icon

Predmanželský kurz

helen289
5. dec 2025

Ahojte , dobrý deň.

S priateľom plánujeme svadbu a prihlásili sme sa na odporúčanie farára na kurz cez dom manželstva. Ide o kurz víkendový , trojdňový. Chcem sa opýtať máte niekto skúsenosť s týmto kurzom ? Čo čakať ? Prišlo nám do mailu len že naša prihláška je potvrdená a nič viac no ja by som ocenila nejaké informácie už teraz kým oni pošlú nejaké keďže ich stranka skoro vôbec nejde otvoriť šla mi len raz na počítači aj to skoro ráno , nechápem aký je problém nikde nejde otvoriť ani na mobile a iných zariadeniach. Sme z okolia Trnavy a budem rada za každý slušný názor či skúsenosť. Ďakujem a pekný deň 😇

Strana
z2
anonym_126777
5. dec 2025

@helen289 neviem, nie som vydata. Ale od ludi, co to absovovali, som pocula, ze by to odporucali vsetkym parom, aj neveriacim, celkovo ludom, ktori chcu mat spokojny vztah.

babushkaem
5. dec 2025
@anonym_126777

@helen289 neviem, nie som vydata. Ale od ludi, co to absovovali, som pocula, ze by to odporucali vsetkym parom, aj neveriacim, celkovo ludom, ktori chcu mat spokojny vztah.

@anonym_126777 neviem, ked mi kamoska hovorila, ako chlapom knaz hovoril, ze maju strkat prsty do svojej zeny aby videli, aky ma hlien a ked je ako blielko maju plodit deti, tak mi to prislo dost nechutne.

belllinka
5. dec 2025
@babushkaem

@anonym_126777 neviem, ked mi kamoska hovorila, ako chlapom knaz hovoril, ze maju strkat prsty do svojej zeny aby videli, aky ma hlien a ked je ako blielko maju plodit deti, tak mi to prislo dost nechutne.

@babushkaem to ich tam akoze farar zaskoluje v oplodnovani a v antikoncepcii?

babushkaem
5. dec 2025
@belllinka

@babushkaem to ich tam akoze farar zaskoluje v oplodnovani a v antikoncepcii?

@belllinka no jemu islo primarne o plodenie deti. ziadna antikoncepcia. maju ma sex len za ucelom plodenia.

anonym_e25b5b
5. dec 2025
@anonym_126777

@anonym_126777 ja to tiež odporúčam. Bolo to veľmi pekne a dosť nás to spojilo aj sme si prebrali take ťažké otázky, ktoré sme nakoniec museli aj riešiť hneď v začiatkoch a boli sme už na to pripravení. Ja odporúčam.

anonym_e25b5b
5. dec 2025
@babushkaem

@babushkaem nám tam takéto nič nehovorili. Boli tam pary ktoré sú spolu roky a rozprávali o ich problémoch a tak. Dostali sme pracovný zošit kde bolo veľa otázok a tak a neviem či by sme sa na tieto otázky vôbec rozprávali bez tej prípravy. Mne sa to páčilo a to nie som veľmi veriaca ale viem že manželovi na tomto záležalo a ja som tiež po tej príprave zmenila názor.

helen289
autor
5. dec 2025
@babushkaem

@belllinka no jemu islo primarne o plodenie deti. ziadna antikoncepcia. maju ma sex len za ucelom plodenia.

@babushkaem no ja som aktuálne tehotná a na príprave budem v šiestom mesiaci 🙈 takže neviem či taká téma bude vhodná jeeeemine

helen289
autor
5. dec 2025

@helen289 ešte by som chcela doplniť aktuálne som tehotná coze na príprave budem tiež , máte aj takú skúsenosť že ste tam šlo už s bruchom ? Bol z toho problém ?

babushkaem
5. dec 2025
@anonym_e25b5b

@babushkaem nám tam takéto nič nehovorili. Boli tam pary ktoré sú spolu roky a rozprávali o ich problémoch a tak. Dostali sme pracovný zošit kde bolo veľa otázok a tak a neviem či by sme sa na tieto otázky vôbec rozprávali bez tej prípravy. Mne sa to páčilo a to nie som veľmi veriaca ale viem že manželovi na tomto záležalo a ja som tiež po tej príprave zmenila názor.

@anonym_e25b5b urcite to zavisi od farara, ja netvrdim, ze vsetci su taki, len mi to prislo nechutne a mala som potrebu to zazdielat :D

anonym_e25b5b
5. dec 2025
@babushkaem

@anonym_e25b5b urcite to zavisi od farara, ja netvrdim, ze vsetci su taki, len mi to prislo nechutne a mala som potrebu to zazdielat :D

@babushkaem jasne chápem 😂 akože asi je to take na akého natrafis. My sme to absolvovali v Ba tak možno tu to berú inak 😂

domkakvet
5. dec 2025

@helen289 nebola som, ale pocula som na to iba pozitiva.

anonym_e25b5b
5. dec 2025
@helen289

@helen289 ešte by som chcela doplniť aktuálne som tehotná coze na príprave budem tiež , máte aj takú skúsenosť že ste tam šlo už s bruchom ? Bol z toho problém ?

@helen289 asi si pre istotu oblec niečo voľne 😂 nech to veľmi neriešia. Ja som žiadnu tehotnú vtedy nevidela tak neviem povedať.

belllinka
5. dec 2025

A to fararovi nevadi, sobasit par, ktory uz zije v hriechu a necakali na sex az do manzelstva?

belllinka
5. dec 2025
@babushkaem

@babushkaem tak doteraz som tu o tom citala hlavne ako o forme antikoncepcie, kedze ine formy su zakazane

matus229
5. dec 2025
@helen289

@helen289 keď sme mi boli, tak hádam tri pary boli tehotné 😀 a nie farár neriešil, len im radil, aby sa nebrali v kostole, len kvôli dieťaťu, ale radšej na úrade ak si nie su istí, lebo svadba v kostole pre kresťana už nejde anulovat

matus229
5. dec 2025
@belllinka

A to fararovi nevadi, sobasit par, ktory uz zije v hriechu a necakali na sex az do manzelstva?

@belllinka nuž kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom

anonym_7792ce
5. dec 2025
@anonym_e25b5b

@anonym_126777 ja to tiež odporúčam. Bolo to veľmi pekne a dosť nás to spojilo aj sme si prebrali take ťažké otázky, ktoré sme nakoniec museli aj riešiť hneď v začiatkoch a boli sme už na to pripravení. Ja odporúčam.

@anonym_e25b5b ake tazke otazky napriklad?

anonym_22a453
Autor odpoveď zmazal
anonym_e25b5b
5. dec 2025
@anonym_7792ce

@anonym_e25b5b ake tazke otazky napriklad?

@anonym_7792ce boli tam otázky aj ohľadom umelého oplodnenia, adopcie a financií. V tom čase sme nevedeli že budemem mat problém s plodnostou takze som bola rada že sme si to ešte pred svadbou ujasnili a že sme sa vlastne na odopovedi zhodli a tým pasom neboli žiadne konflikty ani počas manželstva.

anonym_22a453
5. dec 2025

*este raz, mala som tam preklep a uz neslo opravit.

Odporucam. S knazmi je dnes uz len velmi malo tem na tychto pripravach, vacsinou len jedna dve z duchovnych a zvysok prednasok maju manzelske pary. A bezne tam chodia ludia co sa idu vziat a maju uz aj deti.

Sproste reci o knazoch a nezmyselnostiach oplodneni nepocuvaj (to su take zastarale sprostosti neznalych ludi ze v cirkvi odporucaju sex len za ucelom plodenia deti) vobec to tak nie je, tie pripravy byvaju velmi dobre a prakticke, maju to naozaj dobre prepracovane tie spolocenstva. U nas co sme boli si to vsetci chvalili a to tam bolo VELA parov ktore do kostola nechodia, len chceli cirkevny obrad (ich vec preco zaco naco, mne to je fuk). Jasne ze niektore temy mozno pridu nudnejsie a niektore zaujimavejsie, ale vcelku to malo zmysel.

A tu metodu na zistovanie plodnosti podla charakteru hlienu u zeny co je tu spomenute, mavaju vacsinou s niekym co riesi napr reprodukciu (u nas z gyneko kliniky), fakt som este nepocula ze by o tom niekde prednasal knaz a uz vobec nie ze by hovoril o tom ze to ma "vysetrovat" a posudzovat chlap - manzel. Toto su veci ktore sa hovoria najma smerom k zenam. A mimochodom evidentne je to pre mnohych vyuzitelne, nakolko aj na MK mas k tomu plno otazok ci tem, tak preco nie vo vseobecnosti o tom informovat? A isto nehovoril knaz o tom ako strkat prsty do zeny. Toto uz mi naozaj pride cele prekrutene za ucelom zbytocneho hejtovania celej veci, nepresvedci ma nikto ze je na tomto vela pravdy, kedze pocuvam/viem o xy predmanzelskych pripravach zo sirokeho okolia, ako to realne funguje.

anonym_60937a
5. dec 2025

@helen289 ja som vydatá, predmanželský kurz sme nemali a počula som, že to je zbytočná vec. Avšak verím, že názor na ten kurz má každý individuálny.

luccys
5. dec 2025
@matus229

@helen289 keď sme mi boli, tak hádam tri pary boli tehotné 😀 a nie farár neriešil, len im radil, aby sa nebrali v kostole, len kvôli dieťaťu, ale radšej na úrade ak si nie su istí, lebo svadba v kostole pre kresťana už nejde anulovat

@matus229 Ak nie si Marek Majesky. Vtedy to ide.

matus229
5. dec 2025
@luccys

@matus229 Ak nie si Marek Majesky. Vtedy to ide.

@luccys hej, sú nejaké špecifické podmienky, kde to anuluju, ale väčšina ľudí ich nedostane 😀

pr85
6. dec 2025

@helen289 Pred 5 rokmi sme absolvovali takýto kurz v UPC v Mlynskej doline, lebo naša farnosť nič podobné neorganizovala. Boli to prednášky pre mnoho párov ohľadom Boha, financií v rodine(spoznali sme tam našu finančnú poradkyňu), atď.

pr85
6. dec 2025
@babushkaem

@babushkaem tak práve nič sexuálne sa tam neriešilo.

pr85
6. dec 2025
@anonym_e25b5b

@anonym_e25b5b presne tak. Ten zošit ešte stále mám a pred pár týždňami som si ho pozeral a porovnával svoje očakávania s realitou.

pr85
6. dec 2025
@helen289

@helen289 Zenima kamoška tam takto bola a nikto nič nepovedal.

anonym_f047fa
6. dec 2025

Predmanzelsky kurz 😂😂 dufam ze za toto sa neplati 😂 takto zarabat na sprostosti ludi

simona20201309
6. dec 2025
@anonym_22a453

*este raz, mala som tam preklep a uz neslo opravit.

Odporucam. S knazmi je dnes uz len velmi malo tem na tychto pripravach, vacsinou len jedna dve z duchovnych a zvysok prednasok maju manzelske pary. A bezne tam chodia ludia co sa idu vziat a maju uz aj deti.

Sproste reci o knazoch a nezmyselnostiach oplodneni nepocuvaj (to su take zastarale sprostosti neznalych ludi ze v cirkvi odporucaju sex len za ucelom plodenia deti) vobec to tak nie je, tie pripravy byvaju velmi dobre a prakticke, maju to naozaj dobre prepracovane tie spolocenstva. U nas co sme boli si to vsetci chvalili a to tam bolo VELA parov ktore do kostola nechodia, len chceli cirkevny obrad (ich vec preco zaco naco, mne to je fuk). Jasne ze niektore temy mozno pridu nudnejsie a niektore zaujimavejsie, ale vcelku to malo zmysel.

A tu metodu na zistovanie plodnosti podla charakteru hlienu u zeny co je tu spomenute, mavaju vacsinou s niekym co riesi napr reprodukciu (u nas z gyneko kliniky), fakt som este nepocula ze by o tom niekde prednasal knaz a uz vobec nie ze by hovoril o tom ze to ma "vysetrovat" a posudzovat chlap - manzel. Toto su veci ktore sa hovoria najma smerom k zenam. A mimochodom evidentne je to pre mnohych vyuzitelne, nakolko aj na MK mas k tomu plno otazok ci tem, tak preco nie vo vseobecnosti o tom informovat? A isto nehovoril knaz o tom ako strkat prsty do zeny. Toto uz mi naozaj pride cele prekrutene za ucelom zbytocneho hejtovania celej veci, nepresvedci ma nikto ze je na tomto vela pravdy, kedze pocuvam/viem o xy predmanzelskych pripravach zo sirokeho okolia, ako to realne funguje.

@helen289 keby som vedela aký bude toto cirkus, nikdy viac by som neriešila svadbu v kostole. Bolo to jedno fanatické stretnutie. Počas tých náuk sa 3 páry postavili a odišli. My až na druhom stretnutí.

@anonym_22a453 tak ja tomu verím, že nič prekrutene nebolo. Mam rovnakú skúsenosť. Sex len za účelom plodenia deti...

matus229
6. dec 2025
@simona20201309

@helen289 keby som vedela aký bude toto cirkus, nikdy viac by som neriešila svadbu v kostole. Bolo to jedno fanatické stretnutie. Počas tých náuk sa 3 páry postavili a odišli. My až na druhom stretnutí.

@anonym_22a453 tak ja tomu verím, že nič prekrutene nebolo. Mam rovnakú skúsenosť. Sex len za účelom plodenia deti...

@simona20201309 no ale svadba v kostole by mala byt pre kresťanov, to že sa tam z nejakého mne neznámeho dôvodu pchaju neveriaci, ktorí tam pri sľubovaní doslova klamu je druha vec.

Strana
z2