Ako sa žije deťom s dvoma menami?
Ahojte,plánujeme dať synovi dve mená ,nič exotické,myslím,že sa aj celkom hodia k priezvisku.
Zaujíma ma reálna skúsenosť ako sa žije (po praktickej stránke ) s dvoma krstnými menami.
Oslavujete 2x meniny?
Oslovujete dieťa vždy 2 menami ?
U nás by bolo 2.meno viac symbolické po mojom ockovi,keďže brat nebude mať žiadne deti,naše priezvisko zanikne v našom meste,tak aspoň tým menom by sme si ho chceli uctiť ❤️
A čo škola ?Podpisuje sa dieťa obidvoma menami napr.na svoje práce,písomky atď 🙈 Zasa nechcem mu komplikovať život 🤷
Ďakujem
Moje krstniatka maju dve mena a oslavuju meniny prveho mena a aj ich oslovujeme prvymi menami
Neter ma dve mena, ale od narodenia ju vsetci oslovuju len prvym a to aj pouziva, ked si zosity podpisuje napriklad. Nikto jej tym druhym menom ani nepovedal, aspon som nepocula. Neviem, naco ho ma vlastne :D
Môj syn má síce len jedno meno, ale v okolí máme viacero detí s dvoma menami, len u syna v triede sú myslím 4. Je to veľmi rôzne. U jedného syn ani nevedel, že má dve mená, druhé vôbec nepoužíva. Ale zase má aj spolužiačku, ktorá má dve kratučké krstné mená a používa obidve, aj syn, keď o nej hovorí, povie obe mená.
mala som spolužičku volala sa Anna-Mária, všetci ju volali automaticky Anna Mária, aj sa tak podpisovala. Suseda má dcéru Lyli-Anna, aj ju volajú Lyli-Anna, oslavujú na Lilianu. Mnoho ľudí hovorí načo 2 mená, asi je to len o zvyku. Kedysi aj keď Pavol Habera rozprával o synovi v rozhovore, tak celým menom Paul Henry.
Švagrinine deti majú dve mená. Druhé meno je spomienka na predkov, v tomto prípade prastarých rodičov. Jeden chlapec má po švagrininom dedovi, druhý chlapec po mužovom dedovi. Druhé mená sú viac menej symbolické, neoslavujú ich meniny ani nič, ale majú ich v rodnom liste a teda vo všetkých dokladoch. Vždy keď budú riešiť nejakú oficialitu (vodičák, pas, zmluvy, svadba) všade musia uvádzať obe mená. Tie druhé mená chlapci nepoužívajú, ale vnímajú ich a vedia, prečo ich dostali. Na písomky sa podpisujú len prvým menom, na vysvedčku, keďže to už je doklad, majú obe mená. Sesterka je Annamária, sú to dve mená, ale ona ho má aj v rodnom liste ako jedno meno, tak ako som to napísala.
@martinmmartin sa potom čudujme odkiaľ sa to v tých deťoch berie, už v škôlke posmešky, šikana za to že som iný- okuliare, ryšavé vlásky, nadváha, nohy do x... Sú ale rodiny ktoré sú hrdé na svoj rod, pôvod, predkov, považujú si zanechať aj priezvisko napr. Eva Schneider Kollárová.
@jamimo no ale to nic nemeni na tom keby Eva vazila za dve tak si na tom hrdom dvojitom priezvisku decka extra pochutnaju.....a Eva bude nenavidiet ako ju vlastny rodicia pomenovali
No ako. Jean Claude sa kvoli tomu dal v detstve na bojove umenia. 🙂
@martinmmartin V živote by mi nenapadlo, že by si niekto mohol robiť posmešky z niekoho, kto má dve priezviská a mal by nadváhu, že je to tak, ako si písal, že je za dve osoby. Deti to určite tiež ani nenapadne. Ak si budú robiť srandu z niekoho kvôli nadváhe, bude to bez ohľadu na počet jeho mien, či priezvisk.
@martinmmartin každého po tom prd či Eva váži za dve, alebo má 2 mená, 2 priezviská, či je 2x rozvedená... Možnon Eva má guľatý zadok, ktorý sa páči jej partnerovi, a šťastne žijú až do smrti, možno je hrdá a v krásnom spomína na svojich predkov (mnohé rodiny sú orientované filozoficky, vyšším zmyslom, biblicky, lingvisticky, vyznávajú hodnoty...) možno je šťastne 2x rozvedená, možno veselá vdova... V tomto prípade musím opomenúť : Keby sa staral každý sám o seba, o každého by bolo dobre postarané! 🤔 Pekný deň.
@jamimo deti to maju od rodicov ;)
@simca06022011 myslím si, že je nám to úplne jasné 😒
Moj synovec ma 2 mena,volame 1. menom a oslavuje 1.meno...
@jamimo samozrejme , suhlasim ale deckam v skole to vysvetlovat budes marne
@martinmmartin je len na nás a našom rozhodnutí ako sa k sebe správame navzájom, aký vzor ponúkneme deťom, koľko im venujeme času a energie...
Pýtala som sa dcéry a vraj sa jej dobre žije 🤷♀️ Ale k veci, ja ju oslovujem druhým, muž prvým, vonku pri kontakte s inými ľuďmi o nej hovoríme prvým, na vysvedčku má obe, na zošity si píše prvé meno a prvé písmeno z druhého mena. Keď sa ona predstavuje, tak povie obe. Ale dcéra je salámistka, zakričíš “guláš” a ona aj tak dobehne, lebo je zvedavá… nikdy nemala v menách žiadny chaos, vedela, že to je ona.
Mam dve mena, je to strasna otrava
Ahoj mam syna a ma 2 mena. To druhe ma po svojom ockovi. Oslovujeme ho prvym menom ale sa najdu co ho oslovia druhym vsak po ockovi. Maly s tym nema vobec ziadny problem nevadi mu to a ani to nerobi ziadne komplikacie. Meniny oslavujeme cela rodina aj jeho prve aj to druhe vsak oslavuju obaja naraz a mame z toho radost. V skole mu to nerobi ziadny problem vsade si pise 2 mena. A ma spoluziakov co maju aj 3 ci 4 mena a (niesu ani romovia ani cudzinci.) A krasna myslienka ze chces dat po svojom ockovi toboz ked ma vase rodne priezvisko zaniknut❤
Voláme ho prvým,aj on si to v škole tak píše,ale napríklad sestrička u obvodnej,a niektoré vyučujúci ho volajú druhým,žiadny problém,vie prečo má dve mená,skôr keď bol malý mu nešlo do hlavy prečo mu vždy nevracia obe,ale na oficiálnych dokladoch má všade obidve

Len jednym