Koľko peňazí darovať na malú svadbu?
Ahojte, koľko peňazí mám dať kamarátke do obálky na svadbe?
Ide o to, že budú mať malú svadbu, pár hostí a ja som pozvaná ako svedok a tiež viem, že pozýva len rodinu. A mňa ako najbližšiu kamarátku. Aj som sa jej pýtala, že či mám kúpiť niečo konkrétne, do kuchyne napríklad, ale ze nie a iba peniaze do obálky. Taká zlatá stredná cesta je asi 50€, aspoň čo som sa pýtala ľudí. Máte niekto podobnú skúsenosť? Koľko ste dávali peňazí na takých menších svadbách?
50 je fakt malo…..daj 100.
Na malej svadbe ako svedok, potom bola len káva a koláč som dávala 100€, pri normalnej hostine, ale nebola som svedok 200-300€ podľa toho akí sme blízki. Za dve osoby. 50€ sa mi zdá veľmi málo ako svedok.
@meluzina29 Mne dala kamarátka 50€ aj tortu a kyticu. Druhá tortu, kvety a sadu šálok. Podľa mňa koláče, alebo tortu a 50€ stačí.
@meluzina29 určite 100€, 50€ sa davalo pred 15timi rokmi
@meluzina29 určite 100€, 50€ sa davalo pred 15timi rokmi
@tetapetra ved presne to.. a potom počujem, ze ľudia bezne daju 5-10€ do obalky pri takýchto príležitosti a mne to rozum neberie
Minimálne 100 Eur, ako kamarátka - svedok, by som dala 200
@meluzina29 najlepsia kamoska? 100 euro. (50dam max takej co je ozaj len kamoska)
a este ked si aj svedok, tak asi 150.
kazdy ale podla svojich moznosti...
Ak si to môžeš dovoliť, určite aspoň 100, ručne písané blahoželanie na mieru (nie kartička z obchodu, keď si kamoška a svedok k tomu) a spýtať sa, s čím jej môžeš pomôcť pred a počas svadby.
A tip, na obrade mať pre ňu po ruke vodu, vreckovku (a ak by bolo veľmi horúco aj vejar, ale to už asi nebude).
Plus sa jej snažiť opravovať šaty a závoj, keď bude sadať/vstávať, nech to nemá pokrčené, zle usadené.
Ak si to môžeš dovoliť, určite aspoň 100, ručne písané blahoželanie na mieru (nie kartička z obchodu, keď si kamoška a svedok k tomu) a spýtať sa, s čím jej môžeš pomôcť pred a počas svadby.
A tip, na obrade mať pre ňu po ruke vodu, vreckovku (a ak by bolo veľmi horúco aj vejar, ale to už asi nebude).
Plus sa jej snažiť opravovať šaty a závoj, keď bude sadať/vstávať, nech to nemá pokrčené, zle usadené.
@vkatush nebývame v tej istej dedine, cize neviem velmi ci jej dokážem nejako pomôcť. Zatiaľ ze maju všetko poriesene uz
@tetapetra ved presne to.. a potom počujem, ze ľudia bezne daju 5-10€ do obalky pri takýchto príležitosti a mne to rozum neberie
@meluzina29 to snáď nie 🫣
ak ti to financie dovolia daj 100 e
50 alebo 100 podla toho, ako si na tom.
100e ak mozes
A mne pride jedno ci je mensia alebo väcsia svadba predsa
@meluzina29 dam toľko, koľko mi financie dovolia. Ak len 50 tak len 50 🙂
@meluzina29 Myslím, že tá stovecka je taký zlatý stred
Ako svedok si na svadbe tak ci tak,je jedno, ci je mala.
Hodnota penazi velmi klesla,takze 50 je uz ozaj velmi malo.
A kedze si svedok,patri sa tych 100 dat.
Zase,ak kamaratka vie ,ze nie si na tom najlepsie,urcite pochopi aj menej...
Ale svadba nie je o daroch.
Je to zvyk,ale mladomanzelia s tymto nemozu ratat.nemozu vediet,kolko dostanu...
Aj my sme na nasej svadbe dostali od jednych iba 20,ale proste som vedela,ze dotycna dala,kolko mohla a vobec som to neriesila.
Fakt zalezi....a zasa,ked sme sa brali,tych 20 eur nebolo tak zalostne malo ako teraz./to je 17 r./
Žiadne peniaze netreba dávať. To nie je povinné
@meluzina29 ked je to blizka kamaratka a este aj svedok budes, dala by som 100
50e/os staci, pri malej svadbe by som ani nedavala viac. Ja sa cudujem, kolko ludi tu je na peniaze, neviem, co by robili keby dostali ako ja npr. od brata med 😂 na svadbe nejdem zarobit, pozyvam ludi ,ktorych chcem vidiet a nie od nich drankat peniaze…
@meluzina29 Svedok a 50,- EUR?! Strašne málo.
50e/os staci, pri malej svadbe by som ani nedavala viac. Ja sa cudujem, kolko ludi tu je na peniaze, neviem, co by robili keby dostali ako ja npr. od brata med 😂 na svadbe nejdem zarobit, pozyvam ludi ,ktorych chcem vidiet a nie od nich drankat peniaze…
@cyberk my sme od svokry, svagriny s manželom, švagra s priateľkou, psa (dobre čítaš, na karte bol spomenutý aj on) od neprítomneho švagra a priateľkou (tiež bol spomenutý na karte) dostali 40€, Ten med by potešil viac 😂
Daj kolko mozes.. ak je to pre Teba v pohode daj 100.ak je to pre Teba vela daj 50.. my nevieme kolko mas rokov ci pracujes studujes byvas u rodicov alebo zdielas studentsku izbu alebo mas manzela a hypoteku.. ano 100 by bol zlaty stred ale doba je taka aka je. Ak to oni sami robia low-cost nemas sa preco hambit ani za tu 50ku.. btw taniere hrnce ani mixery uz sa naozaj nedavaju.
@meluzina29 to snáď nie 🫣
@tetapetra sú taky, netýka sa to svadby, ale u nás napr.dcera keď mala PSP dostala do obalky od švagriny 20€ a boli 4. Dostali ako všetci obed, koláče, alkohol....
@meluzina29 kúp jej dom. Si svedok tak poriadne zaplať kľudne zober hypotéku.
Samozrejme že 50e je od kamarátky až až. Kľudne aj 20 e a obalka s prianím. Peniaze dávam podľa mojej osobnej finančnej situácie (nie nevesty). Ak zarábam ako tu na MK všetci v desaťtisícoch mozem dať tisícku ak zarábam 1tisic e ako to udáva štatisticky úrad dám 50e.
Aky je co sa vysky daru tyka rozdiel medzi svedkom a beznym hostom? Este som nepocula, ze svedok ma davat viac. Ci si ma priplatit za cest byt svedkom? Ci ako svedok zje a vypije viac na hostine, ked sa v tychto temach casto vyskytuje, ze darom si akoze platime konzumne.
Daj tolko, kolko si mozes dovolit.
@cyberk ale to nie je o tom, že si na peniaze ….to je o tom, že viem, že svadba je drahý špas a chcem aspoň splatit náklady za seba a nech si niečo kúpi čo ju poteší a bude mat za svadobné, napr skriňu pracku …alebo dovcu
Mimochodom pohár 5l medu som dostala na svadbe aj ja, potešilo má to 😊😊😊
aktualne asi tych 50-100EUR na osobu/podla tvojich moznost/ uplne v poriadku. Je jedno ci si svedok alebo nie. Ako svedok nemas vacsiu povinnost davat viac :D
Urcite by som si odpustila kytice a darceky typu veci do kuchyne, domacnosti, niekto oceni nieco na pamiatku, iny nie... Len priemerna kytica stoji 30-50EUR, to radsej peniaze do obalky...
ako svedok som dávala 200€, 50€ určite nie a ešte ako svedok
Mala svadba je drahšia ako velka, lebo je rozdiel, keď sa rozpočítavajú napr šaty, obrúčky na 10 osob a iné na 100, kde ti finančne dary pokryjú pomerne veľkú cast nakladov. Za mna 100 najlepšej kamaratke a ako svedkyňa je minimálna čiastka.

@meluzina29 dala by som aspon 100€