Kto je považovaný za jednorodiča podľa legislatívy?
Ahojte ako to je teraz z jednorodicmi? Co budu mat vlastne na vyse a prosim vas kto je vobec ten jednorodic ako sa to definuje? Nakolko mam sesternicu a ta ma teraz 6 rocnu dceru dlho bola len s nou bez nejakeho partnera.. sice striedala nejakych frajerov ale to boli len ulety. Momentalne ma uz rok a pol priatela a stihli proste uz aj dieta uz je na materskej a ma termin teraz vo februari.. moze sa stale definovat stale ako jednorodic? Ide o to ze zije proste s dcerou aj s tym priatelom v jednej domacnosti tak ci je stale brana ako jednorodic ci nie, kedze ona tvrdi ze ano nakolko nema toho priatela tam proste ani pridaneho ze tam byva u nej v byte. A vsade kde sa jej hodi tak tvrdi ze je sama proste co sa tyka uradov a tak ze je sama. Ako to je prosim vas nech jej proste vyhovorim ze uz asi nebude brana ako jednorodic.
Jedinu vyhodu by mala keby pracovala, tak ma ako 1 rodic, nejake dni na sprevadzanie naviac. Ale musi mat sudom potvrdene, ze ma zverene obidve deti do svojej vylucnej starostlivosti. Takze ano moze sa definovat ako jednorodic … ale nic z toho nevyplyva okrem tych par tyzdnov
Bude novinka od nejakej neziskovky, ze sa kdesi prihlasi a po dobu 1 roka bude poberat 100-200€. Vcera to bolo v spravach.
Len tu sa ako jednorodic definuje takmer kazda, ktora nie je v manzelskom zvazku.
@anonym_autor A to je hadam jej vec, ci? Pokial viem, jediny benefit je dlhsia materska o par tyzdnov, ale to vyuziva xy zien, ktore nie su vydate. To jej ides zavidiet?
@anonym_e30f13 tak ale ona ma partnera a aj s nim byva tak teda nemoze sa definovat ako jednorodic nie? A nie nezavidim len uz sme jej ako rodina povedali ze tak nebude brana nakolko ten byt aj spolu financuju a aj ze matersku nebude mat dlhsiu nakolko zije s tym priatelom ktory je otec jej druheho dietata, to by musela byt uplne sama na vsetko a to nie je aj ked ona tvrdi svoje ako sa jej hodi no
Jedinu vyhodu by mala keby pracovala, tak ma ako 1 rodic, nejake dni na sprevadzanie naviac. Ale musi mat sudom potvrdene, ze ma zverene obidve deti do svojej vylucnej starostlivosti. Takze ano moze sa definovat ako jednorodic … ale nic z toho nevyplyva okrem tych par tyzdnov
@anonym_206f7f ano ona robi len teraz proste je na materskej uz vo februari ma termin a kedze zije s priatelom on je otec toho dietata co caka tak teda pre nu uz vyhody jednorodica ani dlhsej materskej asi neplatia
@anonym_autor A to je hadam jej vec, ci? Pokial viem, jediny benefit je dlhsia materska o par tyzdnov, ale to vyuziva xy zien, ktore nie su vydate. To jej ides zavidiet?
@anonym_e30f13 napriklad ja som bola este slobodna ked som mala dceru a nemala som dlhsiu matersku lebo som zila uz so svojim teraz muzom tak teda ju nemoze mat ani ona nie? Ked zije s niekym
Ked sa nieco "prispieva" alebo je ulava/ vyhoda pre nejaku skupinu = vzdy je pri tom uvedena podmienka + kto to splna. Cize nebavme sa o " neurcitych vyhodach". Ked najde nieco konkretne, co bude chciet vyuzit = pozrie si podmienky.
Pri md je jasne napisane (aspon to tak bolo, aktualne som to nehladala): osamela matka, kt zije sama bez rodicov, partnera... a podmienky ako dostat tie tyzdne navyse, ze treba podat napr ziadost a co dolozit...
Ked sa nieco "prispieva" alebo je ulava/ vyhoda pre nejaku skupinu = vzdy je pri tom uvedena podmienka + kto to splna. Cize nebavme sa o " neurcitych vyhodach". Ked najde nieco konkretne, co bude chciet vyuzit = pozrie si podmienky.
Pri md je jasne napisane (aspon to tak bolo, aktualne som to nehladala): osamela matka, kt zije sama bez rodicov, partnera... a podmienky ako dostat tie tyzdne navyse, ze treba podat napr ziadost a co dolozit...
@simca06022011 ano to ja chapem ja mam tiez dieta a zistovala som si toto vsetko aj na urade prace a vsade proste ale sesternica si ide svoje ze aj dlhsiu matersku bude mat a ze je stale brana ako jednorodic pritom uz ma partnera noveho s ktorym caka dieta a ziju spolu aj s jej dcerou s predchadzajuceho vztahu.. proste aj som jej vravela nech si to dohlada ze toto jej asi neuznaju kedze nezije sama ale ona furt tvrdi ze ano ze ved ho nema u seba v byte ani prihlaseneho tak tympadom zije sama..
@simca06022011 ano to ja chapem ja mam tiez dieta a zistovala som si toto vsetko aj na urade prace a vsade proste ale sesternica si ide svoje ze aj dlhsiu matersku bude mat a ze je stale brana ako jednorodic pritom uz ma partnera noveho s ktorym caka dieta a ziju spolu aj s jej dcerou s predchadzajuceho vztahu.. proste aj som jej vravela nech si to dohlada ze toto jej asi neuznaju kedze nezije sama ale ona furt tvrdi ze ano ze ved ho nema u seba v byte ani prihlaseneho tak tympadom zije sama..
@anonym_autor oni si zistuju, ci zije sama. Na papieri mozno, ale tam staci, ak niekto dosvedci, ze zije s partnerom a uz je po dlhsej materskej.
Evidentne ti ide o toto, kedze ty si to nepoberala a chces, aby aj ona isla podla pravidiel. Len ako vidis, ona si to chce vybavit a basta. Bude klamat.
@anonym_autor tak ju nechaj. Zisti si, vybavi a uvidi. Mozno oficialne zije sama ( teda podla toho co pises urcite).. vyskusa... to nie je naozaj ma nas. Podmienky su dane, skusaci sa vzdy najdu.
@anonym_autor tak ju nechaj. Zisti si, vybavi a uvidi. Mozno oficialne zije sama ( teda podla toho co pises urcite).. vyskusa... to nie je naozaj ma nas. Podmienky su dane, skusaci sa vzdy najdu.
@simca06022011 hej ved sme jej vraveli ze neuznaju ked s nim zije vieme to vsetci z jej okolia ked k nej chodime proste aj v robote tvrdila kedy sa jej hodilo ze je sama ze je tehotna plus ma tu dceru.. pritom vsetci vedia ze ma partnera takze ani ten jednorodic uz jej neprejde ze nebude mat navyse nic
@simca06022011 hej ved sme jej vraveli ze neuznaju ked s nim zije vieme to vsetci z jej okolia ked k nej chodime proste aj v robote tvrdila kedy sa jej hodilo ze je sama ze je tehotna plus ma tu dceru.. pritom vsetci vedia ze ma partnera takze ani ten jednorodic uz jej neprejde ze nebude mat navyse nic
@anonym_autor Nehas, co ta nepali..
Jednorodič je dospelá osoba, ktorá žije s nezaopatreným dieťaťom alebo deťmi v spoločnej domácnosti a v tejto domácnosti nežije s manželkou, manželom, partnerom alebo partnerkou s ktorým by spoločne vychovávali deti.
@anonym_autor inak co je vas do toho ? 😂
@anonym_autor nerozumiem prečo ta to tak hnevá. Keby to bolo naopak a píše tu ona ze si to preveruje lebo rodina tvrdé iné, tak fajn. Ale prečo teba trápi ze si ide svoje?
Keďže si si aj ty všetko zisťovala, asi tiež si a nie si jednorodic a chcela so obísť systém. Tebe to nevyšlo?
Alebo co ta mrzí, že by mala par eur navyše? Tak už nemusí. Nebude mať. Z tvojich správ cítiť ze sa ti uľavilo po každej správe co ti dala zapravdu.
Dnes už socialka požaduje dôkazy je je naozaj sama. Výpisu účtu, nájomnú zmluvu, pripadne súdne rozhodnutie o starostlivosti.
A keby aj, z toho co píšeš aký život ma sesternica, naozaj jej ideš závidieť?
@anonym_autor nerozumiem prečo ta to tak hnevá. Keby to bolo naopak a píše tu ona ze si to preveruje lebo rodina tvrdé iné, tak fajn. Ale prečo teba trápi ze si ide svoje?
Keďže si si aj ty všetko zisťovala, asi tiež si a nie si jednorodic a chcela so obísť systém. Tebe to nevyšlo?
Alebo co ta mrzí, že by mala par eur navyše? Tak už nemusí. Nebude mať. Z tvojich správ cítiť ze sa ti uľavilo po každej správe co ti dala zapravdu.
Dnes už socialka požaduje dôkazy je je naozaj sama. Výpisu účtu, nájomnú zmluvu, pripadne súdne rozhodnutie o starostlivosti.
A keby aj, z toho co píšeš aký život ma sesternica, naozaj jej ideš závidieť?
@simca06022011
@alexa21
Tak zase, evidentne chce odrbkat system. Keby to tak robil kazdy, co asi vacsina aj robi, tak potom sa necudujte... Kazdy len tahat zo statu. Potom konsolidujeme... A tieto odrby platia iba ti, co makaju, na tych, co nemakaju.
Poviem, ako to funguje u nás. V zásade vieme, kto býva alenbo nebýva s partnerom, priateľom v spoločnej domácnosti. Ono tie informácie u existujúcich ľudí máš. U nových ľudí - podpisujú nám čestné prehlásenie. Zároveň majú uvedené v pracovnej zmluve aj v pracovnom poriadku, že zámerné uvádzanie nepravdivých informácií je považované za závažné porušenie pracovnej disciplíny s možnosťou okamžitého skončenia PP. Čiže ak sa zistí a príde na to, že zamestnanec klamal a uplatňoval si nárok na niečo, načo zo zákona nemá, tak s ním okamžite rozviažeme pracovný pomer.
Jednorodič je dospelá osoba, ktorá žije s nezaopatreným dieťaťom alebo deťmi v spoločnej domácnosti a v tejto domácnosti nežije s manželkou, manželom, partnerom alebo partnerkou s ktorým by spoločne vychovávali deti.
@anonym_d10e1e podľa legislatívy je potrebné, aby ten jednorodič žil sám. Takže týmto sitom prepadne veľa ľudí. Takisto aj ja, som jednorodič 8 rokov, z finančných dôvodov som sa presťahovala k rodičom do dvojgeneračného domu, náklady na bývanie a všetko ostatné uhrádzam ja, rodičia mi s deťmi nepomáhajú, ale nežijem podľa zákona sama, preto nemám nárok na nič, lebo nie som osamelá matka/zamestnanec.
jednorodic je osoba, ktorej dieta je v jej starostlivosti - minimalne v tomto kontexte mas narok na +7 dni v praci. potrebujes k tomu rozhodnutie sudu o zvereni do tvojej vylucnej starostlivosti ...
riesis pravdepodobne rozdiel medzi jednorodicom a osamelym rodicom.... osamely rodic je zaroven aj jednorodic, avsak musi zit v domacnosti sam, rozumej nikto iny sa nepodiela na jeho vydavkoch
@anonym_d10e1e podľa legislatívy je potrebné, aby ten jednorodič žil sám. Takže týmto sitom prepadne veľa ľudí. Takisto aj ja, som jednorodič 8 rokov, z finančných dôvodov som sa presťahovala k rodičom do dvojgeneračného domu, náklady na bývanie a všetko ostatné uhrádzam ja, rodičia mi s deťmi nepomáhajú, ale nežijem podľa zákona sama, preto nemám nárok na nič, lebo nie som osamelá matka/zamestnanec.
@ivanabat podla toho o aku davku sa jedna... na narok na 7 dni + , nie je podmienka zit sam... iba mat dieta vo vylucnej starostilivosti... z pohladu dlhsej materskej napriklad tato podmienka uz dodrzana byt musi... je to osemetne, nakolko z roznych uhlov sa to definuje raz tak, raz onak
@anonym_autor jasné že nie je jednorodič. Jednorodič je človek, ktorý z jedného platu MUSÍ ťahať celé bývanie, stravu pre seba a deti, a všetky potreby ich všetkých (okrem nejakého výživného).
@ivanabat lebo ty máš presne tú finančnú úľavu v tom, že žiješ u rodičov. Jasné, platíš im, ale nie toľko, čo by si platila v komerčnom podnájme - sama píšeš, že z finančných dôvodov, čiže ti je finančne výhodné tam žiť. Príspevky sú pre tých, ktorí musia sami utiahnuť celé bývanie.
@simca06022011
@alexa21
Tak zase, evidentne chce odrbkat system. Keby to tak robil kazdy, co asi vacsina aj robi, tak potom sa necudujte... Kazdy len tahat zo statu. Potom konsolidujeme... A tieto odrby platia iba ti, co makaju, na tych, co nemakaju.
@anonym_ec94e3 ja nie som za odrby statu, prave naopak, rozne dotacie, davky a pomoci su pre mna nepochopitelne-ved tu je aj ina tema, kde som za to zdrbana :DDD, preco by stat nemal dotovat kadeco:D, ale ona sa prakticky stara o svoju prvu dceru sama, zije oficialne sama.. ak socialka pride skontrolvoat s kym zije, raz dva na to pridu, ze otec toho dietata zije s nimi =je to na nich ako to posudia. Co hlavne pisem, ze na vsetko su presne urcene podmienky podmienky - a su rozne, ine pravidlo je na MD, ine na viac dni v praci atd.... priatel byvajuci s nou sa napr vobec nemusi o prvu dceru starat atd, cize treba konkretne veci riesit, davky atd.. ja teda zenam nezavidim tych par tyzdnov navyse ako slobodnym vobec, proste nepovazujem to za nic katastrofalne. Tou otazkou som skor narazala na to, ze co to ona tolko riesi, idu ju udat? zavidi, ze vraj ma doma chlapa (hej dnes je to casto vyhra) atd? alebo co jej pomoze riesit a s okolim rozoberat, ze na navsteve ked su, tak ved ona zije s muzom :D Uz davno neriesim a nezavidim zenam, ze si pomozu s MD, neriesim ci su doma s detmi pol roka alebo 3 roky atd. Staraju as o deti a nemaju to lahke, vsetko je neskutocne drahe a naozaj mame tu o vela vacsie zlodejiny (ja napr nepodporujem ani MD otcov, a este k tomu ked ani neostanu doma s tymi detmi :DDD) . Stat ma zabezpecit jasle, skolky a normalne otvaracie hodiny tychto institucii, a budu zeny v klude si pracovat, zarabat a nebudu spekulovat ako vyzit a sklbit rodinu a cas. ale teda to je ina tema 🙂)
@ivanabat lebo ty máš presne tú finančnú úľavu v tom, že žiješ u rodičov. Jasné, platíš im, ale nie toľko, čo by si platila v komerčnom podnájme - sama píšeš, že z finančných dôvodov, čiže ti je finančne výhodné tam žiť. Príspevky sú pre tých, ktorí musia sami utiahnuť celé bývanie.
@any_soj finančne výhodné, aby som si mohla dovoliť jedlo...toto je taký argument, nežiješ to, nepochopíš
jednorodic je osoba, ktorej dieta je v jej starostlivosti - minimalne v tomto kontexte mas narok na +7 dni v praci. potrebujes k tomu rozhodnutie sudu o zvereni do tvojej vylucnej starostlivosti ...
riesis pravdepodobne rozdiel medzi jednorodicom a osamelym rodicom.... osamely rodic je zaroven aj jednorodic, avsak musi zit v domacnosti sam, rozumej nikto iny sa nepodiela na jeho vydavkoch
@krasneleto veď ale podľa zákonníka práce nemám nárok na viac paragrafov, lebo nežijem "sama", pričom k lekárom s deťmi chodím len ja. Mám paragrafy na dvoch ľudí, ale sme traja. To sa reálne dá ako vykryť?
@krasneleto veď ale podľa zákonníka práce nemám nárok na viac paragrafov, lebo nežijem "sama", pričom k lekárom s deťmi chodím len ja. Mám paragrafy na dvoch ľudí, ale sme traja. To sa reálne dá ako vykryť?
@ivanabat nemas paragrafy na dvoch ludi.. mas 7 dni na seba a 7 dni na zvysok - dieta, ineho clena domacnosti.. ak si jednorodic , mas +7 dni
ak nezijes sama, aj tvoj ma predsa rovnakoi 7+7 dni.. ze ich nevyuziva a chodis k lekarovi iba ty? tak to si doma zariadte inak... jednorodicovi prave preto dali +7 dni, pretoze ten druhy s dietatom nejde, ani keby chcel
@ivanabat nemas paragrafy na dvoch ludi.. mas 7 dni na seba a 7 dni na zvysok - dieta, ineho clena domacnosti.. ak si jednorodic , mas +7 dni
ak nezijes sama, aj tvoj ma predsa rovnakoi 7+7 dni.. ze ich nevyuziva a chodis k lekarovi iba ty? tak to si doma zariadte inak... jednorodicovi prave preto dali +7 dni, pretoze ten druhy s dietatom nejde, ani keby chcel
@krasneleto on na deti myslí ina vtedy, keď to jemu vyhovuje, tzn. takmer vôbec. K lekárovi s nimi nikdy nešiel o deti sa 8 rokov nestará. Takže si to nemám ako zariadiť. Teória je jedna vec, ale v praxi nefunguje. Jednorodič som, ale nie som podľa legislatívy osamelá, pričom som, ale nie na papieri.
@krasneleto on na deti myslí ina vtedy, keď to jemu vyhovuje, tzn. takmer vôbec. K lekárovi s nimi nikdy nešiel o deti sa 8 rokov nestará. Takže si to nemám ako zariadiť. Teória je jedna vec, ale v praxi nefunguje. Jednorodič som, ale nie som podľa legislatívy osamelá, pričom som, ale nie na papieri.
@ivanabat neviem ci sa chapeme... mas deti vo svojej vylucnej starostlivosti? ak ano +7 ti patri... tam je uplne jedno, ci si osamela alebo nie.. pretoze tvoj partner nie je zakonnym zastupcom tvojich deti, cize k lekarovi chodis a musis chodit vylucne ty... ked patrnera mas, ano z pohladu ineho osamela matka nie si, nakolko sa na chode domacnosti nepodielas sama...
@simca06022011
@alexa21
@anonym_ec94e3 este dodam, ze tu predlzenu md vyuzivaju prave casto tie mamy co pracuju ;) tie co nepracuju s tym casto nemaju ani md