icon

Zdrobneniny mien

10. sep 2023

1 Z coho prameni pouzivanie zdrobnelin na Slovensku?
2 Citite sa zle, ak vas oslovia nezdrobnelenym menom?
3 V ktorom state sa este pouzivaju zdrobneliny?
4 V ktorych statoch slavia meniny?

Strana
z2
lalala94
10. sep 2023

@kataina ja som sa napr. s prezývkou Mima stretla 1x až vo svojom dospelom živote a ak mám pravdu napísať, ja doteraz neviem, či sa tá osoba volá Miriam, Miroslava alebo nejako inak. 😀 Minule som práve písala do podobnej témy, že niektoré tie skomoleniny sú strašné a vypichla som tam prezývku Ďoďo pre meno Jozef. Ako toto vzniklo netuším, ale opäť až ako dospelá som sa dozvedela, že je to častá prezývka pre mužov s menom Jozef. Ja nejaké normálne skratky beriem - Katka, Zuzka, Aďa, Anka, ale keď z tých mien vzniká mišmaš typu Ďoďo, Šaňo, Mima, tak to je otrasné.

slavomira236
10. sep 2023

@lalala94 miroslava je skratkou Mira nie mima..a Dodo sa jozefovi hovori mam 45 a teda toto poznam od malicka

aniele
10. sep 2023

@lalala94 Šaňo je skratkou z maďarskej verzie pre Alexandra, Sándor - Sanyi (opravte ma, ak som napísala zle, neviem, či tam má byť dĺžeň či "y"). V slovenčine pre toto meno nemáme originálnu skratku, preto občas používame Saša z ruštiny (tam je aj Šura, oboje pre obe pohlavia), Sašo z bulharčiny, Alex z ?.
Jozefa v rodine voláme Dodo, kamarát Štefan je Pišta (tiež z maďarčiny a maďarskej verzie István).
Známa z Dánska bola Bente. Vraj z Benedicty.

marianarem
10. sep 2023

Ja som toho precestovala dost a este som nevidela krajinu, kde by sa nepouzivali zdrobnene alebo skratene formy mien. Jedine mozno v Cine, tam si nie som ista. Pred par dnami som sa napr. vratila z Grecka a tam sa zdrobneliny mien pouzivaju bezne. Zdrobnuju aj ostatne slovanske narody, Madari, Taliani, Spanieli, Portugalci..Mne sa zdrobnovanie celkovo paci, dodava to vyjadrovaniu novy rozmer. Nemyslim tym, ze sa mi paci zdrobnovat vsetko, ale som rada, ze v slovencine tuto moznost mame.

simona20201309
10. sep 2023

A aký máš vlastne problém? Chystáš sa urobiť nejakú revolúciu a zakazat robiť z mien zdrobneliny?
Vždy budem používať zdrobneliny a nikdy nepoviem dievčatku Tereza ani Gréta aj keby ma o to mama 1000x žiadala.

domak2
10. sep 2023

1 z histórie, prevzali a zmenili sme väčšinu mien aj z iných jazykov a posvojili sme ich, plus pridali rôzne citové zafarbenia
2 nie, ale vždy si to všimneme
3 veľa
4 v tychto

zuzuliennka1
11. sep 2023

😂 pises, ze zdrobneniny mien v zahranici neexistuju, tak ti piseme, ze ano, furt si ides svoje, ze nie, tak som ti uviedla priklad.
to nie je povysovanie, to je tvoj problem spracovat, ze sa mylis 😅

katarinaba
11. sep 2023

Okrem spomenuteho v zahranici zvyknu robit skratky z inicialiek krstnych mien - tam je zas zauzivane, ze deti maju dve krstne mena. Skratky mien tak isto.
Preco davaju detom meno Adriana, ked ju volaju Ada? Mozno preto, ze sa im paci prave to ADA ale na matrike take meno nezapisu? Tak musia dat meno Adriana, ale volaju ADA.
Ja napr. pouzivam zdrobneniny - hlavne pri detoch tak vyjadrujem svoj postoj k nim, k ich spravaniu a podobne. Bezne volam syna Thomasko. Ak ma trosku podrazdi, poviem Thomi. Ked ma nasere, tak je Thomas. Uz len tym oslovenim deti vedia, ze nieco nie je v poriadku.
Ja som Katarina. Vacsinou sa tak aj predstavujem. Ale nechavam na ludoch ako ma budu volat. Na Slovensku to vzdy skratia na Katka. Kamoska ci exmanzel mi povedia Katuska, Katusik. V zahranici ma volaju vacsinou Katarina, lebo som sa tak predstavila. Blizsim ludom poviem, ze kludne Katka, je to pre nich jednoduchsie.
No a potom su tu prezyvky - vela ludom prischla nejaka prezivka a nema nic spolocne s ich menom. A ziju s tym ako s druhym menom.
Ja oslovujem ludi menom tak, ako sa mi predstavia. Alebo povedia, ze ich mozem volat tak ci onak.

katarinaba
11. sep 2023

Este som zabudla - preco sa robia zdrobneniny, prezyvky - napr. preto, ze ked som ja chodila do skoly, boli sme 4 Katariny v triede. Tak aby sme sa zakazdy neozyvali vsetky, jedna bola Katka, druha Kacka, tretia Kacena a strta Kaťa. Aj najmensi syn ma v triede troch Tomasov - kazdeho volaju inak, aby vedeli kto ma reagovat.

autor
11. sep 2023

@zuzuliennka1 Povysujes sa dalej, velmi smutne.

mnamko
11. sep 2023

V Nemecku sa nepouživajú, dcéra je Nina a v škôlke nechápali,keď od nich chcela aby ju volali Ninka

zuzuliennka1
11. sep 2023

dobre 😘

tanyag
11. sep 2023

Ja som napríklad Tatiana a nemám rada ak ma ako dospelú osobu volajú Tánička, Tatianka, Tanka atď. Som proste Tatiana a bodka. Taktiež mám dcéru a od malička ju volám takým menom, aké má v rodnom liste a na iné oslovenie ani nereaguje 😂 Ale každý podľa svojej chuti 😁

bm_
13. sep 2023

Ja som poznala jedno nemecke babatko, vola sa Johanna a rodicia jej hovorili aj Johannchen. Mozno su niektore dievcenske mena kde sa to da pouzit

maribell
13. sep 2023

2. Cítite sa zle, ak vás oslovia nezdrobnelenym menom?
Ja áno, mne sa moje meno nepáči. Je hrozne tvrdé a ak mi niekto povie bez zdrobneniny, tak vo mne až cukne, že čo som vyviedla 😅. Keby neexistujú zdrobneniny, tak sa na 100% dám premenovať.

tiezjedna
13. sep 2023

1. neviem
2. necítim, zdrobneniny neznášam
3. v Česku určite, dokonca ešte častejšie a horšie ako na Slovensku
4. netuším, my ich neslávime

tiezjedna
13. sep 2023

@pribinak nepoznám v CZ nikoho, kto by oslavoval meniny teda, a to striedavo s Sk existujem už dve desaťročia. Asi záleží, čo si kto predstavuje pod pojmom "oslavovať". Že niekomu pošlem "všetko naj k sviatku" nepovažujem za oslavu.

tiezjedna
13. sep 2023

@autorka trebars marrocké meno Yonas = zdrobnene Yony. Kámoška Holanďanka má dcéru Josephine = volajú ju Džousí (foneticky napísané); bývalý kolega z Hongkongu má jednu z dcér Dylan = volajú ju Dyl. Kurvenie mien frčí naprieč svetom, nielen v strednej Európe😉

monillia
21. sep 2023

Neviem či to vnímam správne, ale skrátené verzie mien mi nevadia. Volám sa Monika skratenu verziu vnímam ako Moňa,Moni s tou som ok.Ked však niekto použije zdrobneninu môjho mena Monička, ( môže to myslieť akokoľvek dobre)zježia sa mi všetky chlpy.

Strana
z2