icon

Používa sa hláška o námietkach pri sobáši na Slovensku?

19. okt 2025

Ak má niekto námietky voči sobášu, nech prehovorí teraz alebo mlčí navždy."
Používa sa táto hláška na Slovensku pri sobášoch? 😀
A čo ak by sa niekto z davu ozval?
(Pozerám seriál a som zvedavá, či je to realita)

viestta
19. okt 2025

Pri civilnych nie, v kostole na sobasi som nebola roky, nepamatam sa ci to tam bolo

anonym_af3b81
19. okt 2025

@anonym_autor my sme mali v kostole a toto sa tam nespominalo

any_soj
19. okt 2025

@anonym_autor na to sú pri svadbe v kostole ohlášky. Čiže tuším 3x, teda 3 týždne sa v nedeľu na omšiach, vo farnosti nevesty aj ženícha, číta oznam, že sa chystá ich svadba a že kto by vedel o prekážkach, nech ich nahlási na farský úrad. Ale takáto veta ako vo filmoch u nás nie.

anonym_131a18
19. okt 2025
@any_soj

@anonym_autor na to sú pri svadbe v kostole ohlášky. Čiže tuším 3x, teda 3 týždne sa v nedeľu na omšiach, vo farnosti nevesty aj ženícha, číta oznam, že sa chystá ich svadba a že kto by vedel o prekážkach, nech ich nahlási na farský úrad. Ale takáto veta ako vo filmoch u nás nie.

@any_soj presne tak tak

deti95060810
19. okt 2025

poznám - tú vetu zo svadieb z kostola. lem mne to príde z ohlášok.

jamimo
19. okt 2025
@viestta

Pri civilnych nie, v kostole na sobasi som nebola roky, nepamatam sa ci to tam bolo

@viestta môj brat mal svadbu na úrade a tam to spomenuli, či má niekto výhrady. Fakt som bola prekvapená.

timea301196
19. okt 2025

Je to z ohlášok

anonym_a3ea0b
19. okt 2025

@anonym_autor v príbehu roka 2024az do januára 2025 som bola na 3 svatbach jedna moja vlastná v kostole áno pýtal sa to farár a ja som sa úprimne pozerala na uja čo ho daka blbosť nenápadne našťastie nie .( Pre vysvetlenie najeho svatbe to niekto urobí zo žartu tak som mal obavu že by urobí aj on mne ).
A ďalšie bola na úrade a tiež sa to pýtali či má niekto niejake námietky prečo by toto manželstvo nemalo byť uzavrene

jaskolka
20. okt 2025

Pri civilnom sobáši,keď sa zmenil brat,tak bola taká formulka,ci pozná niekto okolnosti,za akých by nemalo byť manželstvo uzavreté. Rovnako aj pri cirkevným sobášoch je na ohlaskach uvedené,že ak by niekto poznal prekážky, tak má informovať príslušného farára.

anonym_6defa6
20. okt 2025

Na úrade hovoria vetu "poznate navzájom svoj zdravotný stav"...

rozculena
20. okt 2025

@anonym_autor

sticker
lukbe
20. okt 2025

Ako pisu, v kostole pri čítaní ohlášok.

anonym_926da1
20. okt 2025

Mala som civilný sobáš pred 12rokmi a tam tato formulka bola spomenutá

autor
20. okt 2025