Vzor slova Nováková
Ahoj,
chcela by som sa opýtať niektorej z vás, ktoré sa rozumiete do slovenčiny. Aký slovný druh je priezvisko Nováková a aký má vzor?
Ďakujem za radu!
@osky Prídavné mená sa nedelia na ženské, mužské...to sú rody prídavných mien (muž.,žen. a stredný rod).
@martina198414 no...uz som to pozrela a vidim ze to asi tak bude.jednako mi to pride hrozne hlupe...
Mazem svoj koment.beriem spät...uz som prilis dlho mimo sk
Baby neblbnite, Novákova je ženský tvar mena Novák a aj keď sa tvorí rovnakým spôsobom ako prídavné mená, sa za prídavné meno nepovažuje. Ak by sme hovorili o Novakovej frajerke, tak to bude prídavné meno, pani Nováková je podstatne meno a nie prídavné.
Podstatne meno podla mna.ved pridavne mena oznacuju nejaku vlastnost atd..pekny, skaredy...novakova, ked si to vezmeme nie je ziadna vlastnost
@vroni Pravda, pravdúca 😊 Prechylené z mužského priezviska Novák (vl. podstatné meno)
Pridavne mena vyjadruju vlastnosti osob, zvierat a veci. V ziadnom pripade to nie je pridavne meno!!!
@miusa00 @veronika4495 @vroni @martina198414 @osky @ukulela @jeennyv @sarah2437 ďakujem vám všetkým za názory. Ja sama z toho zmätená: pretože - na jednej strane sa na to opýtam čia? = (privlastňovacie) prídavné meno, na druhej strane to označuje osobu, dokonca sa to píše veľkým písmenom = (vlastné) podstatné meno. A k tým vzorom: pri podstatných menách čo by som povedala, že vzor gazdiná, to by podľa mňa sedelo, pri prídavných - vzor matkin...??? Neviem...
@gabrielarilla, nie, NovákovÁ nie je čia ale kto. Na Nováka sa tiež nepýtas čí ale kto. Novákova s krátkym a malým n je prídavné meno. Nováková je podstatne meno. Bodka. To si nemyslím, to viem. Len tou gazdinou som si nebola istá, či je po posledných úpravách medzi vzormi alebo zase nie.
@vroni Ja keď som na tento "problém" narazila prvýkrát, tak hneď som povedala, že podstatné meno - vzor gazdiná, ale niekde som ako odpoveď videla, že prídavné meno - vzor pekná - a pritom podľa mňa vzor pekná ani nie je, len vzor pekný, preto som zostala tak zmätená...
@gabrielarilla, gazdiná najprv bol vzor, potom nie, potom zase áno, nie áno...... Nakoľko som už nejaký ten piatok mimo, nesledujem už tak presne osudy vzorov. 😁 Prídavné meno je definitívne nesprávna odpoveď.
Vzor gazdiná? To je čo? No aspoň vidím čo ma čaká, keď pôjdu deti do školy.
@kikuska_wedge 😂 ženský rod má 5 vzorov, aj deti to učia až neskôr, najprv, že 4 - žena, ulica, dlaň, kosť a potom sa k tomu zrazu pridá aj piaty vzor - gazdiná, proste slovenská gramatika 😅🙈
@gabrielarilla inak pozeram ze asi som daco zmeskala..🤔
Neviem vobec o tom.ze by bol vzor gazdina..
To je nieco nove.
Pamätam si zena ulica dlan kost-zenske podstatne
A pridavne teda uz netusim
Som uz dlhsie mimo sk ale teda slovencinu som vzdy ovladala.
Som teraz nejaka popletena z tejto otazky...
Tiež kukam jak puk. Vzor gazdiná som v živote nepočula. Nedávno to syn preberal tak som sa ho spýtala a vraj len žena, ulica, dlaň, kosť - tak sa učili 😕
Je uz par rokov novy ŠVP a uci sa aj vzor gazdina. Slovencina ma vela vynimiek.
Odpadnete! Ujo google hovorí toto. Vypísala som všetky vzory, ktoré existujú.: chlap, hrdina, dub, stroj, žena, ulica, dlaň, kosť, mesto, srdce, vysvedčenie, dievča, kuli, gazdiná.
Aj naša ľúbozvučná slovenčina sa mení 🙂.
Gazdiná bol vždy vzor, ale potom sa vynechaval/neucil/neuvádzal. Potom chvíľu áno, potom zase nie a teraz sa znovu vrátil "v plnej sile". Učí sa neskôr ako bežné vzory, rovnako ako mužský Kuli, sú to vzory výnimiek. Koniec historicko-gramatickeho okienka 😁

prídavné meno, vzor pekný?