icon

Je Sebastián vhodné meno pre vášho syna?

5. apr 2024

Ahojte aky mate nazor na toto meno? Uvazujeme dat ho nasmu synovi🙂

Strana
z2
jamimo
5. apr 2024

Sebastián áno👍 Za mňa žiadny Sebi, Sebo, Sebík, Sebino, Šebo... Nikdy! Ako si naučíte tak budete mať.

danniiee8
5. apr 2024

@nini1978 ale nepovieš im škaredo 🙂 napr v mojom pracovnom kolektíve máme Lenku (volajú ju Lena), Daniely (volajú Dana), Anny (volajú Hana), Štefaniu (štefina) Alžbetu (Beta).. ale kolegyne Monika,Erika, Simona a Lara sú vždy Monika, Erika, Simona, občas Monička Simonka, nikdy nie skaredsie ako napr Štefina 🙂 vyberala by som si meno podľa toho, či jeho skrátený tvár sa dá povedat pekne (či sa mi tento tvar páči) alebo škaredo. V inom fóre sa žena pýtala na meno Rita. Zdalo sa mi pekné, pokiaľ niekto nenapísal zdrobneninu ,,ritka" (🍑) 🙂

danniiee8
5. apr 2024

@jamimo žiaľ kolektív sa niekedy naučiť nedá ako má človeka volat. Mala som spolužiačku Annu, na ZŠ ju (hlavne chalani) volali Hana (vtedy meno Hana/Hannah nebolo v móde a bolo to uražlive a trápilo ju toto oslovenie), na SŠ a Vš ju volali Anka/Anička a keď prišla do práce tak staršie kolegyne ju automaticky začali volať Hanka, Hanina, hoci sa vždy predstavovala ako Anka. Mňa tiež volajú škaredou skratkou a nepáči sa mi to, argument na moje výhrady aby ma volali krstným menom - máš dlhé meno.

nini1978
5. apr 2024

@danniiee8 ta Ritka-tak to je super
Neviem,prečo je ta tendencia zakaždú cenu nájsť zdrobneninu
To akoby si vyslovením mena vyjadrila ,to že toho človeka nemáš rada
A tak teda zdrobnenina naopak vyjaduje náklonnosť
😂
Poznám janu,ktorú ked oslovis jej vlastným menom,jej manžel ta opraví a povie “ ona je Janka”
A Zuzana chce byt Zuzka

danniiee8
5. apr 2024

@nini1978 no veru je to pravda a aj ja poznám také príklady ako píšeš 🙃 napríklad ja som Daniela a aj mám ešte dve kolegyne Daniely ďalšie a všetky tri sme ,,Dany" .. pritom nám to všetkým trom vadi a všetci to vedia. Pritom nepotrebujeme byť Danielky ale stačí Daniela, myslím že je to fajn meno aj také dlhe a Dana (Danka) je iné, má aj meniny inokedy 😊

talia16
5. apr 2024

@danniiee8 tak ja napr poznám Rebeky ktorým sa hovorí Beky alebo Bebe a Moniky ktorým sa hovorí Mona alebo Mončiči. Na všetko sa niečo najde. Určite by som si vyberala meno aj podla toho akú ma prezývku, ale neriadila by som sa tým že teraz si vyberiem meno ktoré nema prezývku aby som tomu predišla. Skôr by som si vybrala meno ktoré už ma všeobecne zaužívanú prezývku ktorá sa mi páči.

jamimo
5. apr 2024

@danniiee8 jasné, rozumiem.
Dnes je však doba, kedy si už aj malé dieťa vie povedať ako ho volajú. Poznám takéto deti, uvediem minimum príkladov.
1. Klára... Učiteľka v MŠ Klárika, Klárka, Klári 🙄 Malá jej hovorí: Ja som Klára 👆
2. Gréta... Učiteľka v škôlke Gréti, Grétuš. Stará mama sa sťažovala ako ju hnusne volajú, je to predsa malá Grétka. Rodičia a aj malá si stáli za tým, že je Gréta. No a? Malá má už 9 rokov a stále je Gréta.
3. Alexandra. Má už 25 rokov a nikdy som nepočula, že by jej niekto povedal Saša, Sašena 🤨 Úplne prirodzene je Alexandra. Ani neuvažujem o tom, že to je dlhé meno na vyslovenie. Tak isto Anna Mária, nikdy nebola An Marí.
4. Poznám 3 Viliamov. 65 rokov, 40, 5 rokov. Všetci sú Viliam....
Môj názor je taký, že je to o tom, ako si rodina meno zaužíva a ako trvá na tom aby okolie meno "nezhovadilo" 🤷‍♀️

danniiee8
5. apr 2024

@talia16 presne to som písala vyššie v komente.. vyberala by som také také aby sa mi teoretická prezývka toho mena páčila... Pokiaľ sa mi nepáči Sebko tak si nedám Sebastiana, pokiaľ sa mi nepáči Štefka, nedám si Štefaniu a pod, mám na mysli také tie všeobecne zaužívané prezývky, voči ktorým niektorým mám averziu, napr aj Štefan - Pišta, Ján-Jano, Alojz-Lojzo 😊
okrem toho to by som vyberala aj také, ktoré sa nedá ,,oškarediť" pretože mne osobne by sa nepáčilo, keby moju dcérku volajú škaredo tak, že by sa jej to nepáčilo (napr aj mňa na ZŠ Dana, mrzelo ma to)

danniiee8
5. apr 2024

@jamimo ja stále apelujem, že som Daniela a furt som Dana, Danuš, Dani, Didi 🤦🤦 mojim spolužiakom na ZŠ a ani teraz mojim Gerontokolegyniam som nedokazala vysvetliť ale už neriešim 🙂
Ale aj ako spomínaš Alexandru, prekrásne meno ale nikdy som kamoške Alexandre nepočula tak povedať, vždy bola iba Saša, avšak jej to bolo jedno 🙂

jamimo
5. apr 2024

@danniiee8 Ináč toto som nikdy nechápala, ani v komunistickom detstve 🤔 Ak si Daniela (krásne meno...) nechápem prečo ti hovoria Dana... Zadubenci...

jamimo
5. apr 2024

@danniiee8 ak Alexandru volajú Saša, majú to tak zaužívané a je jej to vlastné, tak OK. Ale ak poznám Alexandru ako Alexandru, nebudem ju volať Saša. Ak sa malý volá Viliam, nebudem ho volať Vili, Vilko 🙄
Ale Jasné, poznám aj Karolínu celoživotne, poznám Karolínu, ktorú celý život volajú Kaja, a až po 40 si dupla a trvá na tom, že ona je Karolína. A Karolína je veľmi vznešené meno...

jamimo
5. apr 2024

@danniiee8 Štefka je ešte ako tak.. Ale Šťefina, to je des... Asi ako aj Marjena 🤨

tatianamaria
5. apr 2024

Ja mám Sebastiána. Nikto ho nevolá Sebo. Voláme ho Sebastián. Ja nemám rada, keď sa skracujú mená. Ja som háklivá aj na moje meno, keď mi ho skrátia. Hneď sa ozvem.

jamimo
5. apr 2024

@tatianamaria a dobre robíš 👌

zuzana9393
6. apr 2024

Asi máme rovnaky štýl v tomto smere 😆 ja by som dala tiež Matias, ale mali sme psa s podobným menom, takže tam mi to vadilo....teraz by som určite dala radšej Matias.

Strana
z2