icon

Dilema ohľadom výberu dievčenského mena

10. jan 2021

Zdravím žienky 😊😊 Mám takú menšiu dilemku. 😁 Čakáme dievčatko a neviem sa rozhodnúť pre meno. Manžel sa volá Ľubomír a chce aby sa malička volala po ňom. Páči sa mu meno Ľubica. No ja neviem ja som chcela dať dievčatku meno Isabel😕😕😕 Tak ja už neviem že ako....Manžel trvá na svojom a ja zas na svojom😁😕

Strana
z2
anega79
10. jan 2021

@mlska19 predstavit si, ze niekto riesi. Ja zijem v zahranici takze maju Mena, aby ich vedeli vyslovit aj inde ako konci Slovensko, a zrovna s takou Lubicou je uplna vyhra

queen_el
10. jan 2021

Určite by som nedala meno, ktoré sa mi nepáči, manžel by sa mohol aj na hlavu postaviť. Ale aj naopak, rešpektujem, ak sa nejaké meno jemu nepáči. Treba vybrať také, čo sa páči obom. To už čo sú za stredoveké názory, že “aby si mu urobila radosť” “veď si na to zvykneš”? Nie, určite by som nedala meno, kt. sa mi nepáči, nie, nezvyknem si. Len tak na margo, mne sa páči viac tvoje meno (ale vo forme Izabela), to píšem iba preto, lebo všetci tu píšu, ake je to stršné meno a Ľubica aké super - tak ju dajte vy. Predpokladám, ani jedna nemáte dcéru Ľubicu, ale autorka sa s tým má zmieriť, lebo pán manžel tak rozkázal?

simsalabim
10. jan 2021

Mali by ste sa dohodnut na nejakom inom mene, pripadne Lubica dat ako druhe meno. Mimochodom, moja babka mala 6 deti a kazdemu vybrala meno ona - ze ved priezvisko maju po dedovi, tak co jej on ma co kecat do vyberu mien 😅

mironka
10. jan 2021

@nelca84 ja som Miroslava a moja sestra je Slavomira...moj otec nas oslovoval vzdy takto... Nikdy nie skratene... 😏

gbgb
10. jan 2021

@anega79 presne na tom som trvala aby sa mena pisali rovnako v anglictine a nedali sa z nich urobit nejake hanlive a skarede. Musel muz trosku ustupit pri vybere mena.
PS: Lubicu by som nedala, lebo chudiatko by ju vsetci volali Luba alebo Buba. Niektore deti tazko znasaju ked ich zavola niekto skaredo.

ivanizna
10. jan 2021

Isabel?? A to k slovenskému priezvisku? Hm.. 🤔 To je ako tá z filmu Constantine.. Tiež sa mi nevybavujú žiadne kvetnaté emócie 😶 Práve (už keď taká je vec) Ľubica mi príde krajšie, hoci ja osobne by som si to nevybrala. Nepoviem, že muž je Jozef a chce malú Jozefu 🤦‍♀️ Ale aj ja poznám Ľuboslavu, volajú ju Ľubka, normálne. Nie také pekné ako Ivanka, hej 😃😉 Veď pekne by ste jej vraveli, že Ľubinka ľubim ťa, Ľubka srdiečko miláčik, máš dedičstvo po ockovi, a ľubinkali by sme ťa, aj keby si bola Hortenzijka 😉 Žartujem, pri najhoršom vybrať tretie meno, alebo povedať mužovi, že pristúpiš, ale za to ti dlhuje..... doplniť 😁

bmuller
11. jan 2021

Velmi zavisi, ci mas nejake prepojenie na to meno s nejakou osobou... ja mam velmi dobru kamosku Lubku (Lubomiru), a ked sme boli v puberte, tak bolo Luba uplne perfektne meno pre rozvijajucu sa osobnost. Lubica je nahodou zaujimave. 😉 Zato Isabel... au 🙄

sigma510
11. jan 2021

Poznám veľa Ľubíc, aj moja mama je. Super meno podľa mňa. A nič také tragické na ňom nie je. Voláme ich Ľubka, Ľubi, Ľubenka ako príde, Ľuba asi málokedy, dokonca Ľuba je zvlášť meno. Vôbec mi nepríde ani tvrdé ani neosobné.

dyala1067
11. jan 2021

Moja najlepsia kamoska je Lubica, volame ju Lulu, Luby. Ak sa ti nepaci treba skusit vybrat ine

dayanare
11. jan 2021

Mám kolegyňu Ľubicu a voláme ju Lucka... azda preto, že Česi moc nevedia vysloviť Ľ (žijem v ČR) a Luba, Lubka už znie naozaj tvrdo.

mlska19
11. jan 2021

@anega79 Ale citala si si tu vetu celu? "Niekto tu dal argument s vyslovovanim cudzincami-to ako fakt toto niekto riesi,ak nezije natrvalo v zahranici?" Mne to pripomina vzdialenu pribuznu,ktora sebe a svojim dceram,ked boli deti,zmenila priezvisko,aby v nom nebolo o s vokanom,lebo vraj ked budu dievcata v cudzine,tak to budu mat jednoduchsie-jedna zije dlhodobo nezamestnana v dedine na SK a druha sa vydala v Bratislave a ma uplne ine priezvisko-v zahranici nikdy nebyvali,nestudovali,ani nepracovali.

anega79
11. jan 2021

@mlska19 Ja davam aj zvieratam mena, aby ich vedeli inde ako na Slovensku vyslovit🙂. K tomu menu Lubica, ja by som sa tak volat nechcela a babatko s menom Lubica 🤐. Tak nech si autorka napise 5 mien, nech si skusi predstavit ci by sa tak chcela volat a podla toho sa rozhodne. Ja som mala pri dcere na vyber asi 10 mien, pri chlapcenskych menach to uz bolo tazsie

zuzana111984
14. jan 2021

Akože, ak má byť po ňom, tak Lubomíra, Ľubica je úplne iné meno, takže jeho argument je odveci. A Lubomíra je krajsie než Ľubica, také vznešenejšie.

taga
14. jan 2021

Pocujte, ja som mala sen, ze by sa dcerka volala Dorotka, ale nakoniec mam dvoch chlapcov. Nedali by ste jej to 'moje' meno?

zuzana111984
14. jan 2021

@taga nepodsúvaj jej ten napad, ja mam Dorotku, uz by ich bolo moc 😅

katkafurdek
14. jan 2021

Úplne chápem tvoje pocity, tiež sme sa nevedeli dohodnúť, nakoniec som dala meno podľa manžela a musím povedať, že začiatky boli ťažké 😂, nedokázala som to meno vysloviť a osloviť ho tak asi 2 mesiace, no a potom som mu vymyslela svoju prezývku, ktorá nie je žiadne oficiálne slovo, ale nakoniec si ju obľúbil aj manžel. Neskôr som však chcela, aby reagoval aj na svoje skutočné meno, tak som ho tak začala volať a opäť ho trošku pozmenila, aby mi viac vyhovovalo. Po roku som už zmierená, no ja si myslím, že keby si dala meno podľa seba, tak muž by to skôr prijal ako ty, lebo my ženy sme skrátka emocionálnejšie bytosti a takéto veci sa nás viac dotýkajú a mužovi to možno bude vadiť dva dni a potom bude ok 🙂

sono2
14. jan 2021

Poznám ťapu ktorá povie že som Ľubka. Dospela žena, matka hej?
Proste povedz že to meno nechceš nech vyberie iné.
A keď tak Izabell.
A čo
Elena?

lulu1321
14. jan 2021

Ľubenka 🙂máme v rodine

evaachesa
14. jan 2021

Ja som tiež skôr za 3tiu možnosť 😌 ale kebyže si musím vybrať tak radšej Ľubicu, môžete ju volať pekne Ľubka ☺️
Inak mne sa pri mene Izabela vždy vynorí spomienka na telenovelu Manuela (z roku pána) ... Izabela bola jej sestra s tou maskou na tvári 😀 pamätáte? No asi skôr staršie ročníky 😆

lintu
15. jan 2021

Osobne s tým menom nevidím problém. Keď sa chce, spotvoriť sa dá aj kadejaké iné. A rovnako ako iným sa dá zase aj Ľubici povedať pekne. Niekedy je to o tom, kto si ako svoje okolie naučí.
Keď sa s manželom neviete dohodnúť, môžete o meno losovať 😀 Prípadne sa opýtať starších detí, ak už nejaké máte, aké meno by vybrali pre sestričku.

@sono2 no a? Tak sa ťapa volá Ľubka 😀 Chápem, že máš proti tej osobe asi averziu a tým pádom je ti všetko súvisiace s ňou divné, ale... Sú ľudia, ktorí majú aj v dospelosti radšej jemnejšiu verziu svojho mena. Niekto si úmyselne povie tvrdo, iný na svoje pôvodné meno radšej ani nepočúva, no a ďalší to rieši zase takto. Meno neraz vystihuje osobnosť svojho nositeľa. Navyše sú prípady, kedy ľudia používajú len to, čo majú zapísané v krstných listoch.

sono2
15. jan 2021

@lintu tak je úplne normálne, že keď poznám ťapu toho mena, nedám ho dcére. X y ľudí preto meno odmietne, že ho tu osobu pripomína. Ju nepoznáš 😀 ja si teda neviem predstaviť žeby som povedala ze ja som neni ľubica ale ľubka🤣🤣 sa celá dedina z nej smeje že je nahnevaná keď jej niekto povie ľuba. Veď neni dieťa. Ona akceptuje len Ľubku

Strana
z2