icon

Tipy na motivačné knihy pre 15-ročných

3. okt 2025

Keď sa admin rozhodne zmeniť názov diskusie, tu je pôvodný. “Tipy na motivačné knihy pre 15ročných teenagerov?” Hľadám niečo, čím by som pomohla mojej 15ročnej dcére, ktorá je niekde na prahu depresie si myslím. Robím čo sa dá, začala chodiť k psychológovi, doma sa veľa rozprávame atď. atď., toto mám podchytené. Ale hľadám nejaké knihy, s ktorými máte dobré skúsenosti ako podporu toho celého procesu. Ďakujem.

denkabemommy
3. okt 2025

@anonym_autor neviem ako je na tom rozumovo, v tom veku som čítala napr the secret. Super kniha je aj 55 trpkých právd, ktoré ti osladia život, alchymista od Paula Coelha, nenásytný mozog

cyneric
3. okt 2025

Depresia, resp. klinická depresia je ochorenie ktoré sa lieči medikamentmi a terapiou (teda psychiater a psychológ/terapeut), nie je to niečo z čoho sa dá “iba” vyrozprávať alebo sa vyliečiť skrz čítanie. Inými slovami, nech si vyberie knihu ktorá sa jej páči a spraví jej radosť bez ohľadu na žáner. Osobne mi nenapadá nič “depresívnejšie” na čítanie, než kniha o depresií. 🥲

guiseppinka
3. okt 2025

Skor by som tam dala nejaky pribeh, nieco dobrodruzne. Lebo tazko sa niekomu povie mysli pozitivne. Vela sportu, nech sa zamestna hlava. A este jeden tip: vacsia pekna flasa a kazdy den napisat jednu vetu, za com som vdacna, ze sa mi to dnes stalo. Pojde to pomalicky. A este vitamin D doplnit

autor
3. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_autor neviem ako je na tom rozumovo, v tom veku som čítala napr the secret. Super kniha je aj 55 trpkých právd, ktoré ti osladia život, alchymista od Paula Coelha, nenásytný mozog

@cyneric to ci je potrebny psychiater a ci je to naozaj diagnoza alebo “len” depka, urci lekar/terapeut. Mojou ulohou je, sprevadzat ju a najst vsetky dostupne moznosti. Lebo inak je to vesele nesmierne sikovne dieta. Takze uvidime. Hladam tu len rady na knihy. Urcite nie o depresii… Ja nejake knihy mam a su skvele. Ale neviem uplne ci vhodne pre deti. Tak hladam inspiraciu.
@guiseppinka dakujem ti. Ano, presne roto robime. Sport, pohyb, psycholog. Zosit a vecer 3 pekne veci co sa udiali, alebo len za co je vdacna. Vela cita “svojich” knih, peknych aj narocnych, ale nie motivacne, tie hladam. V motivacnych knihach nezvyknu pisat len “mysli pozitivne” 😊.
@denkabemommy je velmi mudra. Alchymistu som citala aj ja volakedy🤔. Dakujem.

76california
3. okt 2025

šport šport šport 👍👍
- nech sa jej rozpumpuje poriadne srdiečko, prekrví mozog - aspoň 3x do týždňa poriadna športová aktivita - na nete v angličtine je spústa aj odborných článkov, ktoré dokazujú, že šport je niekedy aj účinnejšia terapia ako medikamenty/antidepresanty

cyneric
3. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric to ci je potrebny psychiater a ci je to naozaj diagnoza alebo “len” depka, urci lekar/terapeut. Mojou ulohou je, sprevadzat ju a najst vsetky dostupne moznosti. Lebo inak je to vesele nesmierne sikovne dieta. Takze uvidime. Hladam tu len rady na knihy. Urcite nie o depresii… Ja nejake knihy mam a su skvele. Ale neviem uplne ci vhodne pre deti. Tak hladam inspiraciu.
@guiseppinka dakujem ti. Ano, presne roto robime. Sport, pohyb, psycholog. Zosit a vecer 3 pekne veci co sa udiali, alebo len za co je vdacna. Vela cita “svojich” knih, peknych aj narocnych, ale nie motivacne, tie hladam. V motivacnych knihach nezvyknu pisat len “mysli pozitivne” 😊.

@anonym_autor Terapeut aj psychológ môžu odporučiť ďalšie vyšetrenie, diagnostikuje primárne psychiater a prípadne pediater. Tu treba brať do úvahy že čakacia doba na riadne vyšetrenie môže byť 1-4 mesiace, je teda na zváženie či má zmysel to začať riešiť s tým že existuje podozrenie (ktoré sa nemusí potvrdiť) že niečo nie je v poriadku.

Ale áno, šport, pohyb a terapia sú odporúčané v rámci liečby depresie, tak isto aj denník. 🙂

autor
3. okt 2025
@76california

šport šport šport 👍👍
- nech sa jej rozpumpuje poriadne srdiečko, prekrví mozog - aspoň 3x do týždňa poriadna športová aktivita - na nete v angličtine je spústa aj odborných článkov, ktoré dokazujú, že šport je niekedy aj účinnejšia terapia ako medikamenty/antidepresanty

@76california suhlasim. Ma sport, ale nie az 3krat a teraz ozaj premyslam, ze ju budem bravat behat. Vycistit hlavu. Vyborny napad. Dakujem 👍

guiseppinka
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor motivacne napr zaujimava je sila zvyku (to mam doma, pouzivala som to ako podklad pri workshope o motivacii), atomove navyky, timothy ferriss sila mentorov (zaujimave myslienky) a odporucam podcasty od petra sasina - nlp akademia

didi35
3. okt 2025

Kniha Svetlo v srdci temnoty

didi35
3. okt 2025

Kniha je písaná čtivou formou príbehov zo života a ako situácie spravovať. 15 ročná si ju kľudne môže prečítať.

autor
3. okt 2025
@guiseppinka

@anonym_autor motivacne napr zaujimava je sila zvyku (to mam doma, pouzivala som to ako podklad pri workshope o motivacii), atomove navyky, timothy ferriss sila mentorov (zaujimave myslienky) a odporucam podcasty od petra sasina - nlp akademia

@guiseppinka zakladny problem u nas je skola, je to o to tazsie, ze to je spustac a je to kazdy den. O to viac treba pracovat mimo nej, lebo toto su veci, ktore sa este dlho nezmenia. Dakujem pekne za tipy na knihy👍

autor
3. okt 2025
@didi35

Kniha je písaná čtivou formou príbehov zo života a ako situácie spravovať. 15 ročná si ju kľudne môže prečítať.

@didi35 dakujem pekne 👍

ivana11155
3. okt 2025

@anonym_autor autorka ides na to velmi dobre, vela dievcat toto mava pri prechode na novu skolu. Moja presla z 8mej triedy na bilingvalne gymnazium v druhom meste a tiez sme si presli takymto podobnym obdobim. Ak ste aspon trochu veriaci je dobra kniha Moc modlitby teenagera. Ja odporucam aj knihy od Silvie Demovicovej - ona pise o presne takychto 15-16rocnych teenagerkach ako sa musia popasovat s roznymi zivotnymi situaciami. Dcera potrebuje vidiet, ze nielen ona ma problemy ale aj ine dievcata a cez tie knihy vlastne cita o rovesnickach. Dalej je dobry animovany film V hlave - su tam dobre vysvetlene pocity teenagerov, dcera bola na tom so spoluziackami v kine a velmi sa jej ta kvazi "rozpravka" pacila.

anonym_0ac318
Odpoveď bola odstránená