Ako prekonať stres z vodičského kurzu?
Jaaaj baby.. dala som sa na VP.. pomaly mi bude koncit aj kurz.. no ja stale mam problem s jazdou.. hlavne do krizovatiek vchadzanie.. zabudnem aj to co viem niekedy.. ked idem len pekne po ceste bez nejakeho zastavenia.. kruhacu tak ok.. ale inak nic moc.. ja neviem teda ako sa mam este zlepsit v tom.. aj cvicisko raz ok a raz to dovrzam tak ze az .aj dnes.. no cele zle.. dnes som teda mal aj ineho instruktora ktory ma glbal za vsetko ( hej viem treba aj to ked to je na figu.. len je to strasne demotivujuce ) ..pri druhom take stresy az nemam..
. hlavne mi ide o podporu ze aj napriek tomuto to zvladnem 😔 VP potrebujem.. a dost dlho som sa odhodlavala dat sa na to.. no.. budem mat pomaly 40..
Co vam tam pomohlo sa nakopnut.. lebo teoriu ovladam.. ale prax 🫣😥
Dakujem
Cim viac budes jazdit, tym to bude lepsie. Hlavne ked budes jazdit trasy, ktore uz poznas. Ja som obcasny sofer a jazdim pomaly, ale nesere ma to. Ked chcu, tak nech ma predbehnu, trubia, ja si netrufnem ist rychlejsie. Tym nemyslim, ze idem 40, ale max rychlost to nie je. Hlavne ked vidim tych soferov, ze cez plnu ciaru predbiehaju, oproti idu auta a predbiehaju. Potom ich aj tak dobehnem na krizovatke, tak na co riskovat? Inak moja kamoska si robila po 50tke vodicak a jazdi dobre.
Inštruktor nesmie glbať nikoho za nič. Ty si klientka a navyše sa učíš, nie si profi jazdec. Ak ťa demotivoval, treba sa naňho sťažovať (aj keď mám pocit, že to bol asi majiteľ autoškoly, nie?) Drž sa svojho jedného inštruktora, nedaj si ich meniť.
Ja som si ešte po kurze (medzi kurzom a skúškami je zo zákona týždeň pauza) v tom týždni zaplatila 3 kondičné jazdy po 2 hodiny a dreli sme len vyslovene tie miesta, ktoré mi nešli.
Na stres mi pomáhali 3 veci:
1. mala som svoj playlist pesničiek, ten som púšťala v aute a už som mala návyk - konkrétne pesničky = jazdíme. Tento playlist som používala aj na cvičisko, presne som vedela, ktorý tón ktorý pohyb mám spraviť. Na skúške som mala tiež
svoj playlist pustený.
2. Ak existujú videá tréningové z tvojho mesta, tak si pozeraj tie a počúvaj inštruktorov, čo tam hovoria. Z môjho mesta nie sú, takže som si len otvorila google street view a sama som si “jazdila”, hovorila som si čo kedy preraďujem, vyhadzujem smerovku, brzdím do kruháča, zaraďujem jednotku atď atď.
3. Toto isté - hovorenie nahlas - som robila aj počas jázd. Hlavne ak máš stresy z križovatiek, tak si menuj: blížime sa ku križovatke, my sme na hlavnej, odbáčame vľavo, blíži sa auto ale musí počkať, dávam smerovku, podraďujem na dvojku, idem do ľava… Inštruktor tak mal kontrolu, že pred každým úkonom som povedala, čo idem urobiť, ale menovala som si to takto aj potom sama, keď som už bola v aute. Pomáhalo mi to sa sprítomniť a sústrediť na daný okamih, čo robím.
Ide aj o to či máš strach z pravidiel a premávky a nevieš aplikovať do praxe, alebo máš problém s technickým ovládaním auta (radenie,rozbiehanie...).
Inštruktor nesmie glbať nikoho za nič. Ty si klientka a navyše sa učíš, nie si profi jazdec. Ak ťa demotivoval, treba sa naňho sťažovať (aj keď mám pocit, že to bol asi majiteľ autoškoly, nie?) Drž sa svojho jedného inštruktora, nedaj si ich meniť.
Ja som si ešte po kurze (medzi kurzom a skúškami je zo zákona týždeň pauza) v tom týždni zaplatila 3 kondičné jazdy po 2 hodiny a dreli sme len vyslovene tie miesta, ktoré mi nešli.
Na stres mi pomáhali 3 veci:
1. mala som svoj playlist pesničiek, ten som púšťala v aute a už som mala návyk - konkrétne pesničky = jazdíme. Tento playlist som používala aj na cvičisko, presne som vedela, ktorý tón ktorý pohyb mám spraviť. Na skúške som mala tiež
svoj playlist pustený.
2. Ak existujú videá tréningové z tvojho mesta, tak si pozeraj tie a počúvaj inštruktorov, čo tam hovoria. Z môjho mesta nie sú, takže som si len otvorila google street view a sama som si “jazdila”, hovorila som si čo kedy preraďujem, vyhadzujem smerovku, brzdím do kruháča, zaraďujem jednotku atď atď.
3. Toto isté - hovorenie nahlas - som robila aj počas jázd. Hlavne ak máš stresy z križovatiek, tak si menuj: blížime sa ku križovatke, my sme na hlavnej, odbáčame vľavo, blíži sa auto ale musí počkať, dávam smerovku, podraďujem na dvojku, idem do ľava… Inštruktor tak mal kontrolu, že pred každým úkonom som povedala, čo idem urobiť, ale menovala som si to takto aj potom sama, keď som už bola v aute. Pomáhalo mi to sa sprítomniť a sústrediť na daný okamih, čo robím.
@deninka233 vidis.. to neni zly napad s tym google street view.. to skusim..
Ide aj o to či máš strach z pravidiel a premávky a nevieš aplikovať do praxe, alebo máš problém s technickým ovládaním auta (radenie,rozbiehanie...).
@sarandon tak radenie mi ide ale nie ked to ma byt uz aj.. ja potrebujem kustik viac casu si uvedomit ze uz mam preradit a tak.. no neviem to spravne asi vysvetlit.. ale mam strach aj z tej premavky ked je husta.. ked je taka poredsia tak je to lepsie lebo je tam ten cas na uvedomienie si co a ako..
Len konkretne tento instruktor to chce hned.. uz aj.. potom chytam stres akurat..
@sarandon tak radenie mi ide ale nie ked to ma byt uz aj.. ja potrebujem kustik viac casu si uvedomit ze uz mam preradit a tak.. no neviem to spravne asi vysvetlit.. ale mam strach aj z tej premavky ked je husta.. ked je taka poredsia tak je to lepsie lebo je tam ten cas na uvedomienie si co a ako..
Len konkretne tento instruktor to chce hned.. uz aj.. potom chytam stres akurat..
@anonym_autor boha, by som naňho poslala môjho inštruktora, on je velice cholerický človek… on by mu hneď vysvetlil, že v autoškole nemá žiak robiť veci “už aj” ale dopredu s predstihom. Najprv blinker, veľmi veľmi veľmi skoro… potom začať spomalovať, potom podradiť, a potom vykonať úkon (napr. vjazd do zatáčky). Preto je dobré si to nahlas hovoriť, lebo ústa sú celkom pomalé (na rozdiel od napr. myšlienky, keď si to pomyslíš). Ako hovoríš, tak vykonávaš a postupne...
Ja som tiež mala ten problém, že všetko hneď, lebo som bola zvyknutá od môjho manžela, profi vodiča s 20r skúsenosťami. On si napr. aj behom zatáčky preradí ako potrebuje. Týmto “vyjazdeným” nerobí problém všetko naraz spraviť. A ja som sa cítila ako debil, že mne to nejde tak. Sa inštruktor so mnou nadrel, kým ma naučil, že pomaly a postupne…
@anonym_autor tak polovicu problemu ti vyriesi automaticka prevodovka. Druhu polovicu len trening. Ja som zo dna na den musela zacat jazdit sama,velke vzdialenosti a velke mesta. Vedela som ze proste nemam na vyber. Tak som sa nad strachom ani nezamyslala. Nebol cas to riesit. Musela som....Sadla,isla.
@anonym_autor tak polovicu problemu ti vyriesi automaticka prevodovka. Druhu polovicu len trening. Ja som zo dna na den musela zacat jazdit sama,velke vzdialenosti a velke mesta. Vedela som ze proste nemam na vyber. Tak som sa nad strachom ani nezamyslala. Nebol cas to riesit. Musela som....Sadla,isla.
@sarandon no to nevirm ci si ja budem moct dovolit kupit.. som rada ze som si nasetrila teraz na vodicak.. a auto chcem pouzivat co mame doma.. len asi je to na mna maly pocet jazd .. ja neviem 😞
Ved trening.. keby mame my tu v meste miesto kde sa to da pekne trenovat a nemusela sa bat ze ma chytia policajti 🫣 len lesne cesty a to sa da ust tak max na 1ke..
Aj vcera ked mi neslo cvicisko tak mi nepovedal ze ho natrenujeme este ( cas bol ) ale sli sme do prenmavky uz co kedze som bola z neho vystresovana dopadli ako dopadlo.. 😔
Dnes s nim mam.tiez.. tak uz teraz sa obavam co to bude 😞
@sarandon no to nevirm ci si ja budem moct dovolit kupit.. som rada ze som si nasetrila teraz na vodicak.. a auto chcem pouzivat co mame doma.. len asi je to na mna maly pocet jazd .. ja neviem 😞
Ved trening.. keby mame my tu v meste miesto kde sa to da pekne trenovat a nemusela sa bat ze ma chytia policajti 🫣 len lesne cesty a to sa da ust tak max na 1ke..
Aj vcera ked mi neslo cvicisko tak mi nepovedal ze ho natrenujeme este ( cas bol ) ale sli sme do prenmavky uz co kedze som bola z neho vystresovana dopadli ako dopadlo.. 😔
@anonym_autor ale urcite je lepsie trenovat v premavke ako na lesnej ceste
@anonym_autor ja jazdím v aute za tisícku 😉 nemá síce automat, ale to som ani nechcela… ale eliminovala som tým stresy, že čo ak oplieskam dakde manželovho miláčika.

@anonym_autor vymeň inštruktora a doplať si kondičné jazdy. Ja som môjho v 17r "vyhodila" z auta keď po mne bliakal, tak hádam si ty v 40 nenecháš s prepáčením srať na hlavu. A ver mi, je to sakra rozdiel, ak ťa niekto na chybu upozorní normálne, vysvetlí, znova ukáže, pripomenie, ako keď ťa niekto zhadzuje, uráža a deptá. Ty si žiak, učíš sa, máš právo na chyby. Keby si bola profík, tak tam nesedíš, nie?
A nič iné nepomôže len jazdiť, jazdiť a jazdiť. A ideálne, keď ťa vytiahne z tvojej komfortnej zóny, nie len po rovnej hlavnej ceste jazdiť.