icon

Zmení sa záručná doba pri nákupe na firmu?

25. máj 2024

Je pravda, že ak kúpim nejakú vec na firmu, je záruka skratena na 12 mesiacov? Jedná sa mi konkrétne o telefón a vysávač. Kde by som toto info našla? Ďakujem

viestta
25. máj 2024

Ano, na firmu kupujes podla Obchodneho zakonika

autor
25. máj 2024

@viestta och, škoda. Presvihla som to

rooskoliv
25. máj 2024

@viestta ale nemá pravdu. V obchodnom zákonníku nie je definovaná dĺžka záruky. Uplatňuje sa záruka, ktorú dáva výrobca. To kľudne môže byť mesiac, rok alebo aj niekoľko rokov. Teba si zistiť, akú záruku dáva výrobca na tú konkrétnu vec.

autor
25. máj 2024

@rooskoliv výrobca udáva 24 mesiacov. Ale, nie je tam definované nič viac

rooskoliv
25. máj 2024

Tak potom 24 mesiacov, aj keď je to na firmu

lakebabe
25. máj 2024

To tam majú všeobecne info. Brali sme takto všetky spotrebiče na firmu a keď sa pokazila rúra už ju po roku a pol odmietli riešiť ani poslať servis.
Takže by som sa informovala u predajcu

egonsk
25. máj 2024

ked si to kupovala na firmu, mas to v uctovnictve spolu s dodacim listom a tam je presne uvedena zaruka. Pri maloobchodnom predaji fyzickej osobe sa nemusi uviest zaruka (pokial nie je dlhsia), lebo je so zakona presne dana. Pri velkoobchodnom predaji sa uvadza v dodacom liste, alebo na fakture zaruka.
Ak si to kupila len v obchode spolu s rozkami a pivom a potom dala do ucta a firmy ako majetok, tak to mozes uplatnit ako sukromna osoba (blocek z pokladne si odstipni, alebo skopiruj), teda pokial si to v pokladni zvlast nenechala nablokovat ako firemny nakup ;) - cize 2 roky...