icon

Nevieme sa zhodnúť na priezvisku dieťaťa

ah1234
23. máj 2018

Ahojte, s priateľom čakáme dieťaťko (som cca 19tt) a nevieme s "zhodnúť" na priezvisku. Som z toho pomerne nešťastná už, lebo veľmi chápem jeho dôvody, že chce, aby malá mala jeho meno, ale neviem sa s tým stotožniť. Ide o to, že všade počúvam, že keď má mamička iné priezvisko ako dieťa, tak býva problém, že všade musí vysvetľovať, dokazovať, že dieťa je jej a mne to príde divné, keďže ja sa budem o malú primárne starať a aj finančne nebudeme odkázané na partnera (už som počula aj názor, že otec živí rodinu, takže má mať dieťa po ňom priezvisko).
Môj otec nás opustil kvôli inej, keď som mala 12, ale keby sa opýtate mojich rodičov, keď ma čakali, tak vám 100% povedia, že by sa nikdy nerozviedli. A rozviedli sa.. Mamka to mala ťažké, lebo tatko aj celá jeho rodina sa ku nám nesprávali ideálne a nechcela si zmeniť priezvisko kvôli nám deťom, aj keď inak by chcela. Tak to mám v sebe zakorenené.
S priateľovou rodinou moc nevychádzame, nemajú ma radi, vyvolávajú, že kvôli mne sa dieťa určite narodí postihnuté a zatiaľ, čo moja rodina by najradšej videla svadbu, oni doslova povedali, že si vydýchli, že sa neberieme v dohľadnej dobe. Brať by sme sa aj chceli, ale až po škole (je to komplikované aj kvôli môjmu otcovi z právneho hľadiska, aj máme toho teraz veľa kvôli škole), ale ja si plánujem nechať svoje priezvisko. Trochu sa obávam toho, že to raz nedopadne dobre s nami, hlavne kvôli tomu, čo vyvádza partnerova rodina odkedy som tehotná. My nemáme nijaké závažnejšie problémy medzi sebou, či už žiarlivosť, nevera, financie, rozumieme si, ale priateľ sa rodine nevie vzoprieť a oni sa nám už teraz starajú do výchovy a vzťahu a on "strká hlavu do piesku" a radšej sa zastane ich, aby sa s nimi nemusel hádať.
Teraz som čítala prípad, že na rakúskom letisku mali problém slovenskú mamičku pustiť cez kontrolu, lebo mala iné priezvisko ako jej dieťa, našťastie tam bol otec dieťaťa.. Ale čo keď sa mi raz stane, že pôjdem niekam sama? Veď ani sa nemusíme rozísť, ale občas chodíme aj bez seba niekam.. To tam budem zložito musieť dokazovať, že dieťa, o ktoré sa starám, milujem ho nadovšetko, je moje?
Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť a fakt neviem, ako to zmeniť. :( On o mojom ani počuť nechce, nechcem, aby bol pre to nešťastný. Už neviem, z akého pohľadu na to pozrieť, aby som sa s tým rýchlo zmierila, keď proste vnútorne s tým zmierená nie som..

Poprosím dopredu, odpustite si poznámky o tom, ako sa dvaja ľudia majú brať, keď čakajú dieťa, alebo, že si mám zobrať po svadbe priateľove priezvisko a podobne, to mi fakt nepomáha a svoj názor aj tak nezmením.. Ďakujem 🙂

vroni
23. máj 2018

@bluka2, nepochybne su. Lenze ja zase nerozumiem, preco sa konecne nerozkyvu kompetentni k tomu, aby v detskych pasoch boli zapisani zakonni zastupcovia. Maju to tak krajiny, kde si zeny menit meno nemozu (neviem, ci ichnebude dokonca vacsina) a problem vyrieseny. Lebo povedzme si uprimne, ked na tej hranici stretnes veleduleziteho blba, tak ti ani ten rodny list uznat nemusi....

bluka2
23. máj 2018

@vroni podľa mňa je prakticky nemožné urobiť to čo píšeš, lebo každá krajina má inú predstavu o tomto, kto by mal byť zákonný zástupca dieťaťa. Čiže v jednej krajine to môže byť napríklad iba matka a v inej v rovnakom prípade obaja. Mám dojem, že nejaké jednotné pravidlo či systém sa ešte dlho nevymysli, ale ktovie

eva112014
23. máj 2018

@ghostsgirl Pobavila si ma! Ja keď som sa narodila, tak mama mi dala svoje krstné meno! Dostala som meno, ktoré nikdy neznášala. Vraj preto, že nech mám aspoň krstné meno po nej, keď už sa celá podobám na otca!A keď som porodila ja, tak mi hovorila to isté, nech dám moje meno, lebo sa malá podobá na otca.Dala som také, ktoré sa mi páčilo.Nie preto, aby bolo lebo! Nemali sme svadbu, lebo som mala ešte VŠ, riešila zamestnanie (lepšie platené), potom RD a chcela som dieťa. Áno, skôr ako svadbu. Nechcela som sa tehotná vydávať. To by vyznelo, že berie si ma len preto, lebo som tehotná..... Páči sa mi teraz, že akým je otcom a partnerom. A teraz cítim, že prišiel ten čas ... Slovo snúbenica, som nepoužívala nikde! Nikto sa nás na to nepýtal, že sme zasnúbení, či ako. Skôr sa pýtajú, že kedy bude druhé 😄

ah1234
autor
23. máj 2018

@zuzanapjat ja sa ale napriklad viem postarat sama o seba aj dieta financne, takze ani toto pre mna nie je moc argument. Mam rovnako financii ako moj partner a aj podporu rodiny kedze este studujem. Ako ja nezastavam ani jeden extrem - podla mna ma matka pravo na priezvisko rovnake ako otec. Nevidim dovod ale, preco je v spolocnosti meno otca tak preferovane. Asi som moc feministicka, ani doma nesedim, neupratujem od rana do vecera. Pracujem a o domacnost sa starame spolu.

zuzanapjat
23. máj 2018

@ah1234 rob tak, ako to cítiš...... ja za seba môžem len povedať, dala by som mužove. Názory sú tu rôzne, ak si taká samostatná, zabezpečená tak vlastne partnera ani nepotrebuješ, ani on sa nebude cítiť potrebným. (to len na zamyslenie som nahodila). Takto to vyznieva proste --- a čo ak sa rozídeme a o dieťa sa viem postarať aj bez neho atď. Keby to čítal, asi by mu to nepadlo dobre. Ale hovorím, rob podľa seba.

wind123
23. máj 2018

Necitala som diskusiu, ale z vlastnej skusenosti...syn ma muzove priezvisko, sme manzelia ale po svadbe som si ja nechala svoje priezvisko...takze so synom nemame spolocne...ma uz 3 roky a NIKDY a NIKDE som nemala problem zatial s tymto faktom...nikde som nemusela preukazovat ze som jeho matka, alebi ze sim muzova manzelka (dokonca aj na poste ked som preberala na svoj obciansky preukaz jeho dorucenu postu len povedali nwch uvediem ze manzelka)...a so synom som nemala nikdeziadny problem, co v jasliach, na uradoch, letisku alebo inde....ja necitim potrebu aby sme sa volalu rovnako, jeho mama budem navzdy nech sa volam akokolvek a zachvilu bude mat aj tak svoj vlastny zivot so svojim menom...ja som si rodne priezvisko nechala lebo sa mi paci a nemala som problem aby sa syn volal po otcovi, vsak je jeho😁 moj je tak ci tak😉 a spolu sme rodina nech sa volame hoc ako...

ah1234
autor
23. máj 2018

@zuzanapjat moj partner ale vie ze sa o dieta viem financne postarat, ci uz teraz alebo ak by sme sa nedajboze teda rozisli a vie aj to, ze som z velmi bohatej rodiny a prichadza prve vnuca aj prve pravnuca, takze nasa mala je zabezpecena, aj keby sa nam nedajboze nieco stalo obom. Ja som nikde nepisala, ze nepotrebujem partnera - pre mna je partner citova vec, som rada, ze po svojom boku niekoho mam, koho lubim, kto so mnou chce travit cas, s kym mozem zdielat svoje starosti aj radosti. Ale nie som od neho financne zavisla, ani nie som jeho sluzka. Neviem si predstavit, zeby som bola s niekym, komu by to vadilo, ja som prosto nezavisla financne a nebudem hliviet doma (hlavne nie ked studujem tak tazku skolu) do konca zivota, aby si chlap pripadal potrebny. Vzdy som si podla toho hladala partnerov, proste ja by som si nevazila zase chlapa, ktoremu vadi, ze si viem na seba zarobit 🙂

vroni
23. máj 2018

@bluka2, ved nech si kazda krajina vpise, kto to podla nej je. Matka, otec, obaja, sused alebo susedov pes. A ta osoba (pes) musi dieta sprevadzat alebo dat splnomocnenie. Je celkom irelevantne, ze v Novej Patagonii je zakonnym zastupcon dietata sakal zo susedstva, ked na Slovensku je to matka a ta je zapisana v pase. Proste pas je doklad a bodka.

bluka2
23. máj 2018

@vroni tak povedzme, že slovensky otec, pričom jediný právny zástupca dieťaťa je matka, cestuje s dieťaťom 9 r. do Afganistanu, bez súhlasu matky. Povedzme, ze v Afganistane je zákon, že jediní právni zástupcovia detí nad 7 r. sú otcovia (príklad). Afganistan má teraz rešpektovať to, čo má zapísané v slovenskom pase a nepustiť ich do krajiny? Medzi štátmi nie je žiadna medzinárodná dohoda o tomto. Neviem ako sa to v medzinárodnom práve volá, ale Afganistan bude mať slovenské rozhodnutie a čo tam je zapísané v pase v ****, keď sa s tým nestotožňujú. Aspoň tak momentálne fungovanie sveta chápem

jeemima
23. máj 2018

Daj dietatu svoje priezvisko a partnerovi povedz, ze ak by ste niekedy vzali tak jasne, ze tak ako aj ty aj dieta zmeni potom priezvisko

tomikejt
23. máj 2018

@jeemima súhlasím s tvojim názorom

vroni
23. máj 2018

@bluka2, nuz, ale toto sa neriesi nijako. Proste ak stat x nerespektuje nic, tak to moze mat dieta aj zlatym vytetovane na cele. Ale nakolko do Afganistanu vedie klukata cesta, musi onen otec prejst aj cez krajiny, ktore nemaju vsetko vies kde a tam by ho pas bez jeho mena mal zastavit. Lebo ako nezakonny zastupca v tom pase vobec nebude figurovat a pri odchode z EU by ho to malo zastavit. Je mi jasne, ze to nie je neprekonatelny vseliek, ale je to jednoduchy prostriedok, ako problemy tohto druhu minimalizovat.

ghostsgirl
23. máj 2018

@eva112014 som rada, ze si sa pobavila aspon nieco pozitivne 🙂 dakujem za odpoved, ale pytala som sa, ze preco si bola 10 rokov zasnubena ked si sa nechcela vydavat. Lebo pozorujem uz dlhsie trend, ze vsetci sa silno miluju, statusy na fb o zasnubach a presne ta svadba aj 10 rokov nikde. Ja neviem, ja ked som sa vydavat nechcela, ani zasnuby by mi neboli pochuti. Lebo prave zasnuby vzdy evokovali, ze dotycni sa sobasit v blizkej buducnosti chcu... teraz uz pomaly ani neviem ci ludia tusia co su zasnuby. Ale to som hodne odbocila od temy, za co sa vsetkym ospravedlnujem 🙂

zuzanapjat
23. máj 2018

@ah1234 máš to fajn, uviedla som len príklad. Ono človek cez pár písmenok sa môže len dohadovať, ako to asi je, ako to môže, alebo nemusí byť atď.

simca06022011
23. máj 2018

Priezvisko si vieš zmeniť aj bez svadby 🙂

ah1234
autor
23. máj 2018

@simca06022011 a co je pointa tohoto komentara prosim ? 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
bluka2
23. máj 2018

@vroni tak ako má Afganistan zákony nejakého sk niekde, tak aj Slovensko má zákony Afganistanu rovnako tam. To nie je o tom, ze nejaká krajina je neprispôsobiva. Aj na tom, čo sa väčšina štátov zhodne, sa vždy nájdu štáty, čo nepristúpia k dohode / konvencii. Podľa vlastných záujmov, v každom prípade iná skúpina štátov.

A keď má dieťa 2 pasy (krajiny pôvodu matky a otca povedzme - častý prípad), ako by si docielila, aby v každom malo zapísané to isté keď tie 2 krajiny majú iné zákony?

Kľukatá cesta - Erdogan ešte nemá priame lety do kábulu?

misatko89
23. máj 2018

Ja mam dve dcery priezviska maju po prartnerovi a ja mam vzdy pri sebe prefotene rodne listy aby vedeli,ze som matka,kedze mi svadbu mat asi ani nebideme

misatko89
23. máj 2018

Lebo zastavit ta mozu aj na slovensku preto nosim rodne listy..

rajna
23. máj 2018

necitala som prispevky moja mala ma moje priezvysko. Ocko suhlasil co si nesmierne vazim. Aj ked vztahy mame uplne v pohode z kazdej strany nevzali sme sa nechcela som. Mam ine hodnoty. Mame sa radi aj bez papiera. Ja si myslim ze ty to babetko nosis pod srdcom a budes sa o neho starat tak mas pravo aby malo tvoje priezvysko. Aj ked nas ocko tvrdi ze ked bude druhe babo tak sa budeme musiet zobrat lebo druhy krat to priezvysko uz neozelie. Ale ja ho este spracujem

rajna
23. máj 2018

@rajna priezvisko boze pisem ako tatar

vroni
23. máj 2018

@bluka2,nie, este nie. A aj do toho Turecka sa musis nejako dostat. Dva rozne pasy nevyriesis. Aspon nie takto. Preto hovorim len o minimalizacii rizika a nie jeho eliminacii. Lenze to su specificke pripady, z celkoveho poctu rozvodov/rozchodov/inych priezvisk robia ake percento? Nech je to 10% - a to som sakra velkorysa, ale zvysnym 90 by to pomohlo.

ave17
23. máj 2018

@ghostsgirl prispôsobovanie je aj to,zmeniť si priezvisko po mužovi,pre mňa neprípustné,raz som sa narodila Novakova,tak tak aj umriem.Mne to príde ako zmena identity,nie dakujem.

tomikejt
23. máj 2018

@ave17 aj s tvojim názorom súhlasím. Preto budem mať zdvojené priezvisko.

janulka2811
23. máj 2018

Ja som dala meno po priateľovi,na matricnom úrade sme boli papiere podpisat,ked som bola cca 7.-8. mes.tt.Dnes sme spolu 14.rokov a budeme sa brať,keďže čakáme spolu druhé dieťa.No tych 14.rokov akosi nebol nato ani čas i keď prstienky máme doma snáď už 6 rokov 😂😂😂
No a inak som u lekárov nemala NIKDY žiaden problém s priezviskom dieťaťa,iba som si musela zvykať ja,že ma vždy volajú po priezvisku dcérky 😆 čo mi zo začiatku robilo problém 👍

ni_kolka_ta
27. júl 2018

@ibrunova a dá sa toto rozhodnutie potom ešte zmeniť? V prípade že už s partnerom nie ste vedia tento súhlas zamietnuť?

alexa21
27. júl 2018

Necitala som odpovede,mozno sa budem opakovat..
Som 12 rokov so svojim hlopom ako nemanzelia.mame 2 deti..obe nesu jeho meno..
Ja som to tak mala nastavene od zaciatku.ani neviem ci ma o to ziadal ale mna ani nenapadlo ine..len u teba je to trochu horsia situacia
Ale asi pomohol fakt ze moje meno neznasam a to z viacerych dovodov a mozno aj to ze moj syn by sa volal Samuel Kočica..des toto 😂😂
Potom som dumala,ze co ked raz predsa svadba..bude niekolko rokov v klasifikacnom v strede a potom niekde na konci?😂😂
To ze deti su moje som nikdy dokazovat nemusela,..ale je pravda ze ktovie co na letisku napr.
Ale tak maju rodne listy.
Po niekolkych rokoch som sa uz nepredstavovala ze kocicova-samkova mamka ale rovno "ich"priezvyskom,alebo niekde ma rovno volali muzovym menom.
Uz mi ale teraz vadi ich prevaha a rada by som aj ja uz nosila ich meno..

veronikuskars
7. dec 2019

Zas ber to z tej strany.. Vydas sa, dieťa má meno po mužovi, ty tiež.. Rozvediete sa, meno si necháš, najmä kvôli dieťaťu. Ale čo ak sa znova vydas? Budeš mat ďalšie dieťa s druhým manželom? Tvoje meno sa zmení, jedno dieťa bude mať meno po prvom, druhé po druhom.. Ale tak to jednoducho je.. Tiež som sa rozviedla. Mala ma meno po otcovi, ja som si nechala tiež rovnaké.. Ale čo bude v budúcnosti keďže mam priateľa, ktovie..

ledgerka
7. dec 2019

Tai dajte obe priezviska pokial nie su dlhe a aspon trochu sa k sebe hodia. Problem vyrieseny.