icon

Kristína alebo Hanka

16. máj 2025

Kristína alebo Hanka ( nie Hana)
Ktoré meno sa vám viac páči? My sa nevieme rozhodnúť a každým dňom sa má princezná narodiť. Priezvisko máme slovenské, krátke na 6 písmen. Máme už troch synov, ktorí majú tiež slovenské mená (Juraj, Tomáš, Martin).

Strana
z2
clarissa96
16. máj 2025
@koniarova

@clarissa96 kto sa na tom zabáva? Práveže je to desivé.

@koniarova Mne tiež príde desivé, že ľudí ešte stále pohoršuje, keď niekto nenapĺňa predstavu o tom, ako má znieť dospelé meno.

koniarova
16. máj 2025
@clarissa96

@koniarova Mne tiež príde desivé, že ľudí ešte stále pohoršuje, keď niekto nenapĺňa predstavu o tom, ako má znieť dospelé meno.

@clarissa96 píšem ti sem svoj názor. Som Jana a moja predstava o mojom dospelom mene je Jana. Nie Janka. Nemyslíš, že môj názor pomôže autorke viac, ako tvoj?

clarissa96
16. máj 2025
@koniarova

@clarissa96 píšem ti sem svoj názor. Som Jana a moja predstava o mojom dospelom mene je Jana. Nie Janka. Nemyslíš, že môj názor pomôže autorke viac, ako tvoj?

@koniarova ja ti rozumiem, ja som sa roky chcela volať inak. Moje meno znie ako zdrobnenina a ani nie je slovenské, ale dnes ho nijako negatívne nevnímam. Doba sa posunula a ľudia zacinaju myslieť inak, miešame sa rôzne národnosti medzi sebou, a práve preto by sme už snáď nemuseli riešiť, či je lepšie Hana alebo Hanka…

koniarova
16. máj 2025
@clarissa96

@koniarova ja ti rozumiem, ja som sa roky chcela volať inak. Moje meno znie ako zdrobnenina a ani nie je slovenské, ale dnes ho nijako negatívne nevnímam. Doba sa posunula a ľudia zacinaju myslieť inak, miešame sa rôzne národnosti medzi sebou, a práve preto by sme už snáď nemuseli riešiť, či je lepšie Hana alebo Hanka…

@clarissa96 to máš pravdu. Názor ti neberiem.

marusiao
16. máj 2025

Hanka

lesiiaoldi
16. máj 2025

Ani jedno? 😉

talia16
16. máj 2025

Kristína

jaaty
16. máj 2025

Máme doma Hanku (nie Hanu), ktorá bude mať v nedeľu 18 rokov. Som rada, že sme jej vybrali práve toto meno a nesúhlasím, že sa pre dospelú ženu nehodí. Práve naopak, ak pôjdem do extrému - pani Hanka, teta Hanka…. Znie pekne, milo a nenútene.

kikusenka1
16. máj 2025

Kristína

guudy
16. máj 2025
@jaaty

Máme doma Hanku (nie Hanu), ktorá bude mať v nedeľu 18 rokov. Som rada, že sme jej vybrali práve toto meno a nesúhlasím, že sa pre dospelú ženu nehodí. Práve naopak, ak pôjdem do extrému - pani Hanka, teta Hanka…. Znie pekne, milo a nenútene.

@jaaty aj my mame coskoro 18 rocnu, ale Hanu😁. Na Slovensku sa nechava volat Hanka, vsade v zahranici Hana. Ma to vyslovene oddelene ;)
Vsetko najlepsie vasej Hanke k 18-ke🥳

slavomira236
16. máj 2025

Jaam Kristinu ma uz 25 a hovori ze som jej vybrala dobre. Vzdy bola spokojna so svojim menom aj je

ciernysokol
17. máj 2025
@guiseppinka

Na gympli som mala nemcinarku irenku. Ked som to videla na table, boli vo vitrinach, tak ma to vzdy pobavilo. Tiez poznam jednu danku a vzdy mi to trochu dvihne kutik🤭 dala by som hana a doma by som ju volala aj hanicka. Alebo vyberte meno, ktore ma -ka uz v mene lenka, dominika...

@guiseppinka ja som poznala Danu, ale vsade sa ako dospela predstavovala Danka, aj cudzim, za kazdych okolnosti. Naopak, jednej kamaratke vzdy hovorila Jana, napriek tomu, ze sme jej ako blizkej osobe vsetci vraveli Janka. Tej to tiez bolo cudne a raz Dane povedala Dana, nie Danka a ta sa tak nahnevala a vztahy boli pokazene 🙂)) sme nechapali.

bubuzu
17. máj 2025

Môj svokor je Zdenko. Každý ho volá Zdeno, ale keď niečo ide riešiť na úrad a tam sa ho pýtajú ako sa volá, musí povedať Zdenko, lebo také meno mu dali rodičia. Predstavte si vašu dcéru o 50 rokov ako hovorí tete na sociálnej poisťovni, že je Hanka. Čiže na vašom mieste by som dala Hana. Aj tak ju budete volať Hanka. My máme Grétu, ale nik jej tak nepovie.

tulipanik12
17. máj 2025

Inak chcem ešte dodať na tie sa tu opakujúce názory,že meno Hanka sa nehodí pre dospelú ženu, moja mama sa volá Anna a celý život ju volali Hanka a kamarátkinu sestru takisto a to má 65 rokov.

jamabe
17. máj 2025

Janka, Lenka su uplne bezne tvary. Sama som Janka, mam ďalšie 3 kamosky rovnako a jednu Janu. Obidve verzie za mna v pohode. V práci ma vsetci volaju Janka. Nik z toho neodpadava 😁.

malalala14
17. máj 2025

Za mňa tiež Hana nie Hanka. Na oficiálne dokumenty a v práci, na pohovoroch to znie lepšie. V rodine ju aj tak budu volat Hanka aj sa tak môže predstavovať ale oficiálne znie Hana lepšie. Áno aj Lenka je zdrobnenina, ale oficiálne je to tak používané. Nie ze ja si teraz budem vymýšľať, ze z Nely spravím Nelku a z Hany Hanku.

ninan2
17. máj 2025

Ja mám poslednú dcérku Hanu, všetci ju samozrejme zatiaľ volajú Hanka alebo my doma Hani. Ja som Nina, a som vyslovene alergická na to, keď mi niekto (okrem mojej mamy :D ) povie náhodou Ninka, aj keď to samozrejme myslí v dobrom. Pripadám si potom ako nejaké malé decko :D Ak by som to tak náhodou mala aj v OP, tak to okamžite v dospelosti mením.

barka1
17. máj 2025
@tulipanik12

Inak chcem ešte dodať na tie sa tu opakujúce názory,že meno Hanka sa nehodí pre dospelú ženu, moja mama sa volá Anna a celý život ju volali Hanka a kamarátkinu sestru takisto a to má 65 rokov.

@tulipanik12 nejde o to, ako tie ženy v dospelosti volaju...ale o to, ako to meno vyzera a znie v oficialitach. Samozrejme, ze žiadnu Hanku nezačnu všetci od jej 18r volat Hana. A samozrejme, ze je normálne, ze sa dospelé ženy aj dochodkyne oslovují Majka, Katka či Mirka....To im predsa nikto neberie a neupiera.
Ale mat na dverach, na vizitke, podpise či na životopise zdrobneninu mena, ktora sa nepoužíva bezne, je zvláštne a neznie to dobre. O to ide.
Bude raz vedkyna, právnicka či sudkyna Hanka X alebo Janka Y...
Je to moj názor, ale ja som človek, ktory má rád kulturu, tradicie a zvyky a snaží sa v nich pokračovat. To je všetko.

tulipanik12
17. máj 2025
@barka1

@tulipanik12 nejde o to, ako tie ženy v dospelosti volaju...ale o to, ako to meno vyzera a znie v oficialitach. Samozrejme, ze žiadnu Hanku nezačnu všetci od jej 18r volat Hana. A samozrejme, ze je normálne, ze sa dospelé ženy aj dochodkyne oslovují Majka, Katka či Mirka....To im predsa nikto neberie a neupiera.
Ale mat na dverach, na vizitke, podpise či na životopise zdrobneninu mena, ktora sa nepoužíva bezne, je zvláštne a neznie to dobre. O to ide.
Je to moj názor, ale ja som človek, ktory má rád kulturu, tradicie a zvyky a snaží sa v nich pokračovat. To je všetko.

@barka1 ja som napr. Slavka s krátkym a tiež sa mi to nepáči, no mám to tak aj v rodnom liste, tak bohužiaľ. Ale podľa mňa by ani na prípadnej vizitke nevyzeralo meno Hanka zle.

autor
17. máj 2025

No naozaj sa neviem rozhodnúť. Keby aj Hana a Kristína. Ktoré? Dávali sme aj deťom na výber a vždy je to pol na pol. Do škôlky kam chodí najmladší syn nie je ani jedna Hana či Kristína (90 deti). Na prvom stupni je jedna Kristína a ani jedna Hana (6 tried).

asocial
17. máj 2025

u mna uplne jednoznacne Hana Hanka.

guiseppinka
17. máj 2025

Ktire sa ti viac paci, ku ktoremu mas blizsie, ktire sa lepsie hodi k priezvisku. Mne osobne sa viac paci hana ako kristina. Kvoli tomu, ze poznam par kristin, ktore boli pre mna zvlastne. Aj to som mala napr. aj s katarinou a nakoniec sa mi tak vola dcera.

jaaty
17. máj 2025
@barka1

@barka1 doba sa mení, papierové vizitky sa pomaly vytrácajú. Spoločnosť je čoraz neformálnejšia. Vo firmách sa ľudia oslovujú krstným menom, oficiality sa vytrácajú…. Objavujú sa nové mená. Som presvedčená o tom, že nikto nebude riešiť, či ma niekto napísané Hana, Hanka, Hannah…. a to bez ohľadu na to, či je to lekar, učiteľ či manažér….

bg92
17. máj 2025

Hanka dieta raz vyrastie do dospelej osoby, Hanku by som nedavala… to su ako tie Janky a Ivanky v rodnom liste - proste vo formalnej komunikacii napriklad v praci ked sa tak niekto predstavi tak posobi velakrat velmi cudne aj ked sa chudak tak naozaj vola
Ja by som dala Kristinu aj ked sa mi Hana paci viac ale je ich velmi vela teraz.

martinadomianova
18. máj 2025

Poznám menovkyne oboch mien. Ale mne osobne sa vica páči Kristína.

Strana
z2