Žilinská nemocnica podáva trestné oznámenie na Hellebrandta
Natrafila som na takýto článok, citujem :
"Žilinská nemocnica s poliklinikou podala na Okresnú prokuratúru v Žiline na Hellebrandta trestné oznámenie. Dôvod? Šírenie nebezpečnej choroby! Podľa našich zistení totiž pri zákroku v nemocnici neuviedol, že trpí nákazlivým ochorením. Pracovníci nemocnice na to prišli neskôr a ostali v šoku a strachu. Politik sa mal dopustiť utajením tejto informácie vážneho ohrozenia života a zdravia iných ľudí.
Dnes už bývalý poslanec Hellebrand nereagoval na našu žiadosť o vysvetlenie, ktorú sme mu poslali. Rovnako tak ani predseda strany Michal Šimečka. "
https://plus7dni.pluska.sk/domov/hellebrandta-p...
Je správne utajiť pri ošetrení, že človek trpí nákazlivým ochorením? Samozrejme čítam medzi riadkami, že daný politik poslanec NRSR za PS - pardon, exposlanec, lebo včera sa vzal mandátu je zrejme HIV pozitívny.
Viem, že liečba pokračuje. Ľudia HIV pozitívny majú väčšiu mieru prežitia ako kedysi keď na AIDS podľahol Freddie Mercury. Ale je to správne, také čosi tajiť pred zdravotníckym personálom, a ohroziť ich?
Ja ti neviem, HIV je pomerne salónna diagnóza a spôsob prenosu nie je až taký jednoduchý, aby nemocnicny personál vydesil a ujo nereagoval. A vedeli by o jeho liečbe, snáď. Skôr mi pripadá, že doniesol do nemocnice niečo na cukrikovy sposob syfilisu, to je celkom prúser...Ale úplne voľne konspirujem,..
@vroni syfilis je bežnejšie ochorenie, vyliecitelne antibiotikami. Nemyslím, žeby nemocnica kvôli syflu dávala trestné oznámenie.
A áno nie je jednoduchý prenos akurát ak sa robí nejaký zákrok občas sa stane že môže dôjsť k poškodeniu ochranných pomôcok a tým hrozí riziko nákazy. Mám pocit mozno mi to niekto vyvráti, že prístup personálu k pacientovi, ktorí oznámi ochorenie vírusom HIV je iné. Opatrnejšie obozretnejsie.
@jamimo no to, že mainstreamové médiá o tom nič nepíšu ešte som info našla na stránke SITA. Myslíš, že je to tým, že dotyčný pán je z PS? Že ak by takto ohrozil personál nemocnice člen inej strany napr.SNS (mám ju spojenú zo Zilinou) tak by to bolo na prvých stranách všetkých denníkov?
No neviem, na to, že správy nesledujem a nemáme žiadne tv stanice, včera na mňa táto informácia vyskakovala z každého kúta internetu. Nečítala som ani jeden článok, ale z titulkov si myslím, že tam nie je čo riešiť. 1. odstúpil z postu poslanca- správne, ďalej nech to už riešia kompetentní. Má niesť za svoj čin presne takú istú zodpovednosť ako ktokoľvek iný mimo politiky.
Hellebrandt vyvodil politickú zodpovednosť a vzdal sa mandátu. Spravil blbosť, ak klamal vo formulároch, ale pravda je taká, že riziko prenosu pri liečebnom HIV je dnes už extrémne nízke, takže zdravotnici neboli nijako zásadne ohrození. Dúfam, že v jeho stopách pojdu aj ďalší- Danko, čo ohrozoval verejnosť jazdou pod vplyvom, Dolinková, čo má pocit, že hlavná náplň jej práce je usmievať sa do fotoaparátu aj keď pri tom ohrozím nedonosené dieťa.
Mainstreamové médiá o tom píšu. Videla som to na Nku a SME.sk to malo ako hlavný článok na titulke.
Oveľa horsie je, že nemocnica to hlásila Ficovi, to je masaker! Hellbrqndt sa lieči už dlho, nie je infekcny
nma AIDS a je v liecbe (lieci sa v zahranici) to ze nie je infrkcny ok ale jednoznacne porusilnzakon lebo neinformoval o svojom ochoreni ako u nas kaze zakon
ze nechcel aby sa to zneuzivalo politicky ale to apriori predpoklada ze neveri slovenskym lekarom ze dodrzia lekarske tajomstvo
tak sa mal dat liecit len v zahranici
neviem a k tym vyhlaseniamnfica on je pravnik zjavne si dal zalezat aby pustil
von len tak aby ho to neohrozilo a zvysok bez komentara
ale ja by som skor cakala simecku ze s tym vyjde prvy a ospravedlni sa spolu s hellebrandtom lebo on musel vediet co sa deje predsa ze v tej nemocnici na to prisli mozno nevedel o TO (to miseli podat kedze slo o porusenienzakona)
@mamina7070, no, a evidentne mal pravdu, keď neveril. To, že nemocnica podala "trestné oznámenie" (áno, porušil zákon, nie, nedopustil sa trestného činu, dopustil sa priestupku, hrozi mu maximálne pokuta) je uchylnost sama o sebe, to, že o tom velkohubo hneď trepala úplne cudzia osoba považujem za podstatne väčšie prešľapy, ako že politik neovladal nejaký "jedinečný" slovensky predpis. Keby z takejto drobnosti vyvodzovali politickú zodpovednosť všetci, máme prázdny parlament a poslancov by sme museli dovážať z cudziny. Kto poda trestné oznámenie na premiéra, že porušil GDPR? Tiež je to zákon a on ho porušil. Takže trestné oznámenie a odstúpiť! No kde, Ficoidi majú veľké oči a reči, len keď ide o iných. Stále ma dokáže šokovať, koľko ľudí im to aj žerie. A to nie som ani volič ani sympatizant PS.
sorry inak by si vravela keby si bola ty ta sestra ci lekar co boli pri tom zakroku a nevedeli to lebo ich vedome oklamal v dotazniku a pri anamneze
a potom ti isty ludia riesili x dalsich ludi a ked sa to prevalilo teraz co ako maju cakat na testy a mozu dalej osetrovat ? to ze je neinfekcny sa vie ako ? preco neinformoval a nepredlozil dokaz o neinfekcnosti ?
teba by to nenastvalo keby ta takto niekto oklame? to je ako ok lebo to urobil nas clovek ? nie je toto to co kritizuju vsetci (a opravnene) na tejto koalicii?
ja som PS volila aj moja rodina a ja som teda znechutena popravde
@mamina7070 ja som znechutená zo všetkých čo sú tam, nie len z PS.
K tomuto - už len pri prijímaní pacienta sa pýtajú na užívanie liekov, ochorenia na ktoré sa lieči , alergie. Nie len kvôli bezpečnosti zdravotníkov ale aj kvôli vlastnej, ak by sa niečo stalo, aby vedeli ponúknuť adekvátnu pomoc, mal povedať pravdu. Ďalšia vec - lekárske tajomstvo nič???
Či je infekčný alebo nie, o takýchto závažných veciach by mal byť personál informovaný.
@mamina7070, predpokladám (nenašla som to v médiách), že to nemocnica zistila pri nejakom laboratornom vyšetrení. A rovno išla s bubnom na zajace. Že sa zľakli je nezmysel, je to nemocničný personál a vedia, že neinfekcny pacient ich nakaziť nemôže. Áno, mal to hlásiť a nehlásil. Áno, bude musieť predložiť potvrdenie o bezinfeknosti. Áno, dopustil sa priestupku a je v poriadku, že z toho vyvodil zodpovednosť. Ale inak nikoho nijako neohrozil. Je to proste priestupok na úrovni prekročil som rýchlosť alebo vytiahol som na svetlo cudzie osobné údaje. Ja netvrdím, že neurobil nič. Urobil. Dopustil sa priestupku. Ale vyvodil z toho dôsledky. Pýtam sa, kedy dôsledky "trestných činov" podobnej nebezpečnosti ponesú aj členovia vládnych strán.
@vroni teraz si predstav, že by sa pri zákroku nakazila tvoja mama, sestra, dcéra - ktorá tam bola ako zdr. personál. Tiež by si to brala takto?
@vroni ty si ides stale svoje a nema s tebou vobec zmysel diskutovat asi ty budes volic SNS alebo takeho niecoho
ja som bola nedavno na chirurgickom zakroku v ruzinove a vzdy podpisujes ze nemas krvou prenosne ochorenie takze on evidentne klamal
za mna konecna ohrozil zdravotnikov ohrozil ostatnych pacientov
@julish či je alebo nie je infekčný nie je podstatné. Ty musíš informovať pri prijímaní do nemocnice, či trpíš nejakým ochorením alebo nie. Takže ich úmyselne oklamal.
@ibatanecnica, ešte raz a pomaly: neinfekcny pacient nemôže nikoho nakaziť. Čiže ani moji imaginarnom rodinní prislusnici, ktorí pracujú ako personál. Vytočila by som sa strašne a určite by padli na jeho hlavu aj nejaké nevhodné tituly. Ale fakt je, že nikoho neohrozil. "Len" klamal. To nemal
@mamina7070, áno klamal a nie, neohrozil. Zbytocne tu verklikujete o ohrození, k tomuto nikdy nedošlo. Áno, klamal. Ano, dopustil sa priestupku. Za tento nebezpečný zločin mu nehrozí strata hlavy, ale pokuta maximálne 99 euro. Podľa schopností uvažovať patris k voličskej základni SNS skôr ty.
@vroni ty si videla jeho vysledky o bezinfkcnosti z akeho datumu? ked to tu tak tvrdis 😉
ja som napisala volili sme prvy krat (a aj naposledy) PS ale po tom co predvadzaju uz nebudeme
sak ani navrh na odvolanie ministerky nevedia riadne podat naco tam maju asistentov atd
By ma zaujímalo, koľkí v parlamente majú teraz stiahnuté riťky ak už okúsili tú jeho a práve zistili, že má HIV 😂
@vroni ešte raz pacient má povinnosť informovať o svojom zdr. stave nemocničný persovnál
@ibatanecnica ja neviem, teraz som bola hospitalizovaná na infekčnom a žiadne take tlačiva som nevyplnala
@julish teba sa pri prijímaní nepýtali či sa neliečiš na nejaké ochorenie, či neberieš lieky, či nie si na nič alergická? Je to príjem pacienta nie zvláštne tlačivo a ten príjem podpisuješ ty a tým aj to, že všetky informácie, ktoré si uviedla sú pravdivé
@mamina7070, nie, nevidela, to je fakt. Vidíš, človek stále verí 😉
S tým zvyškom, žiaľ, možno len súhlasiť.
@ibatanecnica, áno. A tento predpis vedome porušil. Ale stále je to priestupok. Hlúpy, zbytočný a od politika fatálny. Takže je ok, že odstúpil. Aj že dostane pokutu. Aj ten mediálny lync je ok. Ok nie je, že to pred zverejnením vykvakala nezainteresovana osoba, ktorá o tom v tomto štádiu nemala odkiaľ vedieť.
V prvom rade si treba uvedomiť,že je rok 2024 a nie rok 1975,kedy už HIV lietal široko ďaleko. Medicína postúpila. Snažím sa ho pochopiť, a aj chápem, že to zatajil, bohužiaľ. Keďže vedel,že je HIV nemal vstupovať do politiky, keďže vie kde sa narodil. Musel vedel,že toto sa raz prezradí a títo jebovia ho zlynčuju a nikoho nezaujíma,že nie je infekčný. Všetci vidia len to,že má AIDS a teraz všetci umrieme 🤦🏻♀️. Je mi ho neskutočne ľúto.
@vroni tak s tým súhlasím, jedna vec je zamlčanie zdr. stavu a druhá lekárske tajomstvo.
@mamina7070 Že má AIDS je vysoko nepravdepodobné. Najskôr má "len" liečené HIV (tiež špekulácia), čo znamená, že v krvi má neinfekčné množstvo vírusovej nálože - vírusu sa zatiaľ nedá úplne zbaviť, tak ako mnohých iných, ale človek nie je nebezpečný pre okolie. Ono nakaziť sa HIV je pomerne ťažké, s výnimkou krvnej transfúzie, je to veľký a sám o sebe málo infekčný vírus - šanca nákazy zdravotníka pri operácii je pri HIV veľmi nízka, pri liečenom prakticky žiadna.

Ak je to skutočne pravda.... nie, nie je to správne a je to vrcholne nezodpovedné! Pacient s HIV je vždy dostatočne informovaný, poučený a mal by byť zodpovedný. Zvlášť menovaný o ktorom píšeš, by mal mať mentálnu kapacitu a zdravý úsudok = s ohľadom na vzdelanie. Bohužiaľ 🤷♀️
https://hivaids.sk/o-zivote-s-hiv/hiv-a-trestny...