icon

Môžem šoférovať v deň svojich 18. narodenín?

jozo5554
4. sep 2025

Zdravím, táto otázka sa tu už riešila, ale chcem sa spýtať znova. Dňa 10. septembra mám 18 rokov. Vodičský preukaz som si urobil v 17 rokoch (v apríli), a preto by ma zaujímalo, či môžem šoférovať už 10. septembra, alebo musím počkať ešte jeden deň. Niektorí tvrdia, že je potrebné počkať, iní zas hovoria, že nie. Pýtal som sa aj policajta a ten mi povedal, že ani on si nie je istý, ale osobne by počkal ten jeden deň. Moja otázka teda znie – ako to v skutočnosti je?

doriiis
4. sep 2025

Počkaj ten jeden deň a máš 100% istotu,že je to OK

ivusa1516
4. sep 2025

@jozo5554 áno môžeš, od toho dňa si plnolety

jaskolka
4. sep 2025

Áno,v ten deň začína tvoja plnoletosť,teda vrátane toho dňa

danniiee8
4. sep 2025

Pamätám si ako nám ešte na strednej na nejakom vycviku policajt hovoril, že ani opiť sa na 18tku ešte nemôžeme, až deň po narodeninách, pretože keby sme v ten deň fúkli, stále by to riešili s rodičmi. Vraj až deň po narodeninách môžme. Ale to bolo už X rokov dozadu - tiež nám to hlava nebrala, veď to nedáva logiku a možno práve preto nás úplne mimo tému upozornil.
Keď si nie si istý, radšej ten jeden deň počkaj. To je ako keď si nie si istý, či nefúkneš zo zbytkového - tiež radšej počkáš 🙂
Akože logicky máš 18 tak môžeš (inak málokoho by takáto otázka vôbec napadla) ale keď ti ani policajt nevie jednoznačne odpovedať tak už neviem.

januska12323
4. sep 2025
@danniiee8

Pamätám si ako nám ešte na strednej na nejakom vycviku policajt hovoril, že ani opiť sa na 18tku ešte nemôžeme, až deň po narodeninách, pretože keby sme v ten deň fúkli, stále by to riešili s rodičmi. Vraj až deň po narodeninách môžme. Ale to bolo už X rokov dozadu - tiež nám to hlava nebrala, veď to nedáva logiku a možno práve preto nás úplne mimo tému upozornil.
Keď si nie si istý, radšej ten jeden deň počkaj. To je ako keď si nie si istý, či nefúkneš zo zbytkového - tiež radšej počkáš 🙂
Akože logicky máš 18 tak môžeš (inak málokoho by takáto otázka vôbec napadla) ale keď ti ani policajt nevie jednoznačne odpovedať tak už neviem.

V deň 18. narodenín máš 18 rokov a môže robiť všetko čo aj o deň neskôr.

@danniiee8 voliť môže človek tiež aj v deň narodenín, možno kedysi to neplatilo.

vilma7
4. sep 2025

A odpoveď policajta nestačí?

jozo5554
autor
4. sep 2025
@vilma7

A odpoveď policajta nestačí?

@vilma7 nestačí keď on sám nevie 😃

anonym_ed8e54
4. sep 2025

čo viem ja, tak od polnoci po narodení. ale nehádam sa.

ika02
4. sep 2025

Ahoj, tak, ako skúšky môžeš robiť najskôr v deň 17. narodenín, tak môžeš sám šoférovať v deň 18.narodenín. Som si istá.

anonym_91513f
4. sep 2025

Šoférovať môžeš aj skôr za prítomnosti inej dospelej osoby, ktorá musí mať aspoň 10 rokov praxe a byť bez vážnych priestupkov. Dcéra urobila vodičák v novembri, 18 mala až na jar a šoférovala pod dohľadom manžela. Policajt by to mal vedieť 🤷🏻‍♀️

danniiee8
4. sep 2025
@januska12323

V deň 18. narodenín máš 18 rokov a môže robiť všetko čo aj o deň neskôr.

@danniiee8 voliť môže človek tiež aj v deň narodenín, možno kedysi to neplatilo.

@januska12323 akože tiež si to myslím, že človek na 18tku je už dospelý a je to blbosť ale napísala som iba čo nám povedal ešte na strednej priamo policajt, aj keď už pred pár rokmi, možno to je teraz inak. Ale ja sa vždy riadim pravidlom, že keď si niečím nie som istá zbytočne neriskujem a hlavne zbytočne nešpekulujem 🙂

sendy1977
4. sep 2025

@jozo5554 my sme to zisťovali tak nie, Až 18 r a jeden deň

baboobchod
4. sep 2025
@danniiee8

@danniiee8 áno, takto to platí pre priestupkovú aj trestnoprávnu zodpovednosť, nastáva až deň po príslušných narodeninách (14/15) rokov. Šoférovanie neviem 😁

jozo5554
autor
5. sep 2025
@sendy1977

@jozo5554 my sme to zisťovali tak nie, Až 18 r a jeden deň

@sendy1977 Nakoniec som sa spýtal inštruktora a povedal, že môžem už v deň svojich narodenín.

vilma7
5. sep 2025
@jozo5554

@vilma7 nestačí keď on sám nevie 😃

@jozo5554 policajt nevie ale tu určite budú laici vedieť ;)

sendy1977
5. sep 2025
@jozo5554

@sendy1977 Nakoniec som sa spýtal inštruktora a povedal, že môžem už v deň svojich narodenín.

@jozo5554 sranda, nám to povedal právnik.

jozo5554
autor
6. sep 2025
@sendy1977

@jozo5554 sranda, nám to povedal právnik.

@sendy1977 Tak neviem no 😃. Každopádne, aj tak nepôjdem v deň svojich narodenín, keďže sa mi pokazilo auto.😔