Reakcie okolia na netradičné mená
Ahojte, idem sa trochu "vyrozprávať". Môj menší syn sa volá Damien. Milujem to meno, hodí sa mu, ale ! Ako je podľa vás možné, že v takom Rakúsku ,kde momentálne bývame, je úplne normálne keď poviem ako sa volá - teda Damien, tak každý to hneď chápe a aj ho tak oslovujú úplne v pohode akoby to tam bolo bežné meno. Prídeme na Slovensko a drb. Ako sa volá? Damien. Jéj DAMIÁÁÁNKO 🤦♀️ pane bože prečo??? A to sa stane vždy. Vždy. Naozaj vždy. A mne je také sprosté ľudí opravovať. Stáva sa to aj vám, čo ste dali deťom možno nie celkom zaužívané mená? Ako reagujete? Stále ľudí opravujete? Prečo sa to deje iba na SK?
@talia16 samozrejme pri predstavovaní nezdrobňujem. Vždy sa snažím čo najlepšie to vysloviť. Ale ako píšem v inom komentári, z iných národností s tým nemá nikto problém to počuť a pochopiť a vysloviť správne (aj keď meno nie je u nich bežné) iba na Slovensku sa s tým stretávam. Považujem to za takú slovenskú špecialitu a zvláštnosť.
@evaachesa mne sa to teda nepýta vôbec takto zdrobňovať 🤣🤣🤣 samozrejme tiež ho volám všelijako, ale to je doma medzi nami. Ale nenapadlo by ma cudzie deti napríklad na ihrisku alebo kdekolvek volať podľa seba ako mne príde "vhodnejšie", ale iba tak to mi ich matky (alebo sami seba) predstavia a osobne nechápem prečo ostatní to majú potrebu robiť. Nepáči sa mi to.
@kristinuhro no dám ti príklad. Dieťa sa volá Katarína...no nepoviem 3 ročnej Katarína, ale Katka. No a ak by si mi predstavila dieťa ako Damien tak pardon ale podvedome by som mu asi povedala Damiánko... samozrejme ak si to nepraješ, treba pár krát opraviť .. Niektoré deti radšej neoslovujem keďže si neviem zapamätať tie špecifické mená a tak len poviem buď môj/moja alebo ak sa rozprávam s mamou tak jej dieťa oslovujeme ako malá/malý. 🫣😁
@kristinuhro ja mám podobné priezvisko. A tiež na Slovensku s nim mám len samé problémy. Lebo ani podľa OP ho nevedia opísať. A v škole tiež prečítať nevedeli.
@kristinuhro inak ak žijete v zahraničí a problém nastáva len raz za čas keď ste na Slovensku, tak by som to veľmi neprežívala. Mňa občas niekto osloví Zuzka a som s tým ok, v pohode zareagujem. 😁
@kristinuhro Mám pocit, že ste si z mojho komentáru prečitali, len to čo ste chceli a to čo ste nechceli ste odignorovali. Na slovensku sú určité veci zaužívané, práve ako to zdrobňovanie, takže bude pre vás tažke sa tomu vyhnuť. Samozrejme by mal prevládať ale rešpekt z obidvoch strán, takže vy by ste mali rešpektovať kultúru a nehnevať sa na ludí ktorí by chceli vašmu synovi zdrobniť meno a oni by zase mali rešpektovať vás, keď im poviete, že sa vám nepáči aby ho volali inak ako Damien.
Treba si jasne povedat, ziadne ze je mi to blbe....My mame Olíviu. A jedna osoba (velmi blizka osoba) hneď ako sa narodila tak Livinka, Liviuška, Livi. Tak som sa hned ozvala ze sa vola Olivia nie Livia a povedala ake moznosti prichadzaju do uvahy. Pomohlo nikto jej uz nikdy nepovedal inak 🙂
@kristinuhro som Daniela a volajú ma Danka. Normalka. Tak ako keď damienovi povedia damian
@masandra bože to co za reakciu. Asi to bolo na pani moc. Vtedy keď bola mladá frčali mená ako Gertrúda, Emerencia, Kunigunda. Pekné meno Eliana ❤️
@kristinuhro ďakujeme 🙂, no akože aj keď sa mi niečo nepáči, takto nezareagujem, ale čo už každý sme nejak 😀
To poznam, syn je Filip a minule ho zacali volat Fifko, nechapem to komolenie mien.. druhy je dalibor a uz ho volali aj borko🤣
To poznam, syn je Filip a minule ho zacali volat Fifko, nechapem to komolenie mien.. druhy je dalibor a uz ho volali aj borko🤣
@katka13katka akože ja chápem keď si deti všelijako povedia, ale aby dospelý človek toto robil? 🤦♀️... 😂 že borko 🫣😂 U nás bol taký strop u staršieho matejko. Volá sa Matteo 🫠
@katka13katka 🤣
@katka13katka mam synovca filipa a veru volaju ho aj fio/fifo.
A kamaratov dvoch z vysky. Dalibor. Jedneho sme volali Daro. A druheho boro/borko 😂 a to uz teda cca 15 rokov dozadu.
@katka13katka akože ja chápem keď si deti všelijako povedia, ale aby dospelý človek toto robil? 🤦♀️... 😂 že borko 🫣😂 U nás bol taký strop u staršieho matejko. Volá sa Matteo 🫠
@kristinuhro aj ta eva z farmy. Ma syna matte a vola ho matejko. Tiez ma to prekvapilo. Mam bratranca mattea-a vlastne preklad je to Matus. No povedz matusovi ze je matej...
Ja mám Matúša a ľudia ho bežne začnú oslovovať Maťko. Tak som taká,že wtf? Veď Maťko je predsa Martin. Vždy slušne poviem, nie nevolá sa Maťo, volá sa Matúš.
Ja mám Matúša a ľudia ho bežne začnú oslovovať Maťko. Tak som taká,že wtf? Veď Maťko je predsa Martin. Vždy slušne poviem, nie nevolá sa Maťo, volá sa Matúš.
@javiemneviem môj chlap sa volá Matúš a jeho mamka ho oslovuje Maťko 😂 tiež tomu nechápem
@javiemneviem môj chlap sa volá Matúš a jeho mamka ho oslovuje Maťko 😂 tiež tomu nechápem
@viktoriaandrascik máme to doma úplne rovnako. Minule mi to ale prišlo vhod, keď som mu chcela kúpiť klučenku s menom a meno Matúš už bolo všade vypredané, tak som kúpila Maťo a bolo vybavené 👍🏻😅
@kristinuhro aj ta eva z farmy. Ma syna matte a vola ho matejko. Tiez ma to prekvapilo. Mam bratranca mattea-a vlastne preklad je to Matus. No povedz matusovi ze je matej...
@maryetta veď áno všetko pekné, ale furt ako píšem, že keď sa decká oslovujú všelijako maty mate maťo a čo ja viem ako, veď to poznáme, tak si poviem ok. Ale dospelí niesu schopní to počuť - spracovať- pochopiť - vysloviť tak ako som im decko predstavila? 😃 to ako keď niekto sa volá luca alebo lucas a budú ho volať lukáško 😃 no ako ďakujem pekne 😂 a hlavne v dnešnej dobe je tolko veľa rôznych zahraničných a prebratých mien
@viktoriaandrascik máme to doma úplne rovnako. Minule mi to ale prišlo vhod, keď som mu chcela kúpiť klučenku s menom a meno Matúš už bolo všade vypredané, tak som kúpila Maťo a bolo vybavené 👍🏻😅
@talia16 😂
@javiemneviem presne, môj muž je Matúš a už len keď počujem, že mu niekto povie Maťo, tak mi je zle 😀

@talia16 myslím si presne to isté...aj mne je proti srsti povedať dieťaťu menom v základnom tvare a vždy zdrobňujem...pri mene Damien sa až pýta povedať Damiánko a nie Damienko...proste mi to nepasuje...a takto to podľa mňa má viac ľudí. 🤷