Knihy, ktoré zanechajú silný dojem
Ahojte, inšpirujte ma (inšpirujme sa navzájom) tipmi na dobrú knihu, ktorá Vám utkvela v pamäti a určite by ste ju odporučili niekomu inému. Pokojne napíšte aj PREČO by stála za prečítanie (mne osobne nebude vadiť, pokiaľ prezradíte aj nejaké dôležité momenty alebo línie deja).
Ja tiež prispejem pár tipmi odo mňa, napr.:
- Môj posledný výdych - Paul Kalanithi
- Včelár z Aleppa - Christi Lefteri
- Hana - Alena Mornštajnová
- Vojna nemá ženskú tvár - Svetlana Alexijevič
V Broklynu roste strom-betty smith,
Zizen po zivote -Irving Stone
Kafka na pobrezi ,Norske drevo-Haruki Murakami
@katrina12345 uff,Mengeleho dievča,tak to je jedna z mála kníh,ktoré som nebola schopná prečítať dvakrát. Úplne mi stačilo raz ju čítať 😟😥
Mama milovala Gabčíka
@elianto_01 moja naj sú Traja kamaráti.
V pamäti mi navždy utkveli ešte Mechanický pomaranč a 1984. Také klasiky.
@jaskolka ano to je pravda ze aj ja som ju dala len 1x ale aj tak si pamatam celu knihu a ten silny pocit z nej je stale taky silny akoby som ju citala len pred par dnami.
Tisíc žiarivých slnc, Majster sarkanov, Hana, a mne sa páčila aj Hra o tróny, Sogun,
@elianto_01 ja tiez odporucamm Hanu od A. Mornstajnovej, s tematikou 2sv. vojny je velmi prudko citatelna aj Zachrante Amelie do C. Gohlke a od Lynn Austinovej - Tiene raz pominu. Dalej od Mornstajnovej Tiche roky su velmi fajn a chystam sa aj na dalsie jej knihy.
Autorka: keby si mala tipy na knihy z 2sv. vojny na styl Hana, velmi rada privitam
@ivana11155 este som tieto knihy necitala, neviem ti teda povedat, ci su podobne Hane, ale mam na wishliste Zuzanin dych a Slzy z jantaru. Tiez z obd. 2.sv.v., skus si pozriet obsah a recenzie. 🙂
@ivana11155 ak hľadáš knihu zo židovskou tématikou tak mne sa ešte páčila Moruša od Iboja Wandal Holm.
Veľmi sa mi páčila Zmluva s vodou.
Tisíc žiarivých sĺnk, Majster šarkanov, Profesorova rovnica, Klub nenapravitelnych optimistov (+ všetky volne pokracovania)
este tu myslim nebola spomenuta kniha kde raky spievaju
Tak vidím, že nie som jediná ktorá číta prevažne knihy z rokov okolo 2. svetovej vojny. Toto je môj precitany zoznam za posledné roky, niektoré zaujali viac/velmi, iné menej:
Cilkina cesta
Čierna a purpurová
Dobrovoľník
Dcéra dvoch matiek
Denník Anny Frankovej
Dievča, ktoré utieklo z Osviencimu
Dievča v zelenom svetri
Dvojčatá z Osviencimu
Hanina hviezda
Chlapec v pasikavom pyžame
Irenine deti
Kam zmizla Rebecca
Kým Paríž spal
Krvavé jahody
Mengeleho dievča
Moj starky nacista
Mosty nádeje
Neviestky Osviencimu
Odsúdení prežiť
Orgovanove dievčatá
Pomaľované vtáča
Proces
Ukradnuté detstvo
Všetky temné miesta
Zachráňte Amélie
Zlodejka Kníh
Žena bez čísla
Ak mám odporúčať aj iný žáner, tak na mna urobili veľký dojem knihy Sklenený zámok, Vzdelaná, Kým sme boli vaši (všetky tri cca z podobného súdka). Tiež čítam rada o ženách v arabskom svete, no tu mám pocit, ze je ťažké nájsť niečo zaujímavé, aby to nebolo plne stereotypov.
A ešte z úplne iného súdka: Evitovka od Soni Rebrovej - Ema (o trojročnom dievčatku, ktoré neúspešne bojuje s rakovinou - toto som si teda poriadne odplakala ..)
@mirkam3 a z zanru zeny arabskeho sveta odporucas co? Take nieco si tiez rada precitam, budem vdacna, ked si nas takto zasypala aj touto tematikou 🙂
@elianto_01 napr Dve sestry (Åsne Seierstad), Rebelka (Rahaf Muhammad), alebo Dobrá manzelka
Ešte odporúčam Sestrin sľub
@mirkam3 dakujem
Shuggie Bain - Douglas Stuart
Neviditeľné besy srdca - John Boyne
Hillbilly Elegy - J. D. Vance
Vzdelaná - Tara Westover
Neortodoxná - Deborah Feldman
Vopred sa ospravedlňujem, že nazvy budú v angličtine, lebo nemám čas hľadať preklady, ale určite niektoré boli preložené
Knihy, ktoré zanechali dojem a ešte (asi) neboli spomenuté:
Chalil Džibrán: Prorok
Celeste Ng: Our missing hearts
Knihy o ženách, z rôznych kultur, ktoré sa mi páčili:
USA: Taylor Jenkins Reid: Malibu Rising
Kanada: Cea Sunrise Person: North of Normal
Cedar Bowers: Astra
Mexico: Jeanine Cummins: American Dirt
Čína: Janie Chang: Three Souls, Dragon Spring Road, The Library of Legends,
Lisa See: Shanghai Girls -1,2
Korea: Lisa See: The Island of Sea Women
Korea/Japonsko: Min Jin Lee: Pachinko
India: Abraham Verghese: The Covenant of Water
Alka Joshi: The Jaipur Trilogy
Turecko: Elif Shafak: The Bastard of Istanbul
Irán: Marjan Kamali: The Stationary Shop, The Lion Women oh Tehran, Together Tea
Afganistan: Nadia Hashimi: When the Moon is Low
Nigeria: Abi Dare: The Girl with the Louding Voice
Nechce sa mi čítať vsetky tipy, preto sa dopredu ospravedlňujem ak je tu už môj tip, ktorým je Kde raky spievajú
@elianto_01 coelho- alchymista, Kniha Dobrá mama, Potkani kráľ, Motýľ....prečítané dookola niekolkokrat
@elianto_01 vcelar z Aleppa je tazke citanie,ale zanechala vo mne silny dojem a ma aj pekne myslienky.Odporucam Americku zem..utek cez Mexico a taktiez vsetky nastrahy imigrantov..potom kniha Pre Teba..(ked zdravie ukaze slabinu..)
Podľa mňa je výborná fantasy séria PODZEMIE
1 časť- Stratený svet v podzemí
2 časť - Hlbšie v podzemí
3 časť - Voľný pád v podzemí
4 časť - Súboj v podzemí
5 časť - Špirála hrôzy v podzemí
6 časť - Osudové tajomstvá v podzemí
Je to veľmi napínavá kniha. Nie je tam jediná časť kde by ste nebolí napätí čo sa bude diať ďalej.
Zoznam pána Rosenbluma alebo ako sa stať Angličanom. Krásna kniha.

@elianto_01 na mna este urobila silny dojem kniha Majster šarkanov alebo Dieta 44. Prva je z prostredia Afganistanu a druha z byv. Sov. Zvazu. Pre mna nepochopitelne, ine zmyslanie, mentalita, ale silne pribehy.