Používa sa hláška o námietkach pri sobáši na Slovensku?
Ak má niekto námietky voči sobášu, nech prehovorí teraz alebo mlčí navždy."
Používa sa táto hláška na Slovensku pri sobášoch? 😀
A čo ak by sa niekto z davu ozval?
(Pozerám seriál a som zvedavá, či je to realita)
@anonym_autor my sme mali v kostole a toto sa tam nespominalo
@anonym_autor na to sú pri svadbe v kostole ohlášky. Čiže tuším 3x, teda 3 týždne sa v nedeľu na omšiach, vo farnosti nevesty aj ženícha, číta oznam, že sa chystá ich svadba a že kto by vedel o prekážkach, nech ich nahlási na farský úrad. Ale takáto veta ako vo filmoch u nás nie.
@anonym_autor na to sú pri svadbe v kostole ohlášky. Čiže tuším 3x, teda 3 týždne sa v nedeľu na omšiach, vo farnosti nevesty aj ženícha, číta oznam, že sa chystá ich svadba a že kto by vedel o prekážkach, nech ich nahlási na farský úrad. Ale takáto veta ako vo filmoch u nás nie.
@any_soj presne tak tak
poznám - tú vetu zo svadieb z kostola. lem mne to príde z ohlášok.
Je to z ohlášok
@anonym_autor v príbehu roka 2024az do januára 2025 som bola na 3 svatbach jedna moja vlastná v kostole áno pýtal sa to farár a ja som sa úprimne pozerala na uja čo ho daka blbosť nenápadne našťastie nie .( Pre vysvetlenie najeho svatbe to niekto urobí zo žartu tak som mal obavu že by urobí aj on mne ).
A ďalšie bola na úrade a tiež sa to pýtali či má niekto niejake námietky prečo by toto manželstvo nemalo byť uzavrene
Pri civilnom sobáši,keď sa zmenil brat,tak bola taká formulka,ci pozná niekto okolnosti,za akých by nemalo byť manželstvo uzavreté. Rovnako aj pri cirkevným sobášoch je na ohlaskach uvedené,že ak by niekto poznal prekážky, tak má informovať príslušného farára.
Na úrade hovoria vetu "poznate navzájom svoj zdravotný stav"...
@anonym_autor

Ako pisu, v kostole pri čítaní ohlášok.
Mala som civilný sobáš pred 12rokmi a tam tato formulka bola spomenutá
Ďakujem za skúsenosti, nikdy som si to nevšimla na svadbách, som múdrejšia 😀

Pri civilnych nie, v kostole na sobasi som nebola roky, nepamatam sa ci to tam bolo