icon

Ako najlepšie vyberať knihy na čítanie?

6. jún 2025

Ahojte, len taká oddychová téma. Ako si vyberáte knihy na čítanie? Idete po novinkách obľúbených autorov? Čítate recenzie alebo idete podľa zaujímavej obálky? Čítate stále rovnaký žáner? Môžte dať aj nejaké odporúčania na dobrý triler. Vyberám čítanie na letnú dovolenku a som bezradná 😃 neviem si vybrať niečo zaujímavé.

hederamonstera
6. jún 2025

Viem, ze mam rada spolocenske a filozoficke romany, tak vzdy pozeram v tejto kategorii. Ak vyda knizku moj oblubeny autor, to mi pride info a hned kupujem🙂 Citam obsah a ten ma musi zaujat. Ale sledujem aj kniznych influencerov a obcas ma aj od nich nieco zaujme.

lauriik
6. jún 2025

Mam oblubenych autorov a potom pocuvam podcast Knizni klub, tam davaju dobre tipy na knizky.

autor
6. jún 2025
@hederamonstera

Viem, ze mam rada spolocenske a filozoficke romany, tak vzdy pozeram v tejto kategorii. Ak vyda knizku moj oblubeny autor, to mi pride info a hned kupujem🙂 Citam obsah a ten ma musi zaujat. Ale sledujem aj kniznych influencerov a obcas ma aj od nich nieco zaujme.

@hederamonstera akých influ sleduješ? Tiež nejakých sledujem, ale málokedy ma niečo zaujme. Ak sa mi niečo aj zapáči,tak potom prečítam recenzie, napríklad na Martinuse a tie ma často odradia od kúpy.

liz_lemon
6. jún 2025

sledujem tyzdenny zoznam noviniek na Databazeknih (DK), tam su knihy, ktore vychadzaju v CZ a SK, na DK mam oblubenych uzivatelov, tak sledujem tipy a recenzie aj od nich, fotim si knihy, ktore ma zaujali v knihkupectve podla obalky, z influencerov sledujem iba Janu Slinsku, s tou mam rovnaky vkus, knizne tipy dava aj tu https://fm.stvr.sk/rubriky/serialy_fm/knizny-ti...,
a sem tam sa dobry tip vyskytne aj relacii Dada Nagy https://slovensko.stvr.sk/rubriky/aktualne-rubr...
a citam recenzie v nasej skupine https://www.modrykonik.sk/group/1935/

jana_eyre_2
6. jún 2025

Toto je moj večný problem, lebo keď sa mi páči ako autor píše, tak si prečítam od neho všetky knihy a potom neviem vybrať nič nové.. 😏 kým sa dopracujem k nejakému ďalšiemu prejde čas.. recenzie mi zväčša nepomáhajú, lebo čakám niečo podobné ako toho obľúbeného autora a je to iné, neviem to prekusnut..

martinkatinka
6. jún 2025

Ja si vyberam podla zanru. Pozriem recenzie, precitam anotaciu a potom sa rozhodnem.

simca06022011
6. jún 2025

1) podla osvedcenych autorov
2) zaner
3) pozriem aj recenzie, ale beriem ich s rezervou, najma tie uplne super vychvalovacne :DD a niekedy proste experimentujem a vyberiem, napr. z bestsellerov alebo podla vypredaju...

autor
6. jún 2025
@jana_eyre_2

Toto je moj večný problem, lebo keď sa mi páči ako autor píše, tak si prečítam od neho všetky knihy a potom neviem vybrať nič nové.. 😏 kým sa dopracujem k nejakému ďalšiemu prejde čas.. recenzie mi zväčša nepomáhajú, lebo čakám niečo podobné ako toho obľúbeného autora a je to iné, neviem to prekusnut..

@jana_eyre_2 mám podobný problém. Prečítam dobrú knihu a potom chcem čítať takú istú , ale inú 😃... Napríklad som prečítala prežila len jediná, veľmi ma chytila a hľadám niečo podobné, ale nemôžem nájsť 🤯.

alenka58
6. jún 2025

to sa mi často stáva, čítam detektívky a keď je dobrá tak od toho autora prečítam všetko a čakám kedy mu vyjde nová kniha, potom hľadám ďaľšieho takého dobrého, životopisy rada čítam a keď mi kolegyňa doporučí ona číta iný žáner tak obyčajne si prečítam, čítam len e knihy, tu na MH v stene zvyknú dávať tipy na knihy tak si ich lustrujem a keď sa mi pozdáva tak kúpim

autor
7. jún 2025
@alenka58

to sa mi často stáva, čítam detektívky a keď je dobrá tak od toho autora prečítam všetko a čakám kedy mu vyjde nová kniha, potom hľadám ďaľšieho takého dobrého, životopisy rada čítam a keď mi kolegyňa doporučí ona číta iný žáner tak obyčajne si prečítam, čítam len e knihy, tu na MH v stene zvyknú dávať tipy na knihy tak si ich lustrujem a keď sa mi pozdáva tak kúpim

@alenka58 ja som prečítala na jeden hlt sériu od larsa keplera a ešte som za neho nenašla náhradu 🙈 . Teraz vyšla posledná časť tú budem čítať určite na dovolenke .prešla som potom na rôzne romantasy, ale to je taký žáner, že toho vychádza veľa v poslednej dobe a nie všetko sa oplatí čítať. Ale aj nejaký dobrý triler by som prečítala . Pojdem asi do Martinusu pootravovať zamestnancov, nech mi niečo odporučia 😃 oni sa celkom vyznajú.

ada1295
8. jún 2025

Ja niekedy podľa tohto
https://www.skveleknihy.sk/category/krimi-trilery/ alebo sa inšpirujem v skupinách