icon

Nevieme sa zhodnúť na priezvisku dieťaťa

ah1234
23. máj 2018

Ahojte, s priateľom čakáme dieťaťko (som cca 19tt) a nevieme s "zhodnúť" na priezvisku. Som z toho pomerne nešťastná už, lebo veľmi chápem jeho dôvody, že chce, aby malá mala jeho meno, ale neviem sa s tým stotožniť. Ide o to, že všade počúvam, že keď má mamička iné priezvisko ako dieťa, tak býva problém, že všade musí vysvetľovať, dokazovať, že dieťa je jej a mne to príde divné, keďže ja sa budem o malú primárne starať a aj finančne nebudeme odkázané na partnera (už som počula aj názor, že otec živí rodinu, takže má mať dieťa po ňom priezvisko).
Môj otec nás opustil kvôli inej, keď som mala 12, ale keby sa opýtate mojich rodičov, keď ma čakali, tak vám 100% povedia, že by sa nikdy nerozviedli. A rozviedli sa.. Mamka to mala ťažké, lebo tatko aj celá jeho rodina sa ku nám nesprávali ideálne a nechcela si zmeniť priezvisko kvôli nám deťom, aj keď inak by chcela. Tak to mám v sebe zakorenené.
S priateľovou rodinou moc nevychádzame, nemajú ma radi, vyvolávajú, že kvôli mne sa dieťa určite narodí postihnuté a zatiaľ, čo moja rodina by najradšej videla svadbu, oni doslova povedali, že si vydýchli, že sa neberieme v dohľadnej dobe. Brať by sme sa aj chceli, ale až po škole (je to komplikované aj kvôli môjmu otcovi z právneho hľadiska, aj máme toho teraz veľa kvôli škole), ale ja si plánujem nechať svoje priezvisko. Trochu sa obávam toho, že to raz nedopadne dobre s nami, hlavne kvôli tomu, čo vyvádza partnerova rodina odkedy som tehotná. My nemáme nijaké závažnejšie problémy medzi sebou, či už žiarlivosť, nevera, financie, rozumieme si, ale priateľ sa rodine nevie vzoprieť a oni sa nám už teraz starajú do výchovy a vzťahu a on "strká hlavu do piesku" a radšej sa zastane ich, aby sa s nimi nemusel hádať.
Teraz som čítala prípad, že na rakúskom letisku mali problém slovenskú mamičku pustiť cez kontrolu, lebo mala iné priezvisko ako jej dieťa, našťastie tam bol otec dieťaťa.. Ale čo keď sa mi raz stane, že pôjdem niekam sama? Veď ani sa nemusíme rozísť, ale občas chodíme aj bez seba niekam.. To tam budem zložito musieť dokazovať, že dieťa, o ktoré sa starám, milujem ho nadovšetko, je moje?
Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť a fakt neviem, ako to zmeniť. :( On o mojom ani počuť nechce, nechcem, aby bol pre to nešťastný. Už neviem, z akého pohľadu na to pozrieť, aby som sa s tým rýchlo zmierila, keď proste vnútorne s tým zmierená nie som..

Poprosím dopredu, odpustite si poznámky o tom, ako sa dvaja ľudia majú brať, keď čakajú dieťa, alebo, že si mám zobrať po svadbe priateľove priezvisko a podobne, to mi fakt nepomáha a svoj názor aj tak nezmením.. Ďakujem 🙂

veronikaszabova
23. máj 2018

@ah1234 moji dvaja synovia maju priezvisko po otcovi - maju 4 a 9 rokov. Za celu tu dobu som nikomu a nikde nemusela dokazovat, ze su chalani moji ;) a nie, nenosim ani ich rodne listy so sebou. Do zahranicia beriem pas a staci. A aj ked s nami nie je ich otec.
V dnesnej dobe je normalne, ze deti maju ine priezviska, ako matky ;)

ressankajanka
23. máj 2018

@bluka2 Veď práve, že nechce, aby jej ľudia písali opačné názory voči predstavám aké si vytvorila, ale tomu sa asi nevyhne 🙂 Každý sme si strojcom svojho života, odpoveď zvonku nepríde, lebo každý to vnímame zo svojho uhla pohľadu a po svojich rôznych skúsenostiach, je to veľmi subjektívne.

diana20
23. máj 2018

Kašli na to co si kto myslí, že nie ste zobrati à neviem aké hlúposti, že máš dieťa s inym à blbosti kvôli priezvisku.. Ja mam deti s Francúzom a žijeme vo Francúzsku.. Nie sme zobrati a deti majú priezvisko po mne.. Najprv sme chceli dat obe, ale je to príliš komplikovane a zatiaľ sme to odložili na neskor.. Vôbec nechápem ten názor, že či to nie je jeho dieťa keď nemôže mať jeho priezvisko.. No a moje dieťa to nie je keby malo jeho priezvisko? To je totálna hlúposť.. Je to otec tak bude mať rád dieťa aj s tvojim priezviskom.. Presne ako píšeš, je to nevyspytateľné, všeličo sa môže stať a ak sa raz rozidete, lebo je to veľmi jednoduché keď nie ste zobrati, je lepšie pre teba a aj pre dieťa mat tvoje meno..

ah1234
autor
23. máj 2018

@ressankajanka
ja nikde nepíšem, že mám jasno, práve asi nemám, keď som naklonená k tomu dať priateľove prievzisko, ako bol šťastný, ale zároveň s tým nie som stotožnená vnútorne. Keby mám jasno, tak sa mi tie dva pohľady nebijú. Neviem, kde je problém teraz, tak asi som chcela počuť názory a skúsenosti "jednej aj druhej strany," ktoré by mi mohli pomôcť. Keby jasno mám, tak načo by som zakladala diskusiu ;)

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 Napísala som svoj pohľad na to 🙂 Pre mňa je pojem "rodina" dôležitá a to tvrdí osoba, ktorá je vydatá druhýkrát. Napriek tomu (aj keď som už mala späť svoje rodné priezvisko), dala som si manželove a aj naše deti sa budú volať ako my dvaja. Mne to príde, že dnes už pojem "rodina" nič neznamená, ako keby dieťa bola kúpa auta a prepis na moje meno či manželove meno. Neviem, nestotožňujem sa s tým tiež ☹

ah1234
autor
23. máj 2018

@diana20 Pre mňa by bolo také ideálne riešenie mať obe priezviská, ale naše zaostalé štáty to nedovoľujú (hovorím naše, lebo priateľ je Čech a žijeme v ČR a nedovoľuje to ani ČR ani SR) 😠

diana20
23. máj 2018

@ah1234 ja som tiež chcela obe a narazila som na ten istý problém ako ty.. Prvý syn je narodený na Slovensku a nemohol mať kvôli tomu dve priezviska.. Ak sa nám to podarí zmeniť tu, potom to schvália na Slovensku.. A druhy syn hé narodený tu a aj keď je to tu môže dať deťom dve priezviska, tak sa nedalo.. Pretože súrodenci musíš mat rovnaké priezviská.. Preto som zvedavá že čo ak raz budem mat dcéru.. Chcem, aby mala dievčenskú formu priezviska, ale asi sa to nebude dat 😕

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 Jeeej, tiež žijem v ČR, manžel je Čech 😉 Čakám tiež bábo, som zhruba v rovnakom týždni ako si ty. Mne to príde prirodzené v rámci lásky, úcty, dôvery v manželstve, že sa budeme volať ako rodina a že to spoločne zvládneme, budeme ťahať za jeden koniec a podporíme sa aj v ťažších časoch. Pri tomto mužovi som to tak cítila. Píšeš, že vy dvaja nemáte problémy, určite si to nenechajte kaziť vašimi rodinami či nepríjemnými spomienkami, toto je len o vás dvoch. Žiadne rodiny nie sú dokonalé a pre nikoho asi nebudeme dosť dobrí, ani sa nezavďačíme. Držím palce, aby sa to vyriešilo k spokojnosti oboch 🍀

babi81
23. máj 2018

@ah1234 ahoj, ja mam priezvisko ine ako moja dcera, ona ma domonca 2obcianstva, lietame skoro kazde 2mesiace a nikdy som nemala problem na letisku, kontrole alebo hocikde, koli tomu ze ma moja dcera ine priezvisko a to vo viedni uz toboz nie, pravda je ze z bratislavy som nikdy neletela kedze sem normalna spolocnost nelieta.vacsinou lietam s nou sama a vzdy v pohode, nemusela som doteraz dokazovat, ze som jej mama a to ma 2roky.tiez vydata este niesom 🙂

sissy27
23. máj 2018

@ah1234 no u mňa by to bola rýchla debata. Dieťaťu by svoje priezvisko dal a tebe nie? Až si ťa vezme za manželku, tak potom sa môžete o tom baviť. Alebo ak mu ide o to mať rovnaké priezvisko ako jeho dieťa, tak kľudne si ho môže zmeniť on. Koniec debaty.
Absolútne nechápem, čo je to za zmýšľanie, že chlap trvá na tom, aby dieťa malo jeho priezvisko, ale žena, ktorá to dieťa porodila, mu nestojí za to, aby ju oficiálne prijal ako rodinu.
A prečo ty jeho ľutuješ a nechceš aby bol chudáčik nešťastný? On na teba takéto ohľady očividne neberie.

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 Vieš, on to berie ťažko aj preto, lebo tam máš nepekné spomienky kvôli rodičom a že si si tým musela prejsť v detstve sama. Môže to vnímať tak, že si nechávaš zadné dvierka "ak sa raz rozvediete" a určite mu to nie je príjemné, ak ťa ľúbi a aj vašu malú v brušku. Tiež tu aj študujem v ČR, máme to dosť podobné. Ja som zase zvažovala, či mám ísť do ďalšej svadby, už som sa vydávať nechcela kvôli nepekným spomienkam z minulosti...ale prečo by mal za to trpieť muž, ktorý za to stojí? Dnes určite neľutujem.

ressankajanka
23. máj 2018

@sissy27 Autorka predsa nepíše, či sa manželovi páči alebo nepáči, že si chce po svadbe nechať svoje priezvisko.

bluka2
23. máj 2018

A ked jeho rodina ma take reci, ze dieta bude postihnute (wtf?!), tak ako sa k tomu on stavia? Drzi s tebou, so svojou rodinou, ci je mrtvy chrobak?

robodracica
23. máj 2018

Nemyslím si že by mal byť až taký problém s tým že nebudeš mať s dieťaťom rovnaké priezvisko. Napr. v Taliansku si ženy nemenia priezvisko, celý život majú len svoje rodné priezvisko. Deti majú v manželstve priezvisko po otcovi. To by tým pádom mali mať všetky talianky problémy pri cestovaní nakoľko nemajú rovnaké priezvisko ako dieťa /deti.

bluka2
23. máj 2018

@ressankajanka Tiez nepise, ci sa jej paci, ze si on chce nechat svoje ;)

ressankajanka
23. máj 2018

@bluka2 Tak ak to nepíše, načo robiť negatívne dedukcie? 😀

sissy27
23. máj 2018

@ressankajanka je to priateľ, otec dieťaťa, žiadny manžel. On chce, aby malo dieťa priezvisko po ňom, ja osobne na to dôvod nevidím, hlavne nie v stave "priateľ". Ak mu ide o to, aby malo dieťa rovnaké priezvisko ako on, tak si kľudne môže zmeniť priezvisko on, aký problém?
@ah1234 pozri, keby si nemala problém s tým dať priateľove priezvisko, tak neriešiš. Už len preto by som to nedala - lebo nie som na 100% presvedčená o tom, že to tak chcem. Časom sa to celé nejak vykryštalizuje, možno príde aj na tú svadbu a možno aj ty prídeš do štádia, že vlastne chceš mať jeho priezvisko po svadbe, tak zmeníte aj dieťaťu.
Ak dáš svoje priezvisko, tak to celkom určite ľutovať nebudeš, nech už by to medzi vami pokračovalo akokoľvek. Ak dáš jeho priezvisko a neskôr z nejakého dôvodu budeš ľutovať, tak máš smolu, nezmeníš to, potrebovala by si jeho súhlas a ten ti on nedá... prípadne rozhodnutie súdu, ale tam je výsledok neistý...

topasitta
23. máj 2018

@ah1234 ahoj. Myslim, ze priezvisko momentalne nie je az taky problem ( ja by som mala v tom jasno. Trvala by som na svadbe a potom rovnake priezvisko pre vsetkych, alebo ked chce zit ako druh a druzka dieta bude mat moje priezvisko).

Skor by som sa zamyslela nad tym, ze si ta partner podla tvojich slov nezastane. Doteraz bol pokoj, bez problemov, a pri prvom naznaku ma hlavu v piesku. Co ked pridu narocnejsie situacie? A to ver, ze pridu,nezelam ti ich, ale v zivote to tak byva. Co budes potom robit? Aku mas v nom oporu? Treba si to vydiskutovat hned, aby ste v buducnosti boli v dolezitych veciach jednotni, nie ako by si priala jeho rodina.. ty a dietatko ste jeho nova rodina.
Drzim palce 😘

ressankajanka
23. máj 2018

@sissy27 Predsa písala, že brať sa chcú, nieže svadbu vylučujú 🙂 Nám bolo napr. jedno, či otehotniem pred svadbou, aj tak by som dala priezvisko manžela, nakoniec sa nám to podarilo až pár mesiacov po svadbe. Ja tam problém nevidím, akurát v jej bloku z vlastnej zlej skúsenosti kvôli rozvodu rodičov a obáv z budúcnosti. Príde mi to, že ešte sa ani nevzali a už sa tu ľudia oháňajú súdmi, právami a neviem čím. Prečo by to tak malo skončiť? Veď by mali práve prežívať najkrajšie obdobie spoločného života, kedy čakajú bábätko ❤

nellita
23. máj 2018

Moj priatel je bulhar,dcera ma priezvisko po nom ja svoje a nikdy sa nikto nepytal preco mam.ine. jedine ked dcera bude starsia bude sa asi pýtať preco mam.ine priezvisko a to bude fuška vysvetlit jej.Ostatni ma nezaujímajú co si myslia.

lenka1993
23. máj 2018

Tiez som nazoru ze dieta ma mat meno rovnake ako jeho matka. My sme sa sice zobrali ale keby nie tak urcite ma dieta moje meno. Po svaxbe by som mu ho kludne zmenila na take ake by sme ho mali cela rodina.

ah1234
autor
23. máj 2018

@topasitta Presne včera sme mali túto debatu, lebo napríklad máme psa. Má dosť tráviace problémy a aj nechceme, aby sa naučil žobrať o jedlo. Priateľ bol cez víkend doma so psom a Dimi sa vráti s hnačkami a skočil mi po chedare, kým som bola v kúpeľni. Samozrejme, že mu jeho rodina celý víkend hádzala jedlo od stola. Máme spoločnú výchovu, len granule mu dávame a ani moje rodina, ani naši kamaráti psovi hádzať nechcú, ale pred svojou rodinou sa tvári, že toto nie je spoločná výchova ale moja, lebo sa s nimi nechce hádať. Strašne som sa zľakla, že keď sa trebárs dohodne niečo ohľadom dieťaťa, napríklad sme za jedno v tom, že nebude papať "nezdravé sladkosti" kým je malé, tak u jeho rodičov to zrazu nebude platiť a budú ho krmíť Marlenkou, horalkami a pod. (žijú dosť nezdravo a práve mi vyčítajú, že mám zdravý životný štýl, takže je tam predpoklad). Povedala som mu, že nielenže je to nevýchovné, ale aj ako to bude mála vnímať, keď moja rodina jej bude podstrkovať zdravé, napečené dobroty a druhá rodinka jej bude dávať Marlenku, ktorá bude niečo nové, sladké, "zakázané".. On povedal najprv, že jeho rodina má právo robiť si s dieťaťom, čo chce, vždy sa najprv hrozne vytočí, aj keď sa s ním kludne komunikujem, ale potom, keď sa ukludnil, tak uznal, že rodičia sme my a pravidla budú musieť dodržiavať všetci. Tak uvidíme, ako to bude v praxi, ale ja mu verím, že raz keď majú uvidí, tak si bude brániť svoju výchovu, lebo to bude jeho bábo a nikoho iného 🙂

montemotherone
23. máj 2018

@ah1234 budem stručná. Presne toto je jeden z dôvodov, prečo som zástanca svadby ešte predtým, ako majú dvaja spolu dieťa 😕

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 Takéto príbehy prežíva každá druhá rodina, nie je to nič výnimočné. Držte spolu, stále ❤

beky1813
23. máj 2018

@ah1234 ohladom stravy nestresuj, pokial ma dieta zaklady z rodiny, vikendove rozmaznavanie od starkych mu neublizi.

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 A keď tu bude pár múdrych rád ohľadne toho aká je manželova rodina hnusná, chcela by som počuť pár reálnych príbehov s ich svokrami. Tiež veľakrát manželovu "maminku" len prehĺtavam, ale to je taká asi naozaj každá druhá 😅 Hlavne sa nedaj, máte jeden druhého, rodičia tu večne nebudú, vy ste rodina, ktorá preberá pomyselné žezlo. Oni už svoje deti vychovali, ako píše vyššie kočka, občas na rozmaznanie je to fajn. A tiež dáva svokra jedlo od stola nášmu psíkovi, ale doma vie, že nič nedostane 😂

ah1234
autor
23. máj 2018

@sissy27 Skúsim sa s ním porozprávať o tom, čo by hovoril na to, kebyže dáme moje priezvisko a po svadbe zmeníme na neho. Ja mu verím, že si ma chce vziať, aj ja jeho, ale občas mám pocit, že kým nie sme svoji, tak je to tak, že rozísť sa môžeme aj kvôli "blbosti". Ja si napriek všetkému manželstvo vážim a myslím si, že dvaja ľudia sa skôr rozídu, ako rozvedú, to už berú ako väčši záväzok (snáď) a je ťažšie len tak tresnúť dverami a nikdy sa nevrátiť. Minimálne si môžem dať po svadbe obe priezviska (nad čím uvažujem, iba svoje si chcem určite nechať) a "problém" by sme mali vyriešený (dieťa a ja by sme mali rovnaké priezvisko, aspoň "časť")

topasitta
23. máj 2018

@ah1234 no vidis, a sme doma. A jedna sa len o krmenie psa. Pokial nebude sam chciet, nic sa nezmeni. Nie si im sympaticka, tak aj keby si bola dokonala, nasli by si nieco na rypnutie.
Pozor, teraz v tehotenstve aj ked budes po porode, v hormonalnych vykyvoch, aby si to nevnimala o to tazsie. A on tiez, kedze tvoja pozornost bude v prvom rade na dietatku. Poziadaj ho, aby bol pevny vo svojich rozhodnutiach aj pred svojou rodinou napriek rozdielnym nazorom a aby si ta zastal. Alebo ak ma iny nazor ako ty, nech ti falosne doma nepritakava a az pred rodinou povie pravdu .
Nech je malemu vzorom a tebe oporou.

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 No neviem, ja som bola rozvedená za 15 minút, to je ako po hádke tresnúť dverami 🙂 Skôr ide o to, aby si nemala strach do toho vstúpiť. Tiež som zvažovala, že si nechám svoje priezvisko, atď., ale dnes naozaj neľutujem. Prišlo by mi zvláštne, keby šiel manžel pre dieťa do škôlky a volalo by sa inak, vyzeralo by ako osvojené. Ak príde matka pre dieťa, ktoré sa volá inak, je to v dnešnej dobe normálne. Možno preto to muž berie ťažšie.

ressankajanka
23. máj 2018

@topasitta Máloktorí muž sa postaví medzi matku a ženu, to je ako dávať ruku do osieho hniezda, potom tak akurát udobruje obe 😀 Nemusí im byť nesympatická, stačí, že majú svoje zaužívané pravidlá a tie jej pravidlá im prídu zvláštne, každý sme nejaký. Nechcem sa zastávať jeho ani jeho rodiny, len mi príde pritiahnuté za vlasy odsudzovať niekoho, koho nepoznám. A dokonca nepoznám ani dokonalú rodinu, jedine takú, ktorá sa na ňu hraje.