icon

Zabúdame správne skloňovať slovné spojenia?

21. jan 2024

Vsimli ste si tiez? Casto tu citam tieto alebo podobne, preco to uzivatelky nesklonuju?

Bola som na ockovanie u doktorky/ ma byt: na ockovani
Bola som na nakup/ma byt: na nakupe
Bola som na vysetrenie s dietatom/ ma byt na vysetreni
Atd.

Strana
z3
autor
21. jan 2024

Casto tu citam tieto a podobne vety, slovo vety mi vypadlo.

h2
21. jan 2024

Zo všetkých prečinov proti spisovnej slovenčine, čo tu denne čítam, mi práve toto asi vadí najmenej.

autor
21. jan 2024

@h2 nehovorim, ze mi to az tak vadi, ale som si to vsimla a zda sa mi, ze v poslednej dobe je toho nejako viac

loliki
21. jan 2024

Netráp sa. Sú ľudia precízni, perfekcionalisti, ale aj nedôslední flegmatici. V jednoduchosti je krása. inteligentní to pochopia tak či tak.

vanilkovazmrzka
21. jan 2024

Ano, tupota utoci z kazdej strany. Mne teda tento sprzneny jazyk dost pili usi.

hiddenobject
21. jan 2024

Mne najviac vadi, ak sa nesklonuje euro… stalo to 20 eur, nie 20 euro! 🫣 aj sa mi to otrasne pise…

17alexis
21. jan 2024

@hiddenobject to euro mi tiez pili usi, ale este lepsie to hovori moja svokra, ta povie 20 evro. 😱 A nevie sklonovat zenske krstne mena lebo si mysli, ze kazde meno sa sklonuje podla vzoru zena, a tak povie napr. "povedala som Sone, dala som Mie"... a mne sa noz vo vrecku otvara. A casto si vsimam, ze sem mamy pisu, ze boli v Kosice, u mudr Mrkvicka, atd.

andreatytler
21. jan 2024

Mozno je na case s tym sklonovanim prestat. Jazyk sa casom meni a toto skolnovanie je priserna morda.
Ja badam ze po 19 rokoch mimo slovenska mam obcas problemy najst spravnu koncovku pri sklonovani. Vzdy som mala problem s i/y ale nikdy som si nemyslela ze sa da zabudnut sklonovanie.
Pre mna su najhorsie poslovencene anglicke slova.

bolarazjedna
21. jan 2024

Ja si myslím, že uvedené príklady môžu byť veľakrát spôsobené autokorrektorom, aspoň ja som si viackrát všimla u seba, že ja to napíšem gramaticky správne a potom to čítam po sebe, a samé blbosti, autokorrektor to opraví na nesprávny tvar.

226lenka
21. jan 2024

Ľudia zabúdajú aj na predložky. Išli sme piatok na návštevu. Alebo zajtra idem doktorke. Často sa tu také vety vyskytujú.

svetlonos
21. jan 2024

@andreatytler
presne, je to uplne kúlové 😂

autor
21. jan 2024

@andreatytler mne sa nezda sklonovanie morda. Skor ludia malo citaju, nemaju svoj vlastny jazyk v oku.

17alexis
21. jan 2024

Uplne suhlasim. A navyse vplyvom modernych technologii ten mozog celkovo nepracuje. Minule som citala rozhovor neviem, ci so psychiatrom alebo kym, ako internet otupuje nase vnimanie, sustredenie.

autor
21. jan 2024

@17alexis urcite ano, ludom akoby sa ani nechcelo rozmyslat. Nechcem nikoho urazit, ale ked niekedy citam otazky tu na koniku, baba hodi taku otazku do plena, ze keby porozmyslala,

babulkomale
21. jan 2024

Mňa tu zabíja od vraj VŠ vzdelaných žien: mali sme schopných "profákoch" namiesto profákov.
Proste zamieňanie pádov, otras. To je východ?

autor
21. jan 2024

Keby porozmyslala, pride na to aj sama alebo hodila otazku do googla. Ked chce niekto skusenosti, to je ine. Ale niektore otazky naozaj velmi jednoducho dohladatelne.

autor
21. jan 2024

@babulkomale no mozno aj toto nesklonovanie je nejaky regionalny fenomen.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
huginko
21. jan 2024

Keby len skloňovať... Ten pravopis. Udivuje ma, koľko ľudí nevie rozlíšiť, kedy sa píše i/y, napr. Malý chlapec/mali chlapci. Základ... 😪

autor
21. jan 2024

@huginko aj pravopis, aj nespisovna slovencina, ale spominam toto nesklonovanie preto, ze som si to vsimla v poslednom case v dost velkom rozsahu.

prasiatko30
21. jan 2024

Tak vela krat su to “regionalizmy” alebo ako to nazvat - co viem tak okolie prievidze alebo cadce, uz si nepamatam, vzdy hovorili/ia idem do doktora - vzdy mi to evokovalo uplne nieco ine, ale pre nich je to normalne. Tak ako liptaci povedia dva piva

ankare
21. jan 2024

Veľmi zriedkavo píše niekto bezchybne, smutné.

grof_monte_christo
21. jan 2024

Ja sa vždy pozastavím nad výrazmi: niaký, niaká. Jednu autorku sme v jej príspevku na to viaceré upozornili, že to kole oci a ona bola na to dokonca pyšná, že u nich sa to povie takto a basta 😁

grof_monte_christo
21. jan 2024

Áno, tieto regionalizmy sú zaujímavé. Vie niekto, čo znamená priberať polazničku? 🙂 Ale to je nárečie, nie pravopisna chyba.

naja94
21. jan 2024

Na očkovanie/na vyšetrenie... nie je o zabudnutom skoloňovaní, ale o zlom skloňovaní, zrejme si dané užívateľky mýlia A a L, keďže s obidvoma pádmi sa spája predložka "na"... ale v hre môže byť aj prozaickejší dôvod, a to, že im správne vyskloňované slovo prepíše automatický korektor... Mne sa stáva bežne, že mi prepíše tvar alebo v horšom prípadne hodí iné, veľmi podobné, slovo... Ktovie

oslo1
21. jan 2024

Mne velmi vadi, ked slovac pouziva anglicke slova tak, ze im ani Rodeny Anglican nerozumie. A potom Este to poslovencovanie anglickych slov. Tomu uz ani ja nerozumiem.

oli18
21. jan 2024

Nezabudame ani sklonovat, ani gramatiku vseobecne. Nemoze niekto zabudnut nieco, co nikdy nevedel. Jednoduche.

lukbe
21. jan 2024

A naj zo všetkého je nechápem tomu🙈.

17alexis
21. jan 2024

@babulkomale som z vychodu a tieto nespravne koncovky pouzivaju ludia vsade, ale typicke vychodniarske je dva piva, dve rozky. Neviem, preco, ale vela ludi nevie, kedy su dve a kedy dva.

prasiatko30
21. jan 2024

@oslo1 nad tym sa tiez pozastvujem - ked napr v spravach rozprava nejaky hovorca a sklonuje/pouziva anglicke slova akoby neexistoval slovensky equivalent - mozem to pochopit v pripade ludi co ziju mimo uzemia sk ale clovek, ktory je na sk a je zodpovedny za komunikaciu s novinarmi🤔

Strana
z3