icon

Výber gréckeho mena pre budúce dieťa

6. jan 2026

Priateľ je polovičný Grék. Ešte nevieme či ostaneme na Slovensku alebo odídeme do Grécka za jeho rodinou. Každopádne malej chceme dať grécke meno. Priezvisko bude mať po priateľovi. Rozhdodujeme sa medzi Helenou a Thailou, no do hry teraz vstúpila aj Athena, aj, keď pri tej si nie som istá. Potom ešte Sofia, tá bude znieť pekne aj, keby sme ostali tu, ale zároveň je to veľmi otrepané meno.

krasneleto
6. jan 2026

@anonym_autor greci nemaju v tradicii dat meno po dedovi?

krasneleto
6. jan 2026

mne sa paci Melina, Alina, Eleni, Ina, Leni, Nyssa, Thea, Alexia, Rea

barka1
6. jan 2026

Helena je krásne, ženské, tradičné a pritom teraz velmi zriedkave meno. Neváhala by som.

anonym_799af1
6. jan 2026

@anonym_autor Helenu by som určite nevybrala. Skôr Athenu a v poslednom Thailu.

anonym_5cbd4d
6. jan 2026

Jedna ceska influencerka dala synovi meno Achilleas.

barbie_b
6. jan 2026

@anonym_autor cauko, moj muz je cisty Grek a detom sme dali medzinarodne mena - lahko pisatelne aj vyslovitelne, aby to mali jednoduchsie. Asi viete, ze grecke mena sa inak vyslovujú. Napr. Helena je "Eléni", Athena je "Athína" vyslovovane jazykom medzi zubami ako anglické "thanks", detto Thaila je "Théla". Cize zavisi, ako velmi sa chcete drzat originalu.
Este su aj pekne identicky vyslovitelne typu Kaliopi alebo Dimitra.

zeroz
6. jan 2026

Alexia a Rea za mňa

kitycat
6. jan 2026

Ja by dom zase ptiatelovi rodila firta s mojim priezviskom.. meno nech ma kludne aj Hera, ale priezvisko moje kym nie sme manzelia

majkakvet
6. jan 2026

@anonym_autor pekne meno je aj Melita.

atikab
6. jan 2026

@anonym_autor ak mi pošleš súkromnú správu, napíšem ti o mojom mene s gréckym povodom

anonym_3c01d9
6. jan 2026

Athena je krásne meno .Spomenula som si teraz na knihu z detstva Staré grécke povesti a báje 😄

anonym_50fb7b
6. jan 2026

V žiadnom prípade by som decku nedala priezvisko po chlapovi, s ktorým nie som zosobášená. A tie krstné mená? Za mňa otrasné všetky.

marianarem
6. jan 2026

@anonym_autor Sofia mi z tychto pride ako najlepsia volba, ak chcete, aby ju spravne vyslovovali Greci aj Slovaci.

nelca84
6. jan 2026

Helena 👌

sevrin
7. jan 2026

Medúza

btus
7. jan 2026

Dala by som Helena. Je to aj slovenské aj grécke meno.