icon

Fotografie zo svadieb - Terka Polak Photo

pavol999
20. okt 2025

https://m.facebook.com/terkapolakphotos/
https://www.instagram.com/terkapolak.photo?igsh...

S fotografkou sme sa rozhodli spolupracovať na našej svadbe, ktorá sa uskutoční 6. júna 2026. Tento termín sme si rezervovali u nej už vo februári 2025, pretože išlo o veľmi špecifický a žiadaný dátum. Zároveň sme uhradili zálohu vo výške 100 EUR, čo fotografka potvrdila a uistila nás, že náš termín je zarezervovaný.

Na začiatku bola komunikácia s fotografkou veľmi neideálna. Odpovede na naše e-maily boli oneskorené, niekedy sme ju museli upozorniť, aby nám odpovedala, čo už v nás vzbudilo pochybnosti o jej profesionalite. Po nejakom čase však prišlo ďalšie nemilé prekvapenie. Fotografka totiž zverejnila náš termín ako voľný na svojich sociálnych sieťach, aj keď sme ho už niekoľko mesiacov mali zarezervovaný. Na tento fakt sme museli okamžite reagovať a upozorniť ju, že náš termín je už rezervovaný, čo nám opäť spôsobilo zbytočný stres.

Po ôsmich mesiacoch však prišlo od nej veľmi neprofesionálne oznámenie, že zrušila našu rezerváciu. Dôvodom bolo, že na náš termín prijala inú ponuku, pričom nás o tom vôbec neinformovala predtým. Vo svojej správe tvrdila, že si musela vybrať fotografovanie na jednom zo svojich "vysnených miest", čo považujeme za úplne nezodpovedné správanie. O tejto zmene sme sa dozvedeli až po ôsmich mesiacoch, bez predchádzajúcej komunikácie.

Naša reakcia bola okamžitá. V e-maile sme jej vysvetlili, že už od začiatku sme počítali s týmto termínom, a preto nás jej rozhodnutie úplne zaskočilo. Vyjadrili sme naše sklamanie a trvali sme na tom, že zrušenie rezervácie z jej strany považujeme za porušenie dohody. Zdôraznili sme, že medzi nami vznikla záväzná dohoda na základe úhrady rezervačného poplatku, a preto neakceptujeme jej jednostranné zrušenie rezervácie.

Následne sa fotografka odvolávala na neexistujúcu platnú zmluvu, pretože sme nepodpísali písomnú dohodu. To nás ešte viac prekvapilo, keďže sme uhradili rezervačný poplatok a vo všetkých komunikáciách bolo jasne dohodnuté, že ‪6. 6. 2026‬ je náš termín.

Na základe jej ďalšej reakcie sme sa rozhodli, že už nechceme s niekým, kto neprejavuje profesionálny prístup, pokračovať v spolupráci. V ďalšej komunikácii sme jej teda vysvetlili, že jej zrušenie rezervácie nám spôsobilo problémy, keďže všetci ostatní fotografi na tento termín už mali vybookované. Snažili sme sa reagovať rozumne a žiadali sme náhradu škody, ktorá vznikla rozdielom v cene medzi jej službami a službami nového fotografa, ktorého sme si museli na poslednú chvíľu nájsť. Táto náhrada predstavovala 400 EUR (100 EUR záloha a 300 EUR rozdiel v cene, samozrejme sme vychádzali z cenníka jej najvyššej sumy, aby mala čo najnižšiu škodu, čo považujeme za férové).

Avšak odpoveď, ktorú sme dostali od fotografky, bola opäť sklamaním. Tvrdenie, že my sme odstúpili od zmluvy, sme považovali za absolútne nepravdivé. Povedali sme jej, že zrušila rezerváciu ona a že sme sa cítili podvedení. Okrem toho sme jej pripomenuli, že keby sme naozaj odstúpili od zmluvy, podľa jej vlastných podmienok by nám zálohu nevrátila.

Jej e-maily sú písané nezodpovedne, pretože neodrážali realitu a boli úplne vytrhnuté z kontextu našich predchádzajúcich dohôd a komunikácie. Týmto správaním sa fotografka dostala do pozície, kde nás prakticky považovala za zákazníkov, ktorí nemajú právo na svoju pôvodnú rezerváciu.

Preto sa cítim povinný varovať ostatných pred touto fotografkou. Ak chcete profesionálne služby a zodpovednosť, určite ju neodporúčame. Jej prístup k záväzkom a komunikácii je nezodpovedný a neprofesionálny. Porušenie našej rezervácie, ktoré spôsobilo nám nečakané finančné a časové problémy, sme považovali za veľmi neetické.

Upozorňujeme každého, kto plánuje svadbu alebo iné dôležité podujatie, že s touto fotografkou môžete čeliť veľkým problémom, ak sa zrušenie vašich plánov stane nečakanou situáciou.

Fotografie zo svadieb - Terka Polak Photo
maranco
20. okt 2025

Rieš to cez https://www.soi.sk/

morlander89
20. okt 2025

My sme s manželom riešili presne niečo také, len s iným fotografom! Hľadala som niekoho v Čadci a bolo to hrozne ťažké, všetko bolo už obsadené, tak som sa fakt tešila, že som konečne niekoho našla! Nemali sme podpísanú zmluvu ale dohodli sme sa cez správy, a ani sme si nestihli dohodnúť všetko, ako presné miesto svadby ci konecna cena, povedal mi len orientačne a ukazal cenník, takže zmluva proste neexistovala, ale cez správy sme si jasne potvrdili, že príde pol roka dopredu!

A potom čo sa stalo? Začal tvrdiť, že už má na náš termín niečo iné a že dohoda neplatí! To som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať! Pre mňa to bolo hlavne o princípe, tak som sa chcela poradiť s právnikom, ale ten mi povedal, že nemám nárok na nič a ešte by som musela platiť súdny poplatok a jeho trovy za adovkáta!!! Keď som sa dozvedela, že si advokát účtuje 80 eur za hodinu, povedala som si, že sa na to vykašlem a napíšem žalobu sama s pomocou ChatGPT!

No a hádajte čo? Presne tak, ako mi právnik hovoril! Súd moju žalobu zmietol zo stola a ja som musela zaplatiť fotografovi stovky eur!!! Nechápem, ako je možné, že ja, čo som sa snažila riešiť veci poctivo, nakoniec prídem o nervy, čas a peniaze!!! Bola som úplne vystresovaná, nevedela som, kde nájdem náhradu fotografa tesne pred svadbou!!! Hrozný štát!!! Hrozní ľudia...

biba_18
20. okt 2025

@morlander89 a prečo si nežiadala aby poslal zmluvu?
a fotografovi si stovky eur musela platiť za čo?

deti95060810
20. okt 2025
@biba_18

@biba_18 predpokladám že za súdne pojednávanie, právnika ...

any3108
20. okt 2025
@morlander89

My sme s manželom riešili presne niečo také, len s iným fotografom! Hľadala som niekoho v Čadci a bolo to hrozne ťažké, všetko bolo už obsadené, tak som sa fakt tešila, že som konečne niekoho našla! Nemali sme podpísanú zmluvu ale dohodli sme sa cez správy, a ani sme si nestihli dohodnúť všetko, ako presné miesto svadby ci konecna cena, povedal mi len orientačne a ukazal cenník, takže zmluva proste neexistovala, ale cez správy sme si jasne potvrdili, že príde pol roka dopredu!

A potom čo sa stalo? Začal tvrdiť, že už má na náš termín niečo iné a že dohoda neplatí! To som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať! Pre mňa to bolo hlavne o princípe, tak som sa chcela poradiť s právnikom, ale ten mi povedal, že nemám nárok na nič a ešte by som musela platiť súdny poplatok a jeho trovy za adovkáta!!! Keď som sa dozvedela, že si advokát účtuje 80 eur za hodinu, povedala som si, že sa na to vykašlem a napíšem žalobu sama s pomocou ChatGPT!

No a hádajte čo? Presne tak, ako mi právnik hovoril! Súd moju žalobu zmietol zo stola a ja som musela zaplatiť fotografovi stovky eur!!! Nechápem, ako je možné, že ja, čo som sa snažila riešiť veci poctivo, nakoniec prídem o nervy, čas a peniaze!!! Bola som úplne vystresovaná, nevedela som, kde nájdem náhradu fotografa tesne pred svadbou!!! Hrozný štát!!! Hrozní ľudia...

@morlander89 presne takto to dopadne, keď sa ľudia v takýchto veciach rozhodnú radiť s ChatGPT aj napriek tomu, že advokát neodporúča podať žalobu a poučí vás o možných následkoch
Bohužiaľ, niekedy sa učíme na vlastných chybách

anonym_f34669
Autor odpoveď zmazal
biba_18
20. okt 2025

@deti95060810 právnika iba do zákonných limitov ... teda nie že právnik si vyúčtuje 1000 -ku tak bude platiť 1000-ku ... pri jednoduchých konaniach to je tak možno 100-200€...

bielasovicka
20. okt 2025
@morlander89

@morlander89 a začo si mu platila stovky eur?

rozculena
20. okt 2025
@morlander89

@morlander89 z akého dôvodu to súd zamietol?

morlander89
20. okt 2025
@biba_18

@biba_18 náhrada trov konania, ked niekoho zalujes a prehras

morlander89
20. okt 2025
@biba_18

@biba_18 bola som rada ze som niekoho nasla a dohodla som sa s nim cez spravy, necakala som ze to zrusi, brala som to ako dohodnutu a vybavenu vec

morlander89
20. okt 2025
@rozculena

@morlander89 z akého dôvodu to súd zamietol?

@rozculena nestaci, ze sa dohodneme na datume a na tom, že to má byt v Cadci, ak to nie je podpísaná zmluva a je to len zmluva ustna potrebovala by som si dohodnut presné miesto, cas, cenu a vsetky nalezitosti... ak tam nie su a je to len, ze pridem vas odfotit v tento datum do cadce na vasu svadbu tak to ocividne podla sudu nestaci a nie je to dostatocne určité na to aby to chápal ako zmluvu

morlander89
20. okt 2025
@deti95060810

@biba_18 predpokladám že za súdne pojednávanie, právnika ...

morlander89
20. okt 2025
@any3108

@morlander89 presne takto to dopadne, keď sa ľudia v takýchto veciach rozhodnú radiť s ChatGPT aj napriek tomu, že advokát neodporúča podať žalobu a poučí vás o možných následkoch
Bohužiaľ, niekedy sa učíme na vlastných chybách

@any3108 hej, uz som poucená, aj keď stále to osobne vnímam ako krivdu a cítim, že som bola v práve

morlander89
20. okt 2025
@biba_18

@deti95060810 právnika iba do zákonných limitov ... teda nie že právnik si vyúčtuje 1000 -ku tak bude platiť 1000-ku ... pri jednoduchých konaniach to je tak možno 100-200€...

@biba_18 ake zakonne limity? ziadne nie sú, majú vacsinou hodinovú sadzbu a povedia ti kolko hodín na tom robili, to nefunguje tak, źe právnik stojí podla toho aká je hodnota sporu a kolko si pýtaš... rovno mi povedal, že aj keby som v práve tak pod tisícku sú spory nerentabilné, ale v mojom prípade to neodporúča vôbec

biba_18
20. okt 2025

@morlander89 lenže ja som písala o zákonných limitoch ktoré platíš protistrane v prípade že prehráš ...

morlander89
20. okt 2025
@biba_18

@morlander89 lenže ja som písala o zákonných limitoch ktoré platíš protistrane v prípade že prehráš ...

@biba_18 ja ti hovorím, že súd mi riadne vyčíslil trovy, ale tam sa ti to hneď nasčíta, prebratie zastupenia, porada s klientom, ucast na pojednavaní...

anonym_48fe80
20. okt 2025

@pavol999 je tam na maili uvedený dátum 26.2.2025.
Cize za mna času dosť na fotografa. Poslala ti aj linky, ze ziadas nejakú náhradu škody mi príde proste smiešne. Vedela ze nepríde, riešila to v dostatočnom, vyše ročnom časovom predstihu. Keď by si napr.zlomila ruku a nemohla vás fotiť, tak potom co?

kitycat
20. okt 2025

@pavol999 ako ja chapem, ze si nahnevany, ale pisat, ze hladas niekoho na poslednu chvilu? To zase nie.

Este je dost vela casu na kludne a rozvazne hladanie adekvatnej nahrady ❤️

anonym_7082d5
20. okt 2025
@anonym_48fe80

@pavol999 je tam na maili uvedený dátum 26.2.2025.
Cize za mna času dosť na fotografa. Poslala ti aj linky, ze ziadas nejakú náhradu škody mi príde proste smiešne. Vedela ze nepríde, riešila to v dostatočnom, vyše ročnom časovom predstihu. Keď by si napr.zlomila ruku a nemohla vás fotiť, tak potom co?

@anonym_48fe80 vo februári rezervovali a teraz v októbri zrušila
termín 6.6.26 bude dosť žiadaný, tak musíš rezervovať skôr, preto aj druhá svadba už rezervovala ich termín teraz

rozculena
20. okt 2025
@morlander89

@rozculena nestaci, ze sa dohodneme na datume a na tom, že to má byt v Cadci, ak to nie je podpísaná zmluva a je to len zmluva ustna potrebovala by som si dohodnut presné miesto, cas, cenu a vsetky nalezitosti... ak tam nie su a je to len, ze pridem vas odfotit v tento datum do cadce na vasu svadbu tak to ocividne podla sudu nestaci a nie je to dostatocne určité na to aby to chápal ako zmluvu

@morlander89 niečo som gúglila....bohužiaľ,neboli tam uvedené potrebné informácie.....ani nemusela byť podpísaná klasická zmluva,len tie info v tej komunikácii písomnej chýbali

pavol999
autor
Autor odpoveď zmazal
pavol999
autor
Autor odpoveď zmazal
simona92101
20. okt 2025
@pavol999
Odpoveď bola zmazaná

@pavol999 to mi nedava zmysel 🤔

pavol999
autor
20. okt 2025

nevadí, hlavne, že nám to dáva zmysel 🙂 my sme len chceli upozorniť všetkých jej záujemcov, že taká istá situácia sa môže stať aj im. A nikomu to neprajem, nakoľko sme si rezervovali fotografa dostatočne vopred, rok aj 4 mesiace dopredu, keďže tento deň bude pre nás výnimočný, ale čo sa stalo prišiel od nej daný mail a z tých fotografov čo sme si vo februári vyberali neostal už nik voľný, a to vám poviem, že sme si dali poriadne záležať na výbere fotografa. A o to dosť ma mrzí ako sa k tomu postavila fotografka, nakoľko označila vec za uzavretá a odmieta s nami ďalej komunikovať. A teraz urobila úbohú vec, založila si dnes o 13:31 účet morlander89, aby si niečo dokázala. Dávajte si na ňu pozor.

petamich
20. okt 2025

Podla mna ste sa nezachovali korektne ani jedna strana. Ona uplne neprofesionalne, kedze si dobrovolne vybrala uprednostnit nieco ine a tym jej spolahlivost a kredibilita v ociach potencialnych zaujemcov hlboko klesla a vy tiez, kedze mate relativne dost casu na hladanie noveho fotografa a pytate od nej x EUR navyse, ak by ste si vybrali fotografa, co je uzasny a pricestuje z Ugandy a treba mu zaplatit cestu a cenu v zmysle cennika, pytala by si si od nej 3000€? Rozumiem, ze ti najlepsi uz su zrejme obsadeni, ...ale aj ten nahradny je volny a jeho cena sa zrejme neodvija od blizkosti terminu.

Takze asi tak, chapem vasu frustraciu, na druhej strane vam nedala vediet tyzden pred svadbou. Vtedy by ste opravnene mohli ziadat nejake odskodne, ak by novy fotograf stal majland...

danieli
20. okt 2025

Na Vasom mieste by som citila sklamanie, ale nech ma v taky vynimocny den foti clovek, ktory to chce, ak spominate problematicku komunikaciu od zaciatku, tak aj dobre, ze to padlo, ak by neprisla v den svadby? nakoniec Vam mozno pride do cesty uplne neznamy fotograf/fotografka na poslednu chvilu bez velkeho portfolia z kategorie “z nudze cnost” a urobi Vam nadherne fotky, asi takto by som to ja brala, ale to som ja, drzim palce, ja by som dala sancu niekomu tesne po skole, niekomu mlademu, kazdy raz musi dostat svoju sancu, vy ju takto mozete niekomu dat a datum mate nadherny, ten sa naozaj riesi 2 roky vopred

anonym_ad2bbe
20. okt 2025

Dobrý večer,

mám potrebu sa vyjadriť ako jedna zo zákazníčok spomínanej fotografky. Osobne sme s ňou mali len pozitívne skúsenosti, aj ohľadne tejto situácie sa existujúcim zákazníkom vyjadrila s úprimnosťou a profesionalizmom. Zaráža ma, že sa opierate o fakt, že “ Následne sa fotografka odvolávala na neexistujúcu platnú zmluvu, pretože sme nepodpísali písomnú dohodu. ”. Pritom ste vy boli tá strana, ktorá nechcela pristúpiť k podpísaniu zmluvy? To ste nespomenuli vo svojej úvodnej správe 🙂. Rozumiem Vašej frustrácii, zároveň si myslím, že jej reakcia a odvolávanie na neexistujúcu zmluvu je v poriadku vzhľadom na to, že odmietnutie zmluvy a jej podpísania stojí na Vašej strane.

Je mi ľúto, že Vaša situácia takto eskalovala, ale osobne som s ňou doposiaľ mala len príjemné skúsenosti, je naozaj profesionálna fotografka, s ktorou sa dá veľmi ľudsky a prijmne dohodnúť na mnohých veciach.

pavol999
autor
20. okt 2025

V tom prípade vám Vaša fotografka klame 🙂

morlander89
21. okt 2025
@pavol999

nevadí, hlavne, že nám to dáva zmysel 🙂 my sme len chceli upozorniť všetkých jej záujemcov, že taká istá situácia sa môže stať aj im. A nikomu to neprajem, nakoľko sme si rezervovali fotografa dostatočne vopred, rok aj 4 mesiace dopredu, keďže tento deň bude pre nás výnimočný, ale čo sa stalo prišiel od nej daný mail a z tých fotografov čo sme si vo februári vyberali neostal už nik voľný, a to vám poviem, že sme si dali poriadne záležať na výbere fotografa. A o to dosť ma mrzí ako sa k tomu postavila fotografka, nakoľko označila vec za uzavretá a odmieta s nami ďalej komunikovať. A teraz urobila úbohú vec, založila si dnes o 13:31 účet morlander89, aby si niečo dokázala. Dávajte si na ňu pozor.

@pavol999 vy máte asi stihomana, nerozumiem o čom hovoríte