icon

Veľmi sa bojím riadiť auto

sfet
Včera o 08:46

Maminky, pomoc! Dospela som do situácie, kedy je nutné riadiť auto, kúpila som si Škodu Octaviu Combi automat dokonca, ale aj tak....ja som na jazdy asi úplne ľavá, alebo úplne neschopná. Kurz som si spravila pred 18 rokmi na manuál, dodnes neviem ako sa mi to podarilo, asi zázrak, od tej doby nejazdila, alebo len sporadicky a pár metrov vyložene. Takže nejazdila. Minulý týždeň som riadila asi 4 km do obchodu, hned z dvora som sa zle vytočila a šla hned do protismeru a oproti auto, sme sa minuli centimeter, nedokazala som zaparkovat, skoro narazila do múra, pri parkovaní na obrubník, je toho vela. Spravia to kondičné jazdy, alebo bude lepšie nejazdit, aj ked to budú komplikácie? Naučí sa to každý, alebo len ja som také nemehlo?

Strana
z2
jaroslav81
Včera o 23:42

Sorry, ale podľa toho čo o sebe píšeš a ako šoféruješ, nemala by si ďalej jazdiť...to už vyzerá na nejakú diagnózu a nie len nešikovnosť...takýmto štýlom sa zabiješ alebo skončíš v base.

staryjarec
Dnes o 07:03

Ani ja nemám veľkú chuť do riadenia auta, ale keď je v ňom už poriadny bordel, tak poriadim.

petracandle
Dnes o 07:16

@sfet podľa môjho názoru je to do veľkej miery aj o zvyku. 18 rokov si nešoferovala...šoférovanie nie je iba automat a manuál, to je aj odhad, priestorové vnímanie, ale aj skúsenosti a poznanie svojho auta. Takže za mňa hoci z teba vyslovene dobrá šoférka nikdy nebude, avšak schopná šoférka byť môžeš! Čiže nepočúvaj tunajšie hejty.
Nemáš odhad ani na malé auto a ty máš ešte pomerne veľké. Ale je to o zvyku. Trénuj! A ideálne to zatáčanie a cúvanie niekde, kde neurobíš škodu ani na majetkoch ani životoch. Čiže ako ti tu už písali - prázdne parkoviská a kriedou nakreslené alebo kužely.

zuzana76
Dnes o 07:25
@sfet

@chrobak7 tak to moj manžel je v tej prvej skupine, on sa naučil riadiť vlastne sám. To ja rozhodne nie. A velmi nemám jazdit s kým, takže jedine tie kondičné jazdy.

@sfet ja som zacala sama, po 20 rokoch, zacala som studovat dialkovo na VS a potrebovala som v sobotu ist, cize zacala som najskor soboty rano, kedy neboli take preplnene cesty a potom okolo stvrtej som sa vracala domov, parkovala som vzdy tak, aby bolo okolo mna vela volneho miesta, radsej som presla viac pesi. Dolezite je naucit sa jazdit pomaly. Postupne som pridavala zlozitejsie body, najskor som jazila len na znamych trasach, teraz po 11 rokoch denneho jazdenia si trufam, aj na narocnejsie.

zuzana76
Dnes o 07:26
@sfet

@belllinka No tak to ale naozaj neviem, ako budeme riešit, tu na dedine. Ale ked mne chýba logické myslenie, nemám priestorovú predstavivost, neviem predvídat, rychle jedna a rozhodovat, to vobec nie, nemám odhad, chytám paniku každé 2 minúty

@sfet toto je o psychike a o tom, ze sa strasne bojis, aj ja som sa bala, ze ako sa budem tak rychlo rozhodovat a ide to

zuzana76
Dnes o 07:28

@sfet ja som sa povazovala tiez za nemehlo a teraz nema moj manzel vyhrady, ked ho veziem, hlavu hore, daj si tie kondicne jazdy, ked sa tak velmi bojis

anonym_9b6a45
Dnes o 07:36

@sfet auto je zbraň! Nesadaj za volant ak bojíš jazdiť! Ohrozujes ostatných!

uglybetty1234
Dnes o 07:49

Ahoj, urcite si zaplat kondicne jazdy. Ja som si uz pocas vodicaku (mala som vyse30 rokov) zaplatila asi 10, aby som vobec vodicak urobila.
Co mi na zaciatku pomohlo?
- sla som s manzelom na trasy ktore som potrebovala pocas kludnych hodin a na zaciatku som sla s nim
- celu trasu som si presla na google maps aby som si vyhladala kriticke body a miesta kde mam dat prednost, kde je stopka, kde je pripajaci pruh atd
- mala som nalepku zaciatocnik. A mam mini auto, obiehal ma kazdy.. aj autobus 😂
- parkovat neviem cuvanim a uz vobec pozdlzne. Parkujem len predkom. Takze sa mi stane ze musim zaparkovat kusok dalej. Prejdem sa
- ja som mala prve auto na rozjazdenie, ked som ho oskrela o krik, alebo hocico, bolo mi to jedno. Teraz mam druhe auto a netrapi ma to tiez 😎 ale viem si predstavit ze pre niekoho to moze byt problem.

zuzana76
Dnes o 07:51
@uglybetty1234

Ahoj, urcite si zaplat kondicne jazdy. Ja som si uz pocas vodicaku (mala som vyse30 rokov) zaplatila asi 10, aby som vobec vodicak urobila.
Co mi na zaciatku pomohlo?
- sla som s manzelom na trasy ktore som potrebovala pocas kludnych hodin a na zaciatku som sla s nim
- celu trasu som si presla na google maps aby som si vyhladala kriticke body a miesta kde mam dat prednost, kde je stopka, kde je pripajaci pruh atd
- mala som nalepku zaciatocnik. A mam mini auto, obiehal ma kazdy.. aj autobus 😂
- parkovat neviem cuvanim a uz vobec pozdlzne. Parkujem len predkom. Takze sa mi stane ze musim zaparkovat kusok dalej. Prejdem sa
- ja som mala prve auto na rozjazdenie, ked som ho oskrela o krik, alebo hocico, bolo mi to jedno. Teraz mam druhe auto a netrapi ma to tiez 😎 ale viem si predstavit ze pre niekoho to moze byt problem.

@uglybetty1234 suhlasim, az na to jazdenie s manzelom, ja som radsej isla sama, lebo kazdy rozmysla inak a mna pravez rusia myslienkove pochody inych ludi, ja uz parkujem ako profik, aj z boku, pozri si vide o tom, da sa to naucit, je to lahke

uglybetty1234
Dnes o 07:54
@zuzana76

@uglybetty1234 suhlasim, az na to jazdenie s manzelom, ja som radsej isla sama, lebo kazdy rozmysla inak a mna pravez rusia myslienkove pochody inych ludi, ja uz parkujem ako profik, aj z boku, pozri si vide o tom, da sa to naucit, je to lahke

@zuzana76 ano kukala som. Furt nic. Este na zaciatku som sa aj snazila to skusat a nikdy nic. Kaslem na to uz 🙂

zuzana76
Dnes o 07:57
@uglybetty1234

@zuzana76 ano kukala som. Furt nic. Este na zaciatku som sa aj snazila to skusat a nikdy nic. Kaslem na to uz 🙂

@uglybetty1234 aha, mne pomohli a teraz parkujem ako nic a milujem soferovanie, uz je to relax pre mna

margotka17
Dnes o 09:14

@sfet určite si daj zopár kondičných jázd, aj sa porevez, keď je menšia premávka napr.sobota poobede. Ja som si v aute hovorila nahlas, čo idem robiť, že budem odbočovať, tak musím dať smerovku, aby všetci okolo videli, kam idem. Zvládneš to, len to chce čas, po pár mesiacoch 2-3 si povieš, super, už to ide. Držím ti palceky 👍.

zltalienka
Dnes o 10:47

@sfet tiez som za kondicne jazdy. Hadam to len tak lahko nevzdas, ved si si aj auto kupila.

anonym_70a035
Dnes o 10:54

Akoze klobuk dole, ze si po tolkych rokoch sa vobec vybrala sama autom. Takze s odvahou to nebude take zle.
Teraz tie kondicne jazdy, daj si 10-20, kolko potrebujes. Nesadne trener, skus ineho. potrebujes nadobnut pocit, ze ty ovladas to auto ako chces, nie ako to vyda.. potom bude menej stresu a budes sa sustredit na cestu a nie soferovanie. A oprasit pravidla cestnej premavky.

A s tym protismerom, to si neviem predstavit..zeby uzka cesta? Ale zase idem az vtedy, ked je prazdno, nie ked je tam auto.. no nic, hadam sa naucis aj odhadnut casom situacie, na to treba len prax

belllinka
Dnes o 11:01
@anonym_70a035

Akoze klobuk dole, ze si po tolkych rokoch sa vobec vybrala sama autom. Takze s odvahou to nebude take zle.
Teraz tie kondicne jazdy, daj si 10-20, kolko potrebujes. Nesadne trener, skus ineho. potrebujes nadobnut pocit, ze ty ovladas to auto ako chces, nie ako to vyda.. potom bude menej stresu a budes sa sustredit na cestu a nie soferovanie. A oprasit pravidla cestnej premavky.

A s tym protismerom, to si neviem predstavit..zeby uzka cesta? Ale zase idem az vtedy, ked je prazdno, nie ked je tam auto.. no nic, hadam sa naucis aj odhadnut casom situacie, na to treba len prax

@anonym_70a035 Aká odvaha? A klobúk dole?? To je skôr hlúposť a nie odvaha, trepať sa na cestu, keď nevie šoférovať. Veď mohla niekoho zabiť.

anonym_2d8976
Dnes o 11:46

@sfet jazdy určite a bolo by fajn s niekým ísť na parkovisko alebo nejaké miesto, kde precvičíš bezpečne cúvanie a parkovanie. Ono to chce prax, každý sa zlepšuje až v praxi. Netreba sa obávať, treba si dávať pozor, jazdiť a časom ani nebudeš vedieť ako..a pôjde to 🙂 držím palce

evansova
Dnes o 13:10

Ja som šoférovala dobre, nemala som problém jazdiť na dlhé trasy, napr. Trnava-Ostrava, Trnava-Kosice (o diaľnici sme ešte len počuli), ale šoférovala som nerada. A to som prvý vodicak dostala keď som mala 16 rokov (traktor). Ak bola najmenšia možnosť posadiť za volant niekoho iného, s radosťou som to urobila.
Šoférovala som kým manžel nešiel do dôchodku, odvtedy som za volant nesadla a môj vodicak dávno stratil platnosť.
Najhoršie sa mi jazdilo na Škode 1203, plechová krabica s volantom a kolesami. Ale dala som to, keď som musela.
Dnes som štátny nevidí a je mi skvelé.

staryjarec
Dnes o 13:43
@evansova

Ja som šoférovala dobre, nemala som problém jazdiť na dlhé trasy, napr. Trnava-Ostrava, Trnava-Kosice (o diaľnici sme ešte len počuli), ale šoférovala som nerada. A to som prvý vodicak dostala keď som mala 16 rokov (traktor). Ak bola najmenšia možnosť posadiť za volant niekoho iného, s radosťou som to urobila.
Šoférovala som kým manžel nešiel do dôchodku, odvtedy som za volant nesadla a môj vodicak dávno stratil platnosť.
Najhoršie sa mi jazdilo na Škode 1203, plechová krabica s volantom a kolesami. Ale dala som to, keď som musela.
Dnes som štátny nevidí a je mi skvelé.

@evansova Poprosil by som preložiť poslednú vetu.

anonym_b78840
Dnes o 13:46

@sfet ja som bola v podobnej situacii, ze po rokoch som uplne zabudla soferovat, jazdila som najskor s muzom, trvalo mi dost dlho, kym som si zvykla na vacsie auto, priestorovu orientaciu mam tiez 0 bodov, ale da sa to pomaly natrenovat, najst si vychytavky. Pre bezpecnost tvoju aj ostatnych ti radim na zaciatku nejazdi sama, je normalne, ze si zabudla, nie je to bicyklovanie, potrebujes cvicne jazdy. Moj instruktor hovoril, ze cim vyssi vek, tym viac potrebuju ludia cvicnych jazd, ale ucil aj babky a tvrdil, ze to dali, len teda museli viac cvicit... ked si vodicak spravila, tak vlohy asi mas, len treba znova nacvicit.

anonym_b83b12
Dnes o 13:48
@sfet

@belllinka vychádzala som z dvora a nedokázala sa vytočit, mala som pocit, ze mi to auto tancuje po ceste, ja niekedy neviem, kde na ceste to auto mám a strácam kontrolu. Nemám priestorovú predstavivosť.

@sfet kondicne jazdy kym nebudes aspon ako tak ista alebo odlozit vodicak.. Lebo nic horsie na ceste nie je ako vystresovany sofer..

Strana
z2