icon

Zima v škôlke

Prosím o radu. Čo by ste robili keby v škôlke ktorú navštevuje vaše dieťa bola zima t.j. rano pri preberani detí 15 stupňov a počas dňa okolo 17

lavieenrose
9. jan 2018

no ak mas moznost nedaj tam dieta alebo to ries s riaditelkou nam takto nekurili v skole..mal by byt na to nejaky predpis ze 16 a menej nemoze byt...ked bolo v skole zima zobrali sme sa a odisli sme cela skola pocas vyucovania

pribinak
9. jan 2018

len pre upresnenie, ako vies, ze je tam 17stupnov?

fibca
9. jan 2018

Dodávka tepla všeobecne
Na základe Vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 152/2005 Z. z. (§ 1 Určený čas dodávky tepla, odsek 1) teplo na vykurovanie začne dodávateľ tepla dodávať, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu klesne počas 2 za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.
Vykurovať tak určite začali aj v materských školách.
Teplota je zadaná
Ale keďže materské školy spadajú do skupiny zariadení pre detí a mládež, ich požiadavky na ich fungovanie zahŕňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 527/2007 o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenie pre deti a mládež.
Podľa predpisov nesmie byť v škôlke ani príliš chladno, ale ani príliš prekúrené prostredie.
V každej triede by mal byť teplomer, aby sa dala lokálne teplota aj kontrolovať. Samozrejme, na mieste, kde je odčítanie hodnôt korektné a neovplyvnené negatívnymi vplyvmi (v prievane, nad radiátorom).
Zariadenie pre deti musí byť teda vykurované tak, aby bola zabezpečená teplota v herni a v spálni najmenej 22 °C.
V umyvárni a záchode musí byť najmenej 24 °C.
V učebni a ďalších miestnostiach, v ktorých žiaci vykonávajú činnosť 4 hodiny a viac, musí byť najmenej 20 °C.
V priestoroch určených na výučbu telesnej výchovy najmenej 15 °C.
Šatne a iné priestory na odkladanie vrchného odevu žiakov ako aj chodby musia byť podľa vyhlášky vykúrené najmenej na 15 °C.
Menej ako 16 °C
Ak nie je možné zabezpečiť vykurovanie podľa vyššie uvedených teplôt, materská škola sa môže prevádzkovať len v prípade, keď v miestnostiach pre deti, v ktorých sú 4 alebo viac hodín, neklesne v troch po sebe nasledujúcich dňoch pod 18 °C.
Hraničným kritériom na zatvorenie škôlky je aj stav, ak teplota vzduchu v týchto priestoroch klesne v jednom dni pod 16 °C.
Zdroj: www.uvzsr.sk, www.tehos.shmu.sk

bialica
9. jan 2018

rieš to s riaditeľkou a hygienou.... v zmysle vyššie citovaného zákona, ak máš rukolapný dôkaz, že je tam 17 °C

jana1977samueldorotka
autor
9. jan 2018

Riešilo sa to aj z riaditeľkou aj so starostkou ale nič nepomaha

staalienka
9. jan 2018

@jana1977samueldorotka možno pohroziť, že to dáte do telky?

rdi
9. jan 2018

jednoznacne by som do zimy nedavala svoje dieta, je to nebezpecne

jana1977samueldorotka
autor
9. jan 2018

Veď ja malú ani nedávam ale to je záležitosť celej zimy a keďže som zamestnaná mám veľký problém čo s malou

barborkabar
9. jan 2018

a dala vám riaditeľka aspoň nejaké vysvetlenie, prečo je v škôlke taká zima? Ono ak to nie je súkromné zariadenie, tak spadá pod správu mesta. pokiaľ sa vysvetleniu riaditeľka nejak vyhýba, zašla by som priamo na mesto alebo obec a podala sťažnosť tam

lubi40
9. jan 2018

17°C by som asi nijako neriesila, 15° uz ano. To, co je v tej vyhlaske, sa mi zda chore, aj ked verim, ze dokument je autenticky. My mame doma v obyvacke max 20°C a maly tam beha v tricku s dlhym rukavom a je mu teplo. 17° je tak na hrane-ked sa clovek hybe (co sa dieta asi hybe) tak je to ok ak si da mikinu. V nizsej teplote na horsie mnozia bakterie a celkovo je to zdravsie ako spominanych 22, co je podla mna na kratasy.
Avsak, ako som pisala 15°C je naozaj malo a to by som sa uz ohradila.

erikavesela
14. jan 2018

@lubi40 neviem si predstavit, ze deti sa hraju na zemi pri 17 st....my mame doma 24, podlahove kurenie a teda, ked sedim a pozeram tv, tak mi je obcas zima...no isto by som sa ohradila

lubi40
15. jan 2018

@erikavesela ako som pisala, my mame doma max 20 a kachlicky a na nich koberec. Casto sedi iba na kachlickach. Doma chodi v tricku s dlhym rukavom (velakrat odmietne ponozky, vraj mu je teplo). Zijeme v BE a tu sa tak velmi nekuri - je to drahe. Maly je v pohode. Preto vravim, ze 17° by som neriesila - mozno by som lepsie obliekla (mikinu prip. ak by sa stazoval, tak pancuchy). Na svk sme rozmaznani tym teplom. My, ked prideme teraz na navstevu k rodicom, ktori maju doma 23°, tak sa vsetci potime a chodime v trickach...
Je to vec zvyku.

jana1977samueldorotka
autor
15. jan 2018

@lubi40 no len 17 a 20 stupňov je rozdiel

lubi40
15. jan 2018

@jana1977samueldorotka to je pravda, zas na druhej strane, ked je vonku 17°, tak ma moje dieta oblecenu mikinu a kludne sedi na zemi, takze ako som pisala, ja v tom problem nevidim.