Koľko peňazí darovať na malú svadbu?
Ahojte, koľko peňazí mám dať kamarátke do obálky na svadbe?
Ide o to, že budú mať malú svadbu, pár hostí a ja som pozvaná ako svedok a tiež viem, že pozýva len rodinu. A mňa ako najbližšiu kamarátku. Aj som sa jej pýtala, že či mám kúpiť niečo konkrétne, do kuchyne napríklad, ale ze nie a iba peniaze do obálky. Taká zlatá stredná cesta je asi 50€, aspoň čo som sa pýtala ľudí. Máte niekto podobnú skúsenosť? Koľko ste dávali peňazí na takých menších svadbách?
Na malej svadbe ako svedok, potom bola len káva a koláč som dávala 100€, pri normalnej hostine, ale nebola som svedok 200-300€ podľa toho akí sme blízki. Za dve osoby. 50€ sa mi zdá veľmi málo ako svedok.
@meluzina29 Mne dala kamarátka 50€ aj tortu a kyticu. Druhá tortu, kvety a sadu šálok. Podľa mňa koláče, alebo tortu a 50€ stačí.
@meluzina29 určite 100€, 50€ sa davalo pred 15timi rokmi
@tetapetra ved presne to.. a potom počujem, ze ľudia bezne daju 5-10€ do obalky pri takýchto príležitosti a mne to rozum neberie
@meluzina29 najlepsia kamoska? 100 euro. (50dam max takej co je ozaj len kamoska)
a este ked si aj svedok, tak asi 150.
kazdy ale podla svojich moznosti...
Ak si to môžeš dovoliť, určite aspoň 100, ručne písané blahoželanie na mieru (nie kartička z obchodu, keď si kamoška a svedok k tomu) a spýtať sa, s čím jej môžeš pomôcť pred a počas svadby.
A tip, na obrade mať pre ňu po ruke vodu, vreckovku (a ak by bolo veľmi horúco aj vejar, ale to už asi nebude).
Plus sa jej snažiť opravovať šaty a závoj, keď bude sadať/vstávať, nech to nemá pokrčené, zle usadené.
Ak si to môžeš dovoliť, určite aspoň 100, ručne písané blahoželanie na mieru (nie kartička z obchodu, keď si kamoška a svedok k tomu) a spýtať sa, s čím jej môžeš pomôcť pred a počas svadby.
A tip, na obrade mať pre ňu po ruke vodu, vreckovku (a ak by bolo veľmi horúco aj vejar, ale to už asi nebude).
Plus sa jej snažiť opravovať šaty a závoj, keď bude sadať/vstávať, nech to nemá pokrčené, zle usadené.
@vkatush nebývame v tej istej dedine, cize neviem velmi ci jej dokážem nejako pomôcť. Zatiaľ ze maju všetko poriesene uz
@tetapetra ved presne to.. a potom počujem, ze ľudia bezne daju 5-10€ do obalky pri takýchto príležitosti a mne to rozum neberie
@meluzina29 to snáď nie 🫣
Ako svedok si na svadbe tak ci tak,je jedno, ci je mala.
Hodnota penazi velmi klesla,takze 50 je uz ozaj velmi malo.
A kedze si svedok,patri sa tych 100 dat.
Zase,ak kamaratka vie ,ze nie si na tom najlepsie,urcite pochopi aj menej...
Ale svadba nie je o daroch.
Je to zvyk,ale mladomanzelia s tymto nemozu ratat.nemozu vediet,kolko dostanu...
Aj my sme na nasej svadbe dostali od jednych iba 20,ale proste som vedela,ze dotycna dala,kolko mohla a vobec som to neriesila.
Fakt zalezi....a zasa,ked sme sa brali,tych 20 eur nebolo tak zalostne malo ako teraz./to je 17 r./
Žiadne peniaze netreba dávať. To nie je povinné
@meluzina29 ked je to blizka kamaratka a este aj svedok budes, dala by som 100
50e/os staci, pri malej svadbe by som ani nedavala viac. Ja sa cudujem, kolko ludi tu je na peniaze, neviem, co by robili keby dostali ako ja npr. od brata med 😂 na svadbe nejdem zarobit, pozyvam ludi ,ktorych chcem vidiet a nie od nich drankat peniaze…
50e/os staci, pri malej svadbe by som ani nedavala viac. Ja sa cudujem, kolko ludi tu je na peniaze, neviem, co by robili keby dostali ako ja npr. od brata med 😂 na svadbe nejdem zarobit, pozyvam ludi ,ktorych chcem vidiet a nie od nich drankat peniaze…
@cyberk my sme od svokry, svagriny s manželom, švagra s priateľkou, psa (dobre čítaš, na karte bol spomenutý aj on) od neprítomneho švagra a priateľkou (tiež bol spomenutý na karte) dostali 40€, Ten med by potešil viac 😂
Daj kolko mozes.. ak je to pre Teba v pohode daj 100.ak je to pre Teba vela daj 50.. my nevieme kolko mas rokov ci pracujes studujes byvas u rodicov alebo zdielas studentsku izbu alebo mas manzela a hypoteku.. ano 100 by bol zlaty stred ale doba je taka aka je. Ak to oni sami robia low-cost nemas sa preco hambit ani za tu 50ku.. btw taniere hrnce ani mixery uz sa naozaj nedavaju.
@meluzina29 to snáď nie 🫣
@tetapetra sú taky, netýka sa to svadby, ale u nás napr.dcera keď mala PSP dostala do obalky od švagriny 20€ a boli 4. Dostali ako všetci obed, koláče, alkohol....
@meluzina29 kúp jej dom. Si svedok tak poriadne zaplať kľudne zober hypotéku.
Samozrejme že 50e je od kamarátky až až. Kľudne aj 20 e a obalka s prianím. Peniaze dávam podľa mojej osobnej finančnej situácie (nie nevesty). Ak zarábam ako tu na MK všetci v desaťtisícoch mozem dať tisícku ak zarábam 1tisic e ako to udáva štatisticky úrad dám 50e.
Aky je co sa vysky daru tyka rozdiel medzi svedkom a beznym hostom? Este som nepocula, ze svedok ma davat viac. Ci si ma priplatit za cest byt svedkom? Ci ako svedok zje a vypije viac na hostine, ked sa v tychto temach casto vyskytuje, ze darom si akoze platime konzumne.
Daj tolko, kolko si mozes dovolit.
@cyberk ale to nie je o tom, že si na peniaze ….to je o tom, že viem, že svadba je drahý špas a chcem aspoň splatit náklady za seba a nech si niečo kúpi čo ju poteší a bude mat za svadobné, napr skriňu pracku …alebo dovcu
Mimochodom pohár 5l medu som dostala na svadbe aj ja, potešilo má to 😊😊😊
aktualne asi tych 50-100EUR na osobu/podla tvojich moznost/ uplne v poriadku. Je jedno ci si svedok alebo nie. Ako svedok nemas vacsiu povinnost davat viac :D
Urcite by som si odpustila kytice a darceky typu veci do kuchyne, domacnosti, niekto oceni nieco na pamiatku, iny nie... Len priemerna kytica stoji 30-50EUR, to radsej peniaze do obalky...
Mala svadba je drahšia ako velka, lebo je rozdiel, keď sa rozpočítavajú napr šaty, obrúčky na 10 osob a iné na 100, kde ti finančne dary pokryjú pomerne veľkú cast nakladov. Za mna 100 najlepšej kamaratke a ako svedkyňa je minimálna čiastka.

@meluzina29 dala by som aspon 100€