pride, ze ho vyrobil Cicero z Revucej s Tarabom a Huliak im pri tom drzal sviecku...
@aalt
Veru mali, ale ty si na hodine slovenčiny asi nedával pozor, inak by si sa naučil čítať s porozumením. Ja som nepísal že jedno kolo v jednej kotline by bola 100% výroba elektriny pre Slovensku. Za druhé, hovoril som nielen o možnosti vhadzovať vodu ale aj zeminu. Za tretie, nevravel som že kolá by boli len na jednej kotline, prečo nie na viacerých, ved máme ich kopu. Za štvrte nehovoril som o turbíne ale o kole, na tom ked dopadne zemina roztočí ho. Za piate, nikto nehovorí o tom že atomky by sa mali zrušiť.
Ano, ved takýto projekt by ani nebol donekonečna. Na niekoľko desatročí. Zemina by sa "balila" do vakov. Vo "vylučovacej" komore vedla vodného kola by mohol byť pás, po ktorom by sa presúvali vaky zeminy smerom von. Nie, mýliš si vodné kolo s turbínou, ide o dve rozdielne veci, a obydve fungujú rozdielne.
@aurelia2000
Ano započítal.
@tomas123456789b zlatý ☺️,ale trošku menej snílkovania a viac sexu , napríklad 😜
@tomas123456789b Tá žltá vrstva na obrázku je z akého materiálu? Zrejme aby voda nevsakovala do tej nahadzanej hliny?
@tomas123456789b vies o tom, ze na prepravu zeminy spat hore by si spotreboval viac energie ako by ziskal z jej gravitacneho potencialu? Fyzika nepusti, aj ked si ani na slovecine pozor nedaval (obidve sa pise s makkym i), na fyzike si si piloval nechtiky, tak by si asi mohol postrehnut, ze perpetum mobile funguje len u takych fantastov ako si ty
@zuzanita1609
co ty možeš vedieť o mojom sexuálnom živote. Aby to nakoniec nebolo tak, že ja som casanova a ty panna.
@aurelia2000
Z takého materiálu ktorý bude brániť vode aby vsiakla do zeminy. Ked sa vyčerpajú zásoby vody, materiál sa dá preč a začne sa vhadzovať "zemina vo vakoch"
Paneboze, udri! Vhadzivat sa bude zemina vo vakoch. Zaujimalo by ma ako sa ta zemna hore dostane...
@viestta
"vies o tom, ze na prepravu zeminy spat hore by si spotreboval viac energie ako by ziskal z jej gravitacneho potencialu"
Ty máš neuveriteľné názory ako riešiť situáciu :D Zemina by sa ťažila priamo z VYVYSENEJ KOTLINY, takže nič by sa "hore nevynášalo".... Co je to za hlúpy nápad ťažiť zeminu dolu pod kopcom a vynášať ju nahor, ked tá istá zemina je hore v kotline...
@tomas123456789b z betónu?
@aurelia2000 Nie, z iného materiálu, taký ktorý sa po tom čo dojdu vodné zásoby lahko bude dať preč. Ved je množstvo roznych materiálov, ktoré neprepúšťaju vodu.
@tomas123456789b máš nejakú diagnózu alebo sa len po večeroch nudíš?
@tomas123456789b aho, takze plati moja prva podmienka, cim viac energie by si vyprodukoval, tym mensi gravitacny potecial by si mal, pretoze by sa ti znizoval vyskovy rozdiel, na ktorom by ta zemina mohla vyuzt svoj gravitacny potencial. A este mam jednu otazku: Co bude s tou zeminou, ktora uz odovzda svoju kineticku energiu tomu tvojmu vodnemu kolesu?
@tomas123456789b tak prezrad, aký máš na myslí. Čím vodotesne zaizolujes také veľkú plochu a vydrží to.
@aurelia2000 najprv minie obrovske peniaze a vyplytva mnozstvo energie aby vyvozil do kotliny pod Gerlachom nepriepustny material, ktory potom pozhadzuje dole.
@tomas123456789b este ma zaujima v akej nadmorskej vyske mienis umiestnit to svoje vodne koleso? Len aby som vedela ako si sa k tym kWh dopocital.
@tomas123456789b tá hlina,ktorú budeš hádzať na tie lopatky...akže dopadne tam a potom čo?Vyparí sa?

A fyziku v skole ste uz mali?
Pozri si ako funguje precerpavacia eketraren, to ma k tomu najblizsie. Zrazkovej vody by bolo na takyto projekt zufalo malo. Zeminou turbinu neroztocis a na vodne uz nie je vela volnej kapacity. A vykopanie takeho tunela tiez nie je zadarmo. Momentalne je najekologickejsia elektraren atomka.