icon

Význam slova jóga a dualita

anonymnyuzivatel
20. jan 2025

Slovo jóga znamená ,,spojiť´´.Už slovo ,,spojiť´´ je zlé,pretože naznačuje dualitu.Dualita je to čo je a čo by malo byť.
Je to pravda čo oslobodzuje,nie úsilie a vôľa.

Strana
z2
martinmmartin
20. jan 2025

Jeezisko super, konecne .

rebi789
20. jan 2025

@anonymnyuzivatel a čo s tým?

veltraud
20. jan 2025

hmm?

januska12323
20. jan 2025

Ďakujeme za oznam

viestta
20. jan 2025

Co je zle na "spojit"? Spajaju sa ludia aby vytvorili priatelstva, rodiny. Spajaju sa kable, aby nimi mohla pretekat elektrina. Spajaju sa vagony aby ich mohla lokomotiva (ktoru tiez spoja s vagonmi) potiahnut do ciela.

lindusss2016
20. jan 2025

@anonymnyuzivatel usilie a vola sa nijak nevylucuje s tym byt pravdivy. Zit v pravde znamena aj to, ze som pravdivy k sebe samemu. Napr.nezijem vo vztahu s clovekom bez lasky, len z pohodlnosti alebo strachu, dovolim si vyslovit pravdivo svoj nazor bez ohladu na to, ci sa to niekomu paci, alebo nie, ale napr. aj to, ze pocuvam seba, svoje myslienky, svoje telo. Vyznam slova joga, cize spojenie, znamena spojenie s vlastnym telom, vlastnou dusou, myslou, s vedomim a tiez spojenie s bohom, vesmirom, sucnom, alebo kto si to ako nazve. Neviem, co sa ti na tom nezda, kde sa toto vylucuje s pravdou 🤷

anonymnyuzivatel
autor
20. jan 2025

@lindusss2016 Dualita.To čo je a druhá vec to čoby malo byť.

lindusss2016
20. jan 2025

@anonymnyuzivatel ale dualita nie je to, o com pises ty. Dualita jr napr.muzsko zensky princip. Sama zena nedokaze fungovat tak, aby bola vyrovnana, rovnako, ako to nedokaze sam muz. Ale spolu dokazu vytvorit dokonalu harmoniu, doplnat sa. Kde si prisiel na tieto tvoje myslienky? Skus uviest nejaky zdroj. Joge sa venujem 18 rokov a v zivote som nepocula o tom, ze joga ma spajat to, co je, s tym, co by malo byt. Velmi cudna interpretacia.

anonymnyuzivatel
autor
20. jan 2025

To čo je je skutočnosť.To čo by malo byť nie je skutočné.2 veci dualita.Skutočnosť je jedna,to čo je.

viestta
20. jan 2025

@anonymnyuzivatel ty vobec nerozumies pojmu dualita. Ale to ti vobec nebrani o tom filozofovat.

lindusss2016
20. jan 2025

@viestta ocividne kazda myslienka sa rata, ked chce niekto zapocat filozoficku debatu a vlastne nema o com 🤷

lindusss2016
20. jan 2025

@anonymnyuzivatel tak este raz, 18 rokov sa venujem joge, to je skutocnost 🤷 joga sa praktikuje na zemi tisice rokov, dalsia skutocnost. Prinasa do mojho zivota rozne benefity, tiez skutocnost. V mojom zivote je skutocna az az. Ale doteraz som sa nestretla s vysvetlenim duality, ake nam ponukas ty. Skus to teda viac rozviest, ked uz chces debatovat.

viestta
20. jan 2025

@lindusss2016 oni su taki filozofi dvaja. Anonymny uzivatel a teraz zas perli dalsi, Tomasko. Ich debaty su take hlbokomyselne. Ta hlbka ich uvah je taka, ze z nich zabe trcia oci

bloger
20. jan 2025

Slovo "Yoga" má pôvod v sanskrite - "yuj" znamená v preklade "zjednotiť alebo integrovať." Joga je teda o zjednotení vedomia jednotlivca s univerzálnym vedomím. Takúto definíciu som našiel.

tetapetra
21. jan 2025

@anonymnyuzivatel vo štvrtok ťa teda čakám 🤣

eva8
21. jan 2025

@tetapetra pteco vo stvrtok? 🙂 A kde? 🙂

tetapetra
21. jan 2025

@eva8 lebo vo štvrtok chodím 😆😆

eva8
21. jan 2025

@tetapetra jaaaaj 🙂

anonymnyuzivatel
autor
22. jan 2025

@lindusss2016 Jiddu Kriishnamurti ,najväčší mysliteľ 20.storočia.Z jeho kníh čerpám vedomosti.

lindusss2016
22. jan 2025

@anonymnyuzivatel a co teda povedal? Ze usilie a vola sa vylucuje s pravdou? Alebo sa teda v 20.storoci pokusil prepisat vyznam slova joga, aky sme poznali doteraz? Vyssie si dostal vysvetlenie. Krishnamurti praktikoval dznanajogu, cize jogu poznania. Takze urcite nehovoril o tom, ze vyznam slova joga - spojenie, je zle. Pravdepodobne to bude tvoja nespravna interpretacia. Ja stale ale nerozumiem, co si vlastne tvojim prispevkom chcel povedat.

eva8
22. jan 2025

@anonymnyuzivatel tak mi odpovedz, prosim, ako vieš, ze Jezis nejedol mäso. Dakujem.

eva8
22. jan 2025

@lindusss2016 zda sa mi, ze tema mohla viest k filozofovaniu v kladnom zmysle
@anonymnyuzivatel

tetapetra
22. jan 2025

@lindusss2016 chcel aby sme si ho všimli

anonymnyuzivatel
autor
22. jan 2025

@eva8 Približne pred 2000 rokmi sa narodil Boží syn,ktorého poslal Boh,ako svojho jediného syna.Ak by osvietená bytosť zjedla mäso,tak by tá bytosť prišla o osvietenie.

eva8
23. jan 2025

@anonymnyuzivatel preco osvietena bytost po konzumacii masa pride o osvietenie? K osvieteniu docjadza u budhistov?

anonymnyuzivatel
autor
20. aug 2025
@viestta

Co je zle na "spojit"? Spajaju sa ludia aby vytvorili priatelstva, rodiny. Spajaju sa kable, aby nimi mohla pretekat elektrina. Spajaju sa vagony aby ich mohla lokomotiva (ktoru tiez spoja s vagonmi) potiahnut do ciela.

@viestta Prečo chce joga spájať to ,čo už je dávno spojené v jednotu?Druhýkrát spájať?Vytváranie duality.

anonymnyuzivatel
autor
20. aug 2025
@eva8

@anonymnyuzivatel preco osvietena bytost po konzumacii masa pride o osvietenie? K osvieteniu docjadza u budhistov?

@eva8 mäso je nízka energia,a preto sťahuje energiu

eva8
20. aug 2025

@anonymnyuzivatel dakujem. A ked konzumujem vela masa, ako to meni moju osobnost?

anonymnyuzivatel
autor
20. aug 2025
@eva8

@anonymnyuzivatel dakujem. A ked konzumujem vela masa, ako to meni moju osobnost?

@eva8 Ak by si bola veľmi spojená s prírodou, nezjedla by si ani kúsok mäsa.
Pojedaním mäsa sa zbiera tiež negatívna karma.Aj ta najtvrdšia dobra karma sa raz minie.Uvediem príklad tatárov,aj oni konzumovali mäso a plienili národy.

eva8
20. aug 2025
@anonymnyuzivatel

@eva8 Ak by si bola veľmi spojená s prírodou, nezjedla by si ani kúsok mäsa.
Pojedaním mäsa sa zbiera tiež negatívna karma.Aj ta najtvrdšia dobra karma sa raz minie.Uvediem príklad tatárov,aj oni konzumovali mäso a plienili národy.

@anonymnyuzivatel teda sa to konzumovanie masa (nespojenie s prirodou) prejavuje agresivitou? Podla mna je clovek prirodzeny "vsezravec"

Strana
z2