Rovnaké mená po rodičoch
Prečo niektorí muži chcú aby sa syn volal po nich, prípadne dcéra po mame?
S priateľom sme sa minule zhovárali o deťoch a vraj by chcel, aby bol syn po ňom, prípadne dcéra po mne.
Napríklad otec Roman, tak aj syn Roman, alebo otec Gabriel, tak aj syn rovnako.
Ja s tým veľmi nie som stotožnená v rámci ženského mena čiže môjho ale všimla som si, že najmä muži to tak chcú pre svoje deti, aj v mojom okolí to tak je.
Ak by si to manžel prial, svoje meno pre syna, tak nech je tak, to by som vedela prijať, no vidím, že vy s tým nie ste OK, že by sa dcéra mala volať po vás a tým pádom by som určite dcére svoje meno nedala. To zasa proti svojej voli svoje meno dávať dcére, to nie, do toho už skutočne manžel nemá čo hovoriť. Môj manžel, naopak, vôbec nechcel, aby sa syn volal ako on, aj keď má meno úplne v pohode. Snažili sme sa dať také mená, s akými su OK obaja. Ak to bolo niečo, čo sa páčilo mne, ale jemu nie, tak sme hľadali iné atď. Ale tiež to máme v rodine, švagrinej otec, svokor, manžel, brat aj syn sa volajú rovnako...
@anickabasnicka Originálne meno nemusí vždy znamenať ,,prudko moderné meno". Originálne meno je jednoducho meno, ktoré je v rodine nové. Môže to byť pokojne aj jedno z tých tradičnejších, len sa dovtedy v tej rodine nepoužívalo.
@lauricka
@zuzitko74 ..me se dost libi jmeno marian. kdybych mela tretiho syna,asi by se tak jmenoval.vzdycky jsem si predstavovala,jak mu rikam marošku.ale ted vidim,jak bych asi matla lidi,kteri by pak nevedeli,jak se opravdu jmenuje - marian maroš martin.......je to presne jak je napr annna a hana. u nas v cr jsou to dve rozlisna samostatna jmena. ale kdyz prijedu k pribuznym na slovensko,bezne mi tam rikaji hanka,pro ne je to jen jine osloveni anny. takze mit dve dcery annu a hanu,na slovensku by s tim meli zrejme problem😎
@anickabasnicka Aj na Slovensku sú Anna a Hana dve samostatné mená. Osobne som sa nikdy nestretla s tým, že by Aničke hovoril niekto Hanka. Možno ešte tá staršia generácia na dedinách.
@zuzitko74 orava.....a tam tak bezne anne rikaji.i mladsi rocniky.ale je to asi o zvyku,co slysi od druhych
Podľa mňa každého osobná vec aké dá meno svojmu dieťaťu 🙂 Mne osobne príde oveľa krajšie volať syna Jožko po otcovi ako mu dať meno Nathaniel alebo niečo podobné. Ja som Anna. Mám meno po mamine. Áno boli rôzne situácie kedy sme nevedeli ktorú oslovujú, no rýchlo sa to dalo zistiť 🙂 Moja mamina má meno po svojej mamine a tá po svojej. Dokonca mužova babka sa volala tak isto - Anna. Máme syna. Na jeho mene sme sa dohodli s manželom spolu. (nevolá sa po mužovi). No keby to bola dcérka tak o mene Hana sme uvažovali (aj Anna padlo za návrh a dokonca by som ja prijala aj svokrine meno - Alžbeta). Je to stále na rodičoch ako pomenujú svoje dieťa 🙂
Je to bežné ak sa nevolám Koberec prečo nie.V našom rode sa vždy prvorodený syn volá po ptcovi.V našom už šiesta henerácia dáva meno Ľudovít.
/generácia./
Pokiaľsa nevolá Sandokan čo by hlavne zle dieťa znášalo v škôlke,škole ale v neposlednom rade aj v práci prečo mu dávať meno po rodičoch?Ale ak si niekto z partnerov ctí tradýciu prečo to neurobiť?Veď tým jeden druhému prejavý lásku.Ale už keď je s tým problém pred svadbou,to radšej choďte od seba.
@ludovit11 mne sa to páči, keď ide meno generačne, že sa zachováva.A aj nezaniknu tie mená.Ludovit nie je zrovna meno, ktoré by vo veľkom ľudia dávali a takto sa aspoň uchová.Jozef, Ľudovít, Miroslav a atď V budúcnosti budú tieto mená výnimočné medzi tymi modernými výstrelkami, ktoré absolútne nejdú k našim priezviskam
@ludovit11 veru...to sú teraz strašné problémy.Najdolezitejsie je,aby sa dieťatko narodilo zdravé.A či sa bude volať aj Fero po otcovi je úplne jedno
@kvietocek87 Dali sme synovi meno Miroslav, ale nie po otcovi ani po dedovi. Dali sme mu ho preto, lebo sa nám páčilo. Neviem prečo si myslíš, že ľudia, ktorí nedávajú deťom meno po sebe, im nemôžu dať aj takéto tradičnejšie meno. Môžu a aj dávajú.
Moj muz zboznuje svoje meno. Ja som sa nevedela rozhodnut ci po nom ci druhe. Nechal mi volnu ruku. Nevedel co som nadiktovala na prijme. Syn je po nom. Vobec nelutujem. On tatina zboznuje, stotoznuje sa s nim, je jeho vzor. Ked v skole mu nepovedia zdrobneninou tak povie ze mu to nevadi ze mu vlastne povedia akoby bol velky ako tatino. Mna to vzdy dojme aka su dvojica
Chlapi to asi chápu ako tradiciu, pokračovanie mena.
Ja by som pristala,keby sa syn volal po otcovi, ale manžel to zamietol, lebo sa volá ako jeho otec a je to odveci.
@zuzitko74 vieš čítať? Tal ešte raz si prečítaj čo som písal.A síce že to môže byť aj tradícia ale nemusí.Na mene nezáleži do tej miery pokiaľ pre výstrdnosť rodičov dieťa nebude trpieť psichyckou újmou.To znamená že meno by malo byť pekné a snáď sa neurazíš ale z kraja kde nebude " zvláštne " tým že si z dieťaťa začne okolie robiť srandy.Veď pozrime sa do svojho "zrkadla".To je všetko.
@anickabasnicka to bude nejaka miestna specialita, urcite rozlisujeme Annu a Hanu a Annu Hana nevoláme. Nikdy. Aspoň u nás na západnom Slovensku a nikde, kde som zatiaľ bola.
@anickabasnicka máš pravdu prepáč.
@lauricka na oravě mi neustále říkají hanka, ako sa máš 🙂 ....nebo, hanisko, aká ty si len namyslená,ani zjiest nič nechceš....
@anickabasnicka ja so sa ťa nechcel dotknúť.Prepáč.

@elementissa ty jsi opravdu original.😀.ja ti tvuj nazor neberu,jen pouze vysvetluji,jak to zejme driv fungovalo.a ze neni vhodne navazet se do nekoho jen proto,ze cti nejakou tradici,ktera se nam jinym nemusi libit.me se zase nelibi pojmenovavat det jmeny jen proto,ze chci byt vyjimecna nebo vycnivat z rady.ve finale si to vsechno odnese to dite,ktere se tak bude predstavovat a podepisovat. co pro rodice v tu jednu chvili muze byt in,to pro dite muze znamenat celozivotni trauma. presne jak rikas,kazdy jsme original a jedinecny a ani vlastni rodice nemaji vzdy patent na svo dite,aby se strefili. a uz vubec nerozumim,co vlastne zamena,kdyz rodic rekne, ze jmeno jez vybrali sedne diteti jako ulite.pode ceho to vedi?to jsou nejake pravidla nebo podminky,co se splni.pokazde me ta poznamka pobavi a udivi zaroven