icon

Nevieme sa zhodnúť na priezvisku dieťaťa

ah1234
23. máj 2018

Ahojte, s priateľom čakáme dieťaťko (som cca 19tt) a nevieme s "zhodnúť" na priezvisku. Som z toho pomerne nešťastná už, lebo veľmi chápem jeho dôvody, že chce, aby malá mala jeho meno, ale neviem sa s tým stotožniť. Ide o to, že všade počúvam, že keď má mamička iné priezvisko ako dieťa, tak býva problém, že všade musí vysvetľovať, dokazovať, že dieťa je jej a mne to príde divné, keďže ja sa budem o malú primárne starať a aj finančne nebudeme odkázané na partnera (už som počula aj názor, že otec živí rodinu, takže má mať dieťa po ňom priezvisko).
Môj otec nás opustil kvôli inej, keď som mala 12, ale keby sa opýtate mojich rodičov, keď ma čakali, tak vám 100% povedia, že by sa nikdy nerozviedli. A rozviedli sa.. Mamka to mala ťažké, lebo tatko aj celá jeho rodina sa ku nám nesprávali ideálne a nechcela si zmeniť priezvisko kvôli nám deťom, aj keď inak by chcela. Tak to mám v sebe zakorenené.
S priateľovou rodinou moc nevychádzame, nemajú ma radi, vyvolávajú, že kvôli mne sa dieťa určite narodí postihnuté a zatiaľ, čo moja rodina by najradšej videla svadbu, oni doslova povedali, že si vydýchli, že sa neberieme v dohľadnej dobe. Brať by sme sa aj chceli, ale až po škole (je to komplikované aj kvôli môjmu otcovi z právneho hľadiska, aj máme toho teraz veľa kvôli škole), ale ja si plánujem nechať svoje priezvisko. Trochu sa obávam toho, že to raz nedopadne dobre s nami, hlavne kvôli tomu, čo vyvádza partnerova rodina odkedy som tehotná. My nemáme nijaké závažnejšie problémy medzi sebou, či už žiarlivosť, nevera, financie, rozumieme si, ale priateľ sa rodine nevie vzoprieť a oni sa nám už teraz starajú do výchovy a vzťahu a on "strká hlavu do piesku" a radšej sa zastane ich, aby sa s nimi nemusel hádať.
Teraz som čítala prípad, že na rakúskom letisku mali problém slovenskú mamičku pustiť cez kontrolu, lebo mala iné priezvisko ako jej dieťa, našťastie tam bol otec dieťaťa.. Ale čo keď sa mi raz stane, že pôjdem niekam sama? Veď ani sa nemusíme rozísť, ale občas chodíme aj bez seba niekam.. To tam budem zložito musieť dokazovať, že dieťa, o ktoré sa starám, milujem ho nadovšetko, je moje?
Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť a fakt neviem, ako to zmeniť. :( On o mojom ani počuť nechce, nechcem, aby bol pre to nešťastný. Už neviem, z akého pohľadu na to pozrieť, aby som sa s tým rýchlo zmierila, keď proste vnútorne s tým zmierená nie som..

Poprosím dopredu, odpustite si poznámky o tom, ako sa dvaja ľudia majú brať, keď čakajú dieťa, alebo, že si mám zobrať po svadbe priateľove priezvisko a podobne, to mi fakt nepomáha a svoj názor aj tak nezmením.. Ďakujem 🙂

nellita
23. máj 2018

@tomikejt @vroni ste to zazili,ze ste mudre? Ja ano!

tenerifka
23. máj 2018

@ah1234 ja len kratko, precitala som si vsetky tvoje prispevky a ak by som bola v tvojej situacii, urcite by som nedala svojmu dietatu priezvisko po priatelovi, ako tu bolo uz velakrat spominane, je to len priatel(nie manzel) a sudiac podla toho, co si pisala, je aj v tomto nahuckany od svojej rodiny+muzska jesitnost. Nech sa aj na hlavu postavi....
Ja som bola vydata za Slovaka, potom som sa rozviedla, zmenila som si priezvisko na dievcenske, ale exmanzel nesuhlasil so zmenou pre dceru, takze sme 4000km od Slovenska fungovali s rozdielnymi priezviskami, bolo to velakrat dost komplikovane. Dcera si po 18-ke sama zmenila priezvisko na moje a bio otca nechce ani vidiet
Uz takmer 20 rokov som vydata za Spaniela, nase spolocne deti maju 2 priezviska-po mne a po manzelovi, a ja mam svoje po mojich rodicoch(tu to takto funguje)

tomikejt
23. máj 2018

@nellita áno zažila , na matrike sa nas pani opytala na akom priezvisku sme sa dohodli

vroni
23. máj 2018

@nellita, co mas na mysli? Dieta s debilkom, co sa chcel sudit za priezvisko? Nie (asi by som umrela od smiechu) Dieta, ktoremu bolo treba priezvisko po otcovi vybojovat? Ano (protivnikom ale nebol otec dietata ale statne organy). Takze zakona som velmi dobre znala. Mozes to nazvat aj mudra, ak sa ti to viac paci. 😉

tomikejt
23. máj 2018

@nellita tu máš aj citáciu zo zákona :
Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva,2) prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov.

nellita
23. máj 2018

@tomikejt musis citat aj medzi riadkami,mne osobne je to jedno,pisala som svoju skusenost.

nellita
23. máj 2018

@tomikejt tak mila pani,u mna nie

tomikejt
23. máj 2018

@nellita tak si si mala prestudovat zakon, dieta moze mat priezvisko po matke a zároven otec moze byt zapísaný v rodnom liste. tak nemýľ autorku, zákon nepustí.

ah1234
autor
23. máj 2018

@tomikejt
@nellita nebojte sa, moja cela rodina su pravnici, zakony poznam 🙂 ale sme partneri, tak dufam, ze nenastane situacia, ked sa budem musiet ohanat zakonnikom ohladom tohto..

domak2
23. máj 2018

@bluka2 the name must be the same a potom nasleduje co? Ved kopa krajin si nemeni meno po muzovi, Spanielsko len na priklad, tak nemozu cestovat? A pri cestovani sa proste berie aj rodny list, problem vyrieseny.

zuzanapjat
23. máj 2018

@ah1234 mne nešlo o súdenie... nemyslim si že si zrela na psychologa pre rozmyslanie nad priezviskom, ale ten strach z rozchodu, rozvodu apd. je podla mna u teba stale aktualny a osobne si myslim, ze je to riadna záťaž, nosiť toto v hlave. Ak mate 3 roky pekny vzťah a dieťa ste planovali, nevidim dôvod na to, aby si špekulovala nad tým, že ty raz budeš cestovať sama s dieťaťom..... no tak vezmeš rodný list so sebou.... to je taká katastrofa? Nemyslím. Daj mu dve priezviská..... vybavené. Rodinu si nik nevyberá a každý je citlivý na tú svoju, aj tvoj partner. Hoci to svoje si určite pomyslí, ale nie je asi typ, ktorý bude kolo toho rozoberať a kydať na vlastných. Iné by bolo keby sa ťa nezastal. To samozrejme zamrzí, ale aj na tom sa dá pracovať. Toto je asi prvý taký problém..... a problémy sú na to, aby sa prekonávali.

ave17
23. máj 2018

@sissy27 ona napísala,ze po svadbe si priezvisko tak či tak nezmení.

sense
23. máj 2018

@tomikejt suhlas my tiez ked sme robili uznanie otcovstva pred narodenim bolo ze muz priznava ze je otcom este nenarodeneho ale pocateho dietata a potom sa nas matrikarka spytala ako sme sa dohodli na priezvisku a zapisala priezvisko na kt sme sa dohodli

bluka2
23. máj 2018

@domak2 .
V Spanielsku maju deti predsa dvojite meno, po matke a po otcovi napri "Mendoza Sanches", nie?

If you are traveling with a minor aged 16 and below, you must provide the following:
Names must be the same, family or birth certificates must be supplied.
If not of the same family, a letter from birth parent, guardian – with documentation showing guardianship

diana20
23. máj 2018

@zuzanapjat na Slovensku ani v Čechách sa nedajú dat dve priezviská.. Myslím, že sa dá, ale ba keď sú rodičia zobrati a pri svadbe rozhodli, že ich deti budú mať dve mená, ale tým som si nie ista.. Nepamätám si to presne už..

obcanka123
23. máj 2018

@ressankajanka ja svokru nemám (zomrela ešte predtým než sme sa spoznali s priateľom).. na jednej strane ma potešilo že budem mať len svokra..ale keď ti mám pravdu povedať, on nie je ako jedna svokra ale ako 10 naraz a v jednej miestnosti.. takže užívajte si svoje svokry 😂 svokrovia sú stokrát horší 😉

ave17
23. máj 2018

@midka vieš,nejde o to,ze muž si nechce zobrať ženu,môže to byť aj opačne🙂

zuzanapjat
23. máj 2018

@diana20 to som nevedela.

ave17
23. máj 2018

@nellita blbosť,keď nie sú zobrati a idú na matriku podpísať vyhlásenie otcovstva,píšu tam ako sa bude volať dieťa,je to o dohode.Osobná skúsenosť.

domak2
23. máj 2018

@bluka2 to sa mi nezda ani dobre stylizovane, names must be the same. Ked uz tak surnames, snad nepojde Emil Emil s Emilom Emilom. Alebo ze musia byt zhodne s tymi na dokladoch. A aj tak tam treba rodny list.

bluka2
23. máj 2018

@ave17 Presne, vola sa to dohoda o priezvisku dietata. mna by zaujimalo, co sa teda stane, ked sa rodicia nedohodnu?

tomikejt
23. máj 2018

@bluka2 ak sa nedohodnú, priezvisko určí súd..

bluka2
23. máj 2018

@domak2 Mne sa tiez zda divne, ze tam maju akoby 2 pripady: 1) names are the same, 2) cestovanie s minor nie z rodiny. Akoby nieco medzitym ani neexistovalo. Preto tu reagujem na prispevky, ze mat ine meno ako dieta nie je v dnesnej dobe bezne vsade na svete. Ked to tak este supnu na oficialnu stranku.

bluka2
23. máj 2018

@tomikejt To by ma zaujimalo, podla coho potom urci to priezvisko sud? Podla toho, kto sa o dieta viac stara, ci ako?

bluka2
23. máj 2018

@domak2 Ohladne names by som neslovickarila. Je jasne, ze to znamena surnames. Jasne, ze nedovoluju Jankam cestovat iba s Jankami a Emilom s Emilmi...

tomikejt
23. máj 2018

@bluka2 to neviem 😏mám inú skúsenosť, ja som dala priezvisko po otcovi, keď mal syn dva roky, chcela som zmeniť na svoje keďže sme sa rozišli, ex nesúhlasil, tak som dala žiadosť na súd a súd mi to schválil aj keď on nesúhlasil.. tak myslim ze keby sa rodičia nedohodli aké priezvisko bude mať dieťa, myslím že súd by sa priklonil na stranu matky..

titla
23. máj 2018

@ah1234 Ja som svojmu mužovi v čase keď sme ešte neboli svoji na rovinu povedala, že ak porodím dieťa ako slobodná matka, bude mať priezvisko po mne. Zariadil sa podľa toho a o bábo sme sa začali snažiť až po zásnubách. Teraz mám jeho priezvisko, takže tento problém riešiť nebudeme, ale mne šlo o princíp. Ak je tvojim hlavným dôvodom strach, že budeš mať "administratívne" problémy, lebo sa budeš volať inak ako tvoje dieťa, tak v súčasnosti to už problém nie je. Toľko detí má iné priezvisko ako rodičia. A nechápem prečo si myslíš, že nemôžeš mať dve priezviská. Moja sesternica si po vydaji nechala aj svoje aj mužovo priezvisko a nebol s tým problém. Podľa Zákona o rodine pripadajú do úvahy tieto 3 možnosti:

priezvisko jedného zo snúbencov sa stane ich spoločným priezviskom (zväčša je to žena, ktorá opustí svoje priezvisko),
každý si ponechá svoje doterajšie priezvisko
priezvisko jedného z nich bude ich spoločným priezviskom a jeden z nich si zároveň ako v poradí druhé priezvisko ponechá svoje doterajšie priezvisko: ak už ale jeden snúbenec dve priezviská má, musí si vybrať, ktoré z jeho dvoch doterajších priezvisk bude po uzavretí manželstva v poradí uvedené ako druhé priezvisko.

bluka2
23. máj 2018

@tomikejt Tak som rada, ze to odklepli

bluka2
23. máj 2018

@titla 2 priezviska mozu byt nerealisticke napriklad pre tych, ktori maju obe priezviska velmi dlhe