icon

Zlacnie jedlo v reštauráciách?

2. jan 2025

Ahojte, ako to bude podla vas?
Mali by podniky zlacniet jedla, kolace atd?

Strana
z4
kavasmliekom
2. jan 2025

A prečo by mali? Už si zažila, aby niekto zlacnil niečo, čo raz zdraželo?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
veklipo
2. jan 2025

Nie. Dokonca este zdrazie, lebo majitelom stupnu naklady na vodu, kurenie, mzdove naklady atd

evcagabi
2. jan 2025

To ti ako napadlo?

huginko
2. jan 2025

@matkamirko 30 až 50 percent hore? No to hádam nie 🤨 ako si k tomu prišla?

knieza_pribina
2. jan 2025

Na sa tiež chcem spýtať, ako si prišla na toto 🙊

kikushaa
2. jan 2025

Sice samotne suroviny mozno budu o cosi lacnejsie (aj ked pochybujem zvysena dphcka sa dotke vsetkeho od dopravy, skladovania, pracovnej sily) az po zvysenu dphcku v samotnej restike ktora to jedlo pripravuje najom, platy atd atd. Cize si myslim ze skor opak este vsetko viac zdrazie.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
knieza_pribina
2. jan 2025

@matkamirko napríklad ja som teraz ukazovala v appke Ikei, čo sme kupovali v decembri a všetky ceny išli hore o cca 3%. A to je len IKEA, premietne sa to vo všetkých oblastiach života. Radosť.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
huginko
2. jan 2025

@matkamirko to je ôk, ale 30 až 50 percent nie

muchotrafka298
2. jan 2025

Urcite gastro nebude zlacnovat jedlo v restikach alebo kaviarnach. To, ze ide dole DPH na potraviny neznamena nic, lebo potraviny su len mala cast prevadzky. Je treba zaplatit mzdy, odvody, rezijne naklady, cistiace prostriedky a pod. A toto vsetko ide hore. To si snad nikto nemysli, ze tym ze klesne DPH na potraviny budu lacnejsie jedla v restikach a kaviarnach.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
luccija
2. jan 2025

Určite nie.Ved bude rásť minimálna mzda, energie vobec nerátam s tým, že niečo zlacnie a v gastre dupľom nie

melanta
2. jan 2025

DPH ide dole iba na pár vybraných potravín. Takmer na všetko ostatné ide DPH hore. Takže logiku má to, že potraviny aj služby budú drahšie. Autorka zrejme nechápe situáciu. Tak vysvetlím - napríklad ten, kto vyrába maslo, bude platiť vyššie poplatky za energie, vyššie odvody, transakčné poplatky, vyššie ceny za rôzne iné dodávky. Takže hoci DPH na maslo je nižšia, jeho výroba bude o toľko drahšia, že nebude lacnejšie, skôr drahšie.

44janica44
2. jan 2025

Vtip nie?
Pre tých ktorí sa dali opiť rozkom ( v tomto prípade 5% dph) nezlacnie nič ak áno tak max na mesiac kým si naša vlada-mafia urobí kampaň ze je lacnejsie ale zdražie všetko.... A príchodom transakcnej dane už duplovane...do leta min 10%

A koláče? akurát som pozerala jednu cukráreň- v decembri krabica koláčov 96 € v januári rovnaká 144€ čiže + 50% čiže ak všetko zdražie iba10% budeme ešte stastni-prestastni.

anos18
2. jan 2025

@knieza_pribina no ja som počula nemenovaného politika v rozhlase povedať, že chlieb zlacnie, lebo klesne DPH. No určite nič nezlacnie, tomu môže uveriť len ten, kto si nevie spočítať dva a dva

huginko
2. jan 2025

@44janica44 nuž ľudia budú zvažovať, či tu krabicu koláčov chcú...😉 Je to des... Je to des, čo nás čaká

knieza_pribina
2. jan 2025

@anos18 keď vezmem do úvahy žalostné štatistiky o čitateľskej gramotnosti na Slovensku, tak tá finančná na tom bude ešte horšie - tým pádom tomuto veľmajstrovi určite veľa ľudí poľahky uverilo.

maranco
2. jan 2025

Koláč je sladké pečivo na to sa nevzťahuje znížená daň a na jeho upečenie použijú drahšiu elektrinu, suroviny im dovezú autom na drahšej nafte a drahšie výplaty zamestnancom a ešte keď im ju pošlú na účet zaplatia transakčnú daň, takže koláč zdražie.

44janica44
2. jan 2025

@huginko veru des vo všetkom....by ma zaujímalo co na to koaličný volič ze ideme ako krajina nie dopredu ale cuvame míľovými krokmi dozadu. Dnes napr gynekologicka hľadala papierové recepty ci ich ma dosť, celá 'stastna' ze bude musieť všetko vrátane antikoncepcie predpisovať ako v minulom storočí na papier, keďže takmer všetky gynekologické lieky sa doplácajú.

veronka1996
2. jan 2025

Jedlo aj pitie výrazne zdražejú. Môj kamarát je spolumajiteľom dvoch podnikov (reštaurácie a krčmy) a porozpával mi: ceny mierne zvýšil od dnes, výraznejšie ich zvýši počas ďalších týždňov. Ceny bude zvyšovať postupne podľa navýšení cien vstupov, počká si na nové výmery energií, na nový výmer nájomného, na ceny za ktoré bude v konečnom dôsledku nakupovať atď. Pitie zdražie výraznejšie kvôli novej dani z "cukru" a zvýšenej dani na alkoholické nápoje podávané v reštauračných zariadeniach (z 10% na 20%). Kuriérske služby mu už avizovali zvýšenie cien od začiatku roka, tiež to premietne do koncových cien. Samozrejme sa zvýši aj cena práce. Atď atď. V konečnom dôsledku na konci rohto roka skutočne môžu byť ceny vyššie o 30 až 50% v porovnaní s koncom roka 2024, nie je to úplne vylúčené.

anos18
2. jan 2025

@knieza_pribina určite uverili mnohí

huginko
2. jan 2025

@veronka1996 no len pri takom zvýšení, ľudia budú zvažovať ci do tej restiky prídu. Ak ano, určite menej ako doteraz... Ja sama obmedzím menu v restikach, Max. 2 krát v týždni

44janica44
2. jan 2025

@veronka1996 vlastniť restiku je radosť. Kamoška je účtovníčka a bola na školení- znížená DPH sa vzťahuje iba na jedlo ktoré sa zje pekne zo skla v restike... akonáhle sa jedlo predá v jednorazovom obale už je to donaska a na tu sa znížená DPH nevzťahuje. Hovorila ze je rada ze neúčtuje žiadnu restiku lebo by ju piclo z toho Kocúrkova.

anos18
2. jan 2025

@44janica44 to platilo aj doteraz. Ako klesli sadzby DPH v gastrosektore v r.2023, tak to už platilo rovnako.

rozculena
2. jan 2025
sticker
44janica44
2. jan 2025

@anos18 len teraz je toho viac, viac sadzieb, viac výnimiek... no mis-mas uplny

anos18
2. jan 2025

@44janica44 no veď áno. Bude to zmätok

janai1
Odpoveď bola odstránená
Strana