Zima v škôlke
Prosím o radu. Čo by ste robili keby v škôlke ktorú navštevuje vaše dieťa bola zima t.j. rano pri preberani detí 15 stupňov a počas dňa okolo 17
len pre upresnenie, ako vies, ze je tam 17stupnov?
Dodávka tepla všeobecne
Na základe Vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 152/2005 Z. z. (§ 1 Určený čas dodávky tepla, odsek 1) teplo na vykurovanie začne dodávateľ tepla dodávať, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu klesne počas 2 za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.
Vykurovať tak určite začali aj v materských školách.
Teplota je zadaná
Ale keďže materské školy spadajú do skupiny zariadení pre detí a mládež, ich požiadavky na ich fungovanie zahŕňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 527/2007 o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenie pre deti a mládež.
Podľa predpisov nesmie byť v škôlke ani príliš chladno, ale ani príliš prekúrené prostredie.
V každej triede by mal byť teplomer, aby sa dala lokálne teplota aj kontrolovať. Samozrejme, na mieste, kde je odčítanie hodnôt korektné a neovplyvnené negatívnymi vplyvmi (v prievane, nad radiátorom).
Zariadenie pre deti musí byť teda vykurované tak, aby bola zabezpečená teplota v herni a v spálni najmenej 22 °C.
V umyvárni a záchode musí byť najmenej 24 °C.
V učebni a ďalších miestnostiach, v ktorých žiaci vykonávajú činnosť 4 hodiny a viac, musí byť najmenej 20 °C.
V priestoroch určených na výučbu telesnej výchovy najmenej 15 °C.
Šatne a iné priestory na odkladanie vrchného odevu žiakov ako aj chodby musia byť podľa vyhlášky vykúrené najmenej na 15 °C.
Menej ako 16 °C
Ak nie je možné zabezpečiť vykurovanie podľa vyššie uvedených teplôt, materská škola sa môže prevádzkovať len v prípade, keď v miestnostiach pre deti, v ktorých sú 4 alebo viac hodín, neklesne v troch po sebe nasledujúcich dňoch pod 18 °C.
Hraničným kritériom na zatvorenie škôlky je aj stav, ak teplota vzduchu v týchto priestoroch klesne v jednom dni pod 16 °C.
Zdroj: www.uvzsr.sk, www.tehos.shmu.sk
rieš to s riaditeľkou a hygienou.... v zmysle vyššie citovaného zákona, ak máš rukolapný dôkaz, že je tam 17 °C
Riešilo sa to aj z riaditeľkou aj so starostkou ale nič nepomaha
@jana1977samueldorotka možno pohroziť, že to dáte do telky?
jednoznacne by som do zimy nedavala svoje dieta, je to nebezpecne
Veď ja malú ani nedávam ale to je záležitosť celej zimy a keďže som zamestnaná mám veľký problém čo s malou
a dala vám riaditeľka aspoň nejaké vysvetlenie, prečo je v škôlke taká zima? Ono ak to nie je súkromné zariadenie, tak spadá pod správu mesta. pokiaľ sa vysvetleniu riaditeľka nejak vyhýba, zašla by som priamo na mesto alebo obec a podala sťažnosť tam
17°C by som asi nijako neriesila, 15° uz ano. To, co je v tej vyhlaske, sa mi zda chore, aj ked verim, ze dokument je autenticky. My mame doma v obyvacke max 20°C a maly tam beha v tricku s dlhym rukavom a je mu teplo. 17° je tak na hrane-ked sa clovek hybe (co sa dieta asi hybe) tak je to ok ak si da mikinu. V nizsej teplote na horsie mnozia bakterie a celkovo je to zdravsie ako spominanych 22, co je podla mna na kratasy.
Avsak, ako som pisala 15°C je naozaj malo a to by som sa uz ohradila.
@lubi40 neviem si predstavit, ze deti sa hraju na zemi pri 17 st....my mame doma 24, podlahove kurenie a teda, ked sedim a pozeram tv, tak mi je obcas zima...no isto by som sa ohradila
@erikavesela ako som pisala, my mame doma max 20 a kachlicky a na nich koberec. Casto sedi iba na kachlickach. Doma chodi v tricku s dlhym rukavom (velakrat odmietne ponozky, vraj mu je teplo). Zijeme v BE a tu sa tak velmi nekuri - je to drahe. Maly je v pohode. Preto vravim, ze 17° by som neriesila - mozno by som lepsie obliekla (mikinu prip. ak by sa stazoval, tak pancuchy). Na svk sme rozmaznani tym teplom. My, ked prideme teraz na navstevu k rodicom, ktori maju doma 23°, tak sa vsetci potime a chodime v trickach...
Je to vec zvyku.
@lubi40 no len 17 a 20 stupňov je rozdiel
@jana1977samueldorotka to je pravda, zas na druhej strane, ked je vonku 17°, tak ma moje dieta oblecenu mikinu a kludne sedi na zemi, takze ako som pisala, ja v tom problem nevidim.

no ak mas moznost nedaj tam dieta alebo to ries s riaditelkou nam takto nekurili v skole..mal by byt na to nejaky predpis ze 16 a menej nemoze byt...ked bolo v skole zima zobrali sme sa a odisli sme cela skola pocas vyucovania